- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #118: O industrie a narativelor
The Crypto Insider #118: O industrie a narativelor
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Amy Wu de la FTX & FTX Ventures a fost la The Stakeborg DAO Talks si a fost mega-smechera. Hint: e mare fan DAOs.
Scurt follow up on $APE: Intre timp au intrat in piata o buna parte din tot supply-ul initial, approx 165 de milioane de tokeni. Nothing much happened, mai ales pe fondul seed round-ului de 450 de milioane de dolari la un valuation de 4 bln. Marketcap-ul e acum la approx 2 miliarde, 1.8x distanta de Decentraland & Sandbox, 2.7x de top 30 si 4x de top 20. O parte din ce a intrat nou se va vinde, probabil ultimul val care trebuie absorbit inainte de squeeze. Also, pe Cryptomatics tocmai ce s-a postat o animatie care explica in cuvinte simple ce este si ce impact ar putea avea $APE:
Am stat de vorba cu destul de multe VCs in ultimele saptamani plecand de la premisa ca cei care baga banii sunt si cei care au informatiile cele mai relevante si implicit utile. Crypto e o industrie a narativelor din mai multe motive.
In primul rand e foarte early si prin urmare orice ramura/nisa noua e intr-un stadiu extrem de volatil. Super high risk/super high rewards. 94% din tech startup-urile din UK nu supravietuiesc sa ajunga sa returneze bani investitorilor. E safe to assume ca procentul asta trece de 95% in cazul crypto, dar asta nu impiedica fondurile sa investeasca in functie de propriul profil de risc. Pe langa asta e si puterea imitatiei. Daca X e un fond cu 1 bln de alocat si vede ca multi competitori merg spre play-to-earn, automat nu vrei sa pierzi trenul ala chiar daca inca nu a explodat respectiva nisa. Multiplicat, devine un self-fulfilling prophecy.
Investitiile contureaza narativele. Daca Pantera e cunoscut ca un fond DeFi-focused pentru ca atunci cand proiectele din zona asta au explodat ei au fost printre cei care au backuit "vedetele", ulterior, cand vantul se schimba, noi jucatori se individualizeaza; ca de exemplu Animoca sau BITKRAFT pe gaming. Sa vezi ce fac trendsetterii ajuta la o mai buna pozitionare. ICOAnalytics pe Telegram sau Dove Dispatch sunt 2 resurse extrem de utile in sensul asta.
Prin influenta, networking si $$$, fondurile devin catalizatoarele proiectelor care chiar executa ceea ce isi propun. VC se transforma din investitori in partenerii care pot ajuta o echipa sa iasa in evidenta intr-o lume crypto plina de zgomot. Cu cat reusesc sa faca asta mai bine, cu atat retail-ul urmeaza the new trend maximizandu-i efectul. Sigur, la mijloc e si un confirmation bias, dar asa functionam noi oamenii ca ne place sau nu.
Am avut layer 1 faza 1, DeFi 1.0, NFTs 1.0 si DAOs & play-to-earn 1.0 as we speak. Pe masura ce se maturizeaza fiecare vertical, in functie de cat de avansat devine stadiul fazei incipiente, dar si impactat de factori externi ( regulation de exemplu) se va reveni cu fazele 2.0 ( vezi Eth 2.0) cand numarul de initiative va creste (infrastructura fiind deja construita iar userii ceva mai experimentati). Odata cu asta si oportunitatile.
Cred ca trendurile majore vin abia in valul al doilea cand fondurile isi scot profiturile din faza 1 si le reinvestesc. O industrie a narativelor e o papusa matrioska iar pe fondul inflatiei actuale, cei care sunt aproape de conducta si fac bani cu nemiluita vor investi masiv in industriile cu un astfel de profil.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Ce este Dollar-Cost Averaging
Dollar-Cost Averaging s-ar traduce ca “Medierea Costului in Dolari” sau “Media Costului Unitar”. Aceasta este o strategie care are ca scop reducerea impactului volatilitatii crypto.
