- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #136: CBDC e dusmanul libertatii
The Crypto Insider #136: CBDC e dusmanul libertatii
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale.
CBDC is evil nu am spus-o eu, ci Mark Yusko in episodul pe care l-am filmat impreuna acum cateva saptamani. Sub diferite forme am auzit-o de la multi oameni cu care am tot stat de vorba. Singurii care aplauda ca pinguinii sunt bancherii si cei din deep state care isi vad, in sfarsit, visul cu ochii: sa recapete controlul pierdut odata cu aparitia si utilizarea la scara larga a internetului.
Am fost ieri la banking 4.0 cu un tricou pe care scria CBDC =/ Money, CBDC = surveillance. Am spus-o si pe scena de mai multe ori si am repetat-o ulterior si in discutiile private de dupa eveniment. Programmable money in mana celor care ne conduc ar face gelosi pe toti dictatorii care au existat de-alungul istoriei. Ca sa vin cu un exemplu usor de inteles, singurele guri de aer pe care le mai puteai lua in comunism erau date de faptul ca puteai alege ce sa faci cu banii cash pe care ii primeai.
As we speak, in China exista acel social system in care daca nu te comporti frumos esti sanctionat. Si nu, nu e vorba de o amenda pentru ca ai parcat masina pe doua locuri ci de reguli gandite pe linie de partid. Au numit-o strategia pentru incurajarea unei societati morale si fiecare individ primeste un scor plecand de la activitati precum: comportamentul in familie, la locul de munca sau cat de onest esti. Cum se calculeaza toate astea? Tot partidul decide.
In functie de acest scor poti intra sau nu la teatru, poti primi un job sau sa fii refuzat sau, cel mai important, iti pot fi aplicate sanctiuni financiare discretionar si peste noapte. Ai spus un banc despre conducatori si te-a auzit cine nu trebuie? Trei zile nu iti mai poti accesa banii. Welcome to Orwell's 1984!
"Da, domne, dar noi in Europa si US suntem democratii consolidate, nu se poate intampla asa ceva". La asta am doua raspunsuri, unul teoretic si altul empiric.
In primul rand, e important de inteles ca din punct de vedere istoric, statul a avut constant tendinta de a se dilata. La fel cum o apa se intinde cat ii e matca. Argumentele sunt multe dar cel mai important e dat de dorinta celor care reprezinta statutul de a avea mai mult beneficii. Humans being humans. Deci daca acum statutul este de o marime medie, orice instrument pe care l-ar putea folosi pentru a creste, la un moment dat, il va folosi.
Apoi, de curand a fost in Canada protestul soferilor de masini grele. Nu intru in motivele pentru care respectiva manifestatie a avut loc, dar ce mi se pare foarte grav si un mare semn de exclamare e faptul ca oamenii obisnuiti care au donat bani pentru acel protest s-au trezit cu conturile blocate. Da…intr-una din cele mai mari democratii ( sau asa ne-o inchipuiam noi) poti ajunge sa nu mai ai acces la propriile fonduri ca sa iei lapte la copii pentru ca sprijini un protest pasnic. WTF???
Odata cu CBDC, lucrurile ar deveni si mai agresive iar sa primesti mai putini bani pentru ca sustii partidul din opozitie e un pas mai mic decat pare. Unul ca Trump s-ar fi gandit la asta fara sa clipeasca.
E datoria noastra, a celor din crypto, sa vorbim pe unde putem despre mizeria asta care deschide o imensa cutie a Pandorei. Cred cu tarie ca cei mai multi dintre cei care inteleg libertatea si o pretuiesc sunt deja in crypto, au cumparat deja bitcoin, eth, etc.
Aici mai am insa o mentiune…
Nu toti cei din crypto vor face front comun. NU toti suntem de partea buna a strazii si NU toti gandim dincolo de propriile interese de doi lei pe termen scurt. Exista exemplul numit Ripple (XRP) si mai exista si cei care, pentru propria bunastare nu vor ezita sa devina vectori de promovare a mizeriei numita CBDC.
Sa fiti atenti la cei care o vor face si la explicatiile cu care vor veni.
Take care,
V
========================
Primii pasi in crypto: Ce sunt Automated Market Makers ( AMMs)?
