- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #112: Stakeborg ON AIR la Virgin Radio
The Crypto Insider #112: Stakeborg ON AIR la Virgin Radio
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Saptamana aceasta prietenii de la Virgin Radio ne-au invitat sa vorbim all things crypto education si a fost great fun. Am vorbit despre primul curs de blockchain in limba romana, misiunea Stakeborg si comunitatea inclusiva Stakeborg DAO.
Enjoy,
Evelyne
========================
Primii pasi in crypto:
Pe langa aspectul bine-cunoscut al volatilitatii crypto, problemele care ar trebui sa te preocupe sunt scam-urile si hack-urile.
Crypto poate fi un domeniu vizat de persoane rau intentionate, deoarece opereaza online si anonim. Atacurile de tip Phishing sunt cele mai comune metode de a obtine acces la crypto wallets sau chiar la platformele de tranzactionare.
Prin Phishing utilizatorii sunt inselati sa-si divulge datele personale, cum ar fi detaliile, parola sau key phrase-ul walletului crypto, oferind hackerilor accesul la cryptomonedele lor, adesea chiar fara sa stie ca au facut acest lucru.
Este important sa fii la curent si sa tii evidenta celor mai noi amenintari crypto, astfel incat sa-ti poti proteja activele.
Cum sa eviti sa investesti in Crypto Scams
Inainte de a investi intr-o cryptomoneda, pentru a evita un scam, trebuie sa efectuezi o cercetare prealabila despre echipa care a pus bazele proiectului. Daca cineva implicat are un istoric fraudulos sau ceva similar, este mai bine sa stai departe de acel proiect, deoarece poate sa fie un rug pull.
Nu cumpara un token doar din cauza sustinerii unei celebritati. Kim Kardashian si Floyd Mayweather Jr. sunt dati in judecata in prezent pentru promovarea unui proiect crypto care s-a dovedit a fi un scam. Probabil ca nici macar nu stiau ca este o inselatorie, dar totusi oamenii au pierdut bani din asta.
Daca un proiect iti promite cifre mari, fugi! - Unul foarte bun iti poate oferi profituri relativ decente, dar aici ar fi implicata si o mare doza de noroc. Daca cineva promite o rentabilitate mare, indiferent de ce, este mai bine sa eviti, poate ca nu merita riscul totusi.
Daca analizezi site-ul unui proiect sau whitepaper-ul sau si identifici greseli de redactare, poate fi un Red Flag. Indica faptul ca nu mai mult de cateva persoane au citit efectiv acel document si nu a fost efectuat niciun audit, sugerand o operatiune restransa care ar putea fi suspecta.
Reguli pentru Siguranta Crypto
Cand tranzactionezi online, foloseste exchange-uri centralizate deja consacrate. Daca optezi pentru un exchange descentralizat, verifica prealabil linkul, inainte de a te conecta la el cu hot walletul pe care il folosesti.
Multe site-uri false, pe care poti fi victima unui atac de Phishing, pot avea chiar si o singura litera din link schimbata, doua litere inversate intre ele sau inlocuite cu cifre, prin comparatie cu linkul unui DEX. Verifica de doua ori si chiar de trei ori adresele site-urilor web.
Nu avea incredere in nimeni – oricine ar fi, indiferent ca vorbim despre oficiali guvernamentali, persoane publice sau simpli straini – care te contacteaza direct, solicitand plati in cryptomonede sau oferindu-ti o „oportunitate de investitie”.
Poti primi mesaje cu linkuri pe Instagram si Telegram, mesaje pe Discord care te anunta ca ai castigat un Giveaway sau chiar mesaje pe Facebook care te redirectioneaza spre platforme crypto despre care nu au auzit nici macar cei cu experienta in domeniu.
Este esential sa nu accesezi aceste linkuri si sa fii constient intotdeauna ca nimeni nu iti da 2 ETH, daca ii trimiti prealabil 1 ETH, si nici NU iti ofera 3 BTC gratis, la un giveaway.
Daca primesti e-mailuri de la un presupus DEX sau proiect, verifica formatul adresei de e-mail. Deseori hackerii trimit un e-mail care poate parea expediat de un cont oficial, dar cand verifici adresa de e-mail, sa vezi ca nu este una legitima.
Respinge orice oferta care necesita o taxa initiala pentru a incepe sa investesti, mai ales daca aceasta taxa trebuie platita in cryptomoneda. Singurele asseturi crypto pe care trebuie sa le detii sunt de regula cele necesare pentru eliberarea cardurilor de utilizator, in cazul Exchange-urilor Centralizate consacrate, ca Binance sau Crypto.com. Inclusiv in cazul acestora, trebuie doar sa ai fonduri in cont, deci clar nu ti se cere sa le trimiti catre vreo alta adresa.
Activeaza-ti autentificarea cu doi factori, pentru orice tip de wallet crypto si exchange pe care il folosesti. Dar retine ca, uneori nici aceasta nu este o solutie 100% sigura, asa cum s-a intamplat cand Coinbase a suferit un hack.