In DCA, in loc sa faci o singura tranzactie, investitia ta este impartita in sume mai mici, care sunt investite la intervale regulate.
DCA incearca sa minimizeze riscurile asociate volatilitatii crypto, prin scaderea pretului mediu general al unei investitii.
Cum functioneaza DCA
Sa zicem ca voiai sa investesti 500$ in DOT, pe o perioada de cinci luni, in intervalul iunie - octombrie 2021, adica o suma de 100 $ in fiecare luna.
Preturile pentru DOT in fiecare dintre aceste luni a fost de $27.01, $16.86, $31.47, $37.38, si $44.88.
Cu acesti bani puteai sa cumperi 3.70 DOT in prima luna - iunie, apoi cate 5.93, 3.17, 2.67, si, intr-un final, 2.22 DOT, in octombrie.
Dupa aceste cinci luni, ai un total de 17.69 DOT.
In noiembrie, pretul unui DOT era de 53.88$. Astfel, profitul pe care l-ai fi inregistrat ar fi de 453.13 $ peste investitia initiala, de 500 de dolari.
Insa, daca ai fi investit 500 $ deodata, doar in octombrie, ai fi cumparat doar 11.14 DOT.
In acest scenariu, in noiembrie, cand pretul unui DOT era de 53.88 $, echivalentul detinut de tine in fiat ar fi fost de 600 $, deci cu numai 100 $ mai mult peste investitia ta initiala.
Evident, trebuie mentionat ca aceasta strategie nu duce intotdeauna la profit si nu-ti ofera neaparat mereu protectie cand preturile activelor crypto scad.
O strategie opusa DCA este sa urmaresti calendarul pietei si sa incerci sa-i prezici miscarile, ceea ce reprezinta o strategie activa.
DCA, in schimb, este una pasiva, deoarece nu trebuie sa urmaresti trendurile pietei si investesti aceeasi suma de bani in mod regulat.
Beneficiile DCA
DCA vine cu anumite avantaje, precum faptul ca reduce riscul investitiei si este folosit niste capital pentru a evita pierderile substantiale intr-un market crash. Fondurile inca neinvestite reprezinta lichiditate si asigura inclusiv flexibilitate in managementul unui portofoliu de investitii.
Achizitia atunci cand piata este in scadere sau jos presupune ca investitorul va avea ulterior castiguri mai mari. Strategia DCA iti permite, in general, sa cumperi mai mult crypto decat daca ai investi cand preturile sunt mari.
Strategia asta presupune si ca investesti sume mai mici, periodic, in piete in declin, plus ca portofoliul tau va avea un echilibru bun, deci permitandu-si sa creasca pe termen lung.
In plus, pentru ca nimeni nu poate prezice cum se va misca piata crypto, aceasta strategie face posibila atenuarea pretului de cumparare, lucru care este in avantajul tau.
Concluzii
DCA reprezinta strategia in care un investitor aloca achizitiilor sale o suma stabilita, intr-un interval regulat de timp, in general, de un an.
Tinde sa functioneze cel mai bine cand este vorba despre active volatile precum cele crypto.
DCA este considerata o strategie buna pentru investitorii cu toleranta scazuta la risc, deoarece varianta opusa, achizitia angro, ar insemna ca acestia pot face investitia in perioada in care pretul este maxim, cheltuind atunci toate fondurile deodata.
Teoretic, medierea costului in dolari ar trebui sa iti permita sa investesti mai mult cand pretul activelor crypto scade si mai putin cand acesta ar fi in crestere.
Animatia zilei: Terra ($LUNA) explicat:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Grayscale, cel mai mare manager de fonduri pe active digitale, a lansat un fond ce ofera expunere pe platformele de smart contracts ce sunt competitoare Ethereum. Al 18lea produs al Grayscale, Smart Contract Platform Ex-Ethereum Fund, are $3.8 milioane sub management in acest moment si urmareste un index dezvoltat de CoinDesk ce include Cardano, Solana, Avalanche, Polkadot, Polygon, Algorand si Stellar. La 16 Martie, cele mai mari proportii in index erau detinute de Cardano si Solana cu 24.6% si 24.3%, respectiv.
