• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #174: Cine a cumparat Bitcoin la $18.000? 0 royalties, wtf?

The Crypto Insider #174: Cine a cumparat Bitcoin la $18.000? 0 royalties, wtf?

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFTs, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Un aspect tehnic: este posibil ca Google sa taie textul la final si sa afiseze un mesaj pe care trebuie sa dai click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

De ieri e LIVE episodul cu Andrei Pitis in care am vorbit despre o gramada de lucruri interesante. Fie ca esti antreprenor sau doar pasionat de tehnologie sau crypto, nu ai sa te plictisesti. GARANTAT!

 

πŸ“ˆ Curios despre miscarile din piata?

🎡 MEANiX ne povesteste despre lacomie si NFTs

πŸ“Ί Comentam cele mai importante stiri crypto & macro

πŸ“š Astazi invatam despre puterea Staking-ului

Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 4:57 minute

πŸ“ˆ MARKET UPDATE

Stateam de vorba cu cineva saptamana trecuta si ne intrebam "cine cumpara bitcoin cu volum la $18.000 si apoi il tine departe de zona de suport?". Pe masura ce emiteam ipoteze, intrebarea mi s-a parut tot mai legitima. Vorbeam in update-ul pe care il trimit lunea subscriberilor la varianta PRO despre faptul ca piata de equities a fost si mult mai sus, si mai jos decat unde e acum, dar bitcoin-ul e invariabil deasupra $19.000 iar mai jos, spre 18k, nu ajunge decat cu spikes.

Zilele astea miza devine cu atat mai importanta cu cat pretul a ajuns din nou la 50 Moving Average pe Daily, zona la care nu am mai avut doua inchideri peste de mai bine de 2 luni.

50 MA a actionat ca rezistenta de 3 ori pana acum, deci va fi interesant de urmarit ce se intampla de aceasta data, luand in calcul ca si bursa americana a deschis extrem de optimist (Nasdaq + 3.4% la momentul scrierii).

Volatilitatea naste incertitudine care la randu-i genereaza frica in piete:

Cert este ca la nivel macro pare ca tot mai multe momente istorice se intampla intr-un interval scurt de timp. E normal intr-un bear market tumultos precum cel in care ne aflam in prezent:

 

Smart money inca sta in expectativa, intarind intrebarea de la inceputul textului de azi:

Iar funding-ul a scazut dramatic, dupa cum era de asteptat. S-a ajuns la nivelul din al doilea trimestru al anului trecut, desi cantitatea de cash parcata e masiva:

Iar daca vreti si o reprezentare grafica a vitezei cu care FED-ul actioneaza impotriva inflatiei, aveti mai jos o imagine reprezentativa. Ce mai e de observat e ca in niciunul din cazurile de mai jos (si care acopera ultimii 40 de ani), cresterile nu s-au oprit dupa 8 luni. Sansele ca acest lucru sa se intample odata cu intalnirea de pe 13-14 decembrie raman mici, daca inflatia nu se prabuseste semnificativ in timp record.

E important de reiterat ca nimeni nu are un glob de cristal si acum, mai mult ca oricand, parerile sunt impartite. Scriam in ultimul newsletter PRO ca judecand dupa ultimele 17 bull markets, pietele nu au facut bottom decat la 1-3 luni DUPA ce FED-ul a pivotat. Mai stim si ca pietele pot ramane irationale pentru lungi perioade de timp si de obicei o si fac pana in punctul in care actorii din piata ajung sa se indoiasca de toate tezele pe care le au. Astfel de vremuri ne asteapta.

Si totusi: cine cumpara agresiv BTC la $18000? :)

Take care,

V

πŸ“ Notes from MEANiX

  • Cel mai mare volum pe Sound.xyz (primary sales) din ultima saptamana: 4.72ETH;

  • Cele 100 de NFT-uri disponibile au fost vandute in doar 5 minute;

  • Piesa e un R&B Soul plin de groove care te va pune cu siguranta intr-o dispozitie buna la inceput de saptamana;

DeGods, cea mai mare colectie NFT de pe Solana, se descorotoseste de royalties, iar Magic Eden, cel mai mare marketplace de pe acelasi blockchain, pierde cota de piata in timp ce competitorii (ex: Sudoswap) care le permit traderilor sa evite royalties-urile castiga popularitate.

