- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #131: Apusul dolarului.
The Crypto Insider #131: Apusul dolarului.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Daca ati ratat…sa n-o mai faceti :)
Preturile de la stocks stau mai mereu la granita dintre fundamental si tehnic. Price action-ul pe termen scurt urmareste bornele pe care traderii le vad ca fiind importante, dar, concomitent, directia e impusa de evenimentele macro. Crypto nu face exceptie, mai ales in perioade precum cea din prezent cand corelatia cu Nasdaq sau S&P500 e aproape perfecta. Si e normal sa fie asa.
Am auzit pe cineva spunand: "daca bitcoin e smecher, acum sa demonstreze ca e hedge". M-a amuzat. Ceva care are cateva sute de miliarde marketcap nu are cum sa fie privit ca un hedge fix de catre cei care, odata intrati, l-ar transforma intr-un hedge. Importante sunt caracteristicile. In plus, pe langa volum, mai este nevoie si de regulation. Cei care au pe mana capital indeajuns de mult incat sa faca BTC-ul relevant nu o vor face atat timp cat guvernele lumii nu isi vor face cunoscuta pozitia in mod raspicat.
Pe masura ce noi puncte ni se releva, am tot mai mult senzatia ca traim vremuri istorice. Cred ca declansarea pandemiei a grabit procesul de erodare a puterii dolarului in sensul in care tiparirea in nestire a deschis o cutie a Pandorei care nu poate fi inchisa decat prin impunerea unor masuri EXTREM de nepopulare si niciun politician american nu isi va asuma asta. Presiunea pe supply chains, razboiul din Ucraina si foarte posibila intrare a Chinei in Taiwan sunt doar alte cateva cuie batute intr-un sicriu deja pregatit.
O recesiune e perfect storm.
E posibil ca liderii lumii sa fi ajuns si la o saturatie in ceea ce priveste exportul constant de inflatie pe care Statele Unite l-a tot facut. In vremuri de pace se mai fac compromisuri, dar cand cutitul e la os nimeni nu mai este dispus sa ia castanele altuia din foc.
Am sa mai revin asupra subiectului pentru ca ne afecteaza in mai multe arii din viata noastra, dar strict in ceea ce priveste crypto, ce scria Arthur Hayes ( fondatorul Bitmex si cel mai tanar miliardar britanic din istorie) are perfect sens pentru mine.
Moartea dolarului nu e neaparat prilej de sarbatoare pentru ca deschide o usa prin care nu a mai trecut nimeni pana acum. Ma refer la cei care suntem in viata :) Incertitudinea e mai naspa pentru piete decat pesimismul dar daca ne gandim ca aurul ar putea (re)deveni asset-ul de referinta si sansele ca anumite state/companii sa prefere bitcoin-ul sporesc considerabil.
Simt ca strict din punct de vedere al macro instabilitatii, momentul in care BTC-ul va fi trimis de pe banca de rezerve la incalzire pentru a intra pe teren e mai aproape decat credem. Un narativ in care aurul ajunge un subiect important pe agenda politica a lumii va trage bitcoinul ( si implicit crypto) spre un marketcap care ii va permite sa isi indeplineasca rolul de hedge.
Take care,
Vlad
P.S. O mare putere nu isi pastreaza statutul izolandu-se pentru ca si in politica e valabila zicala cu "ochii care nu se vad se uita". Arma care nu te impunge, e ify.
========================
Primii pasi in crypto: Un bridge Inter-Blockchain permite transferul de tokens sau cel de date, din ecosistemul unui Blockchain anume, catre al altuia. Interesant este ca, fiecare dintre Chains poate avea protocoale, reguli de guvernare si functionalitati diferite.
Pe langa faptul ca aceste bridge-uri permit transferul de tokens, mai pot facilita si comunicarea de Smart Contracts intre ecosisteme diferite.
