• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #110: Crypto si incertitudinea.

The Crypto Insider #110: Crypto si incertitudinea.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale. 

Nu de putine ori am auzit ca unul din argumentele pentru care crypto "nu e serios" sau "e un scam" e legat de volatilitatea preturilor. Am mai scris despre faptul ca oamenilor nu le place volatilitatea cu exceptia cazurilor cand lucreaza in favoarea lor. 40%+ intr-o zi si 3x in doua luni sunt cuvintele cheie care au adus cea mai mare parte din retail. Eu sunt azi aici pentru ca am fost fascinat de rapiditatea cu care se misca nu doar industria, dar si oportunitatile. 

In ultimii 5-6 ani de cand stau cu nasul in crypto am vazut cam tot ce se putea experimenta iar asta te ajuta sa privesti volatilitatea cu o oarecare neutralitate. Sigur ca imi crestea pulsul cand piata "pompa", dar dupa ce primul impuls trecea, ma reasezam la masa pentru a intelege ce genereaza aceste cresteri si unde am putea fi peste 2,3 sau 5 ani. 

Mi-am reamintit toate astea pentru ca am vazut graficele Paypal si Facebook din ultimele zile si, daca nu ai sti despre ce e vorba, ai putea jura ca sunt doua proiecte de pe locurile 876 si 998 din CoinGecko. 

Paypal a ajuns aproape de preturile pre-pandemie iar Meta nu a avut astfel de scaderi nici cand au aparut scandalurile cu privire la modul in care compania utilizeaza datele personale ale utilizatorilor. Noi, cryptomanii, suntem obisnuiti cu minusuri de 20-30% intr-o saptamana, dar investitorii din stocks, not so much. 

In conditiile in care tot contextul macro este intr-o incertitudine asemanatoare cu cea din martie 2020, piata crypto este in mare parte neutra. Volumele spot, futures, dar si on-chain sunt destul de scazute; practic nu se intampla mai nimic. Asta e un semn bun pentru ca arata hodlerii isi pastreaza convingerea ca more upside is coming ( la fel ca minerii dupa cum am vazut intr-un newsletter anterior) iar retail-ul prins cu BTC cumparat la 50-60k sau alts-uri la preturi de 2-3 ori mai mari nu pare ( inca) sa capituleze. 

Take care,

Vlad

P.S. Am scris aici un text despre corelatia dintre situatii incerte ( pandemii in cazul de fata) si black swans care genereaza asymmetric risks. E complementar la cele mentionate mai sus. 

========================

Primii pasi in crypto:  

Ce stim despre Ciclurile Pietei Crypto

Fiecare ciclu al pietei, inclusiv al celei crypto, are patru faze: acumularea lenta, faza de run-up (sau bull market), faza de platou sau de distributie si faza de run-down (sau bear market).

Acest model poate fi gasit pe toate pietele - dar multi din industria crypto tind sa uite sau sa isi doreasca sa uite de el, motiv pentru care sunt socati cand preturile scad, in faza finala.

In timp ce un ciclu se termina, incepe un altul nou, asa ca nu ar trebui sa fim atat de drastici cu noi insine atunci cand un ciclu intra in stadiul final. Acesta este motivul pentru care intelegerea si acceptarea existentei ciclurilor din piata poate ajuta la maximizarea profiturilor si la minimizarea pierderilor.

Prima faza, cea de acumulare, vine dupa un declin, pe masura ce investitorii cumpara si incep sa preia controlul pietei. Acestia sunt adesea persoane bine informate sau insideri ai domeniului Crypto. 

Totodata, traderii cu experienta vor recunoaste semnele cu promptitudine. Desigur, vanatorii de chilipiruri se vor alatura si ei cel mai probabil in aceasta faza.

A doua faza este cea de markup si este practic startul Bull Market-ului, ceea ce inseamna ca preturile urmeaza un trend ascendent sau sunt pe cale sa creasca. In aceasta faza, cererea depaseste oferta si preturile in crestere sunt deseori citate de stiri din intreaga lume.

