• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #101: Big caps & small caps in lunile urmatoare

The Crypto Insider #101: Big caps & small caps in lunile urmatoare

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale. 

Daca ati ratat episodul cu Tom Bilyeu cred, modul cel mai sincer, ca trebuie sa va faceti timp sa il vedeti: 

 

Initial am vrut sa scriu textul asta pentru newsletter-ul paid, dar cred ca e important sa fie citit de cat mai mult lume. 

Capitalizarea pietei crypto este in prezent 1.7 trillion. Bitcoin-ul are 665 miliarde, Ethereum 285, Tether 78, BNB 61 si USDC 47. Asta inseamna ca top 5 by mcap au impreuna 1.136 trillion. 67%. Daca vom cobori pana la locul 10, procentul ajunge la 75%. Chiar daca am elimina stablecoins si am introduce Doge si Avalanche, schimbarea nu ar fi dramatica pentru ca am scoate USDC si USDT si din totalul la care ne raportam. 

Ce inseamna asta dincolo de cifre? 

Cand piata se contracta proportiile proiectelor din top 10 vor creste pentru ca lichiditatea merge fie in stables fie in cele care sunt deja vazute ca fiind bluechips. Daca luam exemplul situatiei din prezent cand exista multiple macro-motive de ingrijorare: de la inflatia din US si politica monetara anuntata de catre FED pana la problemele supply chains-urilor post-covid si eventuala intrare a Rusiei in Ucraina, Bitcoin-ul a scazut approx 20% de pe 20 Ianuarie pana in prezent dar indicele TOTAL2 s-a plimbat in zona de minus 25-30%. 

Exista si pasageri care au parasit complet vagoanele ( foarte bine), dar cei care au ramas fie asteapta more downside cu stable pe margine, fie au intrat in proiectele care au "cultural staying power". 

De ce conteaza informatia asta? Dupa un flush atat de scurt si dureros, ranile nu se vindeca peste noapte deci nici daca am vedea un bitcoin la 39-40k nu ar exista indeajuns de multa incredere incat lichiditatea sa mearga mai mult spre small alts decat in bluechips. Cu atat mai mult cu cat FUD-ul va continua sa aiba destula munitie. 

Daca vom avea pietele in joc de glezne pana cel putin in martie, cand FED-ul va anunta raise-ul la interest rates, pentru ca cele mai multe layer 1 au deja Dapps-uri, useri si utilitate, acestea vor acapara lichiditatea optimistilor. Plus Bitcoin-ul care are product market fit, vorba lui Diran

In plus, mai exista un argument in aceeasi directie: daca toata piata crypto va merge spre 10 trillion, approx 6x de aici, cel putin 4x vor face toate blue chips in timp ce smaller alts fie se vor chinui sa bata performanta BTC, ETH sau Solana fie o vor face marginal. Sigur, vor exista cateva care vor inregistra 20,30 sau 100x dar nu poti sa te bazezi pe faptul ca sigur le vei prinde, acestea fiind mai degraba outliers. 

Asupra modului in care iti construiesti portofoliul pe vremuri ploioase voi reveni si in viitoarele numere ale newsletter-ului. 

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto:  

Ce este un 51% Attack

Un 51% Attack se refera la un atac asupra unui Blockchain, in care un grup de miners ajunge sa controleze peste 50% din puterea de Hash, adica din puterea de calcul a retelei. De obicei, termenul este folosit cand vorbim despre reteaua Bitcoin, unde un astfel de atac ar putea fi posibil - cel putin, in teorie.

Un astfel de grup de miners ar putea opri confirmarea noilor tranzactii, deci practic nu ar permite efectuarea de plati intre unii sau intre toti utilizatorii. Mai mult, ar putea anula tranzactiile efectuate in timp ce ei detineau deja controlul retelei, ceea ce inseamna ca ar putea efectua un double spend.

Ar fi foarte putin probabil sa poata crea monede noi sau sa modifice blocks vechi. In cele din urma, indiferent cat de multe pagube ar produce un 51% Attack, nu ar poate distruge pur si simplu Bitcoin, nici orice alta moneda bazata pe Blockchain.

Cum functioneaza un 51% Attack 

Dupa cum deja stiti, Bitcoin si multe alte cryptomonede sunt create pe Blockchain, care este un un distributed ledger(registru). Fisierele digitale inregistreaza absolut toate tranzactiile efectuate in reteaua unei cryptomonede si oricine le poate vedea. Acest lucru inseamna ca nimeni nu poate cheltui acelasi coin de doua ori.

In cazul Bitcoin, aproximativ la fiecare 10 minute este creat un nou block. Dupa ce un block este finalizat, nu i se mai poate aduce nicio modificare, deoarece aceasta ar fi observata si respinsa de catre utilizatorii retelei.

Dar daca majoritatea puterii de Hash din retea ar fi controlata, un atacator ar putea modifica procesul mentionat anterior. Acesta i-ar putea impiedica pe toti ceilalti miners sa creeze noi blocks, ceea ce, teoretic, i-ar oferi acum monopolul asupra blocks si, prin urmare, ar putea primi el toate rewards.

Cum ar functiona in cazul Bitcoin

In cazul Bitcoin, reward-ul este in prezent de 6,5 Bitcoin nou creati, un numar care in viitor si treptat va ajunge la zero. 

Tranzactiile celorlalti utilizatori pot fi blocate, iar o tranzactie poate fi trimisa si apoi anulata, ceea ce ar face sa para ca atacatorul inca detine cryptomoneda deja tranzactionata.

