- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #109: Ce se intampla la nivel macro
The Crypto Insider #109: Ce se intampla la nivel macro
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Mi-a scris un prieten zilele trecute "bai, cu tot ce se intampla in lume am nevoie sa ma ajuti un pic sa navighez prin nebunia asta". Trecand peste faptul ca probabil nimeni nu are o imagine fidela asupra macro situatiei actuale, mi-am luat ceva timp astazi pentru a pune cap la cap o serie de evenimente care se suprapun si prin impletirea lor ne afecteaza sub o forma sau alta pe noi toti. Crypto si non-crypto.
Scriam la inceputul lui ianuarie pe Instagram ca Omicron e confirmarea ca sfarsitul pandemiei este probabil aproape. Dincolo de alte implicatii asta inseamna ca vom incepe sa vedem si primele efecte reale ale pandemiei la nivel economic. Inflatia generalizata si supply chains-urile sugrumate sunt doar doua, cele mai vizibile care deja si-au aratat coltii. Romania a incheiat anul 2021 cu o inflatie de peste 8%, cifra oficiale, ceea ce inseamna ca la multe din bunurile si serviciile uzuale deja vorbim de doua cifre. Cred in continuare ca pandemia a fost un black swan de care s-a profitat pentru a se sifona fonduri si a se regla relatia stat-cetatean dupa cum vedem in tendintele halucinante pentru un guvern dintr-o tara occidentala; ma refer la Canada.
Invadeaza sau nu Rusia? Personal cred ca nu ( cand recitesc textul acum luni deja exista premisele unei intalniri Rusia-US intermediata de Franta), dar Putin se indreapta spre 70 de ani si asta poate conduce la decizii irationale. Presedintele rus nu se poate intoarce la Moscova cu mana goala si vestul a inteles perfect asta. Acum e o cursa de cine ciupeste mai mult prin declaratiile oficiale. Am stat cateva ore de vorba la Londra cu Pippa Malmgren, fosta consiliera a lui George Bush pe probleme economice si imi spunea ca Rusia e un stat condus de crima organizata iar marii magnati nu isi permit sanctiunile care ar surveni in cazul unei invazii. Personal cred ca se vor multumi sa le fie recunoscute Dombasul si Lugansk-ul ca regiuni cu un stat asemanator Crimeei.
Aurul, pe de alta parte, face price in la un posibil conflict:
Ce se intampla in Statele Unite e ceva mai complex. Mid-terms din toamna nu le permit democratilor sa ia masuri nepopulare si e posibil sa prefere caderea intr-o inflatie si mai mare decat sa riste o recesiune in plina batalie politica. Asta inseamna ca probabil nu vom vedea dobanzile crescute in martie. Bursa va continua sa creasca in timp ce omul de rand va saraci iar pariul e ca lucrurile nu o vor lua razna atat de tare in doar 9 luni. Safe bet? Dunno, dar nici prea multe solutii nu au.
Executive order-ul pe crypto va fi ori o prostie imensa si agresiva ori o duda. As fi uimit sa riste atat de mult facand o miscare nepopulara gratuita cand 24% dintre americani au crypto, cu 1% mai mult decat cei care detin un cont de economii. Too much to lose, to little to gain.
JUST IN: For the first time the number of US citizens holding #crypto (24%) has surpassed the number of citizens with a savings account (23%).
— Watcher.Guru (@WatcherGuru)
9:45 PM • Feb 15, 2022
Ce cred ca va fi interesant in lunile urmatoare e game theory-ul intre state. Mai exact, am vazut zilele trecute cum o tara cu o conducere autocrata, Belarus, e mai degraba crypto friendly. Stirea despre Rusia o vad mai degraba pozitiva decat negativa, mai ales pe fondul pushback-ului facut de ministrul de finante celor de la Banca Nationala. Daca trendul va continua ce alternativa/scuza are un stat democratic pentru a-si impiedica cetatenii sa cumpere cryptomonede?
Un ultim aspect, deloc de ignorat, e dat de hashrate-ul bitcoinului care face new all time highs. De ce conteaza? Pai energia e scumpa si daca minerii s-ar astepta la o scadere a pretului la BTC, si-ar inchide fermele, nu le-ar tura. Istoric, minerii au jucat un rol foarte important in ecosystem ( fapt perfect normal din moment ce si sunt cei care tin torta aprisa) si nu de putine ori au fost cei care au dat o imagine fidela cu privire la viitorul pret al bitcoinului.
