- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #119: Hopium anyone ?!
The Crypto Insider #119: Hopium anyone ?!
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Nu ratati newsletter-ul TCI Report in engleza. Ultimul numar e aici.
Acum cand pretul unui bitcoin a trecut de bariera psihologica numita $45.000 ( nu exista nicio garantie ca va si ramane deasupra in orele si zilele ce urmeaza, dar faptul ca pretul a inchis deasupra 50MA pe weekly e fara indoiala bullish) ce mi se pare interesant este ca bitcoin dominance nu a trecut de 43% decat pentru cateva ore. Cred ca e pentru prima oara dupa foarte mult timp cand desi bitcoin "pompeaza", lichiditatea merge mai degraba in alts. E cu atat mai atipic cu cat se intampla pe fondul unei perioade de incertitudine cand retailul a parasit aproape complet piata iar Fear & Greed index-ul a sarit direct la 60.
In asteptarea ETH 2.0 si graficul ETH/BTC pare ca se pregateste de un salt din zona 0.07 spre 0.09 via 0.08, de aici si posibilul start furat din partea non-bitcoin tokens.
Exista doua intrebari recurente atat pe Twitter cat si in sesiunile de la Crypto After Dark:
Cand se decupleaza piata crypto de cea traditionala.
Cand se decupleaza alts-urile de bitcoin.
La ambele, raspunsurile nu sunt stiintifice ci mai degraba pronosticuri plecate de la premise ancorate in realitate. Nu stiu daca iti doresti ca bitcoin & co sa fie decuplate de la status quo-ul macro pentru ca asta ar fi un semnal mai degraba bearish. Nu poti avea pretentia de asset matur care e de interes pentru jucatorii institutionali (si pe care il visam ca rezerva nationala) dar care sa functioneze constant in sens invers fata de logica celorlalte active. Si atunci? Care e best case scenario? Crypto sa fie in rand cu aurul pe fondul unui context macro complicat iar in timp, lumea sa isi dea seama ca in epoca digitala sa umbli dupa tine cu "caramizile" de aur care iti pot fi confiscate in orice moment nu e chiar investment & store of value-ul perfecte.
Arthur Hayes, cel mai tanar miliardar din istoria Marii Britanii si CEO al Bitmex, a scris de curand un text urias despre cum vede evolutia dualitatii aur-bitcoin si cum am putea asista la un pret de $1.000.000/btc mult mai devreme decat isi inchipuie cei mai multi.
Mai exista un unghi interesant la toata povestea: nu creste pretul in dolari la aur si bitcoin, ci scade valoarea dolarului. Si nu, nu e chiar acelasi lucru, mai ales in ceea ce priveste economiile fiecaruia pe termen lung.
Take care,
Vlad
P.S. Iar daca vreti si niste NFT hopium, reamintindu-va ca suntem doar 1 milioane de useri activi pe Opensea , va las cu un thread din octombrie anul trecut scris de Punk6529:
1/ On NFTs 2030
However bullish you are on NFTs, you are wrong.
You are insufficiently bullish.
6529 has gone to the mountaintop and there is almost nothing in life that 6529 is as sure of as this
— 6529 (@punk6529)
12:50 PM • Oct 1, 2021
========================
Primii pasi in crypto: Ce este Annual Percentage Rate (APR)
In finantele centralizate, cand vorbim despre rata procentuala anuala, ne referim la dobanda anuala care provine dintr-o suma platita investitorilor sau perceputa de la o persoana care imprumuta.
Aceasta este un procent ce reflecta costul anual real al fondurilor, din punctul de vedere al termenului imprumutului sau venitului castigat dintr-o investitie.
APR-ul implica, de asemenea, orice comisioane sau costuri suplimentare legate de tranzactie, dar nu ia in considerare dobanda cumulativa. Rata Procentuala Anuala ofera consumatorilor o cifra de baza, care poate fi comparata intre produsele de investitii, cardurile de credit sau creditori.
Ea este exprimata ca o rata a dobanzii si calculeaza un anumit procent din totalul sumei pe care trebuie sa o platesti anual cand iei un imprumut, luand in considerare mai multe elemente, cum ar fi platile lunare.
Se refera, de asemeni, la rata anuala a dobanzii care se plateste pentru investitii, fara a lua in considerare valoarea cumulativa a dobanzii pe parcursul unui an.
Ce inseamna APR in Crypto
APR-ul in Crypto este valoarea monetara sau rewardul pe care investitorii il pot castiga atunci cand isi imprumuta asset-urile crypto altor investitori, luandu-se in considerare ratele dobanzilor si orice alte taxe pe care debitorii trebuie sa le plateasca.
Pe mai multe platforme, investitorii sunt incurajati sa faca staking cu activele crypto detinute, oferindu-li-se o rata anuala procentuala mai mult sau mai putin convenabila. Acest APR exclude dobanda compusa.
Unele exchange-uri crypto nu iti permit sa imprumuti altora tokenii pe care deja ii detii.
Cu toate acestea, platformele care o fac, ofera rate diferite. Aceste rate ale dobanzii fluctueaza semnificativ, in functie de tipul de imprumut sau de assetul pe care il imprumuti.
