- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #100: Despre valoarea si viitorul Stakeborg DAO
The Crypto Insider #100: Despre valoarea si viitorul Stakeborg DAO
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Am ascultat ieri Community Talks-ul de pe Discord si pe masura ce Vru, Jenny, Matei si Alex discutau, o multitudine de idei imi treceau prin minte. Dupa ce am intervenit pentru a le cere o parere si a-i felicita pentru 90 de minute smart si antrenante am realizat ca am asistat la un exemplu viu de agregare a creativitatii unei comunitati in cadrul unui DAO.
La fel cum eu am avut cateva a-ha moments, sunt convins ca si multi dintre voi ati ramas cu cateva noi idei sau macar o serie de noi intrebari la care trebuie sa gasiti raspunsul. Asta e foarte smecher pentru ca de asta avem,printre altele, grupuri de prieteni care insumeaza oameni cu care rezonam si cu a caror ganduri ne place sa intram in contact.
DAOs sunt o inventie a comunitatilor digitale, dar sunt alcatuite din indivizi puternic ancorati in lumea reala care nu-si vor lasa la usa felul de a fi pentru a se transforma intr-o creatura noua dupa modelul Dr. Jekyll and Ms. Hyde. Rapiditatea cu care se va face on-boarding-ul depinde de capacitatea acestor crypto-structuri de a fi punti intre ambele lumi.
De aici valoarea unui DAO. De asta Friends with Benefits ( FWB) a atras atentia celor de la a16z si majoritatea muncii pe care o depun nu e legata de token si pretul acestuia ( sunt listati pe Uniswap unde lichiditatea e minuscula iar volumul de tranzactionare rar trece de 100k) ci de gasirea unor modalitati de a atragere a oamenilor misto in comunitate.
Pentru ca se vor preocupa in primul rand de lucrurile care conteaza, la un moment dat tot proiectul va capata o viteza ce va justifica tot investment round-ul de 10 milioane de dolari pe care l-au avut acum cateva luni. Nu militez pentru abordari unidirectionale ci pentru un balance intre lucrurile care conteaza long-term pentru un DAO si cele care il tin in viata to fight another day.
FWB va fi a multi-billion dollar DAO; la fel si BitDAO, la fel si alte cateva zeci de DAOs in urmatorii 2-3 ani.
Intrebarea la care trebuie sa raspundem este: ce trebuie sa faca Stakeborg DAO pentru a fi printre varfurile industriei.
Cu totii vrem sa fim mai instariti, dar, pe fond, cu totii ne dorim sa fim mai fericiti. Iar fericirea, fara a intra in dezbateri filosofice, e un mix de mai multe lucruri printre care si conexiunea cu alti bipezi. Un DAO de succes trebuie sa deserveasca macar 2 din elementele melting pot-ului fericirii: sa facem $$$ si sa cunoastem oameni in randul carora sa ne simtim bine. On and offline. Iar daca facem extra $$$ impreuna cu ei, even better.
Am ales numarul #100 ca sa va fac public cunoscut faptul ca asta e obiectivul asumat al echipei care a facut bootstrapping la Stakeborg DAO: sa devenim a multi billion dollar marketcap si, along the way, sa atragem oameni faini care sa atraga alti oameni faini si alti oameni faini.
Asa vom ajunge un DAO you cannot fuck with.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Ce este Proof of Burn
Blockchain-urile folosesc mecanisme de consens pentru a se asigura ca toate nodurile participante ajung la un acord cu privire la starea retelei.
Deci, consensus mechanisms sunt folosite pentru a mentine un Blockchain in siguranta si pentru a verifica si valida tranzactiile.
Majoritatea blockchain-urilor folosesc Proof of Work sau Proof of Stake ca mecanism de consens, dar se testeaza si o posibila alternativa la acestea, anume Proof of Burn.
In cazul platformelor care ar utiliza PoB, miners ar ajunge la un consens prin token burning, proces prin care niste crypto assets sunt eliminate definitiv din circulatie.
Asadar, mecanismul respectiv ar fi utilizat pentru validarea tranzactiilor. In comparatie cu PoW, PoB ar reduce foarte mult consumul energetic al retelei.