Aceasta tehnologie permite si preluarea de informatii off-chain, cum ar fi pretul unui asset de pe mai multe exchange-uri. Bineinteles ca, acest concept sta la baza protocoalelor de tip Oracles.
Bridge-urile pot fi de doua tipuri:
In prima categorie le avem pe cele centralizate, care se bazeaza pe existenta unei autoritati sau a unui sistem central de referinta pentru a opera. Asta inseamna ca utilizatorii trebuie sa aiba incredere intr-un ”factor de mijloc”, pentru a folosi serviciul sau aplicatia respectiva. Asadar are caracter “trust-based” sau se bazeaza pe “federation”.
De cealalta parte avem asa-numitele bridge-uri “trustless”. Astea ar fi cele care nu se bazeaza pe o autoritate centrala, ci pe un set de algoritmi matematici procesati de mai multe computere, sau nodes, pentru a ajunge la un consens in legatura cu luarea unei decizii, cum ar fi preluarea de date off-chain.
Acestea din urma au o natura descentralizata si transparenta, deci sunt foarte populare in spatiul DeFi.
Cum functioneaza un bridge
Cand se transfera tokens din Chain-ul A spre B, bridge-ul poate sa ii blocheze pe A, facand minting pentru altii in Chain B.
In acest caz, numarul total de tokens care circula va ramane constant, dar va fi impartit intre cele 2 Chains.
Owner-ul tokenilor astfel minted ii poate rascumpara oricand doreste, solicitand un token burning pe lantul B si implicit deblocarea lor pe A.
Pentru a fi reversibila si a se asigura ca se respecta atat cantitatea, cat si costul tokenilor, procedura implica deci 2 faze - “lock and mint”, versus “burn and release”.
Un exemplu mai complex - Polkadot.
Sa zicem ca vrem sa trimitem o informatie intre Blockchain-ul principal al Polkadot, adica Relay Chain, cum mai este numit, si Blockchain-ul Bitcoin.
In cazul ecosistemului Polka, exista asa-numitele collator nodes. Acestea au rolul de a aduna informatiile intr-un block, sa zicem pretul Bitcoin, de pe blockchain-ul sau, si a le trimite spre chain-ul principal Polkadot.
Foarte important este ca, odata ce aceasta actiune a avut loc, un alt set diferit de nodes trebuie sa valideze informatiile obtinute de la collator nodes, pentru ca acestea sa poata incepe colectarea urmatorului set de date.
Un alt parachain bridge opereaza in acelasi mod, cu un ecosistem diferit, spre exemplu, Ethereum. Aici va aparea ceea ce numim Cross-Chain Message Passing (XCMP) intre cele doua bridges din ecosistemul Polkadot.
Astfel devine posibila construirea unei interfete personalizate, pentru a opera cu cele doua bridge-uri, permitand deci unui user sa interactioneze cu ambele Chain-uri externe.
Rezultatul ar fi ca un utilizator si-ar intrebuinta asa BTC-ul pe care il are, beneficiind de optiunile oferite de un Smart Contract DeFi, insa pe Ethereum, prin Polkadot.
Am luat ca exemplu ecosistemul Polkadot, pentru ca foloseste astfel de bridge-uri atat intre blockchain-urile din reteaua sa, numite parachains, cat si intre chain-uri interne si externe, cum ar fi Ethereum.
Concluzii
Ideea principala ar fi ca aceste bridge-uri sunt extrem de folositoare pentru atingerea scopului principal al sectorului Crypto, anume descentralizarea.
Exemple celebre de bridge-uri sunt Binance Bridge, Avalanche Bridge si Portal by Wormhole.
Animatia zilei: Ce venituri declari la ANAF:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Ecosistemul Terra a suferit o implozie dupa ce a intrat intr-o spirala a mortii (“death spiral”). Modelul de algo stablecoins este pus din nou sub semnul intrebarii. Luna Foundation Guard si-a consumat mare parte din rezerve in incercarea de a stabiliza paritatea UST-ului.