Vreau sa fie foarte clar ca toate cele scrise mai sus se pot intampla fix pe dos, mie lipsindu-mi o cantitate imensa de date. Nici nu cred ca exista cineva care sa aiba toate datele necesare pentru a face previziuni ( nu incercari) certe. Rolul meu este sa filtrez informatiile, sa le pun cap la cap si sa incerc sa disting nu doar intre adevar si fals dar si intre intuitiv si contraintuitiv; iar ulterior sa actionez in consecinta.
Ca sa concluzionez intr-o singura fraza: cred ca e un consens prea larg cu privire la o viitoare criza de unde deduc ca se va intampla fix pe dos. La declansarea ultimeia nu vorbeau si babele in piata despre faptul ca urmeaza o criza. Acum o fac.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto:
Ce stim despre Ciclurile Pietei Crypto
Fiecare ciclu al pietei, inclusiv al celei crypto, are patru faze: acumularea lenta, faza de run-up (sau bull market), faza de platou sau de distributie si faza de run-down (sau bear market).
Acest model poate fi gasit pe toate pietele - dar multi din industria crypto tind sa uite sau sa isi doreasca sa uite de el, motiv pentru care sunt socati cand preturile scad, in faza finala.
In timp ce un ciclu se termina, incepe un altul nou, asa ca nu ar trebui sa fim atat de drastici cu noi insine atunci cand un ciclu intra in stadiul final. Acesta este motivul pentru care intelegerea si acceptarea existentei ciclurilor din piata poate ajuta la maximizarea profiturilor si la minimizarea pierderilor.
Prima faza, cea de acumulare, vine dupa un declin, pe masura ce investitorii cumpara si incep sa preia controlul pietei. Acestia sunt adesea persoane bine informate sau insideri ai domeniului Crypto.
Totodata, traderii cu experienta vor recunoaste semnele cu promptitudine. Desigur, vanatorii de chilipiruri se vor alatura si ei cel mai probabil in aceasta faza.
A doua faza este cea de markup si este practic startul Bull Market-ului, ceea ce inseamna ca preturile urmeaza un trend ascendent sau sunt pe cale sa creasca. In aceasta faza, cererea depaseste oferta si preturile in crestere sunt deseori citate de stiri din intreaga lume.
Pe masura ce preturile cresc, oameni noi devin interesati de active crypto. Emotiile sunt pozitive, in mod natural, si totul culmineaza cu un sentiment de euforie si preturile in varf.
Acest lucru este, de asemenea, marcat de fenomenul fear of missing out, atata timp cat trendul ascendent al preturilor continua si, de ce nu, chiar de lacomie.
A treia faza este cea de distributie. Volatilitatea crescuta caracterizeaza adesea partea de sus a unui markup si tranzitia catre faza de distributie. Crypto poate ajunge peste tot la stiri, insa lacomia si frica incep sa puna stapanire pe piata.
Participantii cu experienta obtin profituri, dar cumparatorii incep sa liciteze din ce in ce mai putin, pe masura ce devin suspiciosi referitor la cat de mult ar putea continua rally-ul.
Cand indicatorii tehnici semnaleaza un market top, vanzarile devin din ce in ce mai agresive, ceea ce va trimite pretul in jos. Presiunea in scadere a preturilor se intensifica, iar astfel incepe sa prinda contur faza de markdown.
Markdown-ul este caracterizat de un anumit procent de vanzari facute la panica. Emotiile negative sunt puternice, mai ales anxietatea, capitularea si furia, deoarece preturile merg aproape constant spre un punct scazut.
Este ca si cum faza de markup ar fi vazuta intr-o oglinda, deci cu emotii negative, in locul celor pozitive. In cele din urma, piata incepe sa se stabilizeze usor si astfel incepe un nou ciclu, pe masura ce investitorii incep sa acumuleze din nou.
Unii analisti sustin ca piata Crypto nu va urma aceste cicluri in viitorul apropiat, altii ca schimbarea a inceput deja. Deoarece investitorii institutionali fac acum parte din industrie si piata se maturizeaza, ciclurile ar putea sa devina mai putin definite decat in trecut.
Ce inseamna Bull Market
Un Bull Market indica o piata in care preturile sunt in crestere sau se preconizeaza ca vor creste. Termenul a fost folosit initial pentru bursa de valori, insa acum este comun pentru obligatiuni, marfuri si Crypto.
