- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #115: Incertitudinea nu e niciodata priced in
The Crypto Insider #115: Incertitudinea nu e niciodata priced in
The Crypto Insider #115: Incertitudinea nu e niciodata priced in
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Episodul cu Mihnea e LIVE . Intrucat s-a facut un switch intre Stakeborg si Stakeborg DAO in ceea ce priveste numele, ca sa nu pierdeti niciun episod din content-ul nostru in limba romana, rogu-va sa dati subscribe si la noul canal:
Scriam in newsletter-ul PRO ca voi folosi varianta free pentru a impartasi cu voi cateva din concluziile retreat-ului din Peru. Asistam la o multitudine de evenimente importante care se intampla concomitent in jurul nostru.
Mada scrie mai jos despre emotii in crypto iar Razvan vine cu o stire care subliniaza faptul ca 99% din volumul bitcoinului vine din tranzactii mai mari de $100.000. Legatura intre ele este ca tocmai incapacitatea de a-si stapani emotiile ii face pe cei denumiti putin arogant "turisti" ( in sensul de neinvestitori pe termen lung) sa lipseasca din morfologia pietei actuale. E important totusi de subliniat ca vorbim de VOLUM si nu de NUMARUL de tranzactii.
Daca inca esti aici, congrats.
Rodrigo Gordillo e un asset manager care are 1.5 miliarde de dolari pe mana si pentru 3 ore ne-a prezentat cum vede el perioada urmatoare, la ce sa ne asteptam din punct de vedere a corelatiilor istorice si cum putem sa ne ferim de un posibil tsunami financiar. Tot narativul pleaca de la actuala inflatie si cum s-a ajuns aici. Nu intentionez sa devin foarte tehnic sau plictisitor dar daca e sa sintetizez, istoria a demonstrat ca e mai bine sa avem caderi economice mai mici si mai dese decat una la 10 ani ( deja am depasit cu mult timeframe-ul asta) care dureaza cativa ani buni si afecteaza total modul in care o generatie se raporteaza la bani.
De-alungul timpului, cand inflatia a trecut de 7% ( 7.8% au anuntat americanii de curand) in peste 90% din cazuri au urmat minim 5 ani in care nivelul nu a coborat sub 5%. Sigur, Statele Unite nu sunt Romania si am avut miracolul polonez in 2009-2010, dar e riscant sa crezi ca vei fi un outlier. Pentru a nu starni convulsii sociale a la Arab Spring, cele mai multe state vor trebui sa la dea oamenilor ajutoare pentru hrana si nevoi uzuale gen electricitate. Vom experimenta tot mai mult modele in care nu vom mai folosi curent cu nemiluita ci ne vom ajusta consumul in functie de necesitatile reale. Ne deranjeaza ca ne limiteaza, dar in realitate nu e chiar asa rau.
Partea buna este ca tot mai multe family offices ( legislatia e mai permisiva decat in cazul unui hedge fund de ex) vor exposure la crypto iar procentul variaza intre 1 si 5%, mai mult spre higher level in ultimele 12 luni. Motivul e relativ simplu: crypto functioneaza in mod paradoxal atat ca risk asset ( mai ales prin alts) dar si ca gold-like asset ( util in vremuri tulburi). Rod a avut o observatie foarte interesanta aici: chiar daca inflatia a fost mare si oamenii au fost in cautare de alternative, aurul nu s-a dovedit invariabil cea mai buna solutie. Sa fie randul bitcoinului?
Unde vreau sa ajung e ca noi astia mici ne speriem si stam in fiat, solutie care are sanse sa fie cea mai proasta in timp ce baietii buni se vor folosi de actualul context pentru a deveni si mai bogati punandu-si banii la treaba. Crypto ofera posibilitatea unei expuneri vaste: de la conservator ( doar bitcoin), mai putin conservator ( BTC si ETH), mediu ( BTC, ETH, alte layer 1, top 20 mcap) si asa mai departe.
Inchei cu citatul cu care Rodrigo si-a finalizat prezentarea: "The flywheel of progress and innovation is and will remain the following: Crisis -> Necessity ->Change. This is how we build resiliency and keep moving forward".
