• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #116: Pretul la $STANDARD si Value Investing

The Crypto Insider #116: Pretul la $STANDARD si Value Investing

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Acum cateva zile, Scott Melker scria in newsletter-ul lui despre value investing fix cand, aceeasi discutie exista si în Peru. Definitia din Investopedia e urmatoarea: an investment strategy that involves picking stocks that appear to be trading for less than their intrinsic or book value. Pe scurt, atunci cand crezi ca un asset se tranzactioneaza la un pret mai mic decat crezi tu ca valoreaza, daca ai capital disponibil, cumperi.

Strategia asta s-a demonstrat a fi mega profitabila pentru cei care au aplicat-o in perioadele bearish sau early in the bullish run. Totul s-a rezumat, surprise-surprise, la rabdarea de a-ti privi investitia cum merge in jos inainte de a-si incepe parcursul ascendent.

Exista o paralela care mi se pare foarte relevanta. Daca esti fan Gucci, Prada sau Zara iar de maine se anunta ca preturile sunt mai mici cu 50%, te duci sa cumperi probabil mai mult decat ai lua in mod normal, pe principiul "cine stie cand mai prind astfel de oportunitati?". Dintr-un motiv sau altul ( aici intra si costul de oportunitate sau greed-ul) atunci cand investim, gandirea e diferita.

Una dintre persoanele care a mers la intalnirile IRL mi-a scris astazi pe Twitter sa imi spuna ca rewardsurile pentru pools si staking ar trebui sa fie locked pentru ca astfel sa nu se mai puna presiune pe pretul la $STANDARD care a scazut cu 60% in ultimele 30 de zile conform Coingecko. Aveam deja in gand sa scriu despre value investing deci s-a ivit contextul potrivit.

Exista cateva mentiuni. Sa le luam pe rand:

  1. Daca rewards-urile erau de la inceput ( ca asa era formularea in mesaj) locked, acei tokens nu intrau de facto in piata deci in consecinta nu puteau fi pusi la staking -> nu eram nici la 30% din cuantumul necesar activarii DAO.

  2. Mercenary capital, alt lucru mentionat de mine anterior si invocat si in mesajul fostului membru Stakeborg DAO a facut ca pretul sa coboare din zona $17-$20 in cea de $9-11. Se vede asta in volumele din zilele de marti si adresele care vand oricum sunt mereu aproximativ aceleasi.

  3. Pretul a scazut de la $9 la sub $5 pentru ca o parte din cei care au intrat devreme s-au panicat pe fondul lucrurilor care se intampla in lume + sentimentul ca dupa rosu urmeaza ad infinitum tot rosu. Dar support-ul "se gaseste" nu "se creaza" :)

"Vand acum ca sa iau mai jos" te transforma din investitor in trader iar despre skills-urile necesare pentru a fi trader am mai vorbit. Cat despre prinderea celui mai bun pret, aici aveti un articol scurt si foarte bun.

Fiecare isi stie mai bine atat finantele cat si strategiile; ceea ce am scris mai sus are doar rolul sa evidentieze ca indiferent cat de siguri suntem pe noi, exista blind spots pe care le avem din varii motive: lipsa de experienta, informatii, etc.

Stiam la ce ma inham atunci cand am gandit un DAO cu token. Am vazut din prima linie cum reactioneaza oamenii cand e vorba de bani si investitii. Asta a fost motivul pentru care am atentionat pe toata lumea ca vor fi swings pe fondul lichiditatii limitate si a rewardsurilor mari necesare pentru a impinge tokeni in piata; am stiut ca voi fi ignorat de o parte din cei care intra in Stakeborg DAO to get rich quick.

O scriu aici ca sa ramana: daca time frame-ul tau investitional e de cateva saptamani sau luni si esti aici mai mult pentru $$ si mai putin pentru culture, esti in locul gresit.

Nu e nicio magie aici, e hard fucking work executat de o echipa asumata. Daca te identifici cu asta, welcome. I am not here to bullshit you si nici nu ma intereseaza cat FUD creaza asta pentru ca rolul meu nu este sa pacalesc jocul si oamenii. Sunt aici cu fata, nume si prenume atat cand pretul e sus cat si atunci cand e jos.

