- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #127: Suntem tineri
The Crypto Insider #127: Suntem tineri
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Inainte de altele, nu trebuie sa pierdeti discutia pe care am avut-o cu legenda Mark Yusko. Daca nu aveti timp sau chef pentru toata, in descrierea exista chapters.
Am postat pe Twitter acum ceva timp faptul ca Warren Buffett rich in time e mai important decat rich in $$$ pentru ca bani poti face, dar de intinerit e imposibil.
Ulterior, am vazut zilele trecute tweet-ul de mai jos care mi se pare una dintre cele mai relevante comparatii pentru viteza cu care tehnologia a schimbat nu doar viata fiecaruia dar si modul in care scaleaza business-urile. Sigur, alaturarea are cateva fortari, dar facts are facts.
Warren Buffett accumulated 99% of his wealth after his 50th birthday. (h/t @morganhousel)
@elonmusk is 50 years old and worth $250B.
If he continues to compound, we're just getting started with the Elon story
— Grant (@grant_nissly)
12:29 PM • Apr 21, 2022
Nu trebuie sa fii Elon ca sa validezi principiul enuntat. La scara fiecaruia cu totii o facem iar viteza semnificativ mai mare decat in trecut mai favorizeaza un aspect interesant: deciziile devin mult mai importante pentru ca suntem constant la o singura decizie majora si curajoasa de a ne schimba viata. O postare pe Tiktok poate deveni virala, o femeie isi poate parasi sotul care o maltrateaza sau un copil de 4 ani ajunge pentru prima data pe un teren de fotbal si le spune parintilor ca i-a placut si vrea sa revina.
Naval spunea intr-un Space de zilele trecute ca o singura decizie din 100 conteaza cu adevarat in economia macro a vietii noastre, dar nu putem ajunge la ea daca nu le tram si pe restul 99. Investiiile in crypto merg dupa un calapod asemanator. Cu fiecare rug pull si cu fiecare NFT care merge la 0, atat timp cat avem capacitatea sa invatam din experienta, suntem mai aproape de ACEA investitie. Important e sa ne dam timpul necesar pentru a o gasi si sa ne (re)construim constant grila de filtrare.
Timpul e subestimat si invariabil trece. Ziua de ieri nu se mai intoarce. Lucrurile spuse raman auzite. In investitii sau crypto, timpul e la fel de important pentru ca efectul de compound functioneaza cu precizie matematica. Avem norocul sa traim in vremuri istorice si daca trec pe langa noi suntem niste fraieri.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: De ce utilizam DEX-uri
Fanii DeFi au tendinta sa favorizeze exchange-urile descentralizate, deoarece acestea ar fi singurele care intruchipeaza esenta conceptului respectiv. Atitudinea e sustinuta si de ideea ca DEX-urile permit utilizatorilor sa cumpere si sa vanda criptomonede fara a apela la vreun intermediar, doar prin tranzactii directe, care au un caracter peer-to-peer.
In realitate, ai nevoie de dApps pentru a interactiona cu Blockchainul si a executa aceste tranzactii si platesti inclusiv fees pentru transferuri - deci cumva tot folosesti niste mijloace “intermediare”.
Tehnologia peer-to-peer este principiul de baza al Blockchain-ului, care permite unei retele de computere sau de unitati de procesare sa se comporte fiecare ca un server, stocand toate datele retelei, iar transferurile se fac astfel exclusiv direct intre 2 participanti.
Asadar, spre deosebire de CEX-uri, DEX-urile opereaza ca intermediari, insa intr-un mod descentralizat, fara a se baza pe o institutie. Totusi, un DEX prezinta unele asemanari cu un CEX, deoarece permite utilizatorilor sa schimbe crypto assets cu alte active.
Ce ofera un DEX
In cazul acestuia, transferul activelor si securitatea tranzactiei respective sunt operatiuni derulate pe baza Smart Contracts.
Mai mult, utilizatorii nu renunta la custodia fondurilor, avand control asupra lor in orice moment, prin intermediul unui crypto wallet, din care si spre care sunt tranzactionate activele lor.
