- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #11: Bitcoin la 1 trillion, dar vine criza?
The Crypto Insider #11: Bitcoin la 1 trillion, dar vine criza?
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Happy 1 trillion!
La mai bine de 11 ani de la deja-celebrul whitepaper, bitcoin a devenit de-facto un macroeconomic asset. Pandemia si modul in care statele au ales sa raspunda la paralizia instaurata timp de luni bune, au creat furtuna perfecta pentru un asset cu o ciclicitate de emitere pre-programata si cvasi-nemodificabila.
Pe cand in Statele Unite s-au printat intr-un singur an, approx 40% din totalitatea dolarilor existenti pe piata, bitcoinul isi castiga statutul de hard money aproape prin neprezentare.
In februarie 2020, pretul unui BTC atingea $10.300. Nefiind un hedge impotriva recesiunilor ( atat timp cat acestea genereaza o goana spre lichiditatea care devine tot mai redusa in piata) BTC a suferit asemenea tuturor asset-urilor un soc in luna urmatoare cand a coborat pana la $4000. La nici 12 luni mai tarziu se lafaie confortabil la aproape $55.000. A nice 14x.
Teoria unui bitcoin bubble in 2017 a fost disipata complet atunci cand pretul de anul trecut a invalidat acel All time High. Prin definitie, un bubble e ceva care se intampla o singura data, se sparge, lumea isi pierde banii si taraba se inchide. Nu si cea a bitcoinului dar nici cea a Ethereumului sau a market-ului in totalitatea lui atat timp cat ETH cocheteaza cu $2000 iar indicii TOTAL si TOTAL 2 sunt deja in price discovery mode.
Cei care incep sa cante prohodul acestui bull run si-au facut deja aparitia. Cel mai demn de luat in calcul argument pe care il vehiculeaza se refera la o noua posibila criza economica ce ar afecta, fara indoiala, piata crypto. Adevarul este ca nimeni nu stie probabil cand norisorul asta pe care stam de ceva timp se va sparge. Inca de dinainte de pandemie traiam in cea mai lunga perioada fara vreo criza economica din ultimii 200 de ani. Acum cu atat mai mult suntem expusi avand in vedere ca economia celor mai multe state ale lumii a fost incetinita daca nu complet incremenita in cea mai mare parte a anului 2020.
Personal, nu cred ca vom vedea o criza economica desfasurandu-se pana cel putin in Q4. Democratii americani au reusit un upset major lasandu-i pe republicani fara al doilea mandat consecutiv de presedinte ( fapt rar istoric vorbind) si nu exista vreun motiv pentru care si-ar dori ca aceasta realizare sa fie umbrita de o criza. Cu atat mai putin in primele 100 de zile de la preluarea puterii iar dimensiunea noului stimulus va fi a strong statement in acest sens.
Ritmul in care se desfasoara vaccinarea face improbabila imunizarea populatiei in 2021 deci pandemia cu toate valentele ei exagerate de mass-media va continua sa ocupe agenda publica. O criza suprapusa peste o pandemie care a intins nervii oamenilor la maxim ar putea genera convulsii sociale masive iar asta e cosmarul establishmentului. E a big no-no.
Si chiar daca sa presupunem ca vom avea o criza in perioada imediat urmatoare, bitcoinul va fi primul care va scoate capul de sub apa pentru ca e “Hard money you can’t fuck with” si de abia atunci va fi clar pana si pentru bunica-mea cine e alpha male-ul din incapere.
Pentru cei care ne propunem sa detinem bitcoin si dupa 2024, o criza s-ar putea dovedi chiar benefica pentru ca ar expune tot gunoiul de sub pres tot mai multa lichiditatea luand drumul crypto.
Stay safe,
V
============================================
Razvan’s Macro2c:
Intr-o piata tanara si in formare, rolul acelor “early evangelists” este esential pentru ca nu exista un catalizator mai bun decat exemplul personal. Michael Saylor face o mare favoare tuturor in timp ce isi slujeste foarte bine si propriul interes. E un win-win incontestabil din punctul meu de vedere.
