- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #124: Despre o posibila recesiune (I)
The Crypto Insider #124: Despre o posibila recesiune (I)
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Am filmat cu 2 prieteni videografi din Iasi o discutie usoara dupa program. Am vorbit chestii basic despre crypto, NFTs, de ce a aparut Stakeborg, incotro mergem si am raspuns la tot felul de intrebari trasnite despre tech, politica, viata si alte prostii , tot mai mari, pe masura ce ne-am alcoolizat. Eu cred ca o sa va placa :)
In ultimele zile am asistat la un storm, cel mai probabil generat de ultimele zile in care americanii isi platesc taxele + declaratiile celor de la FED care se pregatesc de o politica de crestere a dobanzii de referinta mult mai agresiva decat era initial anuntata. In plus, cu o inflatie in Statele Unite aflata la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani ( in Romania am ajuns deja la 2 cifre year over year) lunile care vin vor fi presarate cu incertitudine, panica si mult fake news generator de paranoia.
Am scris azi, pe Facebook, despre asta, dar si despre ce am putea face in cazul in care o recesiune va veni. 40% din specialistii mentionati in articolul din Fortune sunt de parere ca vom asista la o recesiune in urmatorii 2 ani. Tradus, asta inseamna ca mult peste jumatate cred de fapt asta.
Ok, avem semnale de peste tot. Europa nu a mai avut o succesiune definita de o pandemie,un razboi si o criza economica de 100 de ani deci nimeni nu are reteta din proprie experienta. Ce facem mai departe cu informatiile astea avand in vedere ca ne vor influenta cariera, finantele personale, investitiile sau starea de spirit in familie?
Cred ca e important de stiut ca recesiunea nu se va intampla maine. Rata somajului e aproape de 0 pe fondul unei inflatii masive ceea ce inseamna ca economiile se misca la viteza maxima. Pentru a calma inflatia e necesar ca viteza sa fie redusa si prima masura e data de cresterea dobanzii de referinta, proces care se intampla in trepte tocmai pentru a se incerca echilibrarea corabiei fara a o opri. Asta inseamna ca avem o fereastra de 6-9 luni, poate un an, in care sa ne pregatim.
Nimeni nu stie cu exactitate ce va fi pentru ca vedeti cum pot aparea mereu evenimente neprevazute cu reperciusiuni ciudate pe termen lung. Nu stim nici cum va afecta asta zona crypto: va ramane bitcoin un risk asset sau o serie de institutitionali il vor vedea ca un nou store of value?
Din incertitudinea actuala si ce va urma vine si titlul. Pe masura ce vom avea noi date pe care sa le interpretam, vom mai scrie aici astfel incat newsletter-ul free sa devina un companion de drum pe timp de recesiune indiferent ca aveti sau nu investitii in crypto.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Ideea de impermanent loss reflecta pierderea temporara a unei parti din lichiditatea pe care o detii. Fenomenul apare in cadrul pool-urilor de lichiditate, unde cel care furnizeaza lichiditate trebuie sa includa cantitati proportionale din 2 tokeni diferiti.
Daca unul dintre tokeni este mai solicitat, atunci proportia celor doua asset-uri din pool se modifica. In cazul in care provider-ul decide acum sa isi retraga asste-urile din pool-ul de lichiditati, risca sa nu recupereze intreaga suma si nici in proportia in care a depus-o.
Daca se intampla acest lucru, un impermanent loss se transforma in permanent loss.
Cum se echivaleaza doua asset-uri intr-un pool?
Ca sa intelegi un caz de impermanent loss mai usor, o sa vorbim pe scurt despre un depozit ipotetic de lichiditate. Pentru a sustine fondurile unui AMM, investitorul depune 1 ETH si 100 DAI intr-un liquidity pool al acelui AMM, in proportie de 50/50.
Cantitatile de tokeni depuse trebuie sa aiba o valoare echivalenta. In cazul descris, acest lucru ar insemna ca pretul unui ETH este de exact 100 DAI la momentul depunerii.
De asemenea, sa presupunem ca valoarea curenta totala in dolari a depozitului facut este de 200 de dolari. Daca totalul din acel pool (sustinut si de alti provideri) este de 10 ETH si 1.000 DAI, investitorul nostru detine o cota de 10% din fond, iar lichiditatea totala este de 10 000.
Acest total de lichiditate de 10 000 este un numar ce reprezinta o constanta data de ecuatia AMM-ului si este setata de cei ce au creat contractul exchange-ului.
Rezultatul ecuatiei este obtinut inmultind numarul total al primului tip de token din pool cu numarul total al celuilalt tip de tokeni. In acest caz, din moment ce avem un total de 10 ETH inmultit cu 1000 DAI, constanta totala de lichiditate este de 10.000.
Investitorul mentionat detine 10% din fondul comun.
Cum apare Impermanent Loss?
Sa presupunem ca in piata pretul ETH creste la 400 DAI. Daca se intampla acest lucru, strategiile de arbitraj vor adauga DAI la pool si vor elimina ETH, pana cand raportul va reflecta pretul actual.
Deoarece AMM-urile nu lucreaza cu order books, pretul asset-urilor este dat de raportul lor in pool. Pe scurt, daca lichiditatea ramane constanta in fond (aminteste-ti de constanta de 10.000), raportul dintre asset-urile din acesta se modifica.
Acesta ar putea foarte bine sa fie un exemplu din viata reala, deoarece ETH costa mai mult decat DAI - mult mai mult.