Exista diferite versiuni de PoB, cea mai recunoscuta versiune fiind cea a lui Iain Stewart, inventatorul algoritmului.
In functie de implementare, ar trebui ca miners, fie sa arda tokenul nativ blockchain-ului, fie cryptomoneda unui blockchain alternativ, cum ar fi Bitcoin.
Cum functioneaza Proof of Burn?
In retelele PoB, procesul de validare pentru blocks nu necesita resurse de calcul puternice si, prin urmare, nu depinde de hardware-ul de mining eficient, cum ar fi ASIC-urile.
In schimb, PoB foloseste platforme de mining virtuale pentru a valida tranzactiile. Mai simplu spus, utilizatorii efectueaza coin burns, demonstrandu-si astfel angajamentul fata de retea si castigand totodata dreptul de mining.
Acest proces implica trimiterea cryptomonedelor la o „eater address”. Aceasta este o adresa publica, generata aleatoriu, care este verificabila si vizibila, dar inaccesibila ulterior, deoarece nu are un private key asociat.
Prin urmare, numarul tokens burned reflecta puterea virtuala de mining a utilizatorului, astfel incat, cu cat acel user va trimite cat mai multe cryptomonede la burn, cu atat va creste puterea de mining si deci cu atat va fi mai mare viteza de a valida noi blocks.
Aceasta inseamna, de asemenea, ca respectivii miners pot obtine si rewards mai mari.
Deci, un Blockchain PoB ar putea fi securizat de aceasta investitie, realizata prin burn-ul tokenilor. Procesul de burn nu consuma multe resurse; de aceea este considerat o alternativa mai sustenabila la PoW.
Retelele care ar folosi acest mecanism de consens, ar putea oferi block rewards in moneda nativa Blockchain-ului.
Totusi, acesta este ceva nou, si nu a fost testat pe retele mari, prin urmare, nu s-a dovedit ca functioneaza in astfel de cazuri. De aceea, implementarea sa poate fi una personalizata.
Un exemplu ar fi Slimcoin, care implementeaza un mix de consensus mechanisms, in sensul ca foloseste o combinatie de PoB, PoS si PoW.
PoB este la inceput, deci ramane de vazut, daca va oferi eficienta pe care si-o propune.
Avantajele si Dezavantajele Proof of Burn
Mecanismul PoB a fost conceput pentru a rezolva unele dintre problemele altor mecanisme de consens si, prin urmare, are urmatoarele avantaje:
Deoarece intregul proces ar reduce consumul energetic, ar putea constitui o alternativa mai sustenabila.
În loc sa investeasca in hardware de mining costisitor, utilizatorii care doresc sa devina miners investesc in virtual mining rigs, ceea le permite sa devina mai usor miners intr-un Blockchain PoB. Cat de mult investeste fiecare miner ramana in totalitate decizia acestuia, asa ca userii nu sunt obligati sa cheltuiasca o anumita suma, cum ar fi cea minim necesara pentru un hardware specific de mining.
Prin token burning se reduce oferta circulanta, ceea ce creste valoarea respectivei cryptomonede.
Deoarece este mai usor sa investesti in platformele de mining virtuale, decat in cele fizice, extragerea tokenilor este mai putin centralizata.
Cu toate acestea, PoB nu este lipsit de dezavantaje.
Acest mecanism este mai durabil decat PoW, dar nu este in intregime ecologic.
Fiind un consensus mechanism nou, necesita mai multe teste pentru a-si demonstra securitatea si eficienta.
Utilizatorului obisnuit ii este in continuare dificil sa verifice procesul de coin-burning.
Concluzii
Proof of Burn este considerat deseori un consensus mechanism PoW, dar fara risipa de energie si functioneaza avand la baza principiul token burning-ului.
Miners care participa activ intr-un astfel de sistem trimit cryptomonede la o adresa de burning si astfel castiga dreptul de a inscrie noi blocks in retea, al caror numar va fi proportional cu cantitatea de tokeni burned.
PoB este folosit nu numai pentru a ameliora problema consumului ridicat de energie al unui sistem PoW, ci si pentru a descuraja activitatile frauduloase pe Blockchain, pentru a creste securitatea retelei si pentru a imbunatati functionarea acesteia ca instrument pentru tranzactii.
