• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #102: Macrotrends - Vine vremea americanilor

The Crypto Insider #102: Macrotrends - Vine vremea americanilor

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Daca ati ratat episodul cu Tom Bilyeu cred, la modul cel mai sincer, ca trebuie sa va faceti timp sa il vedeti. Nu e doar despre crypto, ci si despre cum putem trai o viata mai buna. Am scris in tweet storm-ul de mai jos ( click pe el pentru a citi si restul de tweets) de ce a contat pentru mine la nivel personal:

 

Am scris de curand despre primul macrotrend pe care il intrevad: layer 1s vor creste mai repede decat proiectele care se construiesc peste ele. Al doilea pariu vizeaza mutarea completa a polului de influenta dinspre Asia spre continentul american. Explic pe scurt mai jos.

Istoric, VCs, minerii si exchangeurile asiatice au dominat ultimii ani din crypto. In ultimele 12-18 luni vantul si-a schimbat directia, dar pe fondul volatilitatii preturilor, e posibil sa fie ceva mai dificil de unit punctele.

Exchangeurile:

Binance continua sa fie jucatorul dominant, dar Coinbase si FTX au luat locul Huobi si OKx iar Ascendex are noul pupitru de comanda in New York. SBF a fost unul din principalii donatori ai campaniei lui Biden in timp ce Binance are probleme legale in din ce in ce mai multe jurisdictii. Userii nu isi schimba exchange-ul prea usor, dar support-ul de slaba calitate, cererea a tot mai multe documente dintrodata sau lipsa de highly skilled staff ( vezi ce a ajuns Coinmarketcap dupa ce a fost preluat de CZ) ma fac sa cred ca am putea vedea schimbari majore in perioada urmatoare.

Minerii: 

Stim cu totii despre "marea fugareala" organizata de chinezi dar daca vreti niste cifre relevante, here you go: in ianuarie 2020, 3.4% din totalul de hashrate provenea din Statele Unite. In august 2021, la 18 luni distanta, procentul a crescut la 35.4%.

Nu ar exista investitii de o asemenea anvergura daca nu s-ar sti ca framework-ul legal din America nu va deveni nicidecum la fel de obstructionist ca cel din China.

Fondurile:

In ultimul newsletter paid, Raz a scris un raport detaliat despre investitiile din 2021, dar ce vreau sa subliniez e ca in timp ce Binance a anuntat 2 bln pentru propriul ecosystem, dintre fondurile din US doar a16Z, Paradigm, Pantera si FTX au pus pe masa impreuna de 4.5 ori mai mult: 9 miliarde. Daca la asta adaugam si runde de "doar cateva sute de milioane", VCs din US se pregatesc sa preia fraiele de la 3AC, Fenbushi, Hashed, NGC sau Signum, cei care au dominat perioada 2017-2018.

In plus, un alt palier important va fi cel al stablecoins unde USDC va continua sa manance tot mai mult din marketshare-ul USDT iar regulation-ul din State, daca va fi unul permisiv, va favoriza cel mai probabil USDC-ul care a si facut eforturi mai mari pentru a se pastra pe partea corecta a strazii.

Macro-trendurile sunt importante atunci cand investesti pe termen lung, dar te ajuta totodata sa iti calibrezi intrarile si pe timeframe-uri mai scurte, de cateva luni sa zicem. Ma astept ca o buna parte din cele peste 10 miliarde aflate in blockstarturile celor de la a16z&co sa mearga spre proiecte US-based acum ca layer 1-surile de acolo au ajuns la maturitate ( Solana, Polkadot, Avalanche, Terra sau Near to name a few).

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto:

Ce este un 51% Attack

Un 51% Attack se refera la un atac asupra unui Blockchain, in care un grup de miners ajunge sa controleze peste 50% din puterea de Hash, adica din puterea de calcul a retelei. De obicei, termenul este folosit cand vorbim despre reteaua Bitcoin, unde un astfel de atac ar putea fi posibil - cel putin, in teorie.

