• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #19: Crypto e aici pentru a ramane indiferent de legile care vor veni sa reglementeze industria

The Crypto Insider #19: Crypto e aici pentru a ramane indiferent de legile care vor veni sa reglementeze industria

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Bitcoin la 1 trillion are aproximativ acelasi marketcap pe care Morgan Chase il avea cand nu a fost lasat sa moara odata cu criza din 2007-2008. Cu fiecare fond care intra in joc, bitcoin devine un asset si mai important in ecosistemul financiar al lumii. Cand o noua banca arunca pe piata un instrument prin care institutional money poate intra mai usor in bitcoin, sansele ca viitoarea legislatie ce va reglementa piata sa fie una ostila scad simtitor.

Dupa cum scria si Pompliano acum cateva zile “the bitcoiners are slowly grinding their way to victory”. Mi se pare incredibil ca avem senatori americani cu laser eyes pe twitter si sunt convins ca pt fiecare asumat public exista alti cativa care au ales sa nu o faca din varii motive.

Sistemul financiar mondial e un animal urias alcatuit din foarte multe elemente care au o caracteristica fundamentala: sunt interdependente. Cu cat esti o piesa mai mare in acest puzzle cu atat se genereaza o forta gravitationala a carui scop este sa nu te lase sa mori pentru ca daca o faci devii o cangrena pentru celelalte celule din jur.

In varianta initiala a intro-ului de la “The Stakeborg Talks” era un pasaj in care se spunea “The system fucked this up”. Din motive tehnice l-am scos, dar e una din convingerile mele ferme. Daca nu ma credeti puteti vedea e-mailurile dintre bancherii care se amuzau pe seama faptului ca oricate mizerii ar vinde, bonusuri tot vor lua si nimic nu se va intampla ( aici sau aici)

Bitcoin nu va avea nevoie de bailout. Industria crypto are nevoie doar de o legislatie prietenoasa care sa puna umarul la o evolutie mai rapida si cred ca exista premisele sa avem parte de asa ceva. Totusi, cel mai bun leverage pe care il avem este ca realizeaza si ei ca nu pot inchide bitcoin-ul precum restaurantele pe timp de pandemie. Pana cand ai putea sa te lupti cu ceva pe care nu ai sanse sa il invingi? In jocurile de putere, regula e simpla: nu iti iroasesti eforturile in astfel de contre ci te aliezi cu cel care te-ar putea pune intr-o pozitie delicata.

Bitcoinul va deveni aliatul catorva guverne in anii ce vor veni. Fie ca vorbim de dictatori izolati pe scena politica, state care vor sa ocoleasca predominantul dolar in comertul international sau banci nationale care isi doresc sa acumuleze printre primele rezerve din “noul asset”, toti vor contribui la statutul bitcoinului de aliat al puterii. Hester Peirce, cea care conduce acum SEC-ul american, a avut de curand o declaratie destul de explicita in acest sens:

“"