• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #179: Lectii si oportunitati. FTX = Lehman Brothers in crypto

The Crypto Insider #179: Lectii si oportunitati. FTX = Lehman Brothers in crypto

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Un aspect tehnic: este posibil ca Google sa taie textul la final si sa afiseze un mesaj pe care trebuie sa dai click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Episodul filmat la Paris cu Mister Spread:

Ce a discutat Mihnea cu Lucian Mincu:

Si cu Andrei Marinica:

  • 📈 Decaderea lui SBF & FTX

  • 🎵 MEANiX ne spune de ce NFT-urile pot revigora muzica Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 4 minute

📈 MARKET UPDATE

Azi va fi un newsletter putin altfel pentru ca e posibil sa fi trait un eveniment mai dramatic si cu impact mai mare decat orice am experimentat pana acum in crypto.

Fiind plecat am avut ceva mai mult timp sa ma gandesc la cele care s-au intamplat intre FTX si Binance ( Cryptonita a facut aici un superclip) cu atat mai mult cu cat mahnirea mi-a fost extrem de mare pentru ca l-am admirat pe SBF, i-am apreciat tenacitatea si capacitatea de a gandi dincolo de barierele industriei. Realitatea e insa clara: asemenea celor de la Three Arrows Capital, Sam & co au fost overleveraged la momentul contaminarii de acum cateva luni si singura modalitate de a nu fi expusi a fost sa minta si sa spere ca piata se va indrepta, iar pretul la FTT isi va reveni pana in punctul in care iti pot acoperi gaurile.

Las aici un thread util in sensul asta:

 

Dupa cateva ore am tras aer in piept si am inceput sa ma gandesc la doua directii pe care le pot influenta: ce am de invatat din asta si care sunt oportunitatile. Va fi un proces continuu in urmatoarele saptamani cu atat mai mult cu cat ma astept ca reverberatiile sa fie mai adanci decat credem ( detaliez mai jos)

Ce am invatat:

1.Una din promisiunile blockchainului a fost conceptul de trustless, in sensul ca algoritmul ruleaza intreaga poveste, fara a fi influentat de decizia umana. Iar Satoshi a vrut asta pentru a realiza ca suntem flawed la nivel mental atunci cand vine vorba de bani. Dovada cea mai fie e starea in care a ajuns sistemul bancar mondial si tot currency debasement-ul ce are loc. Trustless-ul a venit insa cu un asterisc: oamenii trebuie sa aiba grija de proprii bani. Pana acum sistemul era gandit custodial si centralizat, reglementat prin multiple parghii. Practic, singura solutie pe care noi oamenii am gasit-o a fost sa punem mai multi ochi pe o problema sperand ca macar o pereche se va dovedi avertizor de integritate if shit hits the fan.

Lectia aici e simpla: niciun exchange centralizat nu e infailibil oricat de mare e puterea sau influenta pe care o proiecteaza. Nu vrei sa iti tii toata agoniseala din crypto pe un CEX.

2.Am crezut ( si ceva din mine inca o face) ca e nevoie de role models intr-o industrie tanara; ca avem nevoie sa ne uitam in sus la o mana de oameni care au zis “fuck it, I’ll make it as big as possible”. Sa ne inspire. Realitate trista e ca nu trebuie sa ne bazam pe nimeni. Asta nu inseamna sa fim banuitori si paranoici ci pur si simplu trebuie sa ne gandim mereu ce sta in puterea noastra pentru a ne proteja, prospera sau construi in mediul asta.

In momentul in care spui “X e vinovat pentru ca am pierdut bani” nu era decat o chestiune de timp pana cand oricum ramaneai fara ei. Erai deja buzunarit doar ca inca nu iti venise timpul.

3. Avem nevoie de regulation. Majoritatea oamenilor vor cauta solutii custodial. Asa au fost obisnuiti de societatea in care traim in frunte cu bancile care apar ATAT de sigure. In realitate, ceea ce s-a intamplat cu FTX se poate intampla cu ORICE entitate financiara daca majoritatea deponentilor vor deodata sa isi ia banii inapoi din conturi. Avem nevoie de un regulation care sustine atat inovatia si responsabilitatea personala, dar si pe average Joe care nu vrea sa aiba cheile de la propriul wallet.

4. Avem nevoie de DEX-uri cat mai complexe, construite pe chain-uri cat mai descentralizate si cu fees-uri cat mai mici. Altfel nu vom stimula non-custody si iesirea din falimentul actualului sistem in care CZ, daca se va face tranzactia ( am mari dubii) detine 80% din piata.

5. In bear markets stai in stable sau bitcoin si te antrenezi sa ai o rabdare infinita. Exista prea multe posibile lebede negre pentru a risca ceea ce ai acumulat in bull market.

Oportunitatile:

Odata cu Alameda si FTX intra in rahat o gama larga de jucatori ( lenderi, cei pe care SBF trebuia sa ii salveze, market makeri, etc) iar asta va continua procesul de contaminare, o serie de proiecte si companii fiind nevoite sa isi vanda asset-urile pentru a ramane in joc sau pentru a evita puscaria. Cred ca vom vedea atat bitcoin cat si eth la valori pe care nu ni le-am imaginat. Ceea ce ma trimite la punctul doi.

Bear market-urile sunt cele mai taioase tool-uri neutre. Sa intelegi un pas-doi inaintea evenimentelor te pozitioneaza incredibil de bine pentru bull run-ul urmator; iar sa iei temperatura industriei pentru a-ti da seama cum poti contribui ca lucrurile sa mearga in directia buna poate fi life-changing. Chiar daca asta inseamna sa mergi mai incet ca altii, sa pari prost ca nu urli peste tot ce destept esti si cati bani ai sau sa construiesti lucruri in care crezi la modul real, nu doar ceea ce alti jucatori din piata ( fonduri, exchange-uri sau alti gatekeepers) vor sa vada de la tine sau in general. If you die, die by your own sword.

