- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #132: Ce facem in bear market?
The Crypto Insider #132: Ce facem in bear market?
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Daca ati ratat…sa n-o mai faceti :)
Am primit intrebarea asta aproape in fiecare live pe care l-am facut si am evitat raspunsul nu pentru ca nu as fi putut incropi ceva decent ci pentru ca e o intrebare la care trebuie raspuns pe indelete atunci cand ii vine vremea. De ce? Pentru ca poate face o mare diferenta in portofoliul pe termen lung al fiecaruia.
Pentru a va spune toata povestea pe care o am in minte acum, am sa fac maine un Crypto After Dark in care o sa raspund la cat mai multe intrebari. Ba chiar o sa facem o serie intreaga, timp de mai multe saptamani, in masura in care prezinta interes pentru voi.
Pana atunci, am sa trec astazi fugitiv prin cateva idei.
Cel mai important lucru de inteles e ca nu vorbesc de pe pereti, nu e teorie ieftina. Sunt lucruri pe care le-am trait in bear market-ul din 2018-2019, o suita de lectii dureroase si principii profitabile adaptate la conditiile pietei din 2022. De fapt, ultima parte e chintesentiala intrucat investitiile pe timpuri rosii nu sunt niciodata foarte simple ca: iei un calapod din trecut si doar il aplici.
Intelegerea dinamicii unei piete nu vine niciodata natural pentru ca principiile sunt de multe ori fie contraintuitive fie impotriva sentimentului de frica. Chiar si asa, valoarea cea mai mare e data de calibrarea corecta a momentului t0, a acelui snapshot in time cand iei o decizie.
Prima intrebare serioasa la care trebuie sa raspunzi in mijlocul unui bear market este: daca preturile la bitcoin sau ethereum se vor duce inca 20 sau 30% in jos iti pastrezi aceeasi convingere ca industria e aici pentru a ramane si a schimba lumea in bine? Atat timp cat exista o corelatie intre fluctuatiile preturilor si convingerea ta, iti va fi greu sa navighezi in mod obiectiv printr-un bear market si implicit sa si investesti.
A doua chestiune e legata de propriile finante. Oricat esti de convins ca ceva este imposibil sa esueze intotdeauna exista o sansa sa se intample. Prin urmare trebuie sa stii cu exactitate pe ce bani te bazezi pentru a investi fara a-ti pune in pericol bunastarea familiei si sanatatea mentala. Cu atat mai mult cu cat, bear market-ul s-ar putea suprapune peste o recesiune care va ocupa agenda publica si va contribui la cresterea starii de anxietate a tuturor.
Ultimul aspect pe care vreau sa il subliniez aici in newsletter e legat de timing. Sa credem ca va exista o corelatie 1:1 intre ce a fost in 2018-2019 si ce vom vedea in perioada urmatoare e o eroare pentru ca niciodata pietele nu se misca dupa un calapod predictibil. Asa e natura lor si exista incentives pentru cei care le pot misca in sus sau jos ca sa stimuleze scenarii contraintuitive. Va dura 2 ani sau 6 luni? Cum va arata bottom-ul? Cand si cum identificam alts-urile care au sanse de 10,20,50x cand piata isi va reveni? Sunt doar cateva intrebari in jurul timing-ului.
Profiturile mari se fac atunci cand pariezi impotriva trendului si ai dreptate; dar mai multe, maine seara la Crypto After Dark, de la 18.00, pe canalul Stakeborg-ului.
Take care,
V
========================
Primii pasi in crypto: Un bridge Inter-Blockchain permite transferul de tokens sau cel de date, din ecosistemul unui Blockchain anume, catre al altuia. Interesant este ca, fiecare dintre Chains poate avea protocoale, reguli de guvernare si functionalitati diferite.
Pe langa faptul ca aceste bridge-uri permit transferul de tokens, mai pot facilita si comunicarea de Smart Contracts intre ecosisteme diferite.
Aceasta tehnologie permite si preluarea de informatii off-chain, cum ar fi pretul unui asset de pe mai multe exchange-uri. Bineinteles ca, acest concept sta la baza protocoalelor de tip Oracles.
