• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #113: Despre aparentele greseli

The Crypto Insider #113: Despre aparentele greseli

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale. 

Episodul cu Mihnea e LIVE . Intrucat s-a facut un switch intre Stakeborg si Stakeborg DAO in ceea ce priveste numele, ca sa nu pierdeti niciun episod din content-ul nostru in limba romana, rogu-va sa dati subscribe si la noul canal: 

 

Atunci cand lucram cu o firma de constructii pentru a ne face o casa ne asteptam ca acestia sa nu faca nicio greseala. Nimeni nu se duce la X pentru ca "face cele mai putine greseli". Asteptam, constant, excelenta, desi in realitate nici noi in domeniile noastre nu suntem mereu intr-atat de buni incat sa nu aiba nimeni ce ne reprosa. 

Pantera Capital a avut dreptate la inceputul lui decembrie cand anunta spargerea bulei Bonds-urilor din US. In acelasi letter s-au inselat in privinta modului in care acest lucru va impacta piata crypto in sensul in care se asteptau la un inceput de an foarte bun pentru bitcoin & co. 

Pietele de capital ( La fel ca poker-ul jucat de profesionisti) nu sunt nici constructii, nici matematica si nici tinichigerie. 

Haseeb Qureshi scria in "How to be a poker player" ca e chintesential pentru un jucator de poker profesionist sa faca pace cu el insusi atunci cand a luat decizia corecta din punct de vedere al odds-urilor, dar totusi a pierdut o mana importanta. 

John Murphy in "Technical Analysis of the Financial Markets: A Comprehensive Guide to Trading Methods and Applications" scria despre impactul pe care accesul la informatie l-a avut asupra analizei tehnice si a pattern-urilor analizate de traderi. Jocul s-a schimbat aproape peste noapte si odata cu asta si decision making-ul. 

Pietele reflecta sentimentul jucatorilor din piata de la momentul respectiv. De asta Dan si Joey de la Pantera nu au gresit ci, dupa cum au scris in scrisoarea din februarie, au facut un educated guess cu datele pe care le aveau la t0. In plus, cred ca urmatoarea observatie va fi foarte interesant de urmarit in saptamanile ce vin: 

"But if you look at crypto specifically, when the traditional macro markets go down, crypto tends to be correlated with them for a period of roughly 70 days, so a bit over two months, and then it begins to break its correlation.  And so we think over the next number of weeks, crypto is basically going to decouple from traditional markets and begin to trade on its own again. “There are a couple of reasons for that.  One is that crypto is still a relatively small market and so things like the federal funds rate being at 1.25% versus 0% doesn’t make a huge, huge difference for something that’s growing four to five times year over year, especially if you look at stuff like DeFi, where it’s already trading at fairly cheap multiples.  There are a lot of DeFi assets that trade from P/E multiples anywhere from 10 to 40.  They’re not crazy high-valued; tech stocks are trading at multiples of 400 to 500x. “Our view is it’s going to decouple over the next number of weeks and crypto will sort of trade independently again.  It’s my personal view that $2,200 ETH was likely the bottom.”

S-ar putea insela? Evident. Inseamna asta ca sunt incompetenti? Daca ar fi asa, nu ar mai avea 5.5 miliarde+ assets under management. 

Dar asta e unul din paradoxurile crypto ( si nu numai) care l-a facut si pe Andre Cronje sa se retraga din a construi in industria asta: cineva care nu a avut niciun business la viata lui, nu a platit niciun salariu si nu a construit nicio strategie pentru un timeframe mai lung de o saptamana poate veni intr-un loc public si sa iti spuna ca esti un bou. 

Iar tu realizezi ca efectiv nu ti-ar intelege argumentele si o lasi asa. 

Cheia este sa iti dai seama pentru cine vorbesti, nu sa te concentrezi pentru cine nu vorbesti. Si sa mergi inainte pentru ca ai treaba de facut. 

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto:  

CEX-uri versus DEX-uri

In lumea reala, un mod in care putem privi exchange-urile crypto, fie ele centralizate sau descentralizate, ar fi sub forma unor piete in care oricine poate face diverse schimburi. 