Dar schimbarea historical blocks, adica a tranzactiilor care au fost procesate inainte de inceperea atacului, s-ar dovedi dificila, chiar daca ar avea loc un 51% Attack. Cu cat tranzactiile sunt mai vechi, cu atat devin mai greu de modificat. 

De fapt, ar deveni imposibila modificarea tranzactiilor efectuate inainte de checkpoint-uri, deoarece acestea sunt hard-coded(codificate) in software-ul Bitcoin.

Exemple reale de 51% Attacks

In trecut, cateva Blockchains au avut parte de 51% Attacks - mai exact, in august 2016, Krypton impreuna cu Shift, doua cryptomonede create pe Ethereum au fost atacate.

Un alt caz notabil a fost cel al Bitcoin Gold, din mai 2018 - la acea vreme Bitcoin Gold era a 26-a cea mai mare cryptomoneda, asa ca au fost furati Bitcoin Gold in valoare de peste 18 milioane de dolari. Reteaua a suferit din nou un astfel de atac in 2020.

51% Attack versus 34% Attack

Tangle reprezinta un distributed ledger ce este practic diferit de un Blockchain, dar creat cu acelasi scop. El ar putea, teoretic, sa cada prada unui atacator care sa preia doar peste o treime din puterea de Hash a retelei, ceea ce este cunoscut ca un atac de tip 34%.

Concluzii

Un 51% Attack face referire la un miner sau un grup de miners care ar actiona intr-un mod rau-intentionat si ar prelua controlul a mai mult de jumatate din retea. O astfel de actiune ar putea afecta reteaua, facilitand un double spending de coins pe care raufacatorul nu le detine de fapt. 

Cea mai importanta retea pentru care ar fi posibil un astfel de atac este Bitcoin, desi nimeni nu a reusit vreodata sa preia astfel controlul asupra acestei cryptomonede. 

In ultimii ani au fost inregistrate mai multe astfel de atacuri, inclusiv asupra Ethereum. Desi poate afecta reputatia unei cryptomonede, un astfel de atac nu este capabil sa distruga complet un token sau un Blockchain.

Animatia zilei: LooksRare vs Opensea

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO

Mada. 

===========

The Altcoin Pulse

1. Fantom ajunge pe locul 3 intr-un top al TVL-ului pe chainuri. Dintre proiectele DeFi dezvoltate pe Fantom, cresteri semnificative au fost pe Multichain, un router protocol ce integreaza 30 de blockchainuri si peste 1,420 de tokenuri, si YearnFinance.

2. 1inch Network, un agregator de DEX-uri, se extinde pe Avalanche si Gnosis Chain.

3. Secret Network, un layer 1 cu data privacy integrat in smart contracts, a anuntat ridicarea unui fond de dezvoltare a ecosistemului de $225 de milioane si a unui alt fond de stimulare a lichiditatii si de atragere a utilizatorilor de $175 de milioane. Primul fond a fost ridicat prin contributiile a 25 de investitori si parteneri, printre care DeFiance Capital, Alameda Research sau CoinFund. In H1-2022, Secret Network isi propune trei obiective: (1) 100 de proiecte in ecosistem; (2) atragerea a sute de mii de utilizatori pentru aplicatiile sale; (3) o baza de 10,000+ utilizatori activi pentru cat mai multe dintre aplicatii.

4. Se anunta inceputurile unor price wars intre DEX-uri pe nivelurile de trading fees.

5. Probleme de performanta pentru Solana in cadrul miscarilor de pe piata de vineri si sambata.

6. Ecosistemul Cosmos se conecteaza cu cel dezvoltat pe Ethereum prin DEX-ul Osmosis si Gravity Bridge.

7. The Graph a desfasurat o runda strategica de $50 de milioane printr-o vanzare de tokens din trezorerie. Runda a fost condusa de Tiger Global, iar fondurile vor fi folosite pentru un sistem de granturi pentru a atrage developeri si pentru R&D.

8. Un numar de lansari si listari de tokenuri, plus alte evenimente.

==================

Interesting Headlines

1. Sentimentul general de risk-off din piete contribuie la scaderile din 20-21 Ianuarie.

2. a16z anunta ca este in procesul de a ridica doua noi fonduri dedicate investitiilor in zona crypto: un seed fund de $1 miliard pentru proiecte Web3 si un venture fund de $3.5 miliarde. Este de asteptat ca fondurile sa fie ridicate pana in Martie. In 2021, VC-urile au ridicat fonduri cu focus pe crypto de $10.7 miliarde (vs. $5.2 miliarde in 2020) din care a16z a ridicat un fond de $2.2 miliarde in Iunie 2021 care este deja investit in mare parte.

3. NFT profile pic pe Twitter. Optiunea e disponibila momentan doar pentru abonatii Twitter Blue, un serviciu disponibil in SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda.

4. Zvonuri despre faptul ca Meta (ex-Facebook) lucreaza la un NFT marketplace si la un feature de a da posibilitatea userilor sa isi afiseze NFT ca profile pic pe Instagram sau Facebook. 

5. Primarul orasului New York si-a convertit primul salariu in $BTC si $ETH. In Noiembrie, el a anuntat ca isi va converti primele trei salarii in Bitcoin.

==================

Tweet of the week: Dylan Leclair despre Bitcoin la 35k, cum arata piata si la ce sa ne asteptam: 

 

Business book of the week: Letters from a Self-Made Merchant to His Son by George Horace Lorimer. O carte foarte faina, scurta si gratuita despre importanta educatiei financiare.  

Youtube clip of the week: Mark Yusko despre inovatie ca un asset class. Brilliant. 

 

Reply

or to participate.