2. Avalanche va lansa Core, propriul wallet digital, ca extensie de browser (final de Martie) si ca aplicatie de mobil (prima parte din Q2). Core vine cu un numar de features interesante.
3. COTI, o platforma descentralizata de plati, a lansat COTI Ventures, un fond de $10 milioane dedicat sprijinirii proiectelor din ecosistemul propriu.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $47 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de iesiri de $33m, in timp ce fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $17m, iar cele cu expunere multi-asset au avut intrari de $0.6m. Ripple, Polkadot si Solana au cunoscut intrari de $1.1m, $0.8m si $0.7m, respectiv.
MTD=month-to-date (Martie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Yuga Labs, compania din spatele Bored Ape Yacht Club si detinatoarea IP-ului asupra CryptoPunks si Meebits, a ridicat $450 de milioane intr-o runda de finantare ce a evaluat compania la $4 miliarde. Runda a fost condusa de a16z, iar printre ceilalti investitori s-au numarat Animoca Brands, Coinbase si MoonPay. Finantarea va fi folosita pentru construirea unui ecosistem media in jurul colectiilor de NFTs, incepand cu games si proiectul de metaverse Otherside.
3. Crypto.com este sponsor oficial al Campionatului Mondial din Qatar ce va avea loc in Noiembrie si Decembrie 2022. Pe langa expunerea oferita in cadrul turneului, Crypto.com va avea posibilitatea sa ofere bilete utilizatorilor noi si celor existenti sau sa le ofere sansa de a castiga merchandise.
4. Emisiunea de obligatiuni backed by Bitcoin a El Salvador este amanata.
5. Rumours ca Bridgewater Associates, compania fondata de Ray Dalio si unul dintre cei mai mari hedge fund manageri din lume, se pregateste de a investi intr-un crypto fund.
6. Piata de ridicari de fonduri ramane activa: (1) Katie Haun, un fost partener de la a16z, a lansat doua fonduri dedicate crypto. Primul de $500 milioane va fi dedicat proiectelor early-stage, iar al doilea de $1 miliard va fi de tipul accelerator fund; (2) Qualcomm, o companie de chip design si supplier, a anuntat un fond de $100 milioane dedicat segmentului de metaverse; (3) Nexo, una dintre cele mai mari platforme de crypto, a lansat un fond de $150 de milioane dedicat zonei de Web3, incluzand segmentele de gaming, DeFi si NFTs.
7. Goldman Sachs a executat prima tranzactie crypto OTC din istoria bancilor din SUA. Tranzactia a fost un contract options cu decontare cash (non-deliverable option).
8. In ultima analiza asupra pietei, Glassnode include o evaluare a comportamentului de buy/sell al investitorilor BTC in functie de zona geografica incepand cu Ianuarie 2020. In stanga avem SUA (albastru) si Europa (mov), iar in dreapta avem Asia (portocaliu). In ultima perioada, valoarea BTC a fost sustinuta de investitorii din SUA si Europa, in timp ce investitorii din Asia au avut un comportament preponderent de sell, fiind si cei care au cumparat volume mai mari la topul din Noiembrie 2021.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Tot mai mult talent intra in web3. Azi, Google.
After 4.5 years, today's my last day at Google. Here's a thread on why I quit, and why I'm excited about going full-steam-ahead into web3.
🧵👇
— Colin Armstrong (@colinarms)
12:45 AM • Mar 19, 2022
Business book of the week: I Can't Make This Up: Life Lessons. Brandurile personale sunt puternice. Kevin Hart e o parte esentiala a culturii generatiei mele. Cum si-a construit viata pana aici e un exemplu pentru noi toti.
Youtube clip of the week: Shinmen si Matei fac o treaba foarte smechera si merita sustinerea noastra, a voastra, a tuturor. Cu atat mai mult cu cat, dup ce se vor acomoda cu camera, DAOnauts va deveni un podcast de referinta pentru industrie unde vor veni si invitati sa dezbata viitoarele directii ale web3 & DAOs.
Reply