- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #108: La ce ne putem astepta in urmatoarele luni
The Crypto Insider #108: La ce ne putem astepta in urmatoarele luni
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Odata pretul ajuns la 44k ( cat e la momentul scrierii textului ) avem, daca ne uitam in jos, doua zone majore de support: 38-38.5k si 40-41k. Am vorbit despre o retestarea a nivelului 40k intr-un video update de acum doua saptamani si cred in continuare ca trendul ascendent nu ar fi pus in pericol de o astfel de coborare. Ba din contra.
Pe sell off-ul din ianuarie, Daily RSI a ajuns oversold la un nivel sub 25. Daca numarul nu va spune nimic, caderea a fost mai mare decat ceea ce am avut in mai anul trecut. Doar inceputul pandemiei, martie 2020 ( believe it or not au trecut 2 ani de atunci) a adus un bitcoin la un daily RSI sub 25. Istoric, BTC-ul odata ajuns in zona respectiva a generat oportunitati "generationale".
Chiar daca ne uitam pe un timeframe de doar 90 de zile, Daily oversold RSI la mai mic de 25 a inseamna o crestere medie de 80% in urmatoarele 90 de zile. Cat ar inseamna asta in cazul de fata?
Daca low-ul a fost 33.5k pe 24 ianuarie, spre sfarsitul lui aprilie, nu ar fi nimic iesit din comun daca pretul ar fi la approx 60k. E important de retinut ca vorbeam de un avg istoric care poate fi usor influentat de evenimente neprevazute precum ridicarea dobanzilor luna viitoare de catre FED.
Partea plina a paharului? Conform celor de la Delphi Digital, bounce-ul de acum e mai agresiv decat avg-ul anterioarelor:
Al doilea lucru pe care vreau sa-l reiterez e faptul ca multe layer 1 ( printre care si Elrond) vor avea un an de make it or break it. Fie se vor deschide si cele cate se construiesc vor creste exponential fie vor deveni ecosysteme inchise sau ghost towns. 2021 a dat startul. In ianuarie anul trecut, dominanta Ethereum-ului era spre 95%. In prezent e putin peste 60 iar dev reportul celor de la Electric Capital ( publicat de Maria, pe care o veti cunoaste intr-o editie viitoare a Stakeborg DAO Talks) confirma ca Avalanche, Terra ( ambele cu peste 10 bln in TVL) sau Polkadot si the FOAN crew ( Fantom, One, Atom si Near) se misca mai repede decat Ethereum-ul o facea la "varsta lor". Dar e normal sa fie asa, industria s-a maturizat enorm intre timp.
Mai cred ca suntem foarte departe de varful nebuniei NFT-urilor. In ianuarie, 400k de unique buyers au cumparat cel putin un NFT. Daca la scara populatiei va puteti da singuri seama ca asta inseamna NIMIC, haideti sa folosim scara crypto. Metamask are peste 20 de milioane de useri activi in fiecare luna si doar 2% s-au uitat la Jpeg-uri.
Dar despre alte statistici care subliniaza oportunitatile ignorate din zona asta voi scrie si in newsletter-ul de sambata.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto:
Ce este Forced Liquidation in Crypto
Lichidarea poate avea loc atat in cazul margin trading, cat si in futures trading. Practic, imprumuti o suma de bani mai mare decat cea pe care o detii, utilizand leverage.
Daca incepi sa faci margin trading pe platforma unui CEX, fondurile tale, numite initial margin, sunt leveraged si, ca urmare a pierderii totale sau partiale a lor, exchange-ul va inchide fortat pozitia ta pentru a-si recupera banii. Personal, cred ca fortat este un cuvant care nu mai are nevoie de alte explicatii.
Practic, acestia sunt bani pe care ii imprumuti si folosesti fondurile tale ca pe o garantie sau ca pe o obligatiune. Asta se intampla deoarece traderul nu este capabil sa indeplineasca ceea ce numim margin requirements pentru o pozitie de trading cu leverage, adica el nu are suficiente fonduri pentru a mentine deschisa tranzactia.
Tranzactionarea cu o leveraged position este considerata o strategie cu risc ridicat si iti poti pierde intreaga garantie sau toata suma initial investita, in cazul in care piata se misca suficient de mult impotriva pozitiei tale.
Cand si cum are loc o lichidare de pozitie in Crypto
Dupa cum am explicat mai devreme, procesul de lichidare fortata, are loc atunci cand traderul sau investitorul nu mai poate indeplini cerintele de margin ale unei pozitii cu leverage.
Sa spunem ca un investitor vrea sa-si incerce norocul. El doreste sa faca trading, cu suma initiala de 100 de dolari, alegand o pozitie long cu leverage pentru perechea BTC/BUSD.
El a ales un leverage de 20x, adica pozitia sa valoreaza acum 2.000$, iar cei 1900$ adaugati sunt practic un imprumut, pe care il obtine de la CEX, folosind ca garantie cei 100 dolari ai sai.