Exchange-ul Descentralizat foloseste deci diferite protocoale si mecanisme specifice finantelor descentralizate, cum ar fi registre de comenzi si fonduri de lichiditate, iar pentru a facilita transferul, totul se bazeaza pe Smart Contracts.
De unde au DEX-urile lichiditate
Daca te intrebi de unde ajung criptomonede in acele fonduri de lichiditate ale DEX-urilor, din care pot cumpara apoi utilizatorii, daca nu se ocupa nicio autoritate centrala de asta, raspunsul este simplu. - Alti utilizatori isi depun criptomonedele lor in respectivele fonduri, scopul fiind acela de a primi dobanzi sau rewards, in schimbul blocarii acelor active in fondul de lichiditati, din care poate veni oricine si cumpara.
De ce ai folosi un DEX
Multi utilizatori prefera un DEX intrucat acesta nu detine efectiv fondurile lor, deci ei pot cumva considera ca detin personal controlul activelor tot timpul. Deoarece operatiunile esentiale au loc in Blockchain si cu ajutorul Smart Contracts, tehnologia utilizata ar trebui sa elimine posibile erori.
Nu trebuie sa transferi activele pe care le detii unei platforme pe care sa operezi cu ele, deci riscul de furt sau de pierdere a fondurilor, cauzat de posibile hacks, este unul redus.
Bineinteles, nu se poate spune ca un DEX este infailibil la acest capitol, pentru ca uneori chiar si Smart Contracts implementate pot avea erori (bug-uri) inca necunoscute chiar si de catre creatorii codului.
Multi utilizatori prefera DEX-urile deoarece astfel au acces la o mai mare varietate de active crypto, dat fiind ca nu toti tokenii sunt listati pe CEX-uri.
In plus, desi pentru unii verificarea identitatii este un plus, pentru altii conformitati de tipul anti - spalare de bani (Anti-Money Laundering) sau cunoasterea identitatii clientului (Know Your Customer ) nu constituie norme. Prin urmare, nu este necesara confirmarea identitatii utilizatorilor, iar singurul element obligatoriu este sa ai un crypto wallet.
De ce nu ai folosi un DEX
DEX-urile au un volum de trading redus si chiar un nivel scazut de lichiditate, mai ales cand vorbim despre active mai rar disponibile. Daca lichiditatea unui activ crypto e foarte scazuta, pretul acestuia poate creste exagerat pe respectivul exchange.
De asemeni, apare congestia retelei atunci cand exista un volum mare de tranzactionare, iar taxele sunt mai mari comparativ cu cele ale CEX-urilor.
Interfata DEX-urilor si sistemul de schimb pot parea initial mai putin intuitive pentru un utilizator incepator, deci nu sunt atat de user-friendly si au o functionalitate de tranzactionare limitata.
Nu poti plasa comenzi de tipul cumpara/vinde (buy/sell orders) care sa fie executate automat la un moment dat, deci tranzactiile se fac pe loc, la pretul pietei, pe care trebuie sa il urmaresti constant pentru a vinde sau cumpara la valoarea dorita.
Poate ca cel mai mare dezavantaj ramane faptul ca nu ai nicio posibilitate de recuperare, daca pierzi calea de acces catre portofelul tau digital, adica private key-ul acestuia, mai ales ca pe DEX-uri nu exista un proces de identificare a clientului sau vreo modalitate de a reveni asupra unei tranzactii, in cazul in care fondurile se pierd sau sunt furate.
Concluzii
Daca vei petrece timp interactionand in comunitatile crypto, vei intalni destul de multe persoane care sustin ca e obligatoriu sa folosesti doar DEX-urile pentru toate tranzactiile pe care le faci.
In realitate, faptul ca poti alege sa apelezi fie la un CEX, fie la un DEX pentru asta, e doar un atu pe care ti-l ofera Crypto, iar asta nu ar trebui sa te impiedice sa iti diversifici portofoliul, in orice mod consideri profitabil pentru tine.