Jocul meu se cheama legacy, reputation si e intins pe ani.

Imi doresc sa fac asta cu cat mai multi oameni buni care pricep ce vor sa fie Stakeborg si Stakeborg DAO.

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto:

Cand cumperi Crypto, cel mai important este sa iti faci propria cercetare despre orice proiect in care doresti sa investesti, dar si sa te auto-educi, inainte de a face orice tranzactie.

Vei auzi asta, sau cel putin o idee similara, in orice clip sau articol de bun simt, menit sa iti explice care ar fi atuurile unui proiect crypto sau al altuia. Crypto este o nisa aflata in continua dezvoltare, iar in Romania cu atat mai putin cunoscuta, din moment ce un segment restrans de investitori face deocamdata usor diferenta intre ceea ce numim shilling si analiza obiectiva a miscarilor pietei.

Unde ne situam mental

Cele mai importante caracteristici pentru o minte pregatita sa inteleaga ce utilitate poate avea Crypto pe termen lung raman, curiozitatea, adaptabilitatea si o doza importanta de realism.

Va trebui sa iti imparti realismul intre scepticism si obiectivism, sa iti analizezi fiecare actiune, disecand-o cu raceala unui chirurg, daca vrei sa nu cazi usor prada emotiilor, atunci cand piata merge in jos.

Educatia incepe cu tine

Atunci cand te hotarasti sa investesti in Crypto, alegerea nu poate fi catalogata din start ca inspirata sau dezastruoasa. In faza initiala, conceptul care trebuie sa iti ghideze deciziile este cel de DYOR, acronimul de la Do Your Own Research - preluat din engleza, in traducere libera: fa-ti propria cercetare/analiza.

In peisajul recent al Crypto, aceasta expresie a inceput sa fie asociata cu cei care dau sfaturi despre investitii si care folosind-o incearca sa se dezica de orice consecinte negative ar putea avea investitiile efectuate de altii, ca urmare a sfatului respectiv.

In realitate, ceea ce trebuie sa intelegi tu din ea, este faptul ca singur/a trebuie sa cercetezi amanuntit un proiect, inainte de a investi, fara sa urmezi orbeste sfaturile unei alte persoane, indiferent de competentele pe care aceasta pretinde ca le are in Crypto.

Disciplina incepe cu tine

Descentralizarea presupune asumarea responsabilitatii complete a detinerii unor active si a tranzactionarii acestora, iar recomandarea pentru DYOR vine tocmai pentru a evita sa-ti pierzi banii, lasandu-te prada celor 2 erori majore, pe care le poate face un investitor si care ii pot influenta negativ deciziile.

Prima este FOMO - Fear Of Missing Out, iar a doua este FUD - Fear, Uncertainty and Doubt. Acesti termeni se aplica oricarei situatii in care frica poate sta in calea investitiilor profitabile in Crypto, descriind factorii ce pot acapara procesul de tranzactionare.

FUD exprima ideea de frica, incertitudine si indoiala care este raspandita in mass-media cand pretul unei criptomonede scade. Daca investitorii se lasa prada acestor sentimente, incep sa isi vanda activele intr-o stare de panica, iar asta va determina, prin efectul “bulgare de zapada”, si mai mult scaderea pretului acelui activ.

Deseori, scaderea este un fenomen generat NU de elemente fundamentale ale proiectului criptomonedei respective sau de fundamente reale, ci doar pe baza stirilor false sau proaste care se raspandesc in retelele sociale.

FOMO este un fenomen care are o baza mai personala pentru un investitor, traducandu-se prin lacomie si teama de a pierde o oportunitate de a investi. Daca acea persoana vede ca pretul unei criptomonede a crescut foarte mult si observa ca altii obtin profit, de frica sa nu piarda ocazia de a castiga la randul sau, va cumpara acel activ chiar cand pretul este la un maxim istoric.

Asadar, investitorul nu mai are rabdare sa studieze piata si aceasta teama de a pierde este ceea ce ii determina pe multi sa cumpere cand pretul este maxim, sau sa pastreze active in portofoliu, fara sa scoata profituri la timp.

Concluzii

Uitandu-ne la toate industriile, trebuie sa retinem ca, de fiecare data cand preturile au scazut, au crescut din nou ulterior, asa ca este vital sa nu te sperii de ceea ce este pur si simplu natural.