In cazul in care pretul Bitcoin ar scadea cu 5%, atunci suma sa initiala - initial margin, cei 100 de dolari dispar complet. Daca investitorul nu este capabil sa indeplineasca cerintele margin-ului pentru a mentine pozitia sa pe linia de plutire, aceasta risca acum sa fie lichidata.
Acesta este un exemplu foarte simplu, dar arata cat de important este pentru orice investitor sa isi cunoasca limitele, cat de mult isi poate permite cu adevarat sa piarda la tranzactie si cum sa fie strategic ales leverage-ul. Acest lucru este esential atunci cand vorbim de Crypto - unde assets sunt foarte volatile.
Prin urmare, unele companii folosesc leverage limits atunci cand au de-a face cu useri noi, pentru a-i tine pe cei neinitiati departe de problemele care pot aparea din cauza unui high leverage.
Cum previi Lichidarea in Crypto
Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa eviti o lichidare. Pentru inceput, sa nu tranzactionezi deloc ramane intotdeauna o posibilitate, dar, in acelasi timp, lichidarea nu trebuie sa aiba intotdeauna loc.
Cea mai evidenta optiune este sa folosesti pur si simplu stop loss peste pretul de lichidare. Multe exchange-uri iti pun la dispozitie optiunea stop loss, care are rolul de a permite investitorului sa precizeze prealabil un pret la care ar vinde automat, in cazul in care pretul activului ales scade sub acea valoare.
Traderul ar putea totusi sa piarda niste fonduri, insa stop loss este excelent pentru a preveni pierderea completa a activelor implicate intr-o tranzactie si, de asemenea, pentru ca investitorul sa nu fie nevoit sa plateasca si o taxa de lichidare.
A doua optiune este utilizarea leverage-ului mai mic. Ai putea fi tentat sa folosesti sume mari ca leverage, dar e mai sigur sa alegi intotdeauna o suma mai mica. Asta presupune ca nu vei castiga la fel de mult, dar inseamna si ca nu vei pierde extrem, daca pretul investitiei tale scade.
Cea de-a treia optiune este sa verifici constant ceea ce numim margin ratio. Atunci cand acest raport ajunge la 100%, pozitia va fi lichidata. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, ai si posibilitatea de a adauga mai multe fonduri pe parcurs la tranzactionare si de a-ti reajusta pozitia initiala.
Aceasta optiune are asemanari cu strategia de a incepe cu leverage mic. Principala diferenta e ca, mentinerea unui anumit margin ratio se poate face pe o perioada mai lunga, timp in care pretul asset-ului sa revina.
Cum stabilesti un Stop Loss
Referitor la margin trading, am putea spune ca managementul riscului este probabil cel mai important aspect de retinut.
Principalul lucru de care trebuie sa tii cont este sa ai pierderi cat mai mici posibil, mai presus de a incepe sa te gandesti cum sa obtii profit.
Plasarea corecta a unui stop loss este cruciala. Nu exista un numar exact stabilit, dar in general, un stop loss plasat cu 2-5% sub/peste pretul tau de intrare, in functie de pozitia pe care ai luat-o, long sau short, ar limita o eventuala pierdere de proportii. Multi investitori prefera sa stabileasca un stop loss exact sub cea mai recenta fluctuatie de pret minima sau maxima.
De asemenea, trebuie iti ajustezi amplitudinea tranzactionarii si riscul asociat, deoarece cu cat efectul de leverage este mai mare, cu atat sunt cresc sansele pozitiei de a fi lichidata. Utilizarea unui nivel nerestrictionat de leverage inseamna ca, practic, iti expui capitalul la riscuri care nu sunt tocmai necesare.
De asemenea, trebuie sa mentionez faptul ca, pentru acest tip de „imprumut”, la fiecare cateva ore, trebuie platita o taxa, care variaza pentru fiecare platforma si pentru perechea de assets pe care tranzactionezi.
Taxele sunt deduse automat din soldul contului tau, asa ca trebuie sa ai grija inclusiv cand mentii deschisa o pozitie pe o perioada lunga, deoarece taxele platite scad de asemenea acel margin ratio, daca pretul nu se misca in modul dorit.
Concluzii
In lumea crypto, lichidarea pozitiei de trading se refera la momentul in care un exchange inchide fortat pozitia cu efect de leverage a unui investitor, ca urmare a pierderii totale sau partiale a initial margin-ului acestuia.
Tranzactionarea cu leverage este considerata o strategie cu risc ridicat si iti poti pierde intreaga suma initial investita, in cazul in care piata fluctueaza suficient in raport cu pozitia aleasa de tine.
Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a incerca sa eviti lichidarea, insa pierderea tranzactiilor ramane intotdeauna o posibilitate. In acelasi timp, lichidarea nu trebuie sa aiba loc intotdeauna.