Animatia zilei: Ce sunt Cryptopunks si de ce Cryptonita si-a cumparat unul
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Binance arde 1.6 milioane de BNB in prima iteratie a noului mecanism de auto-burn. Un overview istoric al burnurilor aici.
https://www.coindesk.com/markets/2022/01/18/binance-destroys-16m-bnb-tokens-in-first-ever-auto-burn/
2. Upgrade-ul EIP-1559, prin care o parte din fee-urile platite pentru o tranzactie sunt arse, este live si pe Polygon. Echipa a specificat ca cel putin 0.27% din supply-ul total de MATIC ar urma sa fie burned pe an.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $73 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares, totalizand fluxuri de iesiri de $532m pe ultimele 5 saptamani sau 0.9% din totalul activelor. Volume relativ mai mari de retrageri au avut loc din fondurile de Bitcoin ($55m) si Ethereum ($30m). Fondurile cu expunere pe Solana si cele diversificate au cunoscut fluxuri nete de intrari de fonduri. De mentionat ca, pe timeframe zilnic, miercuri si vineri au avut loc primele intrari nete de fonduri.
MTD=month-to-date (Ianuarie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Intel urmeaza sa anunte un miner ASIC mult mai eficient dpdv energetic la conferinta ISSC de la finalul lui Februarie.
3. Animoca Brands, compania din spatele The Sandbox, a ecosistemului REVV si cu investitii in proiecte de gaming si NFTs, a desfasurat o runda de finantare de c.$360 de milioane la o evaluare pre-money de peste $5 miliarde. Runda a fost condusa de Liberty City Ventures, cu participare a 10T Holdings, Sequoia China, ParaFi Capital sau Winklevoss Capital. Fondurile se vor indrepta spre finantarea viitoarelor achizitii, dezvoltarea de produse si obtinerea de licente de proprietate intelectuala.
4. Simplificarea procesului de achizitie a unui NFT - viziunea parteneriatului dintre Coinbase si Mastercard este de a incadra NFTs in categoria de bunuri digitale si a oferi oportunitatea celor interesati de a le cumpara de pe marketplace-ul celor de la Coinbase utilizand cardul.
5. Volumul tranzactionat pe OpenSea in Ianuarie a depasit $3.88 miliarde, peste maximul precedent de $3.42 miliarde din August 2021. Cum numarul de NFTs tranzactionat este mai mic (1.4 milioane fata de 1.7 milioane), pretul mediu al activelor tranzactionate este mai mare acum.
6. De la inceputul anului, 43% din volumul de BTC este tranzactionat in timpul orelor de trading din SUA (vs. 37% din Noiembrie pana in prezent). Este si o urmare a cresterii corelatiei fata de S&P 500 din ultima perioada: coeficientul de corelatie masurat pe 90 de zile este de 0.408.
7. Hedge fund-ul Brevan Howard, cu active totale sub management de $18bn, si-a deschis o divizie cu focus pe active digitale.
8. Microsoft a achizitionat Activision Blizzard (Call of Duty, World of Warcraft) pentru $68.7 miliarde intr-o mutare strategica cu bataie si pe zona de metaverse. In conferinta ce a acompaniat anuntul achizitiei, Satya Nadella, CEO si Chairman Microsoft, a descris viziunea sa asupra spatiului digital si cum Microsoft va contribui la dezvoltarea acestuia.
==================
Tweet of the week: Sahil Bloom e o bomba cu ceas:
Free Time as a Call Option
You've incorrectly been told that free time is bad—hustle culture lied to you.
The reality: Free time is a call option on future interesting opportunities.
When you have free time, you have the headspace and bandwidth to pursue high-upside ideas.
— Sahil Bloom (@SahilBloom)
12:57 PM • Jan 15, 2022
Business book of the week: A calendar of wisdom by Leo Tolstoy. Asa cum au mai fost si altele, nu e o carte de business, e despre traitul vietii in tihna. Iar daca lucrurile sunt aliniate la nivel personal, business-ul vine natural.
Youtube clip of the week: The Defiant vine cu un titlu controversat, dar ca de obicei, content de top.
Reply