Bridge-urile pot fi de doua tipuri:
In prima categorie le avem pe cele centralizate, care se bazeaza pe existenta unei autoritati sau a unui sistem central de referinta pentru a opera. Asta inseamna ca utilizatorii trebuie sa aiba incredere intr-un ”factor de mijloc”, pentru a folosi serviciul sau aplicatia respectiva. Asadar are caracter “trust-based” sau se bazeaza pe “federation”.
De cealalta parte avem asa-numitele bridge-uri “trustless”. Astea ar fi cele care nu se bazeaza pe o autoritate centrala, ci pe un set de algoritmi matematici procesati de mai multe computere, sau nodes, pentru a ajunge la un consens in legatura cu luarea unei decizii, cum ar fi preluarea de date off-chain.
Acestea din urma au o natura descentralizata si transparenta, deci sunt foarte populare in spatiul DeFi.
Cum functioneaza un bridge
Cand se transfera tokens din Chain-ul A spre B, bridge-ul poate sa ii blocheze pe A, facand minting pentru altii in Chain B.
In acest caz, numarul total de tokens care circula va ramane constant, dar va fi impartit intre cele 2 Chains.
Owner-ul tokenilor astfel minted ii poate rascumpara oricand doreste, solicitand un token burning pe lantul B si implicit deblocarea lor pe A.
Pentru a fi reversibila si a se asigura ca se respecta atat cantitatea, cat si costul tokenilor, procedura implica deci 2 faze - “lock and mint”, versus “burn and release”.
Un exemplu mai complex - Polkadot.
Sa zicem ca vrem sa trimitem o informatie intre Blockchain-ul principal al Polkadot, adica Relay Chain, cum mai este numit, si Blockchain-ul Bitcoin.
In cazul ecosistemului Polka, exista asa-numitele collator nodes. Acestea au rolul de a aduna informatiile intr-un block, sa zicem pretul Bitcoin, de pe blockchain-ul sau, si a le trimite spre chain-ul principal Polkadot.
Foarte important este ca, odata ce aceasta actiune a avut loc, un alt set diferit de nodes trebuie sa valideze informatiile obtinute de la collator nodes, pentru ca acestea sa poata incepe colectarea urmatorului set de date.
Un alt parachain bridge opereaza in acelasi mod, cu un ecosistem diferit, spre exemplu, Ethereum. Aici va aparea ceea ce numim Cross-Chain Message Passing (XCMP) intre cele doua bridges din ecosistemul Polkadot.
Astfel devine posibila construirea unei interfete personalizate, pentru a opera cu cele doua bridge-uri, permitand deci unui user sa interactioneze cu ambele Chain-uri externe.
Rezultatul ar fi ca un utilizator si-ar intrebuinta asa BTC-ul pe care il are, beneficiind de optiunile oferite de un Smart Contract DeFi, insa pe Ethereum, prin Polkadot.
Am luat ca exemplu ecosistemul Polkadot, pentru ca foloseste astfel de bridge-uri atat intre blockchain-urile din reteaua sa, numite parachains, cat si intre chain-uri interne si externe, cum ar fi Ethereum.
Concluzii
Ideea principala ar fi ca aceste bridge-uri sunt extrem de folositoare pentru atingerea scopului principal al sectorului Crypto, anume descentralizarea.
Exemple celebre de bridge-uri sunt Binance Bridge, Avalanche Bridge si Portal by Wormhole.
Animatia zilei: Ce venituri declari la ANAF:
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Urmari ale crash-ului LUNA/UST: autoritatile din Coreea de Sud au lansat o investigatie, politicienii din aceeasi tara il cheama pe Do Kwon sa fie prezent la o sedinta ce va analiza evenimentele, echipa de avocati ai Terraform Labs si-a dat demisia, iar alte proiecte din spatiul crypto isi anunta sprijinul pentru developerii si proiectele din ecosistemul Terra.
2. Luna Foundation Guard a anuntat ca 80k+ BTC au fost cheltuiti din rezervele sale in tentativa esuata de a sprijini paritatea UST. Cantitatea pare ca a fost absorbita de institutionali, in mare parte prin Coinbase.
