• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #129: Solutii punctuale la probleme importante

The Crypto Insider #129: Solutii punctuale la probleme importante

The Crypto Insider #129: Solutii punctuale la probleme importante

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.

Cred ca e cel mai reusit podcast pe care l-am avut pana acum, asta si pentru ca Radu a fost o gazda foarte priceputa:

 

Am vrut initial sa scriu cate ceva despre importanta ownership economy si de ce asta e una din mini-revolutiile cu care crypto vine si se aseaza la masa, dar dupa ce m-am uitat la podcastul mai sus mentionat, m-am razgandit. Apoi am vazut anuntul despre Stakeborg si ASE-ul bucurestean si mi s-a reconfirmat ca exista un subiect mai cald pe care as vrea sa il share-uiesc cu voi.

Cred ca e important sa stim sa articulam care sunt solutiile cu care blockchain-ul vine. Sau mai precis, ce probleme sistemice pot fi rezolvate cu ajutorul acestei tehnologii. Nu trebuie sa stiu doar eu, Evelyne, Cornel sau Cosmin ci si fiecare dintre voi, cei care, in ciuda market-ului nasol, ati ramas investitori pe termen lung. Peste 2,3 sau 5 ani o sa fiti priviti ca niste genii desi tot ce era necesar se rezuma plastic la: balls si educatia necesata pentru a intelege ca nicio piata nu creste doar vertical.

Centralizarea bazelor de date ale lumii e problema despre care nu se vorbeste aproape deloc. Punk6529 a articulat in discutia cu Raoul posibilele efecte secundare a unei astfel de dinamici si daca ne gandim putin ce-ar insemna ca de maine bazele de date ale bancilor din Romania sa cada complet, e usor sa scalam acest scenariu apocaliptic.

Descentralizarea via blockchain e singura solutie viabila care poate muta centrul de greutate din mana catorva cu putere decizie cvasi-absoluta. Sigur, la mijloc mai exista foarte multe discutii despre reglementari, cum se poate implementa asta din punct de vedere tehnic fara a deschide riscuri chiar mai mari in alte zone,etc.

Un alt argument pe care am tinut sa il fac foarte clar in podcastul cu Radu e cel legat de potentialul transformator al NFTs-urilor. E important ca din marea de argumente pe care le-am putea oferi public sau cunoscutilor, sa ne rezumam la doua:

  1. verificarea autenticitatii unui asset digital ( intr-o luna tot mai "neanaloaga") si

  2. valorificarea IP-ului de catre artisti in perpetuitate.

Niciuna din cele doua nu e putin lucru daca stam putin sa ne gandim.

Misiunea Stakeborg este sa simplifice narativul complex numit crypto pana in punctul in care cat mai multi din cei interesati sa inteleaga si sa poata duce misiunea mai departe, la nivel micro.

TST sezonul 2 vine sa potenteze fix aceasta misiune. Astazi am anuntat primul invitat, Florin Grozea, unul din foarte bunii apostoli pe care industria crypto din Romania ii are.

Soon vine anuntul si pentru al doilea, o surpriza de care multi se vor bucura :)

Take care,

Vlad

========================

Primii pasi in crypto: Despre Stablecoins

Stablecoins sunt criptomonede a caror valoare este legata in mod direct de un alt asset.

Pentru ca sunt concepute in asa fel incat sa-si mentina un pret fix, reprezinta o forma de lichiditate pe care orice investitor crypto trebuie sa o aiba in portofoliu, in eventualitatea in care piata este jos, iar el doreste sa isi achizitioneze noi assets.

Cel mai des intalnit exemplu ar fi Tether sau USDT. Pretul sau este fixat, in raport cu dolarul american, deci poate fi tranzactionat la o rata de 1:1 cu acesta.

Avantajul major al stablecoins este ca nu sunt susceptibile volatilitatii specifice pietei crypto, deci poti avea incredere ca 1 USDT va valora tot 1 dolar si peste 5 ani.

Celalalt avantaj ar fi ca, datorita pretului fix, stablecoins pot fi introduse in perechi de trading, cum ar fi Bitcoin/USDT, ceea ce permite raportarea valorii BTC, la cea a dolarului american.

Tipuri de stablecoins

Exista in principal 3 tipuri de stablecoins, acestea fiind:

1.Cele ce reflecta pretul unei monede traditionale, cum ar fi dolarul sau euro si ofera lichiditate, prin rezerve de cash.

Sunt cunoscute sub numele de fiat-backed stablecoins.

2. Stablecoins al caror pret corespunde celui unei monede traditionale, prin intermediul unor mecanisme descentralizate pe Blockchain-uri si permit utilizatorilor sa genereze tokeni de tip stablecoin, prin utilizarea altor cryptomonede ca depozit colateral.

Exemplul aici ar fi stablecoin-ul DAI. Acesta categorie este cunoscuta sub numele de crypto-backed stablecoins.

3. Al treilea si ultimul tip e reprezentat de acele stablecoins care folosesc alte comoditati drept colateral, cum ar fi aurul, platina si asa mai departe.

Cele mai cunoscute astfel de monede sunt Tether Gold si Paxos Gold, purtand eticheta de commodity-backed stablecoins.

Cum poti folosi stablecoins?

Unul dintre obiectivele acestor criptomonede este facilitarea tranzactiilor internationale, in mod cat mai rapid. Traditional, daca vrei sa transferi bani catre un cont din strainatate, ai folosi servicii ca TransferWise.

