- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #125: Drumul de la decizii proaste la decizii si mai proaste
The Crypto Insider #125: Drumul de la decizii proaste la decizii si mai proaste
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Cred ca intr-unul dintre primele newsletters am scris despre faptul ca deciziile bune dau nastere la mai multe decizii bune si ca asta se reflecta atat in viata de zi cu zi, dar si cand vine vorba de investitii. Reversul medaliei este ca si deciziile proaste au compound effect si genereaza blind spots care ne afecteaza pe termen scurt, mediu si lung.
M-am lovit de curand de un exemplu relevant. Un prieten mi-a trimis un mesaj spunandu-mi ca a cumparat NFT-uri de pe un anumit layer 1 si ca post-mintare toate se duc in jos. Nefiind familiarizat cu volatilitatea din crypto si cu atat mai putin cu cea din verticalele foarte putin lichide cum sunt NFT-urile, voia sa stie de ce se intampla acest fenomen. I-am explicat ce cred si ulterior i-am atras atentia ca problema pleaca de fapt dintr-o decizie proasta: aceea de a-si dedica toti banii si atentia spre un singur proiect de infrastructura.
Industria are doar cativa ani in spate iar pionierii proof-of-stake s-ar putea dovedi precursorii adevaratilor castigatori care inca nici nu au aparut sau daca au facut-o zboara pe sub radar. Asta e motivul pentru care fondurile inca investesc in diferite layer 1s: nici macar ei nu stiu cu certitudine care dintre proiectele de infrastructura va avea traction.
Vorbeam de curand, tot aici, de Amazon si evolutia lor sinuoasa. Daca analizam atent niciun alt business de e-commerce, aparut inainte de 2000, nu se mai regaseste in prezent in topul industriei.
Continuand paralela, sansele sa nimeresti ACEL layer 1, alegand sa investesti intr-unul singur, sunt destul de mici. E o decizie gresita care te expune la un risc inutil. Sa mergi mai departe in rabbit hole si sa "te diversifici" cumparand NFT-uri de pe acelasi chain accentueaza si mai mult riscul initial iar intr-o piata aflata la inceput de drum unde volatilitatea e cuvantul de ordine, obiectivul principal este sa iti protejezi investitia si abia apoi sa o multiplici.
Am vazut numere diferite, dar peste 95% dintre start-upuri esueaza in primii ani. In crypto, rata de esec este si mai mare. Atunci cand iti concentrezi investitia pe un singur fir narativ, oricat de plauzibil ar parea, e o decizie gresita. Chiar daca auzi in stanga-dreapta ca X asta a facut si acum e milionar, X e o exceptie, nu e regula. E un outlier si nu te poti baza ca ai sa fii si tu la randul un outlier.
Life-changing profits se fac lent, pe perioade lungi de timp si sunt consecinta mai multor decizii corecte. Stiu ca nu e sexy, dar rolul meu nu este sa va spun ce vreti sa auziti ci ceea ce cred ca e important sa auziti. Scopul newsletter-ului, dar si a content-ului pe care il generam saptamana de saptamana la Stakeborg, este sa oferim o perspectiva care sa va ajute sa luati decizii bune dupa decizii bune. Asta e cel mai sigur mod prin care puteti sa beneficiati din plin de fazele incipiente ale industriei crypto. Ulterior, cand nu veti mai avea nevoie de noi, inseamna ca ne-am indeplinit misiunea.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: CEX-urile si pradoxurile lor
Cand am aflat prima data despre existenta Exchange-urilor Centralizate, si nu eram inca investita in domeniul Crypto, am avut un mic moment de “si astea nu sunt tot niste «banci»?”.
Din acest motiv, in prezent, inteleg reticenta unora de a se raporta la ele ca la niste platforme reprezentative pentru crypto si pentru descentralizare. Aici ma refer la faptul ca, cei cu experienta in domeniu si asa-numitii “fanatici crypto” cam stramba din nas cand aud despre un nume consacrat in zona asta, ca Binance sau Coinbase.
Stim cu totii deja ca Exchange-urile Centralizate sunt platforme pe care poti cumpara si vinde criptomonede. Totodata, ele sunt intermediari, care de fapt se asigura ca tranzactiile tale crypto se deruleaza fara incidente.
Acesta este paradoxul, avand in vedere ideea de finante descentralizate care sta la baza aparitiei criptomonedelor; avem de-a face cu o metoda de a folosi si transfera valori descentralizate, prin intermediul unor medii centralizate.