Incertitudinea nu e niciodata priced in pentru ca nu stim ce se va dovedi a fi, dar exista mereu optiuni investitionale care ne pot apropia de cea mai buna solutie. Non-decizia e intotdeauna cea mai proasta cale de urmat.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto:
Cand cumperi Crypto, cel mai important este sa iti faci propria cercetare despre orice proiect in care doresti sa investesti, dar si sa te auto-educi, inainte de a face orice tranzactie.
Vei auzi asta, sau cel putin o idee similara, in orice clip sau articol de bun simt, menit sa iti explice care ar fi atuurile unui proiect crypto sau al altuia. Crypto este o nisa aflata in continua dezvoltare, iar in Romania cu atat mai putin cunoscuta, din moment ce un segment restrans de investitori face deocamdata usor diferenta intre ceea ce numim shilling si analiza obiectiva a miscarilor pietei.
Unde ne situam mental
Cele mai importante caracteristici pentru o minte pregatita sa inteleaga ce utilitate poate avea Crypto pe termen lung raman, curiozitatea, adaptabilitatea si o doza importanta de realism.
Va trebui sa iti imparti realismul intre scepticism si obiectivism, sa iti analizezi fiecare actiune, disecand-o cu raceala unui chirurg, daca vrei sa nu cazi usor prada emotiilor, atunci cand piata merge in jos.
Educatia incepe cu tine
Atunci cand te hotarasti sa investesti in Crypto, alegerea nu poate fi catalogata din start ca inspirata sau dezastruoasa. In faza initiala, conceptul care trebuie sa iti ghideze deciziile este cel de DYOR, acronimul de la Do Your Own Research - preluat din engleza, in traducere libera: fa-ti propria cercetare/analiza.
In peisajul recent al Crypto, aceasta expresie a inceput sa fie asociata cu cei care dau sfaturi despre investitii si care folosind-o incearca sa se dezica de orice consecinte negative ar putea avea investitiile efectuate de altii, ca urmare a sfatului respectiv.
In realitate, ceea ce trebuie sa intelegi tu din ea, este faptul ca singur/a trebuie sa cercetezi amanuntit un proiect, inainte de a investi, fara sa urmezi orbeste sfaturile unei alte persoane, indiferent de competentele pe care aceasta pretinde ca le are in Crypto.
Disciplina incepe cu tine
Descentralizarea presupune asumarea responsabilitatii complete a detinerii unor active si a tranzactionarii acestora, iar recomandarea pentru DYOR vine tocmai pentru a evita sa-ti pierzi banii, lasandu-te prada celor 2 erori majore, pe care le poate face un investitor si care ii pot influenta negativ deciziile.
Prima este FOMO - Fear Of Missing Out, iar a doua este FUD - Fear, Uncertainty and Doubt. Acesti termeni se aplica oricarei situatii in care frica poate sta in calea investitiilor profitabile in Crypto, descriind factorii ce pot acapara procesul de tranzactionare.
FUD exprima ideea de frica, incertitudine si indoiala care este raspandita in mass-media cand pretul unei criptomonede scade. Daca investitorii se lasa prada acestor sentimente, incep sa isi vanda activele intr-o stare de panica, iar asta va determina, prin efectul “bulgare de zapada”, si mai mult scaderea pretului acelui activ.
Deseori, scaderea este un fenomen generat NU de elemente fundamentale ale proiectului criptomonedei respective sau de fundamente reale, ci doar pe baza stirilor false sau proaste care se raspandesc in retelele sociale.
FOMO este un fenomen care are o baza mai personala pentru un investitor, traducandu-se prin lacomie si teama de a pierde o oportunitate de a investi. Daca acea persoana vede ca pretul unei criptomonede a crescut foarte mult si observa ca altii obtin profit, de frica sa nu piarda ocazia de a castiga la randul sau, va cumpara acel activ chiar cand pretul este la un maxim istoric.