Pe masura ce preturile cresc, oameni noi devin interesati de active crypto. Emotiile sunt pozitive, in mod natural, si totul culmineaza cu un sentiment de euforie si preturile in varf.

Acest lucru este, de asemenea, marcat de fenomenul fear of missing out, atata timp cat trendul ascendent al preturilor continua si, de ce nu, chiar de lacomie.

A treia faza este cea de distributie. Volatilitatea crescuta caracterizeaza adesea partea de sus a unui markup si tranzitia catre faza de distributie. Crypto poate ajunge peste tot la stiri, insa lacomia si frica incep sa puna stapanire pe piata.

Participantii cu experienta obtin profituri, dar cumparatorii incep sa liciteze din ce in ce mai putin, pe masura ce devin suspiciosi referitor la cat de mult ar putea continua rally-ul.

Cand indicatorii tehnici semnaleaza un market top, vanzarile devin din ce in ce mai agresive, ceea ce va trimite pretul in jos. Presiunea in scadere a preturilor se intensifica, iar astfel incepe sa prinda contur faza de markdown.

Markdown-ul este caracterizat de un anumit procent de vanzari facute la panica. Emotiile negative sunt puternice, mai ales anxietatea, capitularea si furia, deoarece preturile merg aproape constant spre un punct scazut.

Este ca si cum faza de markup ar fi vazuta intr-o oglinda, deci cu emotii negative, in locul celor pozitive. In cele din urma, piata incepe sa se stabilizeze usor si astfel incepe un nou ciclu, pe masura ce investitorii incep sa acumuleze din nou.

Unii analisti sustin ca piata Crypto nu va urma aceste cicluri in viitorul apropiat, altii ca schimbarea a inceput deja. Deoarece investitorii institutionali fac acum parte din industrie si piata se maturizeaza, ciclurile ar putea sa devina mai putin definite decat in trecut.

Ce inseamna Bull Market

Un Bull Market indica o piata in care preturile sunt in crestere sau se preconizeaza ca vor creste. Termenul a fost folosit initial pentru bursa de valori, insa acum este comun pentru obligatiuni, marfuri si Crypto.

Deoarece preturile cresc si scad constant in timpul tranzactionarii, termenul Bull Market este folosit pentru a se referi la o perioada mai lunga de timp in care pretul criptomonedelor creste. Un Bull Market poate dura cateva luni sau, in cazul altor active, chiar ani.

Exista mai multi indicatori care pot sugera ca se apropie un Bull Market, cum ar fi scorul MVRV-Z. 

Acesta este utilizat pentru a estima cand un activ este supraevaluat sau subevaluat in raport cu „valoarea sa justa”, asa cum este subliniat de abaterea dintre capitalizarea sa de piata si plafonul realizat.

Atunci cand valoarea de piata ajunge semnificativ mai mare decat valoarea realizata, istoric asta a indicat pana acum un varf al pietei (zona rosie), in timp ce opusul a indicat minimele pietei (zona verde).

Mayer Multiple este un alt indicator tehnic care arata, daca Bitcoin este supracumparat, supravandut sau la un pret considerat echitabil.

S-ar mai folosi ca indicator si NVT Signal, utilizat deoarece ia valoarea totala a retelei Bitcoin (Market Cap-ul) si o imparte la media mobila, pe 90 de zile, a valorii tranzactionarii zilnice.

Ce inseamna Bear Market

Bear Market este momentul in care piata se confrunta cu o scadere a preturilor pentru o perioada lunga de timp, sentimentul general al investitorilor fiind unul pesimist. 

Poate fi deseori declansat de o recesiune economica, ceea ce il face opusul unui Bull Market.