Deja stim lectia: Decentralized Finance, adica DeFi pe scurt, este un ecosistem financiar bazat pe tehnologie Blockchain.
Scopul sau este de a oferi oricui servicii financiare open-source, transparente, si mai ales, care functioneaza si opereaza fara a fi gestionate de o autoritate centrala, spre deosebire de sistemul financiar clasic, in care bancile reprezinta acea autoritate.
Cum se desfasoara tranzactiile sigur in spatiu DeFi
Orice transfer de date sau de valori in zona DeFi se bazeaza pe Smart Contracts.
Daca in sistemul clasic, intelegerile dintre diverse entitati sunt materializate prin contracte, asupra carora se cade de comun acord, in cazul DeFi, consensul dintre partile contractante este instituit si respectat pe baza unor protocoale prestabilite prin cod.
Avantajul este ca, fiind procesate in intregime de computer, Smart Contracts asigura o viteza mai mare de executare, iar riscurile erorilor umane sunt reduse.
In acelasi timp, dezavantajul ar fi ca o linie de cod poate include bug-uri sau ca informatia integrata aici ar putea fi accesata si/sau deturnata.
Ce sunt Automated Market Makers si ce rol au in spatiul DeFi
Automated Market Makers constituie de fapt o clasa de exchange-uri - descentralizate, care se bazeaza pe un algoritm pentru a stabili pretul unui asset digital si functioneaza cu perechi de active crypto ce pot fi schimbate.
Au la baza de fapt niste Smart Contracts care stabilesc si ofera automat un pret de schimb intre doua asset-uri digitale. Activele vor fi astfel automat schimbate intre ele, pe baza unui algoritm, si nu a unui order book, cum se intampla in cazul finantelor traditionale.
Prin urmare, entitatile care participa la respectivul schimb interactioneaza doar cu acel Smart Contract, si nu una cu cealalta.
Ce particularitati au AMMs
Prima caracteristica importanta a unui AMM ar fi faptul ca, de regula, stabileste un singur pret in cazul schimbului intre 2 asset-uri digitale.
In al doilea rand, pretul stabilit astfel, este cunoscut si deci vizibil constant pentru toti participantii la schimb.
A treia caracteristica ar fi faptul ca AMMs nu detin un capital propriu pentru a facilita schimburile, ci trebuie sa-l stocheze de la terte parti, considerate participante in acest consens.
Capitalul primit astfel este stocat in ceea ce numim liquidity pools, iar cei care contribuie la mentinerea acestor liquidity pools primesc un procent din taxele de tranzactionare percepute de un AMM.
Printre cele mai populare AMMs, amintesc Uniswap, Balancer si Curve.
Cum se utilizeaza un AMM
Daca vrei sa folosesti cu succes un protocol AMM, trebuie sa ii accesezi platforma online. Totodata, la crearea contului va trebui sa ii conectezi un wallet digital.
Ulterior, poti alege ce asset doresti sa schimbi si sa urmezi pasii pentru a confirma tranzactiile din si spre wallet-ul tau digital.
Ca si in cazul unui schimb, daca vrei sa participi la un liquidity pool, trebuie de asemenea sa iti conectezi walletul digital si sa stabilesti in sectiunea liquidity provider cate si ce fel de assets vrei sa incluzi in acel pool.
De regula, pentru a contribui cu succes la aceste liquidity pools, va trebui sa oferi ambele tipuri de asseturi ce participa la schimb - adica daca un ETH ar fi echivalentul a 400 DAI, atunci se vor include 1 ETH si 400 DAI simultan.
Dupa ce tranzactionezi cu succes asset-urile in acel pool, vei primi un token care atesta faptul ca participi la acel liquidity pool.
Concluzii
Prin intermediul tehnologiei Blockchain, AMMs reprezinta coloana vertebrala a descentralizarii atat de importante in Crypto. Daca in cazul Exchange-urilor centralizate ne gandim frecvent la expresia “not your keys, not your coins”, cand folosim un AMM suntem pe deplin responsabili de toate deciziile luate, care implica activele noastre crypto.
Animatia zilei: Azi nu e o animatie, e Vlad la Cryptonita "hahaha" Show
Pentru mai multe animatii: Cryptomatics RO.