Cate fonduri primeste Provider-ul
In cazul in care ETH a ajuns sa fie 400 DAI, raportul dintre sumele ETH si DAI existente in pool s-a schimbat. Acum exista 5 ETH si 2.000 DAI in comun, dar daca proviuderul nostru decide sa isi retraga acum fondurile, are dreptul la 10% din acest fond comun.
Asa ca, el poate retrage doar 0,5 ETH si 200 DAI, in valoare totala de 400 de dolari.
Desi au rezultat profituri de 200 de dolari, suma ar fi fost diferita, daca el ar fi preferat doar sa pastreze 1 ETH si 100 DAI, fara sa ii blocheze in acel pool.
Valoarea combinata in dolari a acestor assets ar fi fost acum de 500 de dolari conform pietei. Asadar, providerul de lichiditate ar fi trebuit sa invete ABC-ul investitiilor inainte de a face aceasta manevra.
Concluzii
La fel ca si in cazul pietei crypto in general, inclusiv aici e de retinut ca o schimbare nu inseamna ca trebuie sa vinzi sau sa iti recuperezi asset-urile. Uneori este mai bine sa te lasi pur si simplu in voia fluctuatiilor pietei.
Este adevarat ca exemplul meu nu ia in considerare comisioanele de tranzactionare pe care le poate castiga provider-ul de lichiditate - in unele cazuri, comisioanele castigate ar putea ajunge sa anuleze pierderile si sa faca de fapt profitabila furnizarea de lichiditati.
Loss-ul nu a fost substantial, deoarece depozitul initial a fost o suma relativ mica. In alte circumstante, impermanent loss poate duce la pierderea unei parti semnificative a depozitului initial. Nu in ultimul rand, este crucial sa intelegi conceptul, inainte de a furniza lichiditate unui protocol DeFi.
Animatia zilei: Coins vs Tokens
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. “Curve wars” - new episode: Terra se pregateste sa lanseze un 4pool pe Curve ce va include UST, FRAX, USDT si USDC, in timp ce Do Kwon declara “razboi” DAI-ului.
2. HBAR Foundation, entitatea ce sprijina dezvoltarea ecosistemului Hedera Hashgraph (un L1 blockchain), a anuntat un fond de $250 milioane pentru proiecte cu focus pe metaverse. Finantarile vor urmari initiativele dezvoltatorilor de jocuri ce vin din mediul traditional catre Web3.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $134 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de iesiri de $132m, in timp ce fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $15m, iar cele cu expunere diversificata / multi-asset au avut intrari nete de $5m. Fondurile de Solana au atras $4m. Dpdv regional, fluxurile au fost impartite: Europa (39%) si America (61%). Volumul de tranzactionare a fost mai mic decat media anuala: $2.5 miliarde vs. $2.9 miliarde.
MTD=month-to-date (Aprilie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Epic Games, compania din spatele Fortnite, primeste o investitie de $2 miliarde de la Sony si Kirkbi, compania-mama a francizei Lego, la o evaluare post-money (incluzand investitia) de $31.5 miliarde. Companiile vor lucra la construirea unui gaming metaverse.
3. Circle, entitatea ce ofera servicii crypto-related printre care si emiterea de USDC, a desfasurat o runda de finantare de $400 de milioane cu participarea BlackRock, Fidelity, Marshall Wace si Fin Capital. BlackRock a intrat si intr-un parteneriat strategic cu Circle prin care vor explora posibile aplicabilitati in pietele de capital a stablecoinului USDC.
4. Coinbase va lansa o trilogie de filme de scurta durata bazata pe NFT-urile din colectia BAYC.
5. Uniswap lanseaza formal propria divizie de investitii. Nu a fost comunicata suma pe care se va baza insa, aceasta se va focusa pe proiectele care contribuie la dezvoltarea Web3 si aduc useri in spatiu. Uniswap va participa activ in guvernanta proiectelor pe care le va finanta.
6. Reducerea “Coinbase effect”: Coinbase publica lista proiectelor pe care le ia in considerare pentru listarea pe platforma in Q2 2022.
7. Ubisoft este printre investitorii ce s-au angajat sa faca o alocare de $60 milioane pentru al doilea crypto fund al celor de la White Star. Fondul are un target final de $120 milioane si va urmari proiecte in zonele de DeFi si gaming, cu un ticket size de $1-7 milioane per investitie.
8. Inca o figura importanta din spatiul investitional traditional isi schimba viziunea cu privire la industria crypto.
9. Bored & Hungry is open for business.
10. Interesul investitorilor pentru spatiul crypto este inca ridicat: Pantera Capital va inchide fundraisingul pentru venture-style fondul Blockchain Fund cu angajamente de $1.3 miliarde, dupa ce a pornit cu un obiectiv initial de $600 milioane.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Sahil being Sahil:
11 harsh truths that changed my life (and may change yours):
— Sahil Bloom (@SahilBloom)
1:15 PM • Apr 10, 2022
Business book of the week: Call Sign Chaos: Learning to Lead. Daca tot ne-am pricopsit cu un general atat prim-ministru cat si presedintele celui de-al doilea cel mai mare partid din Romania. Joke aside, cartea, pe care cred ca am mai recomandat-o, e foarte misto pentru ca leadership-ul de pace e mult diferit de cel pe timp de conflict.
Youtube clip of the week: Hashoshi e legit si cred ca in clipul de mai jos face o buna trecere in revista a celor mai importante evenimente din ultimul timp:
Reply