Singur ca exista carcotasi care sunt interesati mai degraba de castigurile lui Saylor din aprecierea pretului unui bitcoin decat de aportul acestuia la imaginea industriei, dar, peste ani, va fi clar pentru toata lumea ca relatia Saylor-bitcoin nu a fost una care sa necesite identificarea unui “castigator” cu atat mai mult cu cat a adus de curand, sub acelasi acoperis, peste o mie de companii listate la bursa. Niciuna nu si-a facut public interesul de a cumparat bitcoin, dar la scurt timp dupa acel event Saylor a anuntat ca se va folosi din nou de “convertible senior notes” pentru a cumpara bitcoin de 600 de milioane de dolari.
Magic.
============================================
The Altcoin Pulse:
Piata a avut o saptamana cvasilinistita astfel ca avem timp sa vedem indicatorii cei mai relevanti pentru piata de alts.
Bitcoin Dominance este la approx 62. In perioada iulie-sept 2020 cand a existat un minisezon de pumps Bitcoin Dominance a ajuns la 57-58 pentru ca spre sfarsitului anului sa urce la 74. Este un semn bun ca desi pretul bitcoinului continua sa creasca, dominance-ul inclina mai mult spre alts.
Indicele TOTAL 2 ( Total Marketcap - Bitcoin marketcap) a ajuns la 600 de miliarde, cu aproape 20% peste All time High.
Indicele DeFi Index Perpetual Futures e la 10.562 de la 2800 la inceputul anului.
ETH/BTC e in jur de 0.036-0.037, o zona neutra semn ca Ethereum inca nu are motoarele pregatite pentru a zburda in zona de price discovery la fel cum bitcoin a facut-o acum cateva saptamani peste nivelul de $20.000.
Cele 4 “imagini” de mai sus functioneaza cel mai bine in corelatie. Cu cat se aliniaza mai bine in concluzii, cu atat este mai fidela analiza.
La modul ideal, pentru un alt season, iti doresti ca Bitcoin Dominance sa mearga in jos, ETH/BTC sa creasca ( ceea ce inseamna ca ETH se valorizeaza vs bitcoin) iar cei doi indici - TOTAL 2 si DEFIPERP- sa creasca pe cat posibil la unison.
Trending:
In cazul in care va intrebati cine sunt campionii ultimelor 7 zile, majoritatea au un numitor comun: Binance.
FRONT - 246%
Pancake- 166%
DODO - 163%
BNB - 138%
Si altii:
Ravencoin - 145% ( nice idea, s-a cam fasait pe parcurs)
TrustSwap - 100% ( de explorat)
Polkastarter - 66%
Unibright - 63% ( una dintre cele mai misto solutii B2B dar care nu beneficiaza de un interes prea mare din partea companiei, in sensul ca nu par a fi foarte interesati de pretul tokenului)
================================
What we like:
In Canada vom avea nu un Bitcoin ETF ci doua si e important pentru ca ETFs (Exchange traded fund) sunt un instrument la care pot apela clientii institutionali care vor exposure la un asset fara a fi nevoiti sa treaca prin hartogaraie. Cand se va aproba si in Statele Unite vom vedea, cel mai probabil, mai putine stiri despre Grayscale a caror solutie e mai costisitoare decat accesarea unui ETF.
What makes us think:
BTC si ETH impreuna sunt in prezent mai mari decat primele 5 banci din Statele Unite luate impreuna.
BTC si ETH impreuna sunt in prezent mai mari decat primele 5 banci din China laolalta.
BTC are un marketcap de doua mai mare decat JP Morgan.
Touche.
=================================
Cryptobook of the week: Blockchain Bubble or Revolution: The Future of Bitcoin, Blockchains, and Cryptocurrencies. O carte scrisa de oameni care au participat la revolutia tech din ultimii ani, autorii avand in CV companii precum Google, Facebook sau Microsoft.
Business book of the week: Specia rebela. O lectura fascinanta despre creativitate: la ce foloseste, cum o identificam si cum o incurajam.
Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange
Youtube channel we enjoy watching: Finematics ( Fenomenul DeFi explicat pe intelesul tuturor)
==================================
Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Tarile mici sau cele autoritare au incentive-ul cel mai mare pentru a fi crypto friendly la nivel de politica de stat
Fiecare cretin din vechea garda isi gaseste perechea potrivita
Pas cu pas
Gigantii unul cate unul
Reply