Un astfel de grup de miners ar putea opri confirmarea noilor tranzactii, deci practic nu ar permite efectuarea de plati intre unii sau intre toti utilizatorii. Mai mult, ar putea anula tranzactiile efectuate in timp ce ei detineau deja controlul retelei, ceea ce inseamna ca ar putea efectua un double spend.

Ar fi foarte putin probabil sa poata crea monede noi sau sa modifice blocks vechi. In cele din urma, indiferent cat de multe pagube ar produce un 51% Attack, nu ar poate distruge pur si simplu Bitcoin, nici orice alta moneda bazata pe Blockchain.

Cum functioneaza un 51% Attack

Dupa cum deja stiti, Bitcoin si multe alte cryptomonede sunt create pe Blockchain, care este un un distributed ledger(registru). Fisierele digitale inregistreaza absolut toate tranzactiile efectuate in reteaua unei cryptomonede si oricine le poate vedea. Acest lucru inseamna ca nimeni nu poate cheltui acelasi coin de doua ori.

In cazul Bitcoin, aproximativ la fiecare 10 minute este creat un nou block. Dupa ce un block este finalizat, nu i se mai poate aduce nicio modificare, deoarece aceasta ar fi observata si respinsa de catre utilizatorii retelei.

Dar daca majoritatea puterii de Hash din retea ar fi controlata, un atacator ar putea modifica procesul mentionat anterior. Acesta i-ar putea impiedica pe toti ceilalti miners sa creeze noi blocks, ceea ce, teoretic, i-ar oferi acum monopolul asupra blocks si, prin urmare, ar putea primi el toate rewards.

Cum ar functiona in cazul Bitcoin

In cazul Bitcoin, reward-ul este in prezent de 6,5 Bitcoin nou creati, un numar care in viitor si treptat va ajunge la zero.

Tranzactiile celorlalti utilizatori pot fi blocate, iar o tranzactie poate fi trimisa si apoi anulata, ceea ce ar face sa para ca atacatorul inca detine cryptomoneda deja tranzactionata.

Dar schimbarea historical blocks, adica a tranzactiilor care au fost procesate inainte de inceperea atacului, s-ar dovedi dificila, chiar daca ar avea loc un 51% Attack. Cu cat tranzactiile sunt mai vechi, cu atat devin mai greu de modificat.

De fapt, ar deveni imposibila modificarea tranzactiilor efectuate inainte de checkpoint-uri, deoarece acestea sunt hard-coded(codificate) in software-ul Bitcoin.

Exemple reale de 51% Attacks

In trecut, cateva Blockchains au avut parte de 51% Attacks - mai exact, in august 2016, Krypton impreuna cu Shift, doua cryptomonede create pe Ethereum au fost atacate.

Un alt caz notabil a fost cel al Bitcoin Gold, din mai 2018 - la acea vreme Bitcoin Gold era a 26-a cea mai mare cryptomoneda, asa ca au fost furati Bitcoin Gold in valoare de peste 18 milioane de dolari. Reteaua a suferit din nou un astfel de atac in 2020.

51% Attack versus 34% Attack

Tangle reprezinta un distributed ledger ce este practic diferit de un Blockchain, dar creat cu acelasi scop. El ar putea, teoretic, sa cada prada unui atacator care sa preia doar peste o treime din puterea de Hash a retelei, ceea ce este cunoscut ca un atac de tip 34%.

Concluzii

Un 51% Attack face referire la un miner sau un grup de miners care ar actiona intr-un mod rau-intentionat si ar prelua controlul a mai mult de jumatate din retea. O astfel de actiune ar putea afecta reteaua, facilitand un double spending de coins pe care raufacatorul nu le detine de fapt.

Cea mai importanta retea pentru care ar fi posibil un astfel de atac este Bitcoin, desi nimeni nu a reusit vreodata sa preia astfel controlul asupra acestei cryptomonede.