In ultimele luni au aparut din ce in ce mai multe stiri cu marketplace-uri care nu onoreaza royalties-urile stabilite de creatori. Intr-adevar socant… Royalties-urile pentru creatori reprezinta unul dintre elementele fundamentale pe care s-a cladit intregul ecosistem de NFTs, iar astazi vedem cum lacomia influenteaza o credinta de baza a culturii noastre web3. Abia acum incepem sa constientizam diferenta dintre colectionari si traderi. Zeneca a detaliat in amanunt acest fenomen si toate implicatiile lui intr-un articol pe care il poti gasi aici.

Royalties-urile nu pot fi impuse la nivelul smart contract-ului. Marketplace-urile, entitati majoritar centralizate, sunt responsabile pentru a colecta si distribui redeventele indreptatite creatorilor. Oare ce s-ar intampla daca OpenSea ar adopta aceasta initiativa? Dar daca ar deveni un standard? Ar mai fi atrasi creatorii, principalii producatori de valoare, sa cladeasca industria de NFT-uri si sa ii aduca adoptia mainstream? Bunul simt spune ca nu. Sigur, nu e in niciun fel ilegal sa nu onorezi creatorii cu royalties-urile asteptate (momentan). Dar cu siguranta se simte incorect, la fel ca un test in liceu in care colegul/a de banca a copiat totul de la tine si totusi a obtinut o nota mai buna.

Trebuie sa continuam sa sustinem artistii/creatorii. Trebuie sa luptam pentru a consolida etosul culturii web3. Trebuie sa nu ne pierdem valorile.

Doar asa vom putea sa nu ne abatem de la drumul nostru comun de a construi un nou cyberspace cu adevarat liber in care doar imaginatia este limita.

πŸ“Ί TOP NEWS

  • Digital Identity va fi o miza uriasa si va fi interesant cum fiecare stat va gestiona subiectul. Daca s-ar misca si cu asta la fel de repede cum s-au mobilizat sa bage CBDC-ul ar fi foarte bine.

  • Noile generatii au cautat mereu, in mod natural, sa se diferentieze de cele anterioare. Atunci cand parintii lor au invadat Facebook-ul, cei tineri au ales sa migreze spre Instagram. Si e doar un exemplu. Investitional, se va intampla acelasi lucru. Sa cumperi old boring stocks nu va disparea, dar nici nu va fi cool. Cu cat timpul trece si generatia celor care aveau 20 de ani in 2012-2020 va ajunge sa aiba bani, cu atat piata crypto se va maturiza mai mult si va fi mai putin volatila. Prin urmare, nu ma mira cand citesc ca 75% dintre investitorii americani tineri cauta sa isi diversifice portofoliile cu crypto.

πŸ‘ΆπŸ“š CRYPTO LESSON

Ai auzit despre staking odata cu trecerea Ethereum-ului la Proof-of-stake si nu stii de unde sa apuci subiectul? Ai monede care dorm prin wallet-uri desi ti-ar putea genera venituri pasive? Pune-le la treaba! Madalina iti explica si cum :)

Completeaza-ti cunostintele cu restul informatiilor de la Cryptomatics.

πŸ‘€πŸ™‰ WEEKLY WATCH & READ

  • Twitter thread: Balaji, una dintre cele mai stralucite minti ale lumii, nu doar din crypto, analizeaza pe scurt pandemia de obezitate si cauzele acesteia:

  • Carte:  Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don't Have All the Facts by Annie Duke. Am inceput sa joc poker la 17 ani, adica in 2005 cand Texas Hold'em era un lucru relativ exotic in Romania. De asta mi-a placut sa invat trading cativa ani mai tarziu. Crypto a venit la intersectia drumurilor, iar numitorul comun e gandirea in probabilitati. O piata atat de volatila cum e crypto deschide larg usa incertitudinii. Diferenta dintre scam-uri si povesti de succes care iti pot schimba viata e aproape insesizabila la prima vedere. In practica, orice rezultat deriva din calitatea deciziilor noastre si noroc. Pe al doilea nu il putem controla, deci nu ne ramane decat sa ne imbunatatim decision making-ul. Practic, thinking in bets.

  • Video: Noul format gandit de Andrei si Madalina e MARFA:

Newsletter-ul de azi a fost...

Alatura-te altor 5000+ de pasionati si tine-ne aproape:

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.