Unul dintre factorii de analizat pentru a vedea daca ne apropiem de un Bear Market ar fi epuizarea volumului de tranzactionare Bitcoin. Apare o discrepanta intre volum si pret, iar asta semnaleaza de regula o epuizare a capitalului proaspat care intra in piata. Astfel si impulsul de cumparare scade.

Un alt factor ar fi Relative Strength Index cuantificat saptamanal – un indicator de impuls, care arata cand un activ este supracumparat, deci probabil se va prabusi, si supravanzdut, asa ca probabil va creste. Analiza se face prin calcularea castigurilor si pierderilor medii pe o perioada de 14 zile.

Spre exemplu, luna martie a fost in mod constant luna cu cele mai proaste performante pentru Bitcoin, cu o pierdere medie medie de 14,725% din 2017, cand piata a inceput sa castige tractiune. A doua cea mai proasta luna, in medie, ar fi septembrie, cu o pierdere medie de 9,05%, intr-un interval de timp similar.

Bull Market versus Bear Market

Aruncand o privire la ciclurile anterioare, putem vedea ca primul ciclu Bitcoin a atins un varf pe 29 noiembrie 2013 la 1.129 USD. The bears, adica investitorii pesimisti au invadat curand piata. 

Urmatorul ciclu a atins apogeul pe 16 decembrie 2017, la 19.641 USD, iar ulterior s-a intrat in Bear Market.

Cel mai recent ciclu pare sa fi atins un peak pe 10 noiembrie 2021, la v USD. Dar multi sustin ca, in ciuda unei scaderi mari a pretului global al Bitcoin si, intr-adevar, a pietei crypto in general, inca nu am intrat in Bull Market.

Desi ciclurile mentionate nu au neaparat o anumita lungime, se pare ca Bitcoin si, in mare parte, piata crypto, le experimenteaza la fiecare patru ani.

Desigur, un ciclu poate fi identificat mai usor daca folosim un ansamblu mai extins, dar este, de asemenea, posibil ca un astfel de circuit sa fie alcatuit din mai multe cicluri  minore care pot fi observate doar pe intervale de timp mai restranse.

Un astfel de exemplu poate fi bull market-ul Bitcoin, care s-a incheiat la aproximativ 20.000 USD, la sfarsitul anului 2017.

Bitcoin s-a acumulat timp de aproape doi ani, incepand cu 2015, in jurul perioadei in care markdown-ul precedent se incheia. 2017 a adus inceputul unei cresteri importante a preturilor, care a impins parabolic markup-ul in sus.

Bitcoin a fluctuat intre 15.000 USD si 19.000 USD, urmat de un markdown prelungit care a durat pana in 2019. Daca erai investitor atunci, pun pariu ca iti amintesti ca toate etapele descrise au fost urmate de emotiile tipice unui astfel de ciclu.

Primul ciclu, cel care a atins varful in 2014, a inregistrat cele mai mari castiguri relative pentru investitori.

Concluzii

Astfel de cicluri iti pot oferi o perspectiva macro importanta, ceea ce inseamna ca, inainte de a decide sa tranzactionezi, poti si ar trebui sa fii informat destul de bine despre tot ceea ce se intampla, ce s-a intamplat si ce ar trebui sa urmeze.

Uitandu-ne la toate industriile, trebuie sa retinem ca, de fiecare data cand preturile au scazut, au crescut din nou ulterior, asa ca este vital sa nu te sperii de ceea ce este pur si simplu natural.

Animatia zilei: Ce este GameFi Crypto - Jocurile cu criptomonede explicate

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO

Mada. 

===========

The Altcoin Pulse

1. Luna Foundation Guard, o organizatie non-profit infiintata cu scopul de a sprijini dezvoltarea ecosistemului Terra, a ridicat un fond de $1 miliard in Bitcoin. Finantarea a fost condusa de Jump Capital si Three Arrows Capital. Fondurile stranse printr-un OTC sale de $LUNA vor fi folosite pentru a mentine stabilitatea stablecoinului UST in perioadele de seloff agresiv. 

