• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #107: Trustless.

The Crypto Insider #107: Trustless.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Stiu ca nu ar trebui sa am favoritisme, dar pentru Haseeb am dezvoltat o afinitate. Mai exact pentru modul cum si-a trait viata pana acum si deciziile curajoase luate in situatii in care cei mai multi dintre noi ar fi preferat sa se complaca. Nu am nicio indoiala ca va deveni unul din marii crypto VC.

 

Inteleg perfect de ce oamenii care nu sunt in crypto nu pricep de ce un NFT poate avea o valoare de 100 ETH+. E un proces prin care trebuie sa treci si un timp pe care trebuie sa il investesti. Daca nu ai toate argumentele ca bitcoin e THE store of value, daca nu vezi printre randuri ca Ethereum si celelalte layer 1 vor crea noul internet si nici nu ai colectionat nimic niciodata, nu ai mental model-ul care sa te ghideze pentru "a vedea" NFT-urile.

BAYC a ajuns la 100 ETH floor price nu pentru ca au venit cu cele mai misto desene (in continuare cred ca Bullsontheblock arata mai bine) ci pentru ca au construit primul layer of trust major in tanara industrie a NFT-urilor. Si asa se va intampla sau s-a intamplat deja (in cazul DeFi) la nivelul tuturor narativelor majore.

De ce e importanta increderea? In primul rand pentru ca odata cu bitcoin-ul si tot ce s-a construit dupa, "trustless-ul" a devenit un concept chintesential al ethos-ului crypto. Ideea de a nu depinde de un tert biped se va regasi in majoritatea proiectelor ce vor rasari si vor inova in web3.

Bored Apes Yacht Club a decolat din momentul in care a ajuns la o masa critica de diamond hands care isi vor vinde maimutele nu in functie de pret ci doar atunci cand increderea le va fi inselata sub o forma sau alta. Sigur, exista si varianta ( foarte probabila din perspectiva mea) in care un studio de la Hollywood va decide ca vrea rights asupra 1000 de BAYC, sa ofere preturi astronomice si astfel inclusiv acei diamond hands sa fie pusi pe ganduri.

Revenind…totul se reduce la skin in the game si munca executata smart ce genereaza acele network effects care conduc ulterior la un layer of trust, o masa critica de raving fans. Asta e motivul pentru care meetups-urile IRL sunt un obiectiv EXTREM de important si pentru StakeborgDAO, we can put faces on users si ne ajuta sa realizam ca oamenii misto aduc si mai multi oameni misto.

Programul de ambasadori care va fi definit in whitepaper 1.1 ( da, vine, finally, saptamana asta) e gandit in sensul incurajarii reputation building-ului la nivelul comunitatii fara insa a ingradi libertatea acesteia de a-l ajusta ulterior dupa chipul si asemanarea sa.

Cred cu tarie in ceea ce Sartoshi a scris aici despre capacitatea oamenilor din web3 de a-si croi povesti. Balance-ul intre cat bootstrapping va face Stakeborg si pro-activitatea comunitatii va fi cel mai relevant indicator ca DAO-ul nostru are staying power si capacitatea de a deveni, la modul real, un DAO thinktank.

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto:

Ce este Forced Liquidation in Crypto

Lichidarea poate avea loc atat in cazul margin trading, cat si in futures trading. Practic, imprumuti o suma de bani mai mare decat cea pe care o detii, utilizand leverage.

Daca incepi sa faci margin trading pe platforma unui CEX, fondurile tale, numite initial margin, sunt leveraged si, ca urmare a pierderii totale sau partiale a lor, exchange-ul va inchide fortat pozitia ta pentru a-si recupera banii. Personal, cred ca fortat este un cuvant care nu mai are nevoie de alte explicatii.

Practic, acestia sunt bani pe care ii imprumuti si folosesti fondurile tale ca pe o garantie sau ca pe o obligatiune. Asta se intampla deoarece traderul nu este capabil sa indeplineasca ceea ce numim margin requirements pentru o pozitie de trading cu leverage, adica el nu are suficiente fonduri pentru a mentine deschisa tranzactia.

Tranzactionarea cu o leveraged position este considerata o strategie cu risc ridicat si iti poti pierde intreaga garantie sau toata suma initial investita, in cazul in care piata se misca suficient de mult impotriva pozitiei tale.

Cand si cum are loc o lichidare de pozitie in Crypto

Dupa cum am explicat mai devreme, procesul de lichidare fortata, are loc atunci cand traderul sau investitorul nu mai poate indeplini cerintele de margin ale unei pozitii cu leverage.