Deoarece preturile cresc si scad constant in timpul tranzactionarii, termenul Bull Market este folosit pentru a se referi la o perioada mai lunga de timp in care pretul criptomonedelor creste. Un Bull Market poate dura cateva luni sau, in cazul altor active, chiar ani.
Exista mai multi indicatori care pot sugera ca se apropie un Bull Market, cum ar fi scorul MVRV-Z.
Acesta este utilizat pentru a estima cand un activ este supraevaluat sau subevaluat in raport cu „valoarea sa justa”, asa cum este subliniat de abaterea dintre capitalizarea sa de piata si plafonul realizat.
Atunci cand valoarea de piata ajunge semnificativ mai mare decat valoarea realizata, istoric asta a indicat pana acum un varf al pietei (zona rosie), in timp ce opusul a indicat minimele pietei (zona verde).
Mayer Multiple este un alt indicator tehnic care arata, daca Bitcoin este supracumparat, supravandut sau la un pret considerat echitabil.
S-ar mai folosi ca indicator si NVT Signal, utilizat deoarece ia valoarea totala a retelei Bitcoin (Market Cap-ul) si o imparte la media mobila, pe 90 de zile, a valorii tranzactionarii zilnice.
Ce inseamna Bear Market
Bear Market este momentul in care piata se confrunta cu o scadere a preturilor pentru o perioada lunga de timp, sentimentul general al investitorilor fiind unul pesimist.
Poate fi deseori declansat de o recesiune economica, ceea ce il face opusul unui Bull Market.
Unul dintre factorii de analizat pentru a vedea daca ne apropiem de un Bear Market ar fi epuizarea volumului de tranzactionare Bitcoin. Apare o discrepanta intre volum si pret, iar asta semnaleaza de regula o epuizare a capitalului proaspat care intra in piata. Astfel si impulsul de cumparare scade.
Un alt factor ar fi Relative Strength Index cuantificat saptamanal – un indicator de impuls, care arata cand un activ este supracumparat, deci probabil se va prabusi, si supravanzdut, asa ca probabil va creste. Analiza se face prin calcularea castigurilor si pierderilor medii pe o perioada de 14 zile.
Spre exemplu, luna martie a fost in mod constant luna cu cele mai proaste performante pentru Bitcoin, cu o pierdere medie medie de 14,725% din 2017, cand piata a inceput sa castige tractiune. A doua cea mai proasta luna, in medie, ar fi septembrie, cu o pierdere medie de 9,05%, intr-un interval de timp similar.
Bull Market versus Bear Market
Aruncand o privire la ciclurile anterioare, putem vedea ca primul ciclu Bitcoin a atins un varf pe 29 noiembrie 2013 la 1.129 USD. The bears, adica investitorii pesimisti au invadat curand piata.
Urmatorul ciclu a atins apogeul pe 16 decembrie 2017, la 19.641 USD, iar ulterior s-a intrat in Bear Market.
Cel mai recent ciclu pare sa fi atins un peak pe 10 noiembrie 2021, la v USD. Dar multi sustin ca, in ciuda unei scaderi mari a pretului global al Bitcoin si, intr-adevar, a pietei crypto in general, inca nu am intrat in Bull Market.
Desi ciclurile mentionate nu au neaparat o anumita lungime, se pare ca Bitcoin si, in mare parte, piata crypto, le experimenteaza la fiecare patru ani.
Desigur, un ciclu poate fi identificat mai usor daca folosim un ansamblu mai extins, dar este, de asemenea, posibil ca un astfel de circuit sa fie alcatuit din mai multe cicluri minore care pot fi observate doar pe intervale de timp mai restranse.
Un astfel de exemplu poate fi bull market-ul Bitcoin, care s-a incheiat la aproximativ 20.000 USD, la sfarsitul anului 2017.
Bitcoin s-a acumulat timp de aproape doi ani, incepand cu 2015, in jurul perioadei in care markdown-ul precedent se incheia. 2017 a adus inceputul unei cresteri importante a preturilor, care a impins parabolic markup-ul in sus.
Bitcoin a fluctuat intre 15.000 USD si 19.000 USD, urmat de un markdown prelungit care a durat pana in 2019. Daca erai investitor atunci, pun pariu ca iti amintesti ca toate etapele descrise au fost urmate de emotiile tipice unui astfel de ciclu.
Primul ciclu, cel care a atins varful in 2014, a inregistrat cele mai mari castiguri relative pentru investitori.