Pentru ca orice economie sa poata functiona optim, avem nevoie de medii propice in care putem tranzactiona bunuri si frecvent avem nevoie de o entitate care sa medieze aceste schimburi. 

La fel ca pe un crypto exchange, in orice piata am merge, totul functioneaza in perechi de cate 2 elemente. Din moment ce bunurile pot fi valorificate, le cumparam cu orice este acceptat ca moneda de schimb in piata respectiva. 

Cand vorbim despre lumea digitala, dar in special despre crypto, lucrurile devin binenteles ceva mai complexe. Platformele de tip exchange sunt fibra acestei economii, din moment ce 1 Bitcoin nu ar avea nicio valoare, daca nu ar putea fi vandut sau cumparat. 

Cum intelegem utilitatea unui Exchange Centralizat

Cum spuneam si mai devreme, exchange-urile sunt vehiculele principale pentru tranzactionarea cu asseturi digitale. Exchange-urile centralizate sunt platforme online care permit oricarei persoane care isi face un cont sa cumpere, sa vanda, sa trimita si sa primeasca cryptomonede. 

Sunt numite centralizate pentru ca tranzactiile sunt gestionate intotdeauna de catre o terta parte, ceea ce inseamna ca utilizatorii acestor platforme trebuie sa aiba incredere in entitatea sau entitatile care le administreaza, similar cu o banca, unde, fie ca dorim sau nu acest lucru, predam controlul asseturilor noastre.

Cele mai cunoscute exchange-uri de acest tip din piata crypto sunt Binance, Coinbase, Crypto.com si FTX, iar acestea au ajuns in acest punct din mai multe motive, principalul fiind factorul de incredere. Din moment ce platforma asigura securitatea asseturilor fiecarui user, acest aspect este foarte important in alegerea platformei pe care tranzactionezi. 

De mentionat este ca aceste exchange-uri ofera, in esenta, un mediu digital sub forma de order books, in cadrul carora userii pot plasa comenzi de vanzare sau de cumparare pentru orice pereche de asseturi disponibila pe platforma.  

Cum intelegem utilitatea unui Exchange Descentralizat?

La polul opus, exchange-urile descentralizate sunt platforme unde userii pot tranzactiona, fara a fi nevoie de o terta parte care sa actioneze ca autoritate, iar fondurile raman sub controlul userului. Acesta este si unul dintre motivele principale pentru care au fost create aceste platforme. 

Necesitatea de a avea incredere intr-un intermediar cand tranzactionam pe orice exchange centralizat, a dus la aparitia unor protocoale care functioneaza automat, fara KYC, si, foarte important, fara sa aiba control asupra asseturilor. 

Cum functioneaza aceste platforme? - Printr-o retea de Smart Contracts, sau mai simplu spus, un set de algoritmi care permit userilor sa tranzactioneze direct din propriul wallet. Din moment ce lichiditatea este adaugata tot de useri, nu sunt necesare autoritati care sa gestioneze tranzactiile, insa exista intermediari care le faciliteaza pe Blockchain, mai ales cand vorbim despre mecanismul de consens proof of work.

Miners ar putea fi considerati un fel de intermediari ai tranzactiilor, insa niciodata din pozitia similara cu cea a vreunei institutii, cum e cazul bancilor, de pilda, in finantele traditionale. Aduc aici aceasta completare, intrucat multi incepatori in crypto ajung deseori nedumeriti cand se vorbeste despre lipsa unei terte parti care sa negocieze o tranzactie in finantele descentralizate, atunci cand totusi exista necesitatea unor miners care sa o valideze.

Cele mai cunoscute exchange-uri descentralizate sunt Uniswap, Sushiswap, si Curve, toate pe reteaua Ethereum. DEX-urile si CEX-urile au si plusuri si minusuri, si o sa vorbim imediat despre asta, asa ca stati cu mine pana la final. 

CEX vs DEX 

Printre cele mai citate avantaje ale unui CEX, majoritatea utilizatorilor vorbesc despre faptul ca este usor de utilizat, sigur si in mare parte dispus sa returneze fondurile, in cazul unor hack-uri. 

