• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #12: Cum ne alegem cele mai bune small marketcaps?

The Crypto Insider #12: Cum ne alegem cele mai bune small marketcaps?

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala. 

Avand in vedere ca ne apropiem de 3000 de subscriberi, primim tot mai multe mesaje dupa fiecare newsletter. Cele mai multe intrebari se invart in jurul mirajului oferit de altcoins, lucru de inteles avand in vedere faptul ca the big guns ( btc, eth, dar si restul din top 10,20,50) par a avea un potential mai mic de “a te imbogati” peste noapte. Stiu, astazi lucrurile mai putin probabile ca acum 2 zile, dar cei care au reusit sa nu vanda odata cu shake-ul de ieri si azi vor fi multumiti cu propria lor decizie. Cei care au cumparat, cu atat mai mult. 

Inainte de a intra in detalii cu privire la modul in care noi la Stakeborg ne efectuam propria analiza, vreau sa clarific faptul ca inclusiv bitcoin sau ethereum au potentialul de a genera pe termen lung profituri masive, mult peste alte zone precum real-estate sau investitiile in aur. Castigurile din crypto reprezinta exceptia, nu regula, motiv pentru care e important sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa nu consideram dublarea capitalului un succes minor sau, mai rau, un esec. 

Atat in VC cat si in zona de crypto se investeste in primul rand in echipe foarte bune care-si asuma rezolvarea unei probleme reale. Nu e nimic sexy in construirea unui nou Uber la fel cum e putin probabil sa pui laolalta un nou Ethereum care sa fie un upgrade semnificativ fata de urmaritorii deja existenti. Daca vrei, in schimb, sa abordezi problema interoperabilitatii intre blockchains si sa faci un bridge intre bitcoin si ethereum pentru a facilita wrappingul, intre bitcoin si smart chain pentru a oferi si mai multe celor interesati de DeFi cu fee-uri mici sau intre bitcoin si cardano, castigi usor atentia investitorilor care stiu sa separe potentialul real de cel aparent. 

Tokenomics ( documentul unde se explica repartizarea monedelor) sunt importante din mai multe puncte de vedere. Lumea se uita in general ca echipa, fundatia/compania si investitorii sau adviserii sa aiba un numar cat mai mic de tokens plecand de la premisa ca acestia vor face dump imediat ce vestingul le va permite. Nu e de preferat ca cei mai sus mentionati sa aiba mai mult de 30-40% din total, dar ca investitor mi se pare mai periculos ca acestia sa aiba un numar prea mic de monede pentru ca asta ar putea duce la finalul subit al proiectului inainte ca acesta sa ajunga cu adevarat in stadiul de validare de catre utilizatori. 

Vestarea e importanta, dar daca nu ai experienta, te poate pacali sa crezi ca este o tapa bagata printre randuri. Dintre toate graficele si numerele de acolo, e important ca firma sa vesteze constant iar echipa sa aiba unlock la o perioada decenta de la pornirea proiectului ( 1 an minimum). Compania trebuie sa aiba tokeni la indemana pentru a-i putea vinde si plati salariile ( in cazul in care investitiile nu acopera in totalitate sau se termina). Foarte multi privesc cu suspiciune faptul ca o companie vinde tokeni, dar e o chestiune de logica: li se pare ok ca ei care nu au nicio legatura cu proiectul sa poata vinde si cumpara oricand dar cei care muncesc nu ar trebui sa o poata face pentru a se sustine. E o teorie falsa si mult prea vehiculata in lumea crypto. PRIMII interesati ca proiectul lor sa reuseasca sunt membrii echipei iar daca ti-ai facut toate temele bine inainte de a investi o sa iti dai seama daca acestia sunt onesti in intentia lor sau nu.  

Nu exista un standard universal cand vine vorba de interpretarea tokenomicsurilor intrucat fiecare nisa are propriile ei particularitati si necesitati: un proiect din zona DeFi va fi in cele mai multe cazuri mai putin costisitor decat unul de infrastructura astfel ca e normal ca si “finantele” sa fie altfel repartizate. 

Pentru ca veni vorba de utilitate, noi preferam proiectele care au macar un testnet functional, daca nu chiar un mainnet. Asta inseamna ca ajungem adesea mai tarziu la petrecere si nu beneficiem de preturile ieftine pe care seed investors le au, dar din punct de vedere strategic noi ne dorim mai degraba mai multa claritate decat un pret mai scazut. La nivelul lunii februarie 2021, un marketcap sub 30-40 de milioane de dolari cu un produs live si functional este o oportunitate. Daca marketingul e prost sau inexistent e si mai bine pentru ca prin Enfork Agency oferim servicii de marketing gratuit proiectelor in care intram. Daca isi si doresc asta, bineinteles. 

La modul ideal, iti doresti un narativ care sa fie hot. Privacy-ul de exemplu e un subiect care pare interesant, dar la modul real, cand vine vorba de marea masa a userilor, nu este. La fel, proiectele de infrastructura sunt din ce in ce mai putin atragatoare. DeFi a avut si inca are hype, Oracles la fel ( desi aici e putin tras de par), NFTs va fi pe viitor iar ce se construieste pe Polkadot are deja un aer mitic ( chiar daca uneori nu e cazul). Pe fondul fees-urilor mari de pe Ethereum, se intrevede si o efervescenta a Binance smart chain cu atat mai mult cu cat CZ are destul de mult fire power ( vezi BNB ajuns pe locul 3 la mcap) pentru a-si finanta ambitiile. 