Concluzii
Astfel de cicluri iti pot oferi o perspectiva macro importanta, ceea ce inseamna ca, inainte de a decide sa tranzactionezi, poti si ar trebui sa fii informat destul de bine despre tot ceea ce se intampla, ce s-a intamplat si ce ar trebui sa urmeze.
Uitandu-ne la toate industriile, trebuie sa retinem ca, de fiecare data cand preturile au scazut, au crescut din nou ulterior, asa ca este vital sa nu te sperii de ceea ce este pur si simplu natural.
Animatia zilei: Ce este GameFi Crypto - Jocurile cu criptomonede explicate
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Un grup de sase investitori (incluzand Digital Currency Group si Multicoin Capital) au ridicat un fond de $205 milioane dedicat pentru cresterea ecosistemului The Graph. Protocolul are ca scop indexarea datelor si livrarea lor intr-un mod accesibil catre cei care dezvolta aplicatii. The Graph indexeaza date de pe 31 de networks. Fondurile vor fi folosite pentru granturi pentru dezvoltatori.
2. Helium, un decentralized wireless network cu peste jumatate de milion de hotspots, a desfasurat o runda de tip Series D de $200 de milioane la o evaluare de $1.2 miliarde. Tiger Global si FTX sunt printre noii investitori in runda.
3. Un numar de evenimente si milestones viitoare.
==================
Interesting Headlines
1. Sequoia lanseaza un sub-fund cu focus pe crypto de $500-600 milioane. Tinta este de a participa activ in protocoale prin activitati de staking, liquidity provision, participare in decizii de guvernanta si trading. In ultimul an, >20% din investitiile Sequoia s-au centrat pe companii din crypto.
2. In Ucraina a trecut o lege pentru legalizarea activelor digitale. Astfel, s-a creat un cadru legislativ pentru actorii din piata crypto si a fost numita o autoritate de supraveghere. Legea nu este similara cu cea din El Salvador, unde Bitcoin era recunoscut ca si mijloc legal de plata.
3. Circle, compania din spatele USDC, si-a dublat evaluarea la $9 miliarde intr-o fuziune cu un SPAC prin care ar urma sa fie listata la bursa din SUA. Principala cauza din spatele re-evaluarii este reprezentata de cererea sporita de USDC din ultimele luni si modificarea estimarilor in sens pozitiv privind cererea din anii viitori.
4. Twitter a introdus posibilitatea de a oferi tips in Ethereum. Not so friendly feature la momentul actual.
5. Un nou “vampire attack” cu tinta OpenSea din partea platformei x2y2 a avut o serie de probleme inainte de lansare. Un vampire attack reprezinta o tentativa de a aduce userii, lichiditatea (colectiile, in acest caz) si volumul tranzactionat la ei pe platforma folosind tokenul propriu si o serie de incentives.
6. Harmony a lansat un pasaport pentru cei care detin Bored Apes prin care, in faza initiala, isi pot expune NFT-ul in DeFi Kingdoms, un play-to-earn game dezvoltat pe Harmony.
7. Dupa presiuni din partea publicului, oficialilor FED le-a fost interzis sa investeasca in crypto, actiuni sau obligatiuni individuale, fonduri cu expunere pe un segment anume, commodities sau FOREX.
8. O echipa de fotbal american este targetul de achizitie al unui DAO.
==================
Post of the week: Build in the large, build in the small de la Balaji
Thesis: the assembly line trained people for the top-down mass politics of the 1900s.
Today's workplace is network-based. With the crucial exception of China, which still builds things, any viable political ideology will scale up what people are doing on their devices.
— Balaji Srinivasan (@balajis)
7:06 AM • Feb 20, 2022
Business book of the week: Cracking Creativity: The Secrets of Creative Genius. Sa credem ca a fi creativ e doar o chestiune nativa e una dintre cele mai mari greseli pe care noi oamenii le facem. Adesea e doar despre a aranja intr-un mod nou lucruri vechi.
Youtube clip of the week: Avichal de la Electric Capital a fost la The Ben Shapiro Show, unul dintre cele mai populare si mai influente podcasturi conservatoare. Nu imi place sa o spun, dar cred ca democratii pierd teren pe nisa crypto si nu e departe momentul cand inclusiv Trump isi va regasi, deodata, febletea pentru blockchain stuff.
Dincolo de politics, Avichal vorbeste pe larg despre importanta neutralitatii internetului in contextul evenimentelor din Canada.
Reply