Problema cu acestea este ca procesarea unei tranzactii dureaza pana la cateva zile. Folosind stablecoins, tranzactia are loc in doar cateva secunde, datorita tehnologiei Blockchain.

De asemenea, poti profita de viteza de tranzactie, schimband alte cryptomonede in stablecoins, odata ce pretul acestora incepe sa scada, asigurandu-ti astfel fondurile.

Cum poti face profituri utilizand stablecoins?

1. Stocandu-Ie pe exchange-uri.

Ca orice criptomoneda, Stablecoins au nevoie de lichiditate pentru a fi tranzactionate.

Blocand tokenii pe exchange-uri, vei oferi acestora lichiditate, pentru care primesti un comision, corespunzand tranzactiilor care au loc folosind monedele tale.

2. Imprumutandu-Ie pe platforme centralizate, ca BlockFi, sau pe cele descentralizate, cum ar fi Aave.

3. Punand tokenii la staking.

Concluzii

Stablecoins pot fi considerate o noua si populara moneda de schimb. Ele pot fi utilizate la fel ca monedele fiduciare, cu avantajele adaugate ale activelor crypto; plus ca pot fi achizitionate direct de pe un exchange.

In unele cazuri, acestea sunt sustinute de niste valori, deci nu trebuie sa apara griji cu privire la volatilitatea preturilor.

Daca se intampla ca piata sa cada, iar tu sa nu dispui de lichiditate in stablecoins, nu vei avea oportunitatea sa Buy the Dip.

Cel mai simplu este sa aloci un anumit procent din portofoliu acestui segment si sa detii astfel tot timpul un token cu care poti sa iti cumperi alte crypto assets la nevoie.

Animatia zilei: Ce este Thorchain ( $RUNE)

 

Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.

Mada.

===========

The Altcoin Pulse

1. Autoritatea de reglementare crypto din Dubai a cumparat o parcela de teren in metaverse-ul The Sandbox.

2. Numarul de domenii si sub-domenii ENS inregistrate trece de borna de 1 milion.

3. FIFA, forul ce guverneaza fotbalul la nivel mondial, a anuntat ca Algorand va deveni platforma oficiala de blockchain a sa si va oferi solutia de wallet digital.

4. Crypto.com a anuntat schimbari in programele de recompense pentru detinatorii de carduri.

==================

Interesting Headlines

1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de iesiri de $120 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de iesiri de $133m, cel mai mare nivel din Iunie 2021. Fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $25m, iar cele cu expunere diversificata / multi-asset au avut intrari nete de $2m. Fondurile cu expunere pe alts au cunoscut iesiri nete minore de fonduri. In contradictie cu miscarile din restul pietei, fondurile pe FTT au avut intrari nete de $38m, motivul fiind lansarea ETP-ului pe FTT de la CoinShares si FTX cu un capital de start de c.$40m.

MTD=month-to-date (Aprilie), YTD=year-to-date, AUM=active totale.

2. Banco Galicia, cea mai mare banca privata din Argentina, ofera optiunea de tranzactionare crypto de pe platforma sa de investitii. In prima faza, clientii vor putea cumpara si vinde BTC, ETH, USDC si XRP. Serviciul vine si ca urmare a unui sondaj al Banco Galicia in care 60% dintre respondenti doreau acces facil pentru crypto prin banci. O alta banca, Brubank, cu 2 milioane de conturi de economii, a lansat un serviciu asemanator luni.

3. SEC isi intareste divizia de investigatii anti-frauda cu 20 de oameni dedicati pentru sectorul crypto (divizia numara 30 de oameni inainte). De la instaurarea sa in 2017, divizia a avut mai mult de 80 de actiuni de executare si confiscare in valoare de peste $2 miliarde. Divizia va urmari platformele de tranzactionare, lansarile de noi active crypto, produsele de imprumut si staking, platformele DeFi, NFTs si stablecoins. Miscarea ar putea fi un semn de definire in curand a cadrului legal pentru spatiul crypto in SUA.

4. Un fond de pensii al unui judet din statul Virginia ia in considerare sa aloce o parte din fonduri in doua hedge funduri care vor investi in stategii pe baza de yield farming. In trecut, Fairfax County a mai fost LP (Limited Partner) si in alte doua fonduri de investitii in crypto.

5. Kraken, o platforma de tranzactionare cu peste 8.5 milioane de clienti, va lansa propriul NFT marketplace. Waitlistul este deschis. Intr-un interviu recent, CEO-ul Kraken preciza ca platforma va permite pe viitor imprumuturi pe baza NFT-urilor.

6. Jane Street, unul dintre cei mai mari market makeri din TradFi cu volum de trading de $17 trilioane in 2020, este prima institutie de pe Wall Street ce a accesat un imprumut in crypto prin pool-urile specializate din DeFi.

7. In timpul mintarii parcelelor Otherdeeds mai mult de 66,000 de ETH au fost burned. In decursul unei zile obisnuite sunt emisi c.13,500 ETH.

==================

Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com

Post of the week:

Despre cicluri in NFTs markets:

 

Business book of the week: Hooked: How to build habit-forming products. Daca nu stiti de ce ati luat, din nou, telefonul in mana pentru a deschide Instagram sau Twitter, Nir Eyal explica toate mecanismele.

Youtube clip of the week: Stim ca nu stim nimic, dar incercam sa ne luminam cat de cat:

 

Reply

or to participate.