In ultimii ani au fost inregistrate mai multe astfel de atacuri, inclusiv asupra Ethereum. Desi poate afecta reputatia unei cryptomonede, un astfel de atac nu este capabil sa distruga complet un token sau un Blockchain.

Animatia zilei: LooksRare vs Opensea

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.

Mada.

===========

The Altcoin Pulse

1. Grayscale a updatat lista de proiecte pe care le are in considerare pentru a lansa fonduri dedicate. $EGLD se afla acum in aceasta lista. Grayscale manageriaza 14 single-asset funds si 2 multi-asset funds, cu active totale de $55 de miliarde sub management.

2. Ripple a rascumparat actiunile investitorilor din ultima runda de finantare din Decembrie 2019. Procesul a evaluat compania la $15 miliarde, o crestere de c.50% fata de evaluarea din runda precedenta de $9.8 miliarde.

3. Un spreadsheet cu daily updates despre ce se construieste pe Near.

==================

Interesting Headlines

1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $14 milioane (m) in fondurile urmarite de CoinShares, dupa o perioada de 5 saptamani de fluxuri de iesiri nete. Investitiile au venit pe finalul saptamanii trecute, sugerand ca investitorii au considerat ca nivelul preturilor de atunci reprezinta un entry point bun. Fondurile de Bitcoin au cunoscut o crestere a activelor nete cu $14m. Retrageri au avut loc in continuare din fondurile de Ethereum ($16m), iesirile de fonduri din ultimele 7 saptamani totalizand 2% din activele totale. Fondurile cu expunere pe celelalte alts si cele diversificate au cunoscut fluxuri nete de intrari de fonduri.

MTD=month-to-date (Ianuarie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

2. Another one jumps on the train: YouTube exploreaza integrarea de NFT-uri si servicii Web3. Timing: TBD.

3. Imagini leaked arata ca e posibil sa vedem o integrare a NFT-urilor de pe Solana pe OpenSea.

4. Meta a dezvaluit ca supercomputerul lor dedicat metaverse-ului, Research SuperCluster, este operational.

5. FTX US a desfasurat o runda de finantare de $400 de milioane ce a evaluat compania la $8 miliarde. Printre investitori se numara SoftBank, Temasek, Paradigm sau Multicoin Capital. Fondurile vor fi folosite pentru cresterea bazei de utilizatori, extinderea ofertei de servicii, investitii si achizitii strategice.

6. BreederDAO, un proiect ce se marketeaza drept o fabrica de NFT-uri pentru diverse blockchain games, a obtinut o finantare de $10 milioane intr-o runda de tip Series A. Runda a fost condusa de a16z si Delphi Digital. In alte stiri, Dragonfly Capital a inaintat documentele pentru ridicarea fondului #3 de $500 de milioane dedicat investitiilor de tip venture in crypto.

7. Etherscan adauga un serviciu de instant messaging.

8. Ambitiile lui Zuckenbrg (si a unui consortiu de VC-uri si corporatii) de a lansa un stablecoin propriu par sa ajunga la ultimul capitol. Meta este in proces de a cauta cumparatori interesati de IP-ul si celelalte active legate de Diem.

9. Proiectia valorii BTC in 2030 in viziunea analistului responsabil pe crypto de la ARK Investment. In partea dreapta descrie ce % din diferite piete poate acapara diferitele use case-uri ale BTC (ex. piata remiterilor, activ de trezorerie al corporatiilor, store of value/digital gold, etc.).

==================

Tweet of the week: Dylan Leclair despre Bitcoin la 35k, cum arata piata si la ce sa ne asteptam:

 

Business book of the week: Letters from a Self-Made Merchant to His Son by George Horace Lorimer. O carte foarte faina, scurta si gratuita despre importanta educatiei financiare.

Youtube clip of the week: Mark Yusko despre inovatie ca un asset class. Brilliant.

 

Reply

or to participate.