- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #135: Pulsul Pietei. Noul Newsletter. Banking 4.0
The Crypto Insider #135: Pulsul Pietei. Noul Newsletter. Banking 4.0
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
Cei dintre voi care nu ati avut timp sa vedeti episodul cu Ken si Haseeb, merita macar capitolul legat de Luna; gasiti timestamps in descriere:
Azi, mai multe subiecte:
Newsletter-ul
Am ajuns deja la numarul 135 si, desi poate parea o platitudine, de fiecare dată cand ma apuc de scris, entuziasmul îmi este acelasi. Uneori subiectele vin usor, alteori, mai ales in perioadele de stagnare, e ceva mai complicat sa apar cu lucruri interesante pentru toata lumea, indiferent cat content consum in fiecare zi.
In ultimele luni am luat feedback de la multi subscrieri si pentru ca oricat de apreciat ar fi un produs tot necesita un upgrade, pregatim unul major pentru newsletter-ul The Crypto Insider. Initial pentru varianta free si ulterior, la scurt timp, pentru PRO.
Recurenta va ramane aceeasi, formatul va fi schimbat in sensul de a-l dinamiza. Vizualurile vor deveni dominante iar subiectele abordate vor veni cu un grad de utilitate mai mare. La fel, vom incerca o armonizare mai buna a tuturor produselor media astfel încat Stakeborg si misiunea din spate sa devina mai usor identificabile de catre toata lumea.
Evenimentul banking 4.0
In alta ordine de idei, maine incepand cu 9.40 voi modera doua paneluri in cadrul banking 4.0. Primul, care va avea printre invitati pe Avi sau Sergiu de la Ludo, se va concentra pe NFTs-uri, iar cel de imediat dupa va viza securitatea in lumea crypto. Evenimentul a fost gandit invite-only dar poate fi văzut online pe pagina lor, iar discutiile de maine si pe pagina noastra de Instagram.
Piata
La momentul scrierii, pretul bitcoinului este $30.700 si desi e totul verde pe tradingview, bitcoin dominance-ul a crescut de asemenea, ceea ce inseamna ca majoritatea alts-urilor pierd teren vs BTC. Atunci cand Fear & Greed Index e la 10 iar BTC.D creste ( a stat aproape toata luna mai la peste 70 RSI Daily), e primul semn ca o capitulare la alts-uri nu doar ca e in carti, dar se si formeaza as we speak.
In aceeasi directie, nu am mai vazut de mult o lichiditate atat de scazuta pe order books semn care confirma cele spuse anterior.
Spuneam ca in newsletter-ul PRO de sambata urmatoarele: "Miercuri FED-ul a anuntat ca va continua cu cresterile de 0.5% ( volum care a fost folosit doar in vremuri extrem de neprielnice) deci ne putem astepta la si mai mult selling pressure pentru equities si crypto pana la meeting-ul anuntat pentru 14-15 iunie. Asta inseamna ca daca va exista un bounce, se va intampla probabil in saptamana ce vine sau nu se va intampla deloc".
Let's see how this will play out!
Take care,
V
========================
Primii pasi in crypto: Ce sunt Automated Market Makers ( AMMs)?
Deja stim lectia: Decentralized Finance, adica DeFi pe scurt, este un ecosistem financiar bazat pe tehnologie Blockchain.
Scopul sau este de a oferi oricui servicii financiare open-source, transparente, si mai ales, care functioneaza si opereaza fara a fi gestionate de o autoritate centrala, spre deosebire de sistemul financiar clasic, in care bancile reprezinta acea autoritate.
Cum se desfasoara tranzactiile sigur in spatiu DeFi
Orice transfer de date sau de valori in zona DeFi se bazeaza pe Smart Contracts.
Daca in sistemul clasic, intelegerile dintre diverse entitati sunt materializate prin contracte, asupra carora se cade de comun acord, in cazul DeFi, consensul dintre partile contractante este instituit si respectat pe baza unor protocoale prestabilite prin cod.
Avantajul este ca, fiind procesate in intregime de computer, Smart Contracts asigura o viteza mai mare de executare, iar riscurile erorilor umane sunt reduse.
In acelasi timp, dezavantajul ar fi ca o linie de cod poate include bug-uri sau ca informatia integrata aici ar putea fi accesata si/sau deturnata.
Ce sunt Automated Market Makers si ce rol au in spatiul DeFi
Automated Market Makers constituie de fapt o clasa de exchange-uri - descentralizate, care se bazeaza pe un algoritm pentru a stabili pretul unui asset digital si functioneaza cu perechi de active crypto ce pot fi schimbate.
Au la baza de fapt niste Smart Contracts care stabilesc si ofera automat un pret de schimb intre doua asset-uri digitale. Activele vor fi astfel automat schimbate intre ele, pe baza unui algoritm, si nu a unui order book, cum se intampla in cazul finantelor traditionale.
Prin urmare, entitatile care participa la respectivul schimb interactioneaza doar cu acel Smart Contract, si nu una cu cealalta.
Ce particularitati au AMMs
Prima caracteristica importanta a unui AMM ar fi faptul ca, de regula, stabileste un singur pret in cazul schimbului intre 2 asset-uri digitale.
In al doilea rand, pretul stabilit astfel, este cunoscut si deci vizibil constant pentru toti participantii la schimb.