Concluzii
Nu investi niciodata intr-un proiect fara sa te informezi prealabil despre tot ce isi propune acesta.
Online si in mediul digital, in genere, poti fi victima unor atacuri de hacking sau phishing, asa ca datoria ta este sa stii din start ca nicio sursa de incredere, fie aceasta site, persoana fizica sau app, cu exceptia hot wallets, nu ti-ar cere sa iti divulgi parola, private key-ul sau seed phrase-ul.
Crypto assets pe care le detii nu pot fi accesate sau furate in lipsa celor mai importante caracteristici: parola/PIN-ul, private key-ul si seed phrase-ul.
Animatia zilei: De ce e sexy Fantom?
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. THORChain va integra Terra in ecosistemul sau, iar lansarea mainnetului se apropie.
2. Socios (Chilliz) a incheiat un parteneriat cu UEFA pana in 2024. Fan tokens vor fi disponibile pentru echipele din Champions League, Europa League sau Europa Conference League. Utilizatorii vor putea castiga experiente VIP sau obtine NFT-uri care sunt lansate in timpul jocurilor. Altfel, Barcelona se gandeste sa isi lanseze propriile NFT-uri, token si metaverse.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $36 milioane (m) in fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $17m, pe cand cele cu expunere pe Ethereum au avut intrari nete de $4m, iar cele cu expunere multi-asset de $14m. Dpdv regional, fondurile din Americi (in special Canada si Brazilia) au cunoscut intrari de $95m, pe cand cele din Europa au cunoscut iesiri ($59m). Pe segmentul de alts, majoritatea fondurilor au avut fluxuri de iesiri nete, mai putin Tezos unde au fost intrari de $4.4m (14% din activele totale).
MTD=month-to-date (Februarie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Dupa achizitia de BTC si ETH, KPMG Canada investeste 50 ETH intr-un NFT din colectia World of Women. Kareem Sadek, co-lider al diviziei de Cryptoassets si Blockchain Services, declara ca Web3, urmatoarea iteriatie a internetului, va schimba modul in care oamenii vor interactiona cu brandurile, vor socializa in cadrul comunitatilor si vor tranzactiona active digitale.
3. Electric Capital a strans $1 miliard in doua fonduri de investitii dedicate spatiului crypto. Tezele urmarite includ DAO, NFTs, DeFi, infrastructura descentralizata si un UX inovativ pentru aplicatiile Web3. Electric Capital pregateste finantari intre $1-20 milioane per proiect.
4. Cambridge Digital Assets Program (CDAP) este un program-parteneriat intre Universitatea din Cambridge si 16 institutii din domeniul financiar pentru un research data-driven asupra industriei crypto. Printre institutii se numara Bank for International Settlements, Fondul Monetar International, Ernst & Young, Goldman Sachs, Banca Mondiala, Bursa de la Londra (LSEG), Fidelity si altii. Temele abordate vor fi impactul asupra mediului, infrastructura si activele digitale (incluzand stablecoins, CBDCs si cryptocurrencies).
5. FTX aloca pana la $1 miliard intr-un fond cu scopuri filantropice.
6. Opt platforme de tranzactionare, printre care Coinbase, Binance sau Kraken, nu dau curs cererii Ministrului Transformarii Digitale din Ucraina de a bana utilizatorii din Rusia. Acestea sustin ca un blanket ban (care sa cuprinda toti utilizatorii) nu este potrivit situatiei, dar vor incerca sa interzica acele conturi ce apartin persoanelor ce sunt sanctionate.
7. Fondatorul ponzi-scheme-ului de $2.4 miliarde de la BitConnect este de negasit.
8. ATH pe numarul de adrese de BTC cu sold pozitiv (40,276,163).
9. Volume mari pe perechile cu USDT si BTC vs. monedele nationale ale Ucrainei si Rusiei (hryvnia si rubla).
10. CME Group planuieste sa lanseze contracte options pe Micro Bitcoin si Micro Ether futures ca active suport la data de 28 Martie.
==================
Post of the week: Daca vreti sa vedeti si alte idei faine din scrisorile lui Buffett, storm-ul asta e fix ce trebuie:
I devoured 50 years of Warren Buffett shareholder letters.
The result?
12 timeless principles from the greatest investor in the world.
Here are the golden nuggets🧵
— Chris Hladczuk (@chrishlad)
2:54 PM • Feb 27, 2022
Business book of the week: Hard Optimism: Developing Deep Strengths for Managing Uncertainty, Opportunity, Adversity, and Change by Price Pritchett. Cand vine vorba de investments, cred ca e mai util si mai profitabil sa fii optimist atat timp cat educatia te opreste din a deveni delusional. Positive psychology e o disciplina care va inflori tot mai mult in anii ce vor veni.
Youtube clip of the week: Lex si Zuck, show total, peste 1 mill de views in primele 48 de ore.
Reply