• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #188: Cold Wallets si industria muzicala

The Crypto Insider #188: Cold Wallets si industria muzicala

Bine ai venit la The Crypto Insider, harta completa pentru navigarea in spatiul crypto: DeFi, NFT, DAO, Analiza piata, Stiri. Alatura-te celor aproape 10.000 de cititori in aceasta calatorie si ia parte la scrierea istoriei!

Un aspect tehnic: este posibil ca Google sa taie textul la final si sa afiseze un mesaj pe care trebuie sa dai click pentru a vedea tot e-mailul intr-o noua fereastra.

Avem 2 clipuri care merita vazute in cazul in care nu ati apucat.

Evelyne povesteste pe scurt despre multitudinea de job-uri cu care web3-ul ne va invada in anii ce vor veni si ce poate sa faca fiecare pentru a fi mai pregatit.

Iar Sabin Sarmas ne povesteste ca Romania nu e chiar asa naspa. Din contra.

 Si inca ceva…foarte important!

Daca esti subscriber PRO si nu ai facut upgrade-ul pentru Stakeborg Academy care pleaca de la $1, acum e momentul perfect. Mailul cu codul de reducere e la tine in inbox. Daca nu il gasesti, scrie-ne la [email protected]. 

Invatam impreuna, crestem impreuna si tot impreuna schimbam industria crypto din Romania.

  • 📈 Vlad’s Update

  • 🎵 MEANiX ne spune de ce copyright-ul a distrus cultura libera

  • 📺 Ca sa tineti minte, sa nu uitati

  • 📚 Razi ca prostu` Suntem concisi! Ai sa termini de citit newsletter-ul in: 4 minute

📈 VLAD'S UPDATE

Eu am sa scriu mai putin astazi pentru a va lasa ceva mai mult timp pentru a trece prin articolul scris de Meanix, poveste care pleaca de la super popularul articol pe care our guy l-a avut in Coindesk. V-am spus ca aducem ce e mai bun pentru a va povesti de NFTs, da? As we speak, lucram la un parteneriat care va deschide larg fereastra oportunitatilor pentru artistii si creatorii de continut din Romania. Lasam sa treaca decembrie si rostogolim povestea!

Stiti ca inflatia ( CPI) a coborat in US pana la 7.1%, cea mai scazuta valoare de anul acesta. Good news. Bad news e ca in ciuda masurilor luate e inca mare. Powell si FED-ul au crescut dobanda, cum se astepta toata lumea, cu 0.5% iar discursul, mai impactant decat anuntul celor 50 de puncte in sine, a fost hawkish, in aceeasi nota ca si pana acum. De asta am si avut un bitcoin care s-a dus pana la $18.350 pentru ca, ulterior, pe masura ce impresiile post-declaratie s-au asezat, sa revina la aproximativ $17.500. Pentru o scurta perioada, piata a trecut,din nou, de 900 de miliarde.

FGI-ul inca arata FEAR si cred ca a atins un ceiling. Avand in vedere ca dolarul ( DXY) e de aproape 3 luni in scadere constanta fata de EUR, GBP, JPY & co ma astept ca honeymoon-ul in care equities si crypto se afla de vreo cateva saptamani sa ia sfarsit. ETH/BTC e de asemenea intr-un moment important:

Urmatorul black swan care sa trimita preturile spre lows-urile post-FTX ar putea veni din incercarea lui SBF de a scapa aruncand in foc alti jucatori din industrie. Binance e acolo in top. Avand in vedere fondul emotional al actualului bear market si faptul ca CZ detine peste jumatate din ce se invarte prin exchangeurile de crypto, ma astept ca americanii sa faca miscari serioase in saptamanile si lunile ce vin. Nu trebuie sa rapui o companie, e de ajuns sa proiectezi imaginea ca something really bad o sa se intample.

Puteti vedea in cifrele de mai sus ca aproape 2 miliarde au parasit Binance-ul in ultima saptamana. O serie de stiri bine targetate ar putea transforma outflows-urile in 2 miliarde pe zi fara prea mari problema. Sunt vremuri de rahat, mergeti pe self-custody, va rog.

Inclusiv proof-of-reserves de la Binance arata ca 25% din rezerve e in BUSD, un stable coin detinut de Binance si impus mai agresiv odata cu scoaterea USDC de pe platforma in plin bear market. Daca arunci si cei 9.95% BNB in ecuatie, peste o treime din asset-urile prezentate pot fi manipulate internally dupa modelul FTX.

Cold wallets, cold wallets, cold wallets.

