- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #114: Despre maturitatea de a-ti judeca investitiile in timp
The Crypto Insider #114: Despre maturitatea de a-ti judeca investitiile in timp
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Episodul cu Mihnea e LIVE . Intrucat s-a facut un switch intre Stakeborg si Stakeborg DAO in ceea ce priveste numele, ca sa nu pierdeti niciun episod din content-ul nostru in limba romana, rogu-va sa dati subscribe si la noul canal:
Scriu ceea ce vedeti de la Madrid in timp ce realizez cat de mult m-am atasat, aproape pe nesimtite, de locul asta. Aici am petrecut ceva mai mult de 5 ani linistiti si productivi.
Asta m-a dus cu gandul la atasamentul pe care il dobandim fata de investitiile noastre. Intram adesea convinsi ca dupa ce face 2,3 sau 10x vom iesi; macar partial. Lipsa unei strategii clare si a unei convingeri ferme in respectarea acesteia e reteta unui viitor esec aproape cert. Fluctuatiile de pret imbinate cu obisnuinta nesanatoasa de a supra-aprecia valoarea banilor ne imping intr-un carusel emotional din care cu greu putem iesi profitabili. E unul din subiectele intens discutate si in episodul cu Scott, care va iesi maine.
La fel ca in viata noastra de zi cu zi, exista locuri, momente sau oameni care influenteaza decisiv traiectoria investitiilor noastre, dar tot schepsisul e ca adesea, pentru a vedea impactul real, dureaza peste puterea noastra de a tolera. In avion, faceam o radiografie a investitiilor care au mers bine si cele care s-au dovedit a fi un esec, iar exemplul numit $ADA mi se pare cel mai relevant.
Am avut multe momente cand la 3,4 sau 7 centi m-am intrebat daca nu-s un tampit ca inca fac DCA, dar am avut norocul sa nu imi fi uitat teza: intr-un amalgam de promisiuni si whitepapers care nu vor deveni niciodata realitate, pariaza pe oamenii care ti se par inteligenti, dornici sa execute serios si care isi pun reputatia in joc. Au fost toate un succes? Nici pe departe. Pentru fiecare Cardano ( care la drept vorbind mai are multe de demonstrat) au existat 9 Substratum; iar asta nu pentru ca au facut neaparat rugpull ci pentru ca sa construiesti intr-o sfera complet noua E FOARTE GREU. Esueaza 80-90 din 100 in Web 2, in fazele early ale Web 3, cu atat mai mult.
Cand am plecat din Romania am spus ca nu cred ca ma voi mai intoarce vreodata. Dupa 3 ani mi-am dat seama ca m-am aruncat iar dupa 5, am si revenit. Azi, m-am plimbat pe strazile cartierului in care m-am implinit ca om matur si am realizat ca sunt recunoscator pentru asfaltul pe care am calcat in drum spre birou, vanzatoarei de la bacanie care era mereu zambitoare, educatoarelor de la gradinita copilului care au avut rabdare cu el, dadacei care ne-a devenit practic familie si lista poate continua. Totul a contribuit intr-un fel la punctul in care am ajuns azi.
La fel, e si cu investitiile din crypto. In tumultul zilnic e greu sa disociem binele de rau, potentialul real de promisiunea desantata; dar daca avem rabdare, la un moment dat, o sa vedem in mod obiectiv rezultatul propriilor decizii din care vom fi castigat bani, o lectie cum sa nu facem pe viitor, sau ambele.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto:
CEX-uri versus DEX-uri
In lumea reala, un mod in care putem privi exchange-urile crypto, fie ele centralizate sau descentralizate, ar fi sub forma unor piete in care oricine poate face diverse schimburi.
Pentru ca orice economie sa poata functiona optim, avem nevoie de medii propice in care putem tranzactiona bunuri si frecvent avem nevoie de o entitate care sa medieze aceste schimburi.
La fel ca pe un crypto exchange, in orice piata am merge, totul functioneaza in perechi de cate 2 elemente. Din moment ce bunurile pot fi valorificate, le cumparam cu orice este acceptat ca moneda de schimb in piata respectiva.
Cand vorbim despre lumea digitala, dar in special despre crypto, lucrurile devin binenteles ceva mai complexe. Platformele de tip exchange sunt fibra acestei economii, din moment ce 1 Bitcoin nu ar avea nicio valoare, daca nu ar putea fi vandut sau cumparat.