Asadar, investitorul nu mai are rabdare sa studieze piata si aceasta teama de a pierde este ceea ce ii determina pe multi sa cumpere cand pretul este maxim, sau sa pastreze active in portofoliu, fara sa scoata profituri la timp.
Concluzii
Uitandu-ne la toate industriile, trebuie sa retinem ca, de fiecare data cand preturile au scazut, au crescut din nou ulterior, asa ca este vital sa nu te sperii de ceea ce este pur si simplu natural.
Animatia zilei: Cel mai bun tutorial despre cum sa folosesti Binance:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. BNR a aprobat achizitia Twispay, firma care detine prima licenta de e-money din Romania, de catre Elrond. Tranzactia va permite companiei sa ofere conturi IBAN, carduri preplatite si sa emita stablecoins.
2. Platforma de tranzactionare Okcoin a lansat un fond de $165 de milioane pentru sprijinirea proiectelor dezvoltate de Stacks, o retea de aplicatii construite pe blockchainul Bitcoin. Initiativa denumita Bitcoin Odyssey a primit fonduri de la investitori precum Digital Currency Group, GSR sau White Star Capital si va finanta proiecte din segmentele de metaverse, play-to-earn, DeFi, NFT si DAO.
3. O dezbatere interesanta in guvernanta Juno Network privind detinerile unui whale, modul cum a ajuns sa le aiba si eventualele consecinte.
https://blockworks.co/juno-network-stakeholders-to-decide-fate-of-whales-millions-in-a-crypto-first/
4. O analiza marca Messari asupra celor mai comune active digitale din portofoliile VC-urilor si hedge funds-urilor in Q4 2021.
5. Probleme la Polygon.
==================
Interesting Headlines
1. Stripe a lansat o serie de servicii de suport pentru plati adresate business-urilor de pe piata crypto.
2. Yuga Labs, compania din spatele Bored Ape Yacht Club, a achizitionat IP-ul (drepturile de proprietate intelectuala) asupra CryptoPunks si Meebits de la Larva Labs, impreuna cu 423 Punks si 1,711 Meebits din colectia detinuta de Larva Labs. Yuga Labs a anuntat ca va oferi drepturi comerciale detinatorilor celor doua colectii de NFT-uri.
3. FTX Access este noua divizie a FTX ce va oferi o serie de servicii clientilor institutionali.
4. CZ are in vedere sa achizitioneze 1-2 companii in fiecare sector economic si sa le integreze cu industria crypto, pe modelul dorit cu investitia in Forbes.
5. State Street, unul dintre cei mai mari asset manageri (si banci) din lume, ce avea la sfarsitul lui 2021 $4.1 trilioane de active sub management si $43.7 trilioane de active in custodie, a incheiat un parteneriat cu Cooper pentru integrarea serviciilor de custodie a activelor digitale. Serviciul este programat pentru finalul anului, depinzand si de obtinerea unor aprobari din partea autoritatilor.
6. Autoritatile din Marea Britanie au cerut operatorilor de ATM-uri Bitcoin sa isi opreasca serviciile. Acestia vor trebui sa fie inregistrati la FCA, autoritatea competenta pe domeniul financiar si sa respecte reglementarile britanice privind spalarea banilor.