Urmatorul newsletter free vine luni, pe 19 decembrie. Ceva micut si elegant va veni si pe 22 decembrie, duuuuuupa caaaaare ne auzim pe 9 ianuarie cu newsletter-ul FREE si pe 7 ianuarie cu cel PRO, pentru cei dintre voi care sunteti membri ai Stakeborg Academy.

Take care,

V

📝 Notes from MEANiX

Music NFTs Don’t Sleep:

  • Daniel Allan si Reo Cragun, doi dintre cei mai mari artisti NFT, lanseaza un album (EP) sub forma de NFTs. Mintarea incepe chiar astazi si o poti gasi aici. Speculez, insa cred ca acest EP va fi ‘MEANiX’s Pick’ saptamana viitoare.

  • Universal Music Group l-a angajat pe fostul Director of Business Development @ SoundCloud pentru a dezvolta activitatea casei de discuri in web3 si metaverse. Alvaro Galbete-Velilla, pe numele lui, face parte dintr-un lung sir de angajari la nivel inalt si de schimbari in cadrul UMG, orientand compania catre noi oportunitati in mediul digital.

  • Armin van Burren si-a deschis propria lui comunitate web3 care poate fi accesata prin detinerea unui NFT din colectia Armin’s All-Access. Celebrul DJ doreste sa isi aduca superfanii cat mai aproape si sa creeze un nou nivel de interactiune cu ei.

  • Animoca Brands a devenit actionar majoritar al companiei de web3 de gaming si muzica PIXELYNX. Animoca doreste ca, prin intermediul acestei miscari strategice, sa construiasca noi studiouri, infrastructura, si tehnologii care vor alimenta viitorul industriei muzicale prin gamificare, web3, si noi modalitati de interactionare.

  • Future Tape a introdus un nou feature in platforma de streaming care arata cate dintre piesele mintate pe Sound, Zora, Nina, si Catalog, sunt disponibile pe Spotify. Surprinzator, doar 36% dintre piesele NFT pot fi ascultate si pe Spotify, semn ca artistii nu au neaparat nevoie de suportul celei mai mari platforme de streaming din lume. De asemenea, Future Tape a creat si un playlist in care poti asculta toate piesele NFT indisponibile pe Spotify.

Copyright-ul a fost compromisul care a distrus cultura libera (free culture) pentru a o salva.

Saptamana trecuta, creatorii de Music NFTs au inceput sa descopere ca exista niste platforme descentralizate (dapps) de streaming, precum Ooh La La, Future Tape, si Spinamp, care iau datele publice de pe cele mai mari marketplace-uri de Music NFTs si le utilizeaza, creand o experienta mai placuta pentru ascultatori. Aceasta revelatie a facut multi artisti sa se mire si sa se planga de faptul ca aceste dapps le folosesc piesele fara acordul lor. Conversatia a izbucnit peste tot pe Twitter, culminand intr-un Twitter Spaces care a durat 5 ore.

Oricine cunoaste web3 suficient de bine stie de natura permissionless a datelor de pe blockchain si de importanta crearii de dapps care cresc valoarea ecosistemului. Astfel, odata ce iti lansezi piesa sub forma de NFT pe un blockchain public precum Ethereum, aceasta este pusa irevocabil la dispozitia publicului. Totusi, intr-o cultura definita de control absolut, modelata de existenta drepturilor de autor, artistii au o sensibilitate accentuata cand vine vorba de a-si vedea muzica fiind utilizata fara acordul lor explicit.

Copyright-ul a fost compromisul care a distrus cultura libera pentru a o salva. Am dezbatut acest subiect in CoinDesk acum cateva luni, iar concluzia e ca arta, in orice forma, a fost intotdeauna un bun comun (public), intrucat cantitati vaste de arta sunt disponibile aproape (sau chiar) gratuit. Valoarea unei piese muzicale a fost intotdeauna data in mod predominant de notorietatea artistului din spate si nu neaparat de raritatea vinyl-urilor, casetelor, sau ale cd-urilor produse. Insa pentru ca nu era niciun mod automat prin care artistii sa poata avea o remuneratie corecta garantata din exploatarea propriilor piese/lucrari, o structura legala a fost necesara.

Intr-o lume in care ai nevoie de bani ca sa traiesti, artistii au nevoie sa fie rasplatiti pentru munca lor pentru a supravietui.