3. Polygon Nightfall, solutia de blockchain descentralizata cu scopul de a fi folosita de corporatii, este live in versiunea beta. Nightfall este rodul unui parteneriat intre Polygon si Ernst & Young, fiind bazat pe tehnologia Optimistic zero-knowledge, ce vine cu avantajele de a asigura anonimitate si eficientizare a costurilor pe o retea publica.
4. Artistii din Universal Media Group isi vor putea lansa NFT-uri pe platforma LimeWire ce ruleaza pe Algorand.
5. Fondul pentru ecosistemul Oasis se extinde la $235 milioane. Fondul are ca scop sprijinirea proiectelor din DeFi, NFTs, gaming sau metaverse.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $274 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $299m. Fondurile de Ethereum au avut iesiri nete de $27m, iar cele cu expunere diversificata / multi-asset au avut intrari nete de $9m. Scaderile de saptamana trecuta au fost probabil vazute ca o oportunitate de achizitie pentru investitori, acestia preferand relativa siguranta a celui mai mare activ (BTC) sau a unei expuneri diversificate.
MTD=month-to-date (Mai), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. a16z a lansat primul raport asupra pietei crypto. Raportul evidentiaza evolutia Internetului si unde ne situam pe drumul spre o alternativa descentralizata si condusa de comunitate vs. platformele centralizate din web2. Printre segmentele analizate sunt Layer 1s, Layer 2s, DeFi, NFTs, gaming sau DAOs. Preambulul si PDFul pot fi gasite aici.
3. Portugalia anunta ca veniturile din crypto vor fi in curand taxabile la o rata de 28% corespunzatoare cu impozitul pe veniturile din transferul titlurilor de valoare (capital gains tax). Pana acum, Portugalia a fost tax haven pentru crypto (0% taxe) deoarece, din 2018, a considerat tranzactionarea crypto ca fiind asemanatoare cu un schimb de bani si nu cu o investitie.
4. Nomura, cea mai mare banca de investitii din Japonia, a anuntat ca va concentra serviciile pe piata de active digitale intr-o subsidiara ce va avea pana la 100 de angajati in 2024. Serviciile vor acoperi crypto, DeFi si NFTs, iar miscarea vine ca urmare a unei cereri crescute din partea clientilor institutionali.
5. China este pe a doua pozitie intr-un top al Bitcoin hash rate-ului (o masura a puterii computationale). Acest lucru este datorat cel mai probabil metodelor de minerit in afara legii (underground). SUA detine in continuare prima pozitie cu o cota de piata de 37.84%, urmata de China cu 21.11% si Kazakhstan cu 13.22%, conform unui studiu al Cambridge Center pe perioada Sep-21/Ian-22. Cota de piata a Rusiei este in scadere (4.66%).
6. Spotify experimenteaza cu introducerea NFT-urilor.
7. Legiferarea spatiului crypto va fi unul dintre subiectele abordate la intalnirea G7 (grup format din 7 dintre tarile cu cele mai dezvoltate economii din lume) din aceasta saptamana.
8. Atat Coinbase, cat si Fireblocks, una dintre cele mai mari platforme ce ofera servicii de infrastructura blockchain, au anuntat ca vor integra servicii dedicate Web3.
9. O analiza interesanta a pietelor spot de Bitcoin.
Which exchange rules the $BTC spot market?
🥇 1st: @binance
🥈 2nd: @okx@coinbase@HuobiGlobal
🥉 3rd: @FTX_Official@bitfinex@krakenfxDisclaimer: It's the *SPOT* market, not derivatives.
— Ki Young Ju (@ki_young_ju)
8:26 PM • May 16, 2022
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Ceva bun de la Mr Spread:
Hello everyone,
Since it's Monday morning I thought to share with all of you a 🧵 about something brutal,beautiful and life changing for everyone who is living on planet earth right now. 👇
— MisterSpread (@MisterSpread)
9:15 AM • May 16, 2022
Business book of the week: Careful. De ce nu suntem atenti, ce pierdem si cum putem sa ne imbunatatim skill-ul. Da, e un skill.
Youtube clip of the week: Benjamin Cowen despre momentul in care se afla piata:
Reply