7. Peste 99% din volumul tranzactionat de Bitcoin in aceasta perioada corespunde unor tranzactii de peste $100,000.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: O mizerie de propunere putea sa arunce Europe intr-un crypto haos. Din fericire, nu a trecut la vot:
#BitcoinB#BitcoinR#BitcoinE#BitcoinA#BitcoinK#BitcoinI#BitcoinN#BitcoinG#Bitcoin:#Bitcoin#BitcoinT#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoin#BitcoinE#BitcoinC#BitcoinO#BitcoinN#Bitcoin#Bitcoinc#Bitcoino#Bitcoinm#Bitcoinm#Bitcoini#Bitcoint#Bitcoint#Bitcoine#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoino#Bitcoinf#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoin#BitcoinE#BitcoinU#Bitcoin#BitcoinP#Bitcoina#Bitcoinr#Bitcoinl#Bitcoini#Bitcoina#Bitcoinm#Bitcoine#Bitcoinn#Bitcoint#Bitcoin#Bitcoinj#Bitcoinu#Bitcoins#Bitcoint#Bitcoin#Bitcoinv#Bitcoino#Bitcoint#Bitcoine#Bitcoind#Bitcoin#Bitcoina#Bitcoing#Bitcoina#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoins#Bitcoint#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoind#Bitcoine#Bitcoin-#Bitcoinf#Bitcoina#Bitcoinc#Bitcoint#Bitcoino#Bitcoin#BitcoinP#BitcoinO#BitcoinW#Bitcoin-#Bitcoinb#Bitcoina#Bitcoinn#Bitcoin:#Bitcoin#Bitcoin3#Bitcoin2#Bitcoin#Bitcoina#Bitcoing#Bitcoina#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoins#Bitcoint#Bitcoin,#Bitcoin#Bitcoin2#Bitcoin4#Bitcoin#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoin#Bitcoinf#Bitcoina#Bitcoinv#Bitcoino#Bitcoinr#Bitcoin.#Bitcoin
#Bitcoin
#BitcoinB#Bitcoini#Bitcoing#Bitcoin#Bitcoinr#Bitcoine#Bitcoinl#Bitcoini#Bitcoine#Bitcoinf#Bitcoin#Bitcoin&#Bitcoin#Bitcoinp#Bitcoino#Bitcoinl#Bitcoini#Bitcoint#Bitcoini#Bitcoinc#Bitcoina#Bitcoinl#Bitcoin#Bitcoins#Bitcoinu#Bitcoinc#Bitcoinc#Bitcoine#Bitcoins#Bitcoins#Bitcoin#Bitcoinf#Bitcoino#Bitcoinr#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoinb#Bitcoini#Bitcoint#Bitcoinc#Bitcoino#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoin#Bitcoin&#Bitcoin#Bitcoinc#Bitcoinr#Bitcoiny#Bitcoinp#Bitcoint#Bitcoino#Bitcoin#Bitcoinc#Bitcoino#Bitcoinm#Bitcoinm#Bitcoinu#Bitcoinn#Bitcoini#Bitcoint#Bitcoiny#Bitcoin#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoin#BitcoinE#BitcoinU#Bitcoin💪#Bitcoin💪#Bitcoin
#Bitcoin
#BitcoinW#Bitcoini#Bitcoinl#Bitcoinl#Bitcoin#Bitcoins#Bitcoinh#Bitcoina#Bitcoinr#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoina#Bitcoin#Bitcoinb#Bitcoinr#Bitcoine#Bitcoina#Bitcoink#Bitcoind#Bitcoino#Bitcoinw#Bitcoinn#Bitcoin#Bitcoino#Bitcoinf#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoinv#Bitcoino#Bitcoint#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoina#Bitcoinn#Bitcoind#Bitcoin#Bitcoinw#Bitcoinh#Bitcoina#Bitcoint#Bitcoin’#Bitcoins#Bitcoin#Bitcoinn#Bitcoine#Bitcoinx#Bitcoint#Bitcoin#Bitcoinh#Bitcoine#Bitcoinr#Bitcoine#Bitcoin#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoini#Bitcoins#Bitcoin#Bitcoint#Bitcoinh#Bitcoinr#Bitcoine#Bitcoina#Bitcoind#Bitcoin.#Bitcoin#Bitcoin##BitcoinB#Bitcoini#Bitcoint#Bitcoinc#Bitcoino#Bitcoini#Bitcoinn#Bitcoin— Patrick Hansen (@paddi_hansen)
2:54 PM • Mar 14, 2022
Business book of the week: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry Into Values. E o carte pe care Rodrigo Gordillo mi-a recomandat-o in prima zi cand ne-am cunoscut in Peru. Am cumparat-o instant si, intre timp, am si citit-o. Piece of art.
Youtube clip of the week: The Defiant au facut un clip foarte bun despre un subiect aparent paradoxal: De ce nu halesc gamerii NFT-urile?
Reply