Inainte de blockchain, industria muzicala avea nevoie de o parte terta care sa garanteze atat autenticitatea unei opere originale, cat si controlul asupra utilizarii ei. In special odata cu inceperea erei digitale si cu aparitia piratarii si a posibilitatii de a copia orice fisier digital in numar nelimitat, fara restrictii, copyright-ul le-a garantat artistilor din toate industriile creative painea de pe masa. Odata cu aparitia blockchain-ului si a NFT-urilor, originalul este garantat de blockchain si promite sa fie suficient de valoros incat sa inlocuiasca veniturile generate din restrictionarea distribuirii de muzica prin copyright. Pentru prima oara de la aparitia internetului, muzica poate genera venituri nu doar prin consumptie, ci prin ownership.

NFT-urile incurajeaza lumea sa foloseasca arta pe cat de mult posibil intrucat popularitea creste valoarea ownership-ului.

Din pacate inca traim intr-o lume a copyright-ului. Artistii au fost si inca sunt exploatati masiv de gigantii muzicii care folosesc procedeele legale pentru a stapani modul prin care muzica lor poate fi sau nu utilizata. Acest lucru ii face sa fie extraordinar de defensivi cu arta lor. Un procedeu lung de educatie va fi necesar in toate industriile creative pentru adoptia blockchain-ului. Si, din pacate, asta va presupune un sir de procese legale deoarece copyright-ul nu este permisionless, iar law > blockchain.

📺 CA SA TII MINTE, SA NU UITI:

  1. A mai aparut un Sherlock Holmes care stie cine e Satoshi. O problema gandita de o minte brilianta nu poate fi rezolvata decat de una cel putin la fel de ascutita.

  1. CZ e de parere ca doar 1% dintre oameni sunt in stare sa bage un ledger in laptop si sa urmeze cativa pasi extrem de simpli. Asta vine pe fondul miliardelor care pleaca zilnic din Binance. O fi o coincidenta :) https://cointelegraph.com/news/only-1-of-people-can-handle-crypto-self-custody-right-now-binance-ceo 

  2. Se puteau face lucrurile de asa natura incat lumea sa piarda multi mai putini bani odata cu saga FTX. Nu s-a vrut sau nu s-a putut, vorba cantecului, o sa aflam la un moment dat. https://cointelegraph.com/news/ftx-bahamas-co-ceo-ryan-salame-blew-the-whistle-on-ftx-and-sam-bankman-fried

  3. Simt nevoia sa pun stirea asta aici pentru ca genul asta de headlines pot induce in eroare. MiCA, cel mai important framework legislativ din Europa in ceea ce priveste crypto, ar urma sa intre in vigoare peste 18 luni. Asa e cu birocratia. Deci faptul ca tarile din G20 au zis ca se apuca ele de draftat legislatie, nu inseamna mare lucru.

  1. Cativa clienti americani au intrat intr-o faza beta care mi se pare extrem de importanta pentru adoptie: sa cumperi crypto din Metamask, cu fiat via Paypal.

  1. O'Leary a spus multe prostii de cand FTX a disparut, dar din stirea asta, eu am ramas cu urmatorul citat: “We need to get to the bottom of what happened at FTX, but we can’t let its collapse cause us to abandon the great promise and potential of crypto.”

📚 Razi ca prostu'!

Daca nu stiati cum sa va faceti planul pentru 2023 la modul serios fara sa fiti insa prea serios, here you go:

"Iti spun sincer, apartenenta la un grup de oameni cu ochii tiniti in aceasi directie e un sentiment cu adevarat special. Probabil acelasi lucru-l simt si cei care fac parte din comunitatile care cred cu fermitate ca pamantul e un disc plat. Ba, suntem dementi, dar macar suntem impreuna. Aww.

In primul rand, nu cred ca poti vorbi despre un plan pentru 2023, fara sa fie intr-o stransa legatura cel putin si cu 2024 si 2025, din moment ce trebuie sa includa toate segmentele dintr-un ciclu complet de piata.

Ce cred eu cu o convingere de neclintit e ca daca te-ai casatorit cu o moldoveanca, in absolut orice moment al zilei esti susceptibil la a primi de nicaieri o tigaie dupa ureche. E o frica sanatoasa, cred. “

CryptoBully: 5 minute pe saptamana: haz, necaz si crypto. Subscribe here!

👀🙉 WEEKLY WATCH & READ

  • Twitter thread:

Un thread despre cata parnaie ar putea primi SBF. Gotta love it!

 

  • Video: Mister Spread a fost la podcastul lui Andrei de la Cryptonita. Foarte bun. Nu ma asteptam la nimic mai putin:

 

Newsletter-ul de azi a fost...

🚀 DE CACAO, IMI VREAU TIMPUL INAPOI

Alatura-te altor 10000+ de pasionati si tine-ne aproape:

Stiai ca avem newsletter free si in engleza? The Crypto Insider Report

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletter este o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faci cu propriul capital este o decizie personala.

Reply

or to participate.