• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #126: CBDC = Dusmanul libertatii

The Crypto Insider #126: CBDC = Dusmanul libertatii

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Cand m-am hotarat sa cumpar bitcoin am facut-o cu inima indoita pentru ca eram convins ca la un moment dat, cand va fi indeajuns de mare si relevant, guvernele vor veni sa il subrezeasca, sa il izoleze, sa il descrie ca un bau-bau menit sa piarda banii oamenilor. Stiam ca au la indemana toate uneltele necesare pentru a o face. Imi era destul de clar ca e o cale de scapare din morisca sistemului financiar actual, dar nu aveam toate datele sa pricep si care sunt scenariile in care ar putea totusi prevala.

Dupa ce am reusit sa inteleg game theory-ul din spatele povestii, puterea tehnologiei mai bune si faptul ca industria nu inseamna doar bitcoin ci si alte proiecte care sunt programmable, o noua lume mi s-a deschis si am fost all-in. Chiar si asa, am realizat ca daca avem dreptate si crypto va castiga, o va face cu anumite trade-offs, cel mai mare si mai vizibil fiind taierea oricaror legaturi cu posibile infractiuni. Nu poti castiga inimele oamenilor si sa pozezi in alternativa reala la FIAT daca esti folosit ca moneda pentru prostitutie desi banii cash au fost dintotdeauna fix asta.

Caracterul anonim invita la infractiuni, motiv pentru care Monero sau Zcash nu au avut in ultimii ani tractiune semnificativa din punct de vedere al pretului. Mai mult, o serie de exchange-uri le-au si delistat de frica regulationul-ui. FIX asta e motivul pentru care sunt de acord cu Barry Silbert:

 

…Dar desi sustin importanta categorisirii functionale a industriei crypto, nu cred ca solutia e spoiala ieftina numita CBDC.

Ca sa sumarizez: CBDC e incercarea Vestului de a institui un Social Credit System ca in China, dar fara a o spune pe sleau. Daca nu stiti ce se intampla in China , uite un exemplu simplu: daca intarzii sa iti platesti taxele primesti un fel de pedeapsa digitala si statul iti ia dreptul sa iti mai cumperi un bilet de tren, de exemplu. Sau sa mergi la meciuri de fotbal.

Chiar daca nu te deranjeaza faptul ca prin CBDC statul iti poate lua oricand banii ( motivand cu vesnicul "eu nu am nimic de ascuns") la mijloc e un principiu care e mereu scapat din vedere: libertatea se obtine foarte greu si se pierde pe nesimtite.

Internetul a generat probleme majore pentru controlul institutiilor asupra cetateanului. A fost un cosmar care pare ca se accentueaza cu fiecare noua etapa a revolutiei digitale. Pentru dusmanii libertatii individuale, Web 3.0 e acest cosmar de pana acum ridicat la patrat, subiect despre care am sa scriu in perioada urmatoare tot mai mult pentru ca se leaga si de posibilele efecte ale unei recesiuni.

Blockchain-ul e o tehnologie neutra. Noi vrem sa il folosim pentru un sistem financiar mai echitabil, o mai mare transparenta si o lume mai buna. EI vor sa simuleze ca il utilizeaza pentru o lume mai sigura, dar in realitate unicul interes e sa vina cu cea mai perversa pereche de golden handcuffs.

In acelasi sens, va las mai jos un clip de 2 minute cu Pippa Malmgren, un om de o inteligenta fenomenala. O sa o vedeti curand si la The StakeborgDAO Talks :)

Bitcoin-ul e important, Bitcoin-ul conteaza.

Take care,

Vlad

P.S. Nu vom avea newsletter sambata si luni pentru ca miel si Pasti. Sarbatori fericite!

 

========================

Primii pasi in crypto: CEX-urile si paradoxul lor

Cand am aflat prima data despre existenta Exchange-urilor Centralizate, si nu eram inca investita in domeniul Crypto, am avut un mic moment de “si astea nu sunt tot niste «banci»?”.

Din acest motiv, in prezent, inteleg reticenta unora de a se raporta la ele ca la niste platforme reprezentative pentru crypto si pentru descentralizare. Aici ma refer la faptul ca, cei cu experienta in domeniu si asa-numitii “fanatici crypto” cam stramba din nas cand aud despre un nume consacrat in zona asta, ca Binance sau Coinbase.

Stim cu totii deja ca Exchange-urile Centralizate sunt platforme pe care poti cumpara si vinde criptomonede. Totodata, ele sunt intermediari, care de fapt se asigura ca tranzactiile tale crypto se deruleaza fara incidente.

Acesta este paradoxul, avand in vedere ideea de finante descentralizate care sta la baza aparitiei criptomonedelor; avem de-a face cu o metoda de a folosi si transfera valori descentralizate, prin intermediul unor medii centralizate.