Animatia zilei: Venituri pasive in crypto
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Optimism, una dintre solutiile de scalare Layer 2 pe Ethereum, a anuntat lansarea propriului DAO cu cateva elemente de guvernanta interesante (quadratic voting, drept de cetatentie sub forma de NFT soulbound). 5% din tokenii de guvernanta OP vor fi distribuiti prin Airdrop #1, iar 14% sunt pastrati pentru dropuri viitoare.
2. “Crazy” demand: Fireblocks, o platforma ce ofera o gama larga de servicii pe segmentul de infrastructura, incluzand servicii de custodie, DeFi, staking sau tokenization, a deschis un program de acces catre aplicatiile din ecosistemul Terra pentru investitorii institutionali. S-au desfasurat tranzactii de $500 milioane in decursul primei saptamani de dupa lansare.
3. Justin Sun, fondatorul Tron, a anuntat ca va lansa un stablecoin algoritmic (USDD) pe aceasta retea. Similar cu mecanismul UST, pentru a mentine paritatea cu dolarul american, USDD va beneficia de o rezerva formata din $10 miliarde.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $7 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $3m, in timp ce fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $17m, iar cele cu expunere diversificata / multi-asset au avut intrari nete de $2m. Investitorii au urmarit cresterea expunerilor pe alts, fondurile pe Avalanche, Solana, Terra si Algorand avand intrari nete de $1.8m, $0.8m, $0.7m si $0.2m, respectiv.
MTD=month-to-date (Aprilie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Fidelity Investments va permite utilizatorilor sa investeasca in BTC din contul de investitii pentru pensie. Serviciul va fi disponibil in cazul in care firmele angajatoare vor permite acest lucru. Sunt 23,000 de companii care folosesc serviciile Fidelity pentru managerierea planurilor de pensie.
3. Compania de plati online Stripe va oferi comerciantilor oportunitatea de a-si plati utilizatorii in crypto prin stablecoinul USDC. Twitter a introdus aceasta optiune pentru un anumit tip de creatori.
4. Statul Tennessee din SUA a lansat o solicitare de propunere publica pentru o firma privata ce s-ar ocupa cu gestionarea monedelor virtuale nerevendicate. In cadrul solicitarii, aplicantii vor comunica pretul cerut pentru gestionarea a volumelor lunare tranzactionale de $500,000 si 50 de transferuri de BTC.
https://www.nashvillepost.com/business/finance/state-of-tennessee-prepares-to-hold-cryptocurrencies/
5. Oficialii din Buenos Aires au in plan sa accepte plata taxelor prin crypto. Crypto va fi schimbat in peso argentinian inainte de a intra in rezervele locale. In Africa, Republica Centraficana a demarat un cadru legislativ care va permite legiferarea si utilizarea crypto.
6. Meta Platforms (ex-Facebook) va deschide primul magazin fizic in California pe 9 Mai ce va oferi persoanelor interesate oportunitatea de a testa experiente in metaverse.
7. Andreessen Horowitz (a16z) a lansat propriul departament de crypto research.
8. Commerzbank, a doua cea mai mare banca din Germania, a aplicat pentru o licenta crypto prin care va oferi servicii de tranzactionare si custodie.
9. 91 NFTs in valoare de $2.8 milioane au fost furate in timp ce contul de Instagram al Bored Ape Yacht Club a fost hackuit.
10. Studiul publicat de Chainalysis referitor la castigurile realizate din activele crypto (urmarite de Chainalysis) pe tara. SUA este lider cu $47 miliarde, in timp ce in Romania au fost castiguri realizate de $772 milioane.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week:
In timp ce retail-ul simte ca oportunitatile in crypto au trecut, market-ul boring este fix ceea ce investitorii institutionali asteapta:
Bitcoin, boring? Gasp! But boring is good if you want institutional adoption. 🧵
— Jurrien Timmer (@TimmerFidelity)
7:55 PM • Apr 20, 2022
Business book of the week: The contrarian. O carte pe care mi-am cumparat-o de curand si deja am terminat-o. Personal, Thiel mi se pare peste Musk.
Youtube clip of the week: Toti community managers au bastonul de C-suite in ranita:
Reply