In plus, CEX-urile ne permit sa introducem fiat in lumea crypto, sa beneficiem de orderbook trading si de multe alte features, dar au si volum de trading mare, plus ca sunt recunoscute de catre institutii.

In coltul opus, avantajele unui DEX ar fi ca poti sa tranzactionezi direct din wallet-ul propriu, in anonimat complet si ca, foarte important, nu pierzi controlul propriilor asseturi, mai ales ca ai acces la multe monede care nu sunt listate pe CEX-uri.

Paradoxul in lumea DeFi este faptul ca, desi se vorbeste cel mai frecvent despre argumentul descentralizarii, in contrast cu finantele traditionale, peste 90% dintre userii de crypto activeaza si tranzactioneaza pe platforme de tip CEX.

Dezavantajele unui CEX ar fi, atat faptul ca asseturile sunt in controlul platformei, dar si ca esti obligat sa treci prin intreg procesul de KYC. In plus, nu ofera acces la multe cryptomonede nou aparute si pot fi tinta hack-urilor.

DEX-urile, pe partea de dezavantaje bifeaza vulnerabilitatile din reteaua de Smart Contracts, nu permit tranzactionarea fiat / crypto si sunt inclusiv mai putin intuitive la nivel de utilizare decat CEX-urile.

Concluzii

Si DEX-urile si CEX-urile sunt fundamentale in evolutia acestui domeniu pentru ca este important sa avem optiuni cat mai diversificate. Acest lucru creste nivelul de competitie ceea ce duce la aparitia unor platforme, din orice categorie, din ce in ce mai performante. 

In acest moment, CEX-urile atrag aproximativ 95% din trading-ul crypto, ceea ce ne spune ca exchange-urile descentralizate mai au mult de lucrat pentru a atrage un market share mai mare. 

Animatia zilei: Ce nu trebuie sa faci in crypto

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO

Mada. 

===========

The Altcoin Pulse

1. KyberSwap, un agregator de DEX-uri, s-a lansat pe Arbitrum.

2. Ren Protocol, un proiect pe zona de interoperabilitate a avut o serie de lansari in ultima perioada.

==================

Interesting Headlines

1. Lugano, al treilea cel mai important centru financiar al Elvetiei, planuieste sa accepte Bitcoin, Tether si stablecoinul LVGA ca mijloace legale de plata (legal tender). 

2. eBay este deschis spre introducerea crypto ca instrument de plata si studiaza modalitati de implementare a NFT-urilor pe platforma.

3. Andre Cronje, un OG in spatiul crypto, si Anton Nell, un senior solutions architect de la Fanton Foundation, si-au anuntat exitul din industrie si inchiderea mai multor front-enduri pentru o serie de proiecte. Piata a avut o reactie negativa insa, un lucru important de spus, proiectele inca isi pot continua activitatea, contractele fiind deployed, open source si avand echipe de devs si contributori in spate.

4. Furnizorii de servicii legate de active digitale din Coreea de Sud au inregistrat profituri nete de c.$2.7 miliarde in 2021 la un volum tranzactionat de $1.7 trilioane.

5. OKX, o platforma globala de crypto trading, a incheiat un parteneriat de sponsorizare cu Manchester City.

6. Statul Virginia voteaza o lege prin care bancile din mediul traditional pot oferi servicii de custodie pentru activele digitale. Legea va trebui semnata si aprobata de catre Guvernatorul statului.

7. Q&A cu noul Head of Luxury Partnerships de la FTX, Lauren Remington Platt, despre intersectia dintre blockchain si industria luxury.

==================

Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com

Post of the week: Never miss Sahil's Sunday whiskey-threads: 

 

Business book of the week: Lives of the stoics by Ryan Holiday. De multi ani citesc tot ceea ce publica Ryan, inclusiv newsletterele. E mereu un exercitiu interesant sa vezi cum ramaneau oamenii lucizi desi viata la momentul respectiv avea cu totul alte provocari, multe din ele semnificativ mai periculoase. 

Youtube clip of the week: Daca vreti sa vedeti cum arata educated FUD: 

 

Reply

or to participate.