Mada.
===========
The Altcoin Pulse
1. Lido, cel mai mare staking provider de pe Ethereum si cu servicii de staking si pe Solana, Polygon sau Kusama, isi largeste serviciile si in ecosistemul Polkadot. Utilizatorii vor putea pune DOT la staking cu Lido pe platforma Moonbeam si vor primi staked DOT (stDOT), un rebasable token a carui valoare se va balanta zilnic cu recompensele primite din staking si care va putea fi folosit in spatiul DeFi al ecosistemului.
2. Ropsten este (re-) confirmat ca fiind primul testnet public pe care se va intampla merge-ul in jurul datei de 8 iunie. Si celelalte doua retele de testnet publice (Goerli si Sepolla) vor fi actualizate inainte de merge-ul pe reteaua principala.
3. Tron a avansat pe locul 3 in topul TVL-ului, atragand fonduri si datorita unui stablecoin algoritmic similar cu UST de la Terra.
4. SushiSwap se va lansa si pe Kava Network, un layer 1 protocol care imbina ecosistemele Ethereum si Cosmos.
5. Mirror Protocol si o eroare de cod ce nu a fost sesizata timp de sapte luni.
6. Airdropul tokenului OP al solutiei de scalare de tip Layer-2 Optimism a fost lansat aseara.
7. BNB Chain anunta detalii privind roadmapul tehnic al retelei.
==================
Interesting Headlines
1. Ultima saptamana s-a incheiat cu fluxuri nete de intrari de $87 milioane (m) din fondurile urmarite de CoinShares. Fondurile de Bitcoin au avut fluxuri nete de intrari de $69m. Fondurile de Ethereum au avut fluxuri nete de iesiri de $12m, iar cele cu expunere diversificata / multi-asset au avut intrari nete de $5m. Dpdv regional, am avut fonduri de $72m dinspre America de Nord si $15m dinspre Europa. Dintre alts, fondurile de Algorand au cunoscut intrari nete de $20m (suma prinsa in categoria Other), cel mai probabil venind din lansarea / incorporarea in datele urmarite de CoinShares a unui nou vehicul investitional.
MTD=month-to-date (Mai), YTD=year-to-date, AUM=active totale.
2. Fidelity Digital Assets isi va dubla echipa pana la finalul anului, preconizand o crestere a interesului din partea institutionalilor. Printre altele, noile angajari vor dezvolta infrastructura de tranzactionare si custodie pentru ETH (momentan, platforma permite doar operatiuni pe bitcoin).
3. Guvernul din UK lanseaza un document consultativ prin care se propun o serie de masuri in cazul in care un issuer de stablecoins ar intra in faliment (caz similar cu Terra/UST).
4. FTX a depasit Coinbase ca volum tranzactionat pe BTC in $ pentru prima data in Mai. Coinbase a cunoscut cel mai mare volum din istorie insa, tranzactia medie pe FTX a fost de c.$2,000 vs. Coinbase de c.$1,000.
5. Comitetul de la Basel, principala organizatie ce stabileste norme de reglementare bancara, va emite al doilea document consultativ pe segmentul crypto pana la finalul anului.
6. Dezechilibru intre supply si demand pe zona de NFTs de pe Solana.
==================
Pentru aprofundarea cunoștințelor in domeniul blockchain îți recomandăm: academy.stakeborg.com
Post of the week: Cu ce trebuie sa ramanem e "NFTs are crypto's consumer moment". Mai exact, NFTs-urile sunt momentul in care incepem sa vorbim la nivel mainstream mai putin de tehnologie si mai mult de utilitatea imediata. La fel cum nu discutam despre protocoalele POP sau IMAP cand aducem vorba de e-mailuri.
1/ On The Consumerization of Crypto
What do you see when you see this?
Would would a person with no crypto background see?
— 6529 (@punk6529)
4:38 PM • Apr 21, 2022
Business book of the week: Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don't Have All the Facts. Cartea scrisa de Annie Duke, o jucatoare profesionista de poker, surprinde foarte bine de ce multi migreaza de la poker la crypto. Cele mai importante lucruri din viata au la baza jonglarea cu probabilitati si nu cu certitudini.
Youtube clip of the week:
Reply