Animatia zilei: Cum instalam si folosim Metamask
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Rebranding: Binance Smart Chain va deveni BNB Chain (de la “Build and Build”). Planuri de a mari numarul de validatori de la 21 la 41.
2. JP Morgan si-a deschis un virtual lounge in Decentraland, devenind primul Bulge Bracket cu prezenta in metaverse. In ultimul lor raport legat de oportunitatile din metaverse, JP Morgan estimeaza o valoare a piatei de $1 trilion in venituri anuale, cu cheltuieli pe in-game ads de $18.4 miliarde pana in 2027. Lounge-ul celor de la JPM ofera posibilitatea de a viziona mai multe materiale legate de blockchain si metaverse impreuna cu strategia diviziei de blockchain Onyx (link catre lounge in ultima pagina din raport).
3. Injective Protocol a avut o serie de lansari si anunturi in ultima perioada: upgrade-ul Injective Bridge v2, un bridge intre Ethereum si chains-urile din Cosmos IBC (ex. Cosmos, Terra, Osmosis), si adaugarea de noi instrumente de tranzactionare pe platforma (perpetual futures pe $ATOM).
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $75 milioane (m) in fondurile urmarite de CoinShares, fiind a patra saptamana consecutiva de fluxuri nete de intrari. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $25m. Dupa 9 saptamani consecutive caracterizate de iesiri de fonduri, fondurile de Ethereum au avut intrari nete de $21m. Fondurile cu expunere pe major alts au fost caracterizate de intrari de fonduri, in timp ce fondurile cu expunere multi-asset au avut intrari nete de $19m. Fondurile recent lansate pe Terra, Tezos si Cosmos au cunoscut intrari de fonduri de $2.2m, $0.9m si, respectiv, $0.6m.
MTD=month-to-date (Februarie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Mastercard ofera servicii de consultanta catre banci si comercianti privind strategii de integrare a activelor si monedelor digitale in operatiunile proprii. De asemenea, anunta posibilitatea sa se implice in dezvoltarea si lansarea CBDC-urilor.
3. NYSE, bursa din New York, a inaintat o aplicatie la autoritatea de trademarks (marci inregistrate) din SUA din care reiese ca ia in considerare oferirea unei platforme de tranzactionare crypto si NFTs.
4. Fidelity ETP, un afiliat al Fidelity International, un fund manager cu $780 miliarde in active sub management, a lansat primul sau ETP cu expunere pe active digitale (Fidelity Physical Bitcoin ETP).
5. BlockFi a ajuns la un settlement cu SEC in valoare de $100 de milioane in legatura cu oferta de conturi purtatoare de dobanda pentru clientii retail, BlockFi Interest Accounts. Intelegerea are efecte doar asupra clientilor retail din SUA care vor fi nevoiti sa migreze spre un un nou tip de instrument inregistrat ca si security, proces ce a fost inceput de catre BlockFi. Settlementul ofera o mai mare claritate dpdv legislativ pentru acest tip de investitii, dupa cum observa CEO-ul BlockFi.
6. O casa din Florida a fost cumparata in schimbul a $653,000 (c.210 ETH) intr-un NFT sale.
7. Cei de la Coin Metrics s-au uitat in baza de date EDGAR din SUA ce contine raportarile/alte documente ale tuturor entitatilor ce sunt obligate de SEC sa redea public anumite actiuni. Acestia au analizat cat de des s-a discutat sau a aparut in raportari termenul de “bitcoin” in ultimii ani. Graficul din stanga arata totalul pe luna pentru entitatile unice ce au trimis raportari, iar cel din dreapta este o analiza pe trimestru a raportarilor de tip 13F intocmite de managerii de fonduri (parte a institutionalilor).
==================
Post of the week: Daca nu ati citit cele scrise de Evelyne in newsletter-ul nostru in limba engleza, aveti aici un scurt summary:
1/ Bitcoin’s environmental impact has always been a topic of discussion. However, in a recent report published by CoinShares Research, data shows that real energy use amounts to a rounding error on the global energy balance sheet, especially when compared to what it offers.
— Evelyne Vilcu (@VilcuEvelyne)
7:13 PM • Feb 13, 2022
Business book of the week: It Takes What It Takes: How to Think Neutrally by Trevor Moawad. Daca o sa va uitati la reviews, parerile sunt impartite, dar asta nu e nimic nou. Acum ceva timp m-am hotarat sa cataloghez o carte ca fiind buna sau proasta in functie de un singur criteriu: am gasit CEL PUTIN o idee care sa imi fie de folos in viata? Daca raspunsul e DA, atunci respectiva carte si-a indeplinit obiectivul. Neutral thinking e powerful deci…recomand sa cititi si sa vedeti daca are aplicabilitate si pentru voi.
Youtube clip of the week: Dan Tapiero a fost printre primii Wall Street guys care a venit spre crypto, acesta fiind motivul pentru care sunt mereu atent cand vorbeste despre macro picture si institutionals.
Reply