Intr-un articol din The Guardian, prin 2018, Nouriel Roubini acuza faptul ca Blockchain-ul nu ar fi despre descentralizare si democratie, ci mai degraba o noua forma de “greed”.
Este evident ca nu simtpatizez cu opiniile exprimate acolo, de altfel foarte vehemente la adresa Crypto, insa nu pot sa nu recunosc cand un pattern de acest fel se manifesta cumva mult mai atenuat, in mediile crypto.
De ce ar fi utilizate mai frecvent CEX-urile…
Cand vorbim despre incepatori in crypto, nimeni nu isi doreste (si nici nu stie cum) sa se “complice” cu swap-uri care sa mearga dezastruos sau cu fees care pot fi destul de mari, in ciuda faptului ca in prezent gasesti tutoriale in engleza pentru a utiliza un crypto wallet si un DEX.
Dar din ce alte motive alegem CEX-uri? - Deoarece reprezinta o forma centralizata de gestionare a activelor crypto, desi depinzi de o terta parte si platesti comisioane la tranzactii, ceea ce-ti ofera CEX-ul este siguranta portofoliului tau, in majoritatea cazurilor.
E drept, exista si un istoric al hack-urilor pe aceste platforme, insa utilizatorii au in general tendinta sa isi doreasca sa predea din responsabilitate, chiar si in crypto.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste anumite assets, unele exchange-uri descentralizate pot intampina dificultati, deoarece poate sa apara o lipsa de lichiditate. In cazul opus, cand vorbim despre un token abia aparut, inca nelistat in oferta vreunui CEX, bineinteles ca alternativa ta ramane sa apelezi la un DEX pentru a-l cumpara.
Cu un activ crypto foarte cunoscut si a carui rezerva (supply ) este in mare parte deja disponibila pe piata, e imposibil sa nu poti cumpara in orice situatie.
De ce ai folosi TU un CEX
In primul rand ai face-o din motive de siguranta, dupa cum deja am sugerat. Acest aspect este posibil deoarece CEX-urile impun utilizatorilor sa-si dovedeasca identitatea, folosind documente oficiale.
Asta inseamna totodata ca nu poti sa-ti faci un cont pe acest tip de platforma, daca de exemplu esti minor sau daca nu poti dovedi concret ca nu folosesti o identitate falsa pentru a o utiliza.
In eventualitatea unui atac cibernetic, este teoretic mai usor sa identifici traseul fondurilor si daca acestea au fost deturnate. In plus, toate CEX-urile cu magnitudine in domeniu, cum sunt si Binance, Crypto.com, Kraken si Coinbase, au echipe de securitate, care se asigura ca totul functioneaza cum trebuie.
Acest simt al sigurantei este probabil si motivul pentru care aceste platforme constituie punctul de intrare pe piata crypto pentru cei mai multi dintre investitori - 95%. Majoritatea incep sa faca trading crypto in acest mod, pentru ca mai apoi sa descopere si alternativa Exchange-urilor Descentralizate.
Un alt avantaj ar mai fi ca CEX-urile dispun mereu de lichiditate pentru activele crypto foarte populare si au un volum de trading mare. Insa poate ca cele mai citate caracteristici ar fi interfata usor de folosit de catre un novice crypto si posibilitatea de a seta comenzi de vanzare si cumparare in functie de pretul preconizat al unui activ crypto.
De ce nu ai folosi un CEX
In zona dezavantajelor, e important de mentionat ca platformele CEX nou aparute pe piata pot suferi atacuri cibernetice, care pun in pericol fondurile utilizatorilor, insa dupa cum spuneam, acesta nu este intotdeauna si cazul celor deja consacrate.
Multe exchange-uri centralizate au fost acuzate de manipulare a pietei si de insider trading, folosind informatii care nu sunt disponibile publicului pentru a avea castiguri. Ce poti sa faci cand suspectezi aceste neajunsuri? - E simplu - poti sa iti incerci norocul cu Exchange-urile Descentralizate.
Concluzii
A devenit firesc sa vorbim si despre centralizare in crypto, mai ales avand ca argument CEX-urile. Cu timpul, ar putea fi impuse destule reglementari domeniului Crypto astfel incat sa ne intrebam, daca nu cumva i se poate opri oricui accesul la asset-uri. Nu mai departe, vedem ce s-a intamplat in Canada, in cazul protestelor caminonagiilor.