A treia caracteristica ar fi faptul ca AMMs nu detin un capital propriu pentru a facilita schimburile, ci trebuie sa-l stocheze de la terte parti, considerate participante in acest consens.
Capitalul primit astfel este stocat in ceea ce numim liquidity pools, iar cei care contribuie la mentinerea acestor liquidity pools primesc un procent din taxele de tranzactionare percepute de un AMM.
Printre cele mai populare AMMs, amintesc Uniswap, Balancer si Curve.
Cum se utilizeaza un AMM
Daca vrei sa folosesti cu succes un protocol AMM, trebuie sa ii accesezi platforma online. Totodata, la crearea contului va trebui sa ii conectezi un wallet digital.
Ulterior, poti alege ce asset doresti sa schimbi si sa urmezi pasii pentru a confirma tranzactiile din si spre wallet-ul tau digital.
Ca si in cazul unui schimb, daca vrei sa participi la un liquidity pool, trebuie de asemenea sa iti conectezi walletul digital si sa stabilesti in sectiunea liquidity provider cate si ce fel de assets vrei sa incluzi in acel pool.
De regula, pentru a contribui cu succes la aceste liquidity pools, va trebui sa oferi ambele tipuri de asseturi ce participa la schimb - adica daca un ETH ar fi echivalentul a 400 DAI, atunci se vor include 1 ETH si 400 DAI simultan.
Dupa ce tranzactionezi cu succes asset-urile in acel pool, vei primi un token care atesta faptul ca participi la acel liquidity pool.
Concluzii
Prin intermediul tehnologiei Blockchain, AMMs reprezinta coloana vertebrala a descentralizarii atat de importante in Crypto. Daca in cazul Exchange-urilor centralizate ne gandim frecvent la expresia “not your keys, not your coins”, cand folosim un AMM suntem pe deplin responsabili de toate deciziile luate, care implica activele noastre crypto.
Animatia zilei: Azi nu e o animatie, e Vlad la Cryptonita "hahaha" Show
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Terra 2.0 a fost lansat - noul protocol nu va include stablecoins algoritmici.
2. Ethereum Beacon Chain a suferit o reorganizare (doua versiuni ale retelei au functionat in paralel) de sapte blocks.
3. Tether introduce MXNT, un stablecoin ce va avea paritate cu si va fi backed de peso-ul mexican. De asemenea, Tether va integra USDT pe reteaua Polygon.
4. Divizia de investitii pe segmentul digital a Siam Commercial Bank din Thailanda a intrat in spatiul DeFi prin Compound Treasury. Acesta este un segment al protocolului Compound care ofera servicii de cash management pentru institutionali (ofera posibilitatea de a castiga un randament de 4% celor care depoziteaza USD, sumele urmand sa fie folosite in Compound).
==================
Interesting Headlines
1. MoneyGram anunta ca va lansa in curand o platforma impreuna cu Stellar Foundation care va facilita transmiterea de stablecoins si convertirea in fiat. Serviciul se va adresa in special pietei de remittances (ex. transferurile celor ce muncesc in strainatate catre familiile din tara natala). Utilizatorii cu portofele digitale pe Stellar vor putea converti detinerile in USDC care va putea fi transformat in fiat prin reteaua MoneyGram.
2. a16z lanseaza cel de-al patrulea fond dedicat exclusiv investitiilor in crypto. Fondul de $4.5 miliarde va urmari proiecte dintr-o varietate de segmente, incluzand gaming, DeFi, social media descentralizat, infrastructura layer 1 si layer 2, bridges, DAOs & governance, comunitati formate in jurul NFT-urilor, privacy, metode de monetizare pentru creatori, si altele.
3. Compania de plati online Stripe a incheiat un parteneriat cu OpenNode, o companie ce proceseaza plati in BTC pe Lightning Network, prin care va oferi posibilitatea comerciantilor sa schimbe o portiune (sau intreaga suma) din venituri in bitcoin.
4. Binance obtine licenta de operare in Italia.
5. StarkWare, o solutie de infrastructura blockchain bazat pe tehnologia zero-knowledge, a ridicat $100 milioane intr-o runda de finantare de tip Series D, ce a evaluat compania la $8 miliarde. Runda a fost condusa de Greenoaks Capital si Coatue.
6. Aplicatia move-to-earn Stepn va bloca accesul utilizatorilor aflati in China.
7. JPMorgan a testat o tranzactie pilot prin care s-a transferat un collateral format din tokenizarea unui instrument financiar din mediul traditional.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Cu ce trebuie sa ramanem e "NFTs are crypto's consumer moment". Mai exact, NFTs-urile sunt momentul in care incepem sa vorbim la nivel mainstream mai putin de tehnologie si mai mult de utilitatea imediata. La fel cum nu discutam despre protocoalele POP sau IMAP cand aducem vorba de e-mailuri.
1/ On The Consumerization of Crypto
What do you see when you see this?
Would would a person with no crypto background see?
— 6529 (@punk6529)
4:38 PM • Apr 21, 2022
Business book of the week: Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don't Have All the Facts. Cartea scrisa de Annie Duke, o jucatoare profesionista de poker, surprinde foarte bine de ce multi migreaza de la poker la crypto. Cele mai importante lucruri din viata au la baza jonglarea cu probabilitati si nu cu certitudini.
Youtube clip of the week: A facut si Raoul cu Olaf de la Polychain, un clip despre cum s-ar putea naviga optim prin pietele actuale:
Reply