Cine sunt investitorii, adviserii si suma “ridicata” sunt deasemenea doua indicii cu privire la seriozitatea proiectului. Alameda, Pantera, DGC, Coinbase, Binance, A16z, Galaxy Digital sau Astronaut Capital ( subiectiv pentru ca vom anunta un parteneriat cu ei in perioada urmatoare) sunt nume care iti garanteaza ca niste ochi foarte bine educati au girat investitia. La fel, e de preferat ca suma adunata si numarul de investitori sa fie cat de cat proportionale. $300.000 de la 5 investitori nu inseamna automat no-no, dar e un asterisc iar 2-3 adviseri bine alesi sunt un semn mai ok decat 7 care par pusi cu toptanul. Adesea primesc un numar de tokeni doar pentru a exista scriptic. 

In mod cert, iti doresti ca whitepaper-ul sa fie ceva inchegat si cat mai usor de citit si inteles iar site-ul sa fie profi si ingrijit. La fel, daca proiectul permite, e bine sa fi existat un audit al codului ( aici e important de stiu ca nu orice produs necesita un audit).  

Cateva “nice to have”, dar nu deal breakers: echipa sa aiba membri cu un istoric interesant iar prezenta pe social media sa fie una macar decenta ( cerinte minime: cont pe twitter cu ceva engagement, telegram channel cu moderator).  

Pe nesimtite, articolul asta a ajuns destul de lung. O sa mai revin. 

It’s a wild-wild cryptoworld. Don’t trade with leverage. 

Stay safe, 

V

———————————————————————————————

Razvan’s Macro2c:

Remember hotmail? Sau macar Yahoo?

Remember HyperCash? Or Round? Amandoua au fost top 20 in decursul ultimului bull run din 2017. 

Marii castigatori ai noului establishment ( asa cum a fost candva internetul) nu au fost toti cei care au venit cu primul val. Istoria ne-a demonstrat ca poate fi un avantaj sa fii explorator, dar nu e unul automat hotarator. Colonistii, cei care au venit pe potecile deja batatorite, au reusit adesea sa construiasca produse mai bune si mai durabile ( vezi Gmail, Youtube sau Facebook) pentru ca au avut mai multe date despre consumatorii finali. 

Crypto nu va fi o exceptie. In 2023, top 20 sau 50 in functie de marketcap va arata complet diferit, 50-60% din actualii aparent castigatori urmand a fi inlocuiti cu proiecte noi. Vremea celor care iau multi bani fara un produs macar in faza de testnet va trece incetul cu incetul iar drumul spre 1 billion marketcap nu se va mai face fara un produs cu o utilitate imediata si un numar semnificativ de raving fans. 

La Stakeborg ne propunem, printre altele, sa gasim viitorii colonisti de succes. Dar despre asta, in curand. Cu video.

R.

=================================================

The Altcoin Pulse:

Ultimele zile mi-au adus aminte de ceea ce partenerul lui Warren Buffet, Charlie Munger, spunea despre smart money: succesul in investitii vine ca urmare a unei rabdari infinite imbinata cu o agresivitate iesita din comun “when the time has come”. 

In bull markets, dips are for buying si fix asta traim as we speak. ETH la $1500, AAVE la $300, Egld la $100, KAVA la $3, LRC la $0.55,  AVAX la $25 sunt intrari de 20-30% profit in, cel mai probabil, cateva zile.

Also, am un educated feeling ca vom vedea CAKE la $20 foarte repede :) 

================================

What we like:

The Motley Fool este o companie de investitii fondata acum peste 25 de ani iar de curand au lansat o campanie numite “Discovery: 10x” prin care si-au propus sa gaseasca investitiile a caror valoare se va multiplica de 10 ori in urmatorii 5, 10 si respectiv 15 ani. Din cele 40 de astfel de propuneri, 39 sunt stocks si una e crypto, bitcoin. Prin urmare, 5 milioane de dolari in bitcoin au mers direct in balance sheet-ul companiei. Motivele sunt aproximativ aceleasi pe care le auzim si de la recent intratele fonduri de investitii: 

“We believe it will store value more effectively than gold over the long term.” “We believe it may become a medium for transactions, as/if pricing stabilizes in the decade ahead.” 

“We believe it can act as a productive hedge against inflation.”

What makes us think:

Ce procent din investitiile care ar fi mers in mod traditional spre aur incep sa se indrepte spre bitcoin? 

Jeffrey Gundlach, fondatorul DoubleLine Capital, a fost un fan al aurului pentru o lunga perioada de timp. Recent si-a nuantat pozitia aducand si bitcoin in discutie: 

=================================

Cryptobook of the week: Blockchain Bubble or Revolution: The Future of Bitcoin, Blockchains, and Cryptocurrencies. O carte scrisa de oameni care au participat la revolutia tech din ultimii ani, autorii avand in CV companii precum Google, Facebook sau Microsoft. 

Business book of the week: Extreme Ownership by Jocko Willink and Leif Babin. Nu e propriu-zis o carte doar despre business ci e mai degraba un ghid despre viata de zi cu zi intrucat vorbeste despre asumarea raspunderii pentru propriile decizii, un lucru esential atat in afaceri sau investiile din crypto cat si in relatiile interpersonale. 

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange

Youtube channel we enjoy watching: REKT Capital 

==================================

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Un trend care de abia acum incepe

  1. India a avut parte in ultimii ani de una dintre cele mai cretine politici cu privire la crypto. Ce hotarau politicienii si bancherii azi, pana maine seara judecatori intorceau pe dos.

  1. Big boys do what big boys do. 

  1. Tesla, Elon, bitcoin. Cred ca vom mai vedea anul asta macar inca o stire despre Tesla si bitcoin. 

Reply

or to participate.