Este bine sa ne amagim ca suntem singurii owneri ai valorilor crypto achizitionate? - O abordare mai realista ar fi sa recunoastem ca Crypto nu inseamna sa renuntam la fiat sau la ideea de finante centralizate, asa cum le stim, ci inseamna ca avem pur si simplu o noua alternativa. Daca aceasta va putea fi blocata in viitor, ca si accesul la un cont bancar - doar timpul ne-o va demonstra.
Animatia zilei: Ce s-ar intampla daca ar aparea Satoshi:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. O posibila amanare a merge-ului Ethereum pentru Q3 2022.
2. Ava Labs, developerul principal si compania din spatele blockchainului Avalanche, ar fi in proces de a ridica o finantare de $350 milioane la o evaluare de $5.25 miliarde, conform unor surse citate de Bloomberg.
3. Tornado Cash, un protocol folosit in tentative de a obscura traseul tranzactiilor pentru motive de confidentialitate, a adus modificari la partea de front-end prin care va impiedica accesul adreselor sanctionate de autoritatile din SUA.
4. Uniswap Labs va lansa o varianta de cod ce va permite website-urilor sa integreze functionalitatile protocolului Uniswap.
5. Cum bridge-urile in blockchain au devenit tintele principale ale hackerilor.
6. Stablecoinul USDT va fi lansat in ecosistemul Polkadot, primul pas fiind integrarea cu blockchainul Kusama.
==================
Interesting Headlines
1. Prima banca din mediul traditional din Portugalia ce primeste licenta de operare in spatiul crypto de la autoritatile nationale.
2. Creatorii ar urma sa fie supusi unei taxe de 47.5% pe platforma de VR a celor de la Meta.
3. Germania este tara cea mai crypto friendly, conform unui raport din Q1 2022 al Coincub, un aggregator de exchangeuri. Intr-un top al celor mai mari imbunatatiri, Romania ocupa locul 5 datorita numarului mare de ICO-uri, de noduri Bitcoin si de organizatii ce au tangenta cu mediul de blockchain. Raportul noteaza de asemenea ca Romania este una dintre tarile unde guvernul a adoptat o atitudine pozitiva fata de spatiul crypto si se fac pasi in directia unei reglementari cat mai clare.
The top 10 most #crypto friendly countries in Q1 of 2022 according to @Coincub_!
1) 🇩🇪 Germany
2) 🇸🇬 Singapore
3) 🇺🇸 United States
4) 🇦🇺 Australia
5) 🇨🇭 Switzerland
6) 🇭🇰 Hong Kong
7) 🇳🇱 Netherlands
8) 🇫🇷 France
9) 🇨🇦 Canada
10) 🇯🇵 Japan— CryptoCurrency News (@CryptoBoomNews)
7:44 PM • Apr 16, 2022
4. Nexo, compania ce ofera imprumuturi in active digitale si modalitati de a genera dobanzi, lucreaza cu Mastercard pentru a oferi un card de plati. Cardul va avea drept collateral activele crypto din contul Nexo.
5. Binance a anuntat o investitie de €100 milioane in Franta si un parteneriat cu incubatorul Station F.
https://www.theblockcrypto.com/linked/141754/binance-announces-100-million-euro-investment-in-france
6. Primul parteneriat din NFL, liga profesionista de fotbal american, cu o firma din spatiul crypto.
7. Louis Vuitton continua seria de experimente cu NFT-uri in zona de gaming.
8. O lege adoptata in statul Virginia va permite bancilor sa furnizeze servicii de custodie pentru activele digitale.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week:
Subsemnatul punand in perspectiva: rich in time vs rich in quality time.
Rich in time is what matters. At 34, I am rich. Buffett at 92 is poor af.
Crypto is here to make us rich in the quality of that time. Take a step back, enjoy the ride. It's history in the making and you are part of it.
— Vlad Mercori (ArsCrypto.eth) (@Arscryptopia)
8:28 AM • Apr 18, 2022
Business book of the week: The Founders: The Story of Paypal and the Entrepreneurs Who Shaped Silicon Valley. Palantir, Space X, Tesla sau Linkedin sunt doar cateva din companiile care au iesit din mainile Paypal Mafia. The Founders ne explica, in parte, cum a fost posibil.
Youtube clip of the week: Cum se intampla manipularea pretului la bitcoin:
Reply