2. Propunerea ca SEBA, o banca digitala cu focus pe crypto, sa devina whitelister in soutia DeFi pentru institutionali Aave Arc a fost executata. Este prima banca cu licenta ce primeste acest statut. Un whitelister se va ocupa cu onboardingul institutionalilor pe platforma, operatiuni de KYC/KYB si setarea drepturilor acestora (ex. acces la activitati de borrowing, lending).

https://app.aave.com/#/governance/59-QmRw3MDvmjqyX825Yyw6chbXoQ9DcE4yjEoj48FEv3vWG7

3. Pas important pentru a avea un ZK rollup cu EVM compatibility.

==================

Interesting Headlines

1.  Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $109 milioane (m) in fondurile urmarite de CoinShares, fiind a cincea saptamana consecutiva de fluxuri nete de intrari. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $89m. Fondurile cu expunere pe Ethereum au avut iesiri nete de $15m. Fondurile cu expunere multi-asset au avut intrari nete de $9m. Fondul pe Avalanche a cunoscut intrari nete de $25m (inclus in categoria Other). Fluxul reprezinta doar o zi de trading si trebuie sa asteptam o perioada mai indelugata pentru a vedea daca interesul si ritmul vor fi sustinute.

MTD=month-to-date (Februarie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

2. FTX isi lanseaza propria divizie de gaming, FTX Gaming, care va oferi sprijin proiectelor si dezvoltatorilor in lansarea de tokens si pe partea de NFTs.

3. Cel mai recent raport ce atesta rezervele Tether arata o scadere cu 21% in detinerile de commercial paper (o forma de imprumuturi pe termen scurt de la corporatii) fata de ultima raportare. In schimb, niveluri mai ridicate de rezerve in obligatiuni americane si primele detineri in money market funds (o forma de fonduri mutuale cu investitii in obligatiuni pe termen scurt si cu grad relativ mai mic de risc).

4. London Stock Exchange isi extinde serviciile de trading in sfera activelor digitale. LSE a anuntat achizitia TORA, un cloud-based technology provider, pentru $325 milioane. 

5. Manchester City lucreaza cu o subsidiara a Sony pentru a construi stadionul Etihad in metaverse. Cei interesati vor putea deveni spectatori la meciurile live sau viziona altele din trecut.

6. Intel a oferit detaliile tehnice in privinta noului miner ASIC in cadrul conferintei ISSCC. Pre-comenzi de la Block, compania lui Jack Dorsey, si Argo Blockchain.

7. Platforma de trading crypto Amber a desfasurat o runda Series B extinsa de $200 de milioane la o evaluare de $3 miliarde. In runda au fost implicati Temasek, fondul suveran de investitii din Singapore, Pantera Capital, Sequoia Capital si Tiger Global. Platforma are peste 1,000 de clienti institutionali si a facilitat $1+ trilioane in volum tranzactional. Finantarea va fi folosita pentru o serie de angari in America si Europa.

==================

Post of the week: Build in the large, build in the small de la Balaji

 

Business book of the week: Cracking Creativity: The Secrets of Creative Genius. Sa credem ca a fi creativ e doar o chestiune nativa e una dintre cele mai mari greseli pe care noi oamenii le facem. Adesea e doar despre a aranja intr-un mod nou lucruri vechi. 

Youtube clip of the week: Avichal de la Electric Capital a fost la The Ben Shapiro Show, unul dintre cele mai populare si mai influente podcasturi conservatoare. Nu imi place sa o spun, dar cred ca democratii pierd teren pe nisa crypto si nu e departe momentul cand inclusiv Trump isi va regasi, deodata, febletea pentru blockchain stuff. 

Dincolo de politics, Avichal vorbeste pe larg despre importanta neutralitatii internetului in contextul evenimentelor din Canada. 

 

Reply

or to participate.