Intr-un articol din The Guardian, prin 2018, Nouriel Roubini acuza faptul ca Blockchain-ul nu ar fi despre descentralizare si democratie, ci mai degraba o noua forma de “greed”.

Este evident ca nu simtpatizez cu opiniile exprimate acolo, de altfel foarte vehemente la adresa Crypto, insa nu pot sa nu recunosc cand un pattern de acest fel se manifesta cumva mult mai atenuat, in mediile crypto.

De ce ar fi utilizate mai frecvent CEX-urile…

Cand vorbim despre incepatori in crypto, nimeni nu isi doreste (si nici nu stie cum) sa se “complice” cu swap-uri care sa mearga dezastruos sau cu fees care pot fi destul de mari, in ciuda faptului ca in prezent gasesti tutoriale in engleza pentru a utiliza un crypto wallet si un DEX.

Dar din ce alte motive alegem CEX-uri? - Deoarece reprezinta o forma centralizata de gestionare a activelor crypto, desi depinzi de o terta parte si platesti comisioane la tranzactii, ceea ce-ti ofera CEX-ul este siguranta portofoliului tau, in majoritatea cazurilor.

E drept, exista si un istoric al hack-urilor pe aceste platforme, insa utilizatorii au in general tendinta sa isi doreasca sa predea din responsabilitate, chiar si in crypto.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste anumite assets, unele exchange-uri descentralizate pot intampina dificultati, deoarece poate sa apara o lipsa de lichiditate. In cazul opus, cand vorbim despre un token abia aparut, inca nelistat in oferta vreunui CEX, bineinteles ca alternativa ta ramane sa apelezi la un DEX pentru a-l cumpara.

Cu un activ crypto foarte cunoscut si a carui rezerva (supply ) este in mare parte deja disponibila pe piata, e imposibil sa nu poti cumpara in orice situatie.

De ce ai folosi TU un CEX

In primul rand ai face-o din motive de siguranta, dupa cum deja am sugerat. Acest aspect este posibil deoarece CEX-urile impun utilizatorilor sa-si dovedeasca identitatea, folosind documente oficiale.

Asta inseamna totodata ca nu poti sa-ti faci un cont pe acest tip de platforma, daca de exemplu esti minor sau daca nu poti dovedi concret ca nu folosesti o identitate falsa pentru a o utiliza.

In eventualitatea unui atac cibernetic, este teoretic mai usor sa identifici traseul fondurilor si daca acestea au fost deturnate. In plus, toate CEX-urile cu magnitudine in domeniu, cum sunt si Binance, Crypto.com, Kraken si Coinbase, au echipe de securitate, care se asigura ca totul functioneaza cum trebuie.

Acest simt al sigurantei este probabil si motivul pentru care aceste platforme constituie punctul de intrare pe piata crypto pentru cei mai multi dintre investitori - 95%. Majoritatea incep sa faca trading crypto in acest mod, pentru ca mai apoi sa descopere si alternativa Exchange-urilor Descentralizate.

Un alt avantaj ar mai fi ca CEX-urile dispun mereu de lichiditate pentru activele crypto foarte populare si au un volum de trading mare. Insa poate ca cele mai citate caracteristici ar fi interfata usor de folosit de catre un novice crypto si posibilitatea de a seta comenzi de vanzare si cumparare in functie de pretul preconizat al unui activ crypto.

De ce nu ai folosi un CEX

In zona dezavantajelor, e important de mentionat ca platformele CEX nou aparute pe piata pot suferi atacuri cibernetice, care pun in pericol fondurile utilizatorilor, insa dupa cum spuneam, acesta nu este intotdeauna si cazul celor deja consacrate.

Multe exchange-uri centralizate au fost acuzate de manipulare a pietei si de insider trading, folosind informatii care nu sunt disponibile publicului pentru a avea castiguri. Ce poti sa faci cand suspectezi aceste neajunsuri? - E simplu - poti sa iti incerci norocul cu Exchange-urile Descentralizate.

Concluzii

A devenit firesc sa vorbim si despre centralizare in crypto, mai ales avand ca argument CEX-urile. Cu timpul, ar putea fi impuse destule reglementari domeniului Crypto astfel incat sa ne intrebam, daca nu cumva i se poate opri oricui accesul la asset-uri. Nu mai departe, vedem ce s-a intamplat in Canada, in cazul protestelor caminonagiilor.

Este bine sa ne amagim ca suntem singurii owneri ai valorilor crypto achizitionate? - O abordare mai realista ar fi sa recunoastem ca Crypto nu inseamna sa renuntam la fiat sau la ideea de finante centralizate, asa cum le stim, ci inseamna ca avem pur si simplu o noua alternativa. Daca aceasta va putea fi blocata in viitor, ca si accesul la un cont bancar - doar timpul ne-o va demonstra.

Animatia zilei: Ce s-ar intampla daca ar aparea Satoshi:

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.