Ce tipuri de imprumuturi sunt populare pe exchange-urile crypto
Cele doua tipuri majore de imprumuturi practicate de exchange-urile crypto sunt creditele fixe si cele flexibile
Imprumutul fix este similar cu un certificat de depozit bancar. Iti garanteaza siguranta activelor, blocandu-le pentru o perioada definita de timp, ce poate varia de la un caz, la altul, oferindu-se rata fixa.
Avantajul este un APR mai mare, comparativ cu alte cazuri, adus de faptul ca practic nu ai vreun acces la active si nici posibilitatea de a le debloca inainte de termen.
Imprumuturile flexibile functioneaza in mod similar cu un cont de economii. Cu toate acestea, in cazul respectiv exista optiunea sa iti poti retrage criptomonedele oricand, si in mod firesc, ratele de rentabilitate oferite de acest tip de creditare sunt mai mici.
Spre exemplu, Binance ofera o varietate de optiuni de investitii prin Binance Earn, inclusiv finantare fixa si flexibila, insa multi utilizatori ai platformei considera ca APR-ul este prea mic si de aceea apeleaza la diverse protocoale DeFi pentru lending & borrowing.
Concluzii
Daca investesti in crypto, trebuie sa tii cont de faptul ca Bitcoin si altcoins sunt extrem de volatile. Ca urmare, valoarea dobanzii pe care o poti castiga va fi variabila. Programele de creditare crypto sunt atragatoare pentru acei investitori care doresc sa-si pastreze asseturile pe termen lung; prin urmare, veniturile pasive vor adauga valoare portofoliului lor.
Cu toate acestea, orice modificare a pretului criptomonedei ar avea un impact asupra veniturilor. Daca te implici in acest gen de activitate, asteapta-te ca valorile portofoliului tau sa fluctueze, mai ales ca nu vei putea face trading cu tokenii blocati in optiuni de Earn si Staking pe anumite perioade de timp.
Animatia zilei: CBDC. Good or bad?
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Acala impreuna cu alte 8 proiecte parachains de pe Polkadot au lansat un fond dedicat initiativelor ce ofera utilitate stablecoinului aUSD. aUSD, dezvoltat de Acala, este un stablecoin descentralizat si multi-collateralizat. Proiectele vor dezvolta in cadrul ecosistemelor Polkadot si Kusama si vor primi sprijin sub forma de posibilitatea de a ridica fonduri cu investitori parteneri (Alameda, Pantera, s.a.), asistenta in faza de dezvoltare produs/serviciu, TVL boost prin injectare de aUSD, networking / parteneriate cu alte proiecte partenere si asistenta in cadrul proiectelor de marketing.
2. Luna Foundation Guard, o organizatie non-profit care sustine dezvoltarea ecosistemului Terra, construieste o rezerva de BTC pentru a servi ca si garantie pentru stabilitatea si paritatea stablecoinului UST. BTC ar functiona similar cu rezervele internationale ale unei banci centrale. Targetul initial este de $3 miliarde, urmand ca fondul sa se indrepte cu timpul spre $10 miliarde. Presupusa adresa a LFG: link si activitatea.
3. GameStop va construi propriul NFT marketplace pe Loopring, solutia de scalare L2 pentru Ethereum.
==================
Interesting Headlines
1. Exxon, una dintre cele mai mari companii din domeniul energiei, este parte a unui proiect pilot prin care furnizeaza gazul natural produs in exces catre mineri de Bitcoin, conform unor surse. Proiectul, inceput in Ianuarie 2021, se desfasoara in North Dakota (US), iar Exxon ia in considerare proiecte similare in Alaska, Nigeria, Argentina, Guyana si Germania.
2. Sase din ultimele opt aplicatii depuse de Meta (ex-Facebook) pentru inregistrarea unor marci sunt legate direct de spatiul crypto.
3. Coinbase va solicita informatii (nume si adresa) legate de destinatarul unui transferuri crypto in afara platformei; solicitarea a fost facuta catre utilizatorii din Canada, Singapore și Japonia.
4. LG Electronics adauga crypto si blockchain printre segmentele pe care isi va focusa activitatea pe viitor.
5. Rio de Janeiro va accepta BTC pentru plata impozitelor pe imobiliare din 2023; Binance va deschide un birou local in Rio.
6. Presedintele comisiei de energie din Duma din Rusia, Pavel Zavalny, a declarat ca ia in considerare sa accepte plata in BTC pentru exportul de petrol si gaze din partea unor tari.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Tweet-ul lui Ryan Selkis:
Business book of the week: The Bezos Letters. Cred ca DAOs sunt in pozitia pe care cele denumite "Internet companies" o aveau spre sfarsitul anilor '90. Avem o vaga impresie ca vor fi cateva sute care vor valora billions peste 3,5 sau 10 ani doar ca este imposibil sa le identificam in fazele incipiente.
Youtube clip of the week: Emil & Alux Team au lansat o aplicatie dupa chipul si asemanarea fondatorului: cool and witty. Mai multe va las pe voi sa descoperiti:
Reply