Cum intelegem utilitatea unui Exchange Centralizat
Cum spuneam si mai devreme, exchange-urile sunt vehiculele principale pentru tranzactionarea cu asseturi digitale. Exchange-urile centralizate sunt platforme online care permit oricarei persoane care isi face un cont sa cumpere, sa vanda, sa trimita si sa primeasca cryptomonede.
Sunt numite centralizate pentru ca tranzactiile sunt gestionate intotdeauna de catre o terta parte, ceea ce inseamna ca utilizatorii acestor platforme trebuie sa aiba incredere in entitatea sau entitatile care le administreaza, similar cu o banca, unde, fie ca dorim sau nu acest lucru, predam controlul asseturilor noastre.
Cele mai cunoscute exchange-uri de acest tip din piata crypto sunt Binance, Coinbase, Crypto.com si FTX, iar acestea au ajuns in acest punct din mai multe motive, principalul fiind factorul de incredere. Din moment ce platforma asigura securitatea asseturilor fiecarui user, acest aspect este foarte important in alegerea platformei pe care tranzactionezi.
De mentionat este ca aceste exchange-uri ofera, in esenta, un mediu digital sub forma de order books, in cadrul carora userii pot plasa comenzi de vanzare sau de cumparare pentru orice pereche de asseturi disponibila pe platforma.
Cum intelegem utilitatea unui Exchange Descentralizat?
La polul opus, exchange-urile descentralizate sunt platforme unde userii pot tranzactiona, fara a fi nevoie de o terta parte care sa actioneze ca autoritate, iar fondurile raman sub controlul userului. Acesta este si unul dintre motivele principale pentru care au fost create aceste platforme.
Necesitatea de a avea incredere intr-un intermediar cand tranzactionam pe orice exchange centralizat, a dus la aparitia unor protocoale care functioneaza automat, fara KYC, si, foarte important, fara sa aiba control asupra asseturilor.
Cum functioneaza aceste platforme? - Printr-o retea de Smart Contracts, sau mai simplu spus, un set de algoritmi care permit userilor sa tranzactioneze direct din propriul wallet. Din moment ce lichiditatea este adaugata tot de useri, nu sunt necesare autoritati care sa gestioneze tranzactiile, insa exista intermediari care le faciliteaza pe Blockchain, mai ales cand vorbim despre mecanismul de consens proof of work.
Miners ar putea fi considerati un fel de intermediari ai tranzactiilor, insa niciodata din pozitia similara cu cea a vreunei institutii, cum e cazul bancilor, de pilda, in finantele traditionale. Aduc aici aceasta completare, intrucat multi incepatori in crypto ajung deseori nedumeriti cand se vorbeste despre lipsa unei terte parti care sa negocieze o tranzactie in finantele descentralizate, atunci cand totusi exista necesitatea unor miners care sa o valideze.
Cele mai cunoscute exchange-uri descentralizate sunt Uniswap, Sushiswap, si Curve, toate pe reteaua Ethereum. DEX-urile si CEX-urile au si plusuri si minusuri, si o sa vorbim imediat despre asta, asa ca stati cu mine pana la final.
CEX vs DEX
Printre cele mai citate avantaje ale unui CEX, majoritatea utilizatorilor vorbesc despre faptul ca este usor de utilizat, sigur si in mare parte dispus sa returneze fondurile, in cazul unor hack-uri.
In plus, CEX-urile ne permit sa introducem fiat in lumea crypto, sa beneficiem de orderbook trading si de multe alte features, dar au si volum de trading mare, plus ca sunt recunoscute de catre institutii.
In coltul opus, avantajele unui DEX ar fi ca poti sa tranzactionezi direct din wallet-ul propriu, in anonimat complet si ca, foarte important, nu pierzi controlul propriilor asseturi, mai ales ca ai acces la multe monede care nu sunt listate pe CEX-uri.
Paradoxul in lumea DeFi este faptul ca, desi se vorbeste cel mai frecvent despre argumentul descentralizarii, in contrast cu finantele traditionale, peste 90% dintre userii de crypto activeaza si tranzactioneaza pe platforme de tip CEX.
Dezavantajele unui CEX ar fi, atat faptul ca asseturile sunt in controlul platformei, dar si ca esti obligat sa treci prin intreg procesul de KYC. In plus, nu ofera acces la multe cryptomonede nou aparute si pot fi tinta hack-urilor.
DEX-urile, pe partea de dezavantaje bifeaza vulnerabilitatile din reteaua de Smart Contracts, nu permit tranzactionarea fiat / crypto si sunt inclusiv mai putin intuitive la nivel de utilizare decat CEX-urile.