2. Dapper Labs, compania din spatele blockchainului Flow si NBA Top Shot, a ridicat un fond de $725 milioane pentru dezvoltarea ecosistemului Flow. Fondul va fi focusat spre atragerea developerilor si spre proiecte ce construiesc in zonele de gaming, infrastructura sau DeFi. Printre investitori se numara cei care detin cantitati semnificative de token FLOW sau equity in Dapper Labs si includ Coatue, a16z, Union Square Ventures ori CoinFund.
3. Compound Treasury, o divizie a protocolului Compound care ofera servicii de cash management pentru institutionali (ofera posibilitatea de a castiga un randament de 4% celor care depoziteaza USD, sumele urmand sa fie folosite in DeFi), a primit un credit rating (B-) de la S&P Global Ratings. Este prima entitate din DeFi care primeste un rating de la una dintre cele trei mari agentii de credit ratings.
4. Bancor v3 este live. Dupa ce a introdus solutia de single-sided liquidity in v2, Bancor vine cu noi features legate de staking.
5. SushiSwap s-a lansat pe Optimism, solutia de scalare Layer-2 pe Ethereum.
Welcome, @SushiSwap to Optimism! 🔴🤝🍣
We're proud to have one of the most community-driven and fastest shipping DEXs on the most open, transparent, and Ethereum-aligned network.
Hope you’re hungry, because sushi is back on the menu! 🍱
— Optimism (✨🔴_🔴✨) (@optimismFND)
2:34 PM • May 13, 2022
==================
Interesting Headlines
1. Dupa cateva saptamani de intarziere, ETF-urile pe crypto din Australia au fost lansate joi. Acestea includ: un Bitcoin ETF si un Ethereum ETF lansate de 21 Shares si un Bitcoin ETF de la Cosmos Asset Management. ETF-urile de la 21Shares sunt fully-backed de detineri de BTC si ETH, pe cand vehiculul de la Cosmos AM investeste in actiunile Purpose Bitcoin ETF din Canada. Volumele de trading la inceput au fost modeste si sub asteptari.
2. SEC din Nigeria a publicat o legislatie privind spatiul crypto in care seteaza un cadru de reguli pentru emiterea, tranzactionarea si custodia activelor digitale.
3. Townsquare Media, o companie de digital marketing si radio din New York, a anuntat ca a adaugat BTC in valoare de $5 milioane pe bilantul sau.
4. Emirates, cea mai mare companie aeriana din Emiratele Arabe Unite, a anuntat ca va accepta plata prin bitcoin si va lansa o colectie de NFTs. De asemenea, compania isi doreste sa foloseasca tehnologia blockchain pentru administrarea datelor referitoare la aeronavele din flota. Datele pentru implementare nu au fost specificate.
5. Nubank, cea mai mare banca digitala din Brazilia, va oferi clientilor posibilitatea de tranzactionare BTC si ETH.
6. KuCoin a ridicat $150 milioane de pe piata intr-o runda de finantare de $10 miliarde de tip pre-Series B. Runda a fost condusa de Jump Crypto. Compania cu 18 milioane de utilizatori are in plan sa isi extinda serviciile pe Web 3.0, incluzand portofele digitale, GameFi, DeFi si NFT.
7. SBF a achizitionat 7.6% din actiunile Robinhood.
8. Sorare va lansa un fantasy game in parteneriat cu liga profesionista de baseball american (MLB).
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Ceva bun de la Mr Spread:
Hello everyone,
Since it's Monday morning I thought to share with all of you a 🧵 about something brutal,beautiful and life changing for everyone who is living on planet earth right now. 👇
— MisterSpread (@MisterSpread)
9:15 AM • May 16, 2022
Business book of the week: Careful. De ce nu suntem atenti, ce pierdem si cum putem sa ne imbunatatim skill-ul. Da, e un skill.
Youtube clip of the week: Benjamin Cowen despre momentul in care se afla piata:
Reply