- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #130: #May11
The Crypto Insider #130: #May11
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Cred ca e cel mai reusit podcast pe care l-am avut pana acum, asta si pentru ca Radu a fost o gazda foarte priceputa:
“Vlad, tu ai ceva cu Elrond? Nu iti place de Beni sau Lucian Todea?”
“Stakeborg e impotriva Elrond, de asta au facut DAO pe Ethereum”
“Beni nu vrea sa vina la The Stakeborg Talks”.
Pe toate intrebarile de mai sus le-am auzit in diverse forme in ultimii ani. A venit momentul sa pulverizam toate bazaconiile :)
O spun din capul locului: Elrond este, de departe, cel mai de succes proiect romanesc din crypto. Sunt cifre clare atat la nivel de mcap cat si la nivel de brand awareness. Ca orice business din lume, Elrond a facut lucruri foarte bune si altele care puteau sa fie mai inspirate iar baietii de acolo sunt indeajuns de destepti incat sa nu se ascunda sub pat cand cineva nu e de acord cu ei pe anumite aspecte punctuale.
La fel, eu nu sunt un idiot a carui scop este sa caute nod in papura si nici sa pup in cur gratuit. Nu sunt ziarist si nu sunt platit pentru a-mi face treaba la TST. Ca om care a mai construit echipe si business-uri la viata lui, imi pot imagine ce se gaseste in spatele eforturilor intreprinse de Beni&co.
Am spus-o in mai multe randuri: competitia la nivel de layer 1 este crunta si numarul de tranzactii va inceta sa fie un factor de diferentiere. In plus, e complicat sa lupti cu ecosystemele din US care au in spate VCs cu fonduri aproape nelimitate. Maiar + cardul care se anunta a veni si implicit preluarea unei parti din modelul crypto.com mi se pare nu doar mai accesibil, dar si mai necesar in actualul macro context. Habar nu am daca asta e strategia lor, o sa aflam. E doar un guess urmarind discutia de pe canalul lui George Buhnici.
Cred ca Elrond, care a atras in ultimii ani un brainpower top class, are indeajuns de mult traction pentru a ramane sus pe Coingecko, dar mai cred ca cele mai complicate vremuri de abia de acum inainte vin. In plus, la nivel local simt ca vocea lor ar putea sa fie mai puternica dincolo de proiect in sine; acesta fiind un alt topic pe care il voi dezbate cu Beni.
Am convingerea ca Stakeborg a facut cativa pasi importanti pentru industria crypto din Romania, a strans o comunitate cu o educatie mult peste medie ( discutiile IRL sunt un argument irefutabil in sensul asta) si are nu doar capacitatea, dar si datoria de a genera discutii importante in jurul web3. Nu cred ca exista o tribuna mai buna pentru cei care vor binele industriei asteia in Romania iar TST2 va fi o experienta, nu doar un dialog inregistrat pentru a fi dat pe YouTube.
E nevoie de dezbateri reale si discutii cu finalitate intre oameni care de dimineata pana seara cu asta se ocupa. Vremea divertismentului in crypto content se apropie de final iar oamenii deja resimt nevoia de a consuma continut quality pentru ca propriile finante nu sunt subiect de ciurli-burli.
Sunt mega entuziasmat sa incepem cu Beni si cu Florin.
#May11.
Take care,
Vlad
========================
Primii pasi in crypto: Ce este Token Distribution?
Inainte de a ne edifica in ce mod pot fi distribuiti tokenii, recapitulez rapid ce sunt acestia si ce roluri pot avea.
Pe scurt, reprezinta units of value, sunt dezvoltati de proiecte bazate pe un Blockchain deja existent si implicit construiti in cadrul unei retele care are deja propria criptomoneda nativa.
Au anumite use cases sau reprezinta niste assets. Tokens servesc o varietate de functii si pot fi utilizati pentru a face achizitii, a stoca valori si a accesa servicii specifice platformei. De asemenea, pot fi utilizati pentru investitii.
Intelegerea modului si a felului in care va fi folosit un token are o mare importanta atunci cand vine vorba despre interpretarea valorii acestuia.