Concluzii
Si DEX-urile si CEX-urile sunt fundamentale in evolutia acestui domeniu pentru ca este important sa avem optiuni cat mai diversificate. Acest lucru creste nivelul de competitie ceea ce duce la aparitia unor platforme, din orice categorie, din ce in ce mai performante.
In acest moment, CEX-urile atrag aproximativ 95% din trading-ul crypto, ceea ce ne spune ca exchange-urile descentralizate mai au mult de lucrat pentru a atrage un market share mai mare.
Animatia zilei: Ce nu trebuie sa faci in crypto
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Avalanche Foundation a lansat Multiverse, un program de pana la $290 milioane (4 milioane $AVAX) pentru accelerarea dezvoltarii sistemului de Subnets (solutia de scaling a networkului Avalanche). Fondurile vor avea ca target ecosisteme din zonele de gaming, DeFi, NFTs sau cele destinate institutionalilor. Printre primele Subneturi dezvoltate va fi cel cu DeFi Kingdoms. De asemenea, Ava Labs va colabora cu Aave, Wintermute, Jump Capital, Valkyrie si Golden Tree pentru a dezvolta un Subnet integrat orizontal destinat clientilor institutionali.
2. Immutable, solutia de L2 scaling cu focus pe NFTs, care are si un gaming studio intern ce a dezvoltat titluri precum Gods Unchained sau Guild of Guardians, a ridicat de pe piata $200 de milioane intr-o runda de finantare de tip Series C ce a evaluat compania la $2.5 miliarde. Runda a fost condusa de Temasek, fondul de investitii din Singapore. Fondurile vor fi folosite pentru expansiunea globala a echipei (200+ angajari in 2022) si extinderea serviciilor de gaming si NFT-support oferite.
3. DraftKings, o companie listata pe NASDAQ si cunoscuta pentru platforma sa de sports betting, a devenit un validator pe reteaua Polygon.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $127 milioane (m) in fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $95m, cele de Ethereum au avut intrari nete de $25m, iar cele cu expunere multi-asset de $9m. Dpdv regional, fondurile din America de Nord au avut intrari de $151m, pe cand cele din Europa au cunoscut iesiri de $24m. Pe segmentul de alts, sentimentul a fost mix, iar Cardano, Litecoin si Ripple au avut intrari de $0.9m, $0.4m si $0.4m, respectiv.
MTD=month-to-date (Martie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Saptamana aceasta este asteptat ordinul executiv din partea lui Joe Biden axat pe industria crypto. Ordinul ar urma sa includa o serie de directive pentru institutiile din State privind modul cum ar trebui monitorizat si reglementat spatiul crypto. Au aparut in piata si niste leakuri.
3. Bain Capital, unul dintre investitorii proeminenti din piata traditionala, a lansat un fond de $560 milioane dedicat spatiului crypto. Fondul este orientat pe investitii long-term, fiind ridicat pe 10 ani, si urmareste investitii pe o arie larga, de la L1s la DAOs.
4. FTX se extinde in Europa.
5. Tensiunile de la ENS se incheie cu un vot prin care Brantly Millegan ramane directorul ENS Foundation.
6. Binance lucreaza la a intra in gratiile oficialilor din UK. De asemenea, luni, Binance a reinstaurat in totalitate transferurile bancare in euro (SEPA) si lire (via Faster Payments).
7. Santander va oferi imprumuturi cu colateral format din tokens backed de bunuri agrare in Argentina.
8. Ultimul raport de la Glassnode imparte exchange-urile unde balanta de BTC a crescut (fig.1) vs. unde a scazut (fig.2). Din prima categorie, ies in evidenta Binance si FTX. Analistii de la Glassnode considera aceasta crestere datorata si faptului ca investitorii folosesc BTC ca si colateral in pozitiile de futures (coin-margined contracts), in conditiile in care cota de piata pe futures a Binance si FTX a sporit in ultima perioada (fig.3).
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Never miss Sahil's Sunday whiskey-threads:
It’s Sunday evening and I’m two whiskeys deep.
A few thoughts and counterintuitive truths:
— Sahil Bloom (@SahilBloom)
11:15 PM • Mar 6, 2022
Business book of the week: Lives of the stoics by Ryan Holiday. De multi ani citesc tot ceea ce publica Ryan, inclusiv newsletterele. E mereu un exercitiu interesant sa vezi cum ramaneau oamenii lucizi desi viata la momentul respectiv avea cu totul alte provocari, multe din ele semnificativ mai periculoase.
Youtube clip of the week: Daca vreti sa vedeti cum arata educated FUD:
Reply