Sa spunem ca un investitor vrea sa-si incerce norocul. El doreste sa faca trading, cu suma initiala de 100 de dolari, alegand o pozitie long cu leverage pentru perechea BTC/BUSD.

El a ales un leverage de 20x, adica pozitia sa valoreaza acum 2.000$, iar cei 1900$ adaugati sunt practic un imprumut, pe care il obtine de la CEX, folosind ca garantie cei 100 dolari ai sai.

In cazul in care pretul Bitcoin ar scadea cu 5%, atunci suma sa initiala - initial margin, cei 100 de dolari dispar complet. Daca investitorul nu este capabil sa indeplineasca cerintele margin-ului pentru a mentine pozitia sa pe linia de plutire, aceasta risca acum sa fie lichidata.

Acesta este un exemplu foarte simplu, dar arata cat de important este pentru orice investitor sa isi cunoasca limitele, cat de mult isi poate permite cu adevarat sa piarda la tranzactie si cum sa fie strategic ales leverage-ul. Acest lucru este esential atunci cand vorbim de Crypto - unde assets sunt foarte volatile.

Prin urmare, unele companii folosesc leverage limits atunci cand au de-a face cu useri noi, pentru a-i tine pe cei neinitiati departe de problemele care pot aparea din cauza unui high leverage.

Cum previi Lichidarea in Crypto

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa eviti o lichidare. Pentru inceput, sa nu tranzactionezi deloc ramane intotdeauna o posibilitate, dar, in acelasi timp, lichidarea nu trebuie sa aiba intotdeauna loc.

Cea mai evidenta optiune este sa folosesti pur si simplu stop loss peste pretul de lichidare. Multe exchange-uri iti pun la dispozitie optiunea stop loss, care are rolul de a permite investitorului sa precizeze prealabil un pret la care ar vinde automat, in cazul in care pretul activului ales scade sub acea valoare.

Traderul ar putea totusi sa piarda niste fonduri, insa stop loss este excelent pentru a preveni pierderea completa a activelor implicate intr-o tranzactie si, de asemenea, pentru ca investitorul sa nu fie nevoit sa plateasca si o taxa de lichidare.

A doua optiune este utilizarea leverage-ului mai mic. Ai putea fi tentat sa folosesti sume mari ca leverage, dar e mai sigur sa alegi intotdeauna o suma mai mica. Asta presupune ca nu vei castiga la fel de mult, dar inseamna si ca nu vei pierde extrem, daca pretul investitiei tale scade.

Cea de-a treia optiune este sa verifici constant ceea ce numim margin ratio. Atunci cand acest raport ajunge la 100%, pozitia va fi lichidata. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, ai si posibilitatea de a adauga mai multe fonduri pe parcurs la tranzactionare si de a-ti reajusta pozitia initiala.

Aceasta optiune are asemanari cu strategia de a incepe cu leverage mic. Principala diferenta e ca, mentinerea unui anumit margin ratio se poate face pe o perioada mai lunga, timp in care pretul asset-ului sa revina.

Cum stabilesti un Stop Loss

Referitor la margin trading, am putea spune ca managementul riscului este probabil cel mai important aspect de retinut.

Principalul lucru de care trebuie sa tii cont este sa ai pierderi cat mai mici posibil, mai presus de a incepe sa te gandesti cum sa obtii profit.

Plasarea corecta a unui stop loss este cruciala. Nu exista un numar exact stabilit, dar in general, un stop loss plasat cu 2-5% sub/peste pretul tau de intrare, in functie de pozitia pe care ai luat-o, long sau short, ar limita o eventuala pierdere de proportii. Multi investitori prefera sa stabileasca un stop loss exact sub cea mai recenta fluctuatie de pret minima sau maxima.

De asemenea, trebuie iti ajustezi amplitudinea tranzactionarii si riscul asociat, deoarece cu cat efectul de leverage este mai mare, cu atat sunt cresc sansele pozitiei de a fi lichidata. Utilizarea unui nivel nerestrictionat de leverage inseamna ca, practic, iti expui capitalul la riscuri care nu sunt tocmai necesare.

De asemenea, trebuie sa mentionez faptul ca, pentru acest tip de „imprumut”, la fiecare cateva ore, trebuie platita o taxa, care variaza pentru fiecare platforma si pentru perechea de assets pe care tranzactionezi.

Taxele sunt deduse automat din soldul contului tau, asa ca trebuie sa ai grija inclusiv cand mentii deschisa o pozitie pe o perioada lunga, deoarece taxele platite scad de asemenea acel margin ratio, daca pretul nu se misca in modul dorit.