Textul asta ( mai lung decat v-am obisnuit la newsletter-ul free) il voi ajusta si reitera in saptamanile si lunile care urmeaza.

Guys, cine are cei mai multi bani nu este neaparat si cel mai valoros element al unei industrii. Cine face headlines nu este automat destept sau un jucator care va contribui la cresterea intregului ecosystem. Stiam deja ca cine pozeaza cu orice pret in om de succes nu e aproape niciodata ceea ce pare ( deh, imi invat si eu lectiile) dar cumva proiectarea puterii ne pacaleste mereu, mai ales cand aura este bine sustinuta de narative atent construite pentru a impresiona.

Iar in incheiere va rog nu uitati: in bear market, cel mai important lucru este sa ne protejam capitalul.

Take care,

V

P.S. Si inca ceva, nu puneti botul la aia care analizau ei grafice si au zis acum 3 luni ca bitcoin se duce la 14,15,16k sau whatever. Oameni cu o expunere infinit mai mare la subteranele industriei nu au vazut ca 3AC, Celsius, Voyager si cu atat mai putin FTX sa genereze probleme sistemice. Asta nu inseamna ca bitcoin nu poate ajunge la 14k sau $eth la $500, dar cei care se umfla in pene ca au citit in grafice cu candles viitoare black swans nu sunt decat niste alti praduitori. Pietele sunt imprevizibile pe termen scurt; cea de crypto cu atat mai mult.

📝 Notes from MEANiX

Music NFTs don’t sleep:

  • Billboard a publicat cele 10 colectii de Music NFTs cu cel mai mult volum din luna Octombrie, afirmand ca, desi agitatia mainstream din jurul NFT-urilor tot scade, muzica web3 ia amploare;

  • Rick Ross, un rapper celebru cu peste 20M de urmaritori pe social media, a facut un parteneriat cu marketplace-ul de music NFTs numit HitPiece pentru a lansa 200 de avatare sub forma de NFTs;

  • Noul album al lui Taylor Swift face furori si bate recorduri, in Billboard Hot 100 din saptamana aceasta primele 10 pozitii sunt ocupate de piese de pe acest album. Un articol din The Atlantic contesta ca Taylor Swift si-a creat de-a lungul anilor un soi de metaverse. E interesant de citit avand in vedere ca demonstreaza cat de early suntem in definirea metaverse-ului, dar si pentru ca arata cat de valorosi sunt artistii/creatorii care au comunitati virtuale puternice in construirea lui;

  • Showtime, o platforma sociala web3, lanseaza un feature inovativ prin care fanii pot castiga NFT-uri ale artistilor preferati daca le pre-salveaza piesele. Sa aduci o utilitate in plus unei aplicatii esentiale si utilizate masiv este probabil cel mai bun mod prin care sa incerci sa aduci inovatia catre publicul larg. E fascinant pentru ca reprezinta un exemplu pentru toate companiile web3 de cum se pot dezvolta exploatand alte platforme populare;

  • Aristul virtual Angelbaby a lansat prima piesa aleasa de comunitate, stabilind un precedent pentru modul in care fanii vor putea interactiona cu artistii virtuali ai viitorului, le vor putea defini cariera, si vor contribui activ la construirea unei noi generatii de rockstars;

Faptul ca Octombrie a fost cea mai buna luna pentru Music NFTs din Iulie incoace este un semn important pentru ca ne arata ca valoarea exista dincolo de hype, iar spatiul nostru se aglomereaza atat cu artisti si creatori valorosi, cat si cu colectionari care inteleg importanta acestei tehnologii. Dar, cel putin cand vine vorba despre muzica, motivul principal pentru care eu sunt extrem de bullish pe NFTs tine de faptul ca industria muzicala este broken.

Un articol recent din Music Business Worldwide explica de ce abundenta de noi piese zilnice pe Spotify (100.000 pe zi) se va dovedi nesustenabila atat pentru platforma, cat si pentru fanii de muzica pe termen lung. Lucian Grainge, directorul general al Universal Music Group, sustine ca acest numar alarmant de piese noi care hranesc algoritmul platformei de streaming promoveaza si ghideaza catre continut de proasta calitate. Ce incearca de fapt Lucian sa spuna e ca platformele de tip Spotify vor ajunge sa deruteze utilizatorii si sa ii alunge pentru ca nu le vor mai oferi muzica de “calitate inalta”. Nu stiu de voi, dar mie mi-e tare greu sa descopar piese noi pe Spotify pe care sa mi le adaug in playlist. In schimb, cautarea de music NFTs mi-a redat curiozitatea de a gasi noi artisti si muzica.

In loc sa remunereze mai bine artistii cu potential, Spotify e nevoit sa plateasca intretinerea a cate 100.000 de piese noi zilnice pe platforma in conditiile in care 80% dintre acestea au o audienta de mai putin de 50 de ascultatori (Nash, UMG). Odata cu adoptia NFT-urilor si cu inlocuirea platformelor de tip Spotify cu marketplace-urile de music NFTs, nu numai ca acei artisti cu o audienta de 50 de ascultatori vor avea sansa de a-si propulsa cariera, dar si fanii muzicii vor avea o experienta mult mai atractiva, interactionand si conectandu-se cu artistii mai mult ca niciodata.

Pentru artisti NFT-urile reprezinta ‘time to feedback = 0’.

Pentru fani NFT-urile reprezinta accesul catre o noua lume plina de experiente noi si semnificativ mai valoaroase.

Aceste doua lucruri duc spre revigorarea unei industrii care se pierde in zgomot.

Newsletter-ul de azi a fost...

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.