Animatia zilei: Cel mai bun tutorial despre cum sa folosesti Binance:

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.

Mada.

===========

The Altcoin Pulse

1. HSBC devine primul furnizor de servicii financiare la nivel global care intra in parteneriat cu The Sandbox, unul dintre cele mai populare proiecte din zona de metaverse.

2. Propunere in forul de guvernanta Uniswap DAO pentru a implementa Uniswap pe blockchainul Celo. Propunerea se afla in etapa de Consensus Check, urmand sa treaca in ultima faza de propunere (oficiala) de guvernanta.

3. PancakeSwap introduce tranzactionarea cu perpetual futures contracts si vine cu o serie de tweakuri la tokenomicsul si utilitatea $CAKE (discount la trading fees si un mecanism de burn: 20% din profitul generat va fi convertit in $CAKE si burnt).

4. Luna Foundation Guard anunta un burn de 4 milioane de $LUNA pentru a minta echivalentul in UST si a isi fortifica rezervele ce au ca scop sustinerea peggului stablecoinului UST.

==================

Interesting Headlines

1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $110 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de iesiri de $70m pe fondul unui volum modic de tranzactionare. Volumul pe fondurile de BTC a fost de $1bn fata de o medie de $1.24bn/sapt si a reprezentat doar 5% din totalul de volum tranzactionat de BTC. Fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $51m, iar cele cu expunere multi-asset au avut intrari de $12m ($116m de la inceputul anului). Solana, Ripple si Polkadot au cunoscut iesiri minore de $0.3m, $0.7m si $0.9m, respectiv, in timp ce Cardano si Litecoin au avut ambele intrari de $0.2m.

MTD=month-to-date (Martie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

2. Comisia pentru Afaceri Economice si Monetare (ECON) din Parlamentul European a votat impotriva unei clauze controversate din draftul pachetului de legi MiCA ce vor reglementa spatiul crypto. Clauza prevedea introducerea unui nivel minim de sustenabilitate in ceea ce priveste mecanismul de consens (vizate fiind PoW blockchains, ex. Bitcoin).

3. FTX si Binance obtin licente de operare in Orientul Mijlociu.

4. ConsenSys, una dintre cele mai mari companii ce dezvolta tools pentru developeri si aplicatii pe Ethereum (ex. MetaMask sau Infura) a ridicat de pe piata $450 milioane intr-o runda de tip Series D la o evaluare de $7 miliarde. Runda a fost condusa de ParaFi Capital, iar printre investitori s-au numarat Temasek, SoftBank sau Microsoft. O parte din fonduri vor fi transformate in ETH (ConsenSys intreprinde actiuni generatoare de randament in spatiul DeFi). Alte fonduri vor fi indreptate spre dezvoltarea MetaMask, ce va avea parte de un redesign major in 2022 si noi integrari cu alte blockchains. MetaMask a depasit 30 de milioane de useri activi in ianuarie.

5. Un posibil leak catre pitch deck-ul folosit de Yuga Labs pentru prezentarea catre a16z contine roadmapul pentru 2022. Pe Discord, founding members il descriu ca fiind invechit.

6. “May the best degen win”: CEO-ul si co-founderul Terraform Labs, Do Kwon, incheie un pariu pe $10 milioane cu Gigantic Rebirth (GCR), un pseudonymous crypto trader, pe valoarea $LUNA de peste un an. Cu o zi in urma, Kwon stabilise un alt pariu de $1 milion cu un o alta persoana pe acelasi subiect.

7. Familia de indexuri de la Nansen ofera perspective interesante privind trendurile in spatiul NFT.

==================

Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com

Post of the week: O mizerie de propunere putea sa arunce Europe intr-un crypto haos. Din fericire, nu a trecut la vot:

 

Business book of the week: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry Into Values. E o carte pe care Rodrigo Gordillo mi-a recomandat-o in prima zi cand ne-am cunoscut in Peru. Am cumparat-o instant si, intre timp, am si citit-o. Piece of art.

Youtube clip of the week: The Defiant au facut un clip foarte bun despre un subiect aparent paradoxal: De ce nu halesc gamerii NFT-urile?

 

Reply

or to participate.