Concluzii

In lumea crypto, lichidarea pozitiei de trading se refera la momentul in care un exchange inchide fortat pozitia cu efect de leverage a unui investitor, ca urmare a pierderii totale sau partiale a initial margin-ului acestuia.

Tranzactionarea cu leverage este considerata o strategie cu risc ridicat si iti poti pierde intreaga suma initial investita, in cazul in care piata fluctueaza suficient in raport cu pozitia aleasa de tine.

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa eviti lichidarea, insa pierderea tranzactiilor ramane intotdeauna o posibilitate. In acelasi timp, lichidarea nu trebuie sa aiba loc intotdeauna.

Animatia zilei: Cum instalam si folosim Metamask

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.

Mada.

===========

The Altcoin Pulse

1. Ethernity, o platforma de NFT-uri, a ridicat $20 de milioane intr-o runda de Seed de la investitori precum Thomas Vu (Riot Games, Head of Creative), Morningstar Ventures, Polygon Studios sau Algorand. Noua companie-mama, Ethernal Labs, are ca tinta sa devina o platforma unde celebritatile, artistii, sportivii sau creatorii digitali isi pot lansa NFT-uri si community tokens. De asemenea, compania lucreaza la un P2E game.

2. 21Shares a lansat doua ETP-uri focusate pe Decentraland ($MANA) si FTX Token ($FTT) pe bursa din Elvetia. Ambele fonduri au avut active totale la start de $100 de milioane. 21Shares planuieste extinderea produselor in SUA.

3. O serie de lansari si alte evenimente in perioada urmatoare.

==================

Interesting Headlines

1. Binance face o investitie de $200 de milioane in Forbes in cadrul unui SPAC merger care va lista publicatia cu o vechime de 105 ani pe bursa din New York. Investitia are ca scop sa ajute Forbes in tranzitia spre a deveni o platforma Web3, iar CZ mentioneaza cateva elemente pe care le are in vedere: oferirea de NFT-uri, introducerea unui sistem read-to-earn si plata in BTC pentru abonamente.

2. McDonald’s se pregateste pentru metaverse.

3. Blackrock ar planui sa ofere servicii de trading prin platforma sa de investment management, Aladdin, dedicata clientilor institutionali.

4. ATH pentru Punks: Deepak Thapliyal, CEO-ul firmei de infrastructura blockchain Chain, a cumparat unul dintre cei mai rari CryptoPunks cu 8,000 ETH (c. $24 de milioane). Fondurile au fost imprumutate prin protocolul Compound Finance folosind ETH ca si collateral.

5. El Salvador pregateste emisiunea de obligatiuni backed by Bitcoin in perioada 15-20 Martie. Bondurile vor avea o maturitate de 10 ani si un cupon de 6.5% per an, iar fondurile vor fi impartite in mod egal intre a cumpara BTC de pe piata si a finanta infrastructura Bitcoin City.

6. Texas devine capitala de Bitcoin mining din lume.

7. OpenSea lanseaza propria divizie de venture capital, OpenSea Ventures, ce va avea ca target proiecte din zona de social si gaming, noi protocoale de NFTs si agregatori de NFTs. Printre facilitatile oferite se numara acces catre leadershipul OpeanSea, acces si mentorship de la investitorii strategici in OpenSea (a16z, Electric Capital, Animoca Brands, s.a.), asistenta cu dezvoltarea de produse/servicii si diverse integrari sau asistenta cu campanii de marketing.

8. Heistul de pe Bitfinex in valoare de c.120,000 BTC va fi transformat intr-un documentar Netflix.

==================

Post of the week: Daca nu ati citit cele scrise de Evelyne in newsletter-ul nostru in limba engleza, aveti aici un scurt summary:

 

Business book of the week: It Takes What It Takes: How to Think Neutrally by Trevor Moawad. Daca o sa va uitati la reviews, parerile sunt impartite, dar asta nu e nimic nou. Acum ceva timp m-am hotarat sa cataloghez o carte ca fiind buna sau proasta in functie de un singur criteriu: am gasit CEL PUTIN o idee care sa imi fie de folos in viata? Daca raspunsul e DA, atunci respectiva carte si-a indeplinit obiectivul. Neutral thinking e powerful deci…recomand sa cititi si sa vedeti daca are aplicabilitate si pentru voi.

Youtube clip of the week: Dan Tapiero a fost printre primii Wall Street guys care a venit spre crypto, acesta fiind motivul pentru care sunt mereu atent cand vorbeste despre macro picture si institutionals.

 

Reply

or to participate.