Mada.

===========

The Altcoin Pulse

1. The Sandbox, o platforma virtuala de gaming unde utilizatorii pot construi si monetiza experiente, ar fi in procesul de strangere a unei finantari de $400 milioane la o evaluare de peste $4 miliarde. La conferinta de la Lisabona, Sebastien Borget, COO si co-founder, declarase ca vor lua in considerare o runda de finantare pentru a spori numarul angajatilor si a avea fondurile necesare pentru achizitii, tintele principale fiind proiecte ce dezvolta experiente atractive pentru useri in metaverse.

2. Binance integreaza standardul ESDT (Elrond Standard Digital Token), iar UTK, tokenul companiei Utrust ce ofera servicii de crypto payments, a devenit primul ESDT token listat pe platforma.

3. UST, stablecoinul ecosistemului Terra, urca pe locul 3 in categoria sa intr-un top al market cap, devansand BUSD.

==================

Interesting Headlines

1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $97 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de iesiri de $78m, in timp ce fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $27m, iar cele cu expunere diversificata / multi-asset au avut intrari nete de $5m. Iesirile reprezinta posibile marcari de profituri, dar si o reactie la atitudinea mai hawkish din partea FED. Volumele saptamanale sunt in scadere, fiind aproape la jumatatea valorii medii anuale ($651m) si sunt in ton cu piata BTC unde volumele au fost in scadere cu 32% fata de media anuala, totalizand $11.5 miliarde pe exchange-urile principale urmarite de CoinShares.

MTD=month-to-date (Aprilie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

2. Ultimul raport financiar al Ethereum Foundation, organizatia non-profit ce sprijina dezvoltarea ecosistemului Ethereum, releva rezerve in valoare de $1.3 miliarde in ETH (0.297% din totalul de ETH) si $302 milioane in active si investitii non-crypto. In 2021, fundatia a cheltuit c.$48 milioane pe diverse initiative incluzand cercetarea si dezvoltarea L1 si L2 sau community development.

3. Australia devine a 8-a tara ce a aprobat un spot Bitcoin ETF. 21Shares va lansa un Bitcoin ETF si un Ethereum ETF pe 27 Aprilie pe Cboe Exchange. Un alt provider, Cosmos Asset Management va lansa un Bitcoin ETF ce va fi listat cel mai devreme tot pe 27 Aprilie pe acelasi exchange. Sunt asteptari la fluxuri de $1 miliard in perioada imediat dupa lansare. ETF-urile celor de la 21Shares vor fi fully-backed de detineri de BTC si ETH ce vor fi tinute in custodie de Coinbase, pe cand vehiculul de la Cosmos AM va investi in actiunile primului Bitcoin ETF din lume, Purpose Bitcoin ETF.

4. Proiectul de NFT-uri Moonbirds al antreprenorului tech si VC partner Kevin Rose a generat vanzari de $280 milioane in 2 zile.

5. Robinhood, firma de brokerage din SUA, a anuntat achizitia Ziglu, o platforma de tranzactionare crypto din Marea Britanie. Ziglu este printre putinele firme crypto (33 din 100) ce au obtinut licenta de operare in UK de la FCA, autoritatea in domeniul financiar.

6. CoinDCX, o platforma de tranzactionare crypto din India, a obtinut o finantare de $135 milioane intr-o runda de tip Series D la o evaluare de $2.15 miliarde. Steadview si Pantera au condus runda, iar printre investitori se numara si Coinbase Ventures sau Republic Capital. CoinDCX are peste 10 milioane de utilizatori si va folosi fondurile pentru extinderea operatiunilor.

7. Framework Ventures a ridicat al treilea lor fond de investitii in crypto, cu un capital de $400 milioane. Jumatate din fonduri vor fi folosite pentru investitii in proiecte de gaming. VC-ul are intentia sa cumpere c.4%-6% din totalul de tokens al proiectelor si este un investitor ce in trecut a fost activ on-chain in proiectele din portofoliul sau (in guvernanta, in procese de crestere a comunitatii, in activitati de descentralizare).

8. Blockchain.com, o platforma de tranzactionare si servicii crypto, se pregateste de listarea la bursa. Compania a fost evaluata la $14 miliarde intr-o runda de finantare din Martie 2022 si se afla in stadiul in care isi alege bancile de investitii cu care va lucra pentru procesul de listare.

==================

Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com

Post of the week:

Subsemnatul punand in perspectiva: rich in time vs rich in quality time.

 

Business book of the week: The Founders: The Story of Paypal and the Entrepreneurs Who Shaped Silicon Valley. Palantir, Space X, Tesla sau Linkedin sunt doar cateva din companiile care au iesit din mainile Paypal Mafia. The Founders ne explica, in parte, cum a fost posibil.

Youtube clip of the week: Cum se intampla manipularea pretului la bitcoin:

 

Reply

or to participate.