Cu exceptia cazurilor in care un token a ajuns in piata printr-un fair launch - adica a fost disponibil oricarui potential investitor la acelasi pret sau prin aceeasi metoda de obtinere valabila pentru oricine, fara a exista grupuri favorizate - proiectele DeFi au folosit diverse strategii pentru a distribui tokens.
Stadiile distribuirii unui Token
Atunci cand se decide asupra unei metode de distribuire, proiectul vizat va lua in considerare urmatoarele etape:
Genesis Distribution - defineste conditiile de start ale unei retele sau, pur si simplu, stabileste cine detine tokens si cati dintre acestia detine la lansare.
Ongoing Distribution - este de obicei transparenta si bazata pe reguli, continuand pe toata durata functionarii retelei, respectiv proiectului. Aceasta subventioneaza frecvent elementele de functionare specifice protocolului.
De exemplu, in timpul distributiei initiale de tokens, Ethereum a vandut Genesis Supply-ul de ETH, alocand o parte catre Ethereum Foundation.
Ongoing Distribution are la baza faptul ca block rewards vor reveni intru totul ETH miners.
Metode de Token Distribution
Tokens au fost distribuiti in diferite moduri de-a lungul timpului, aceasta zona evoluand continuu.
Unele dintre cele mai importante mecanisme de distributie ar fi urmatoarele:
Vanzari de tokens - Cele mai notabile tipuri de vanzari sunt Initial Coin Offering (ICO), Initial Exchange Offering (IEO), Initial DEX Offering (IDO) si Simple Agreement for Future Tokens (SAFT).
Internal allocation sau alocare interna - in acest caz, tokens sunt alocati celor care participa la proiect, pentru a-i stimula si a le oferi compensatii. Membrii echipei, consilierii si partenerii se numara printre acesti participanti.
Passive airdrops - prin care tokens sunt alocati automat participantilor publici pasivi, in functie de reguli prestabilite de whitepaper si sustinute prin Smart Contract. De obicei sunt alocati la cost zero sau nominal.
Interactive airdrops - prin care tokens sunt alocati participantilor publici, activi, fara costuri. Progresele recente in acest domeniu au dus, de asemenea, la vanzari catre comunitate si licitatii de lansare.
Abordari pentru Token Distribution
Unele proiecte DeFi au ocolit vanzarile, lansand si distribuind tokenul direct in wallet-urile celor care folosesc protocoalele respective.
De exemplu, Compound, Uniswap si 1inch au decis sa abordeze diferit distributia de tokens, facand airdropping in valoare de de peste 1 miliard USD catre utilizatorii lor, in 2020.
Acest lucru a stimulat folosirea protocoalelor si a oferit participantilor drepturi de guvernanta.
Unele proiecte pot chiar sa nu aloce tokens unui genesis block, toate fiind castigate prin contributii ulterioare la retea.
Multe mecanisme de distributie nu includ nici macar o componenta de fundraising. Astfel de metode se concentreaza pe distribuirea catre colaboratorii din retea, cum ar fi furnizorii de lichiditate.
Concluzie
Pentru a rezuma, nu exista un singur model de distributie. Cu toate acestea, token offerings de succes trebuie sa asigure o distribuire echitabila si sa gaseasca un echilibru intre consideratiile pe termen scurt si lung.
De exemplu, insuficienta de tokens din trezoreria unei companii poate duce la incapacitatea acesteia de a plati viitoare cheltuieli.
In schimb, daca o mare parte din oferta de tokens este controlata de un grup restrans, ceilalti investitori vor sti ca pretul scade atunci cand cei care detin acei tokens decid sa vanda. In acelasi timp, modelele de distribuire pot fi buni indicatori pentru gradul de descentralizare al unui proiect.
Daca un grup restrans sau o singura entitate controleaza majoritar supply-ul, va avea puterea sa manipuleze pretul tokenului in piata, iar asta poate fi un motiv de ingrijorare pentru cei care au achizitionat ulterior si nu doresc sa fie victimele monopolului.
Animatia zilei: Strategii care chiar functioneaza:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Polkadot a lansat sistemul propriu de comunicare cross-chain (XEM). Acesta permite un nivel de comunicare intre parachainuri si, implicit, un nivel de inter-operabilitate ridicat, fiind asemanator cu protocolul Inter-Blockchain Communication (IBC) de la Cosmos.
2. Uniswap a lansat un studiu in care demonstreaza ca lichiditatea de pe platforma sa pe perechile importante (ETH/USD, ETH/BTC) sau pe cele ETH/mid-cap este mult mai mare decat pe Binance sau Coinbase.
3. Hop Labs va lansa un DAO pentru a guverna Hop Protocol, un bridge pentru diversele solutii de scalabilitate de pe Ethereum. T&C apply pentru airdrop.
https://hop.mirror.xyz/
4. Stablecoinul UST din ecosistemul Terra a deviat “un pic” de la paritatea cu dolarul. Este discutabil daca este un atac impotriva sa insa, raspunsul Luna Foundation Guard ne ofera un preview la cum sunt folosite mecanismele de sprijinire al unui stablecoin algoritmic.
==================
Interesting Headlines
1. Instagram va adauga support pentru NFT-urile de pe Ethereum, Polygon, Solana si Flow. Un program pilot va incepe de astazi cu utilizatori din SUA. Spre deosebire de actuala implementare de la Twitter, Instagram nu va percepe un comision utilizatorilor pentru a isi arata NFT-urile.
2. Binance primeste licenta de operare ca furnizor de servicii de active digitale in Franta dupa o interactiune de 18 luni cu autoritatea de reglementare in domeniul financiar AMF. Binance isi va mari actualul birou din Paris la 250 de oameni si il va re-organiza ca pe un hub regional.
3. Google Cloud isi formeaza o echipa dedicata spatiului Web3 ce va oferi servicii adresate developerilor ce construiesc aplicatii pe acest segment.
4. Defi Llama a lansat un dashboard ce urmareste APY-urile pentru diverse active si pooluri.
5. SEC a mai aprobat un ETF bazat pe contractele Bitcoin futures. Acesta este al doilea vehicul al carei documentatii este conforma cu Securities Exchange Act of 1934, aceeasi sub care ar trebui aprobat si un posibil viitor spot Bitcoin ETF.
6. Gucci va incepe spre sfarsitul lunii sa accepte plata cu crypto intr-un numar select de magazine din SUA. Plata se va putea face cu o varietate de monede digitale, inclusiv Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Dogecoin sau Shiba Inu.
7. Binance este parte a unui grup de investitori care va contribui cu $7.1 miliarde in portiunea de equity la achizitia Twitter. Contributia Binance se va ridica la $500 milioane.
https://www.coindesk.com/business/2022/05/05/binance-commits-500m-for-elon-musks-takeover-of-twitter
8. Luna Foundation Guard, organizatia non-profit care sprijina ecosistemul Terra si care construieste o rezerva de mai multe assets (in special BTC) pentru a mentine paritatea stablecoinului UST din ecosistemul Terra, a continuat achizitia de Bitcoin. 37,863 BTC in valoare de $1.5 miliarde au fost achizitionati, incluzand $1 miliard prin OTC swaps de UST pentru BTC, iar $500 milioane au fost cumparati din piata cu ajutorul Three Arrows Capital.
1/ The LFG has acquired an additional 37,863 Bitcoins totaling ~$1.5 billion in OTC swaps with @GenesisTrading and 3AC.
— LFG | Luna Foundation Guard (@LFG_org)
3:21 PM • May 5, 2022
9. Un raport de la MarketsandMarkets estimeaza ca industria de NFT-uri va creste la $13.6 miliarde in 2027 (de la valoarea actuala de $3 miliarde). Printre factorii de crestere se numara implicarea influencerilor, a comunitatilor de gaming, cererea ridicata de opere de arta digitala, dar si utilizarea NFT-urilor in lanturile de aprovizionare, retail si fashion.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Productivity vs volatility
1/ Just like the #crypto market, human productivity is driven by daily volatility. 🌪️
— StakeBorgDAO (@stakeborgdao)
10:05 AM • May 9, 2022
Business book of the week: Framers: Human Advantage in an Age of Technology and Turmoil. O carte usor de citit care explica multe din lucrurile pe care le facem automat de-alungul vietii. Partea buna este ca vine si cu solutii pentru imbunatatirea capacitatii de a lua decizii.
Youtube clip of the week: Despre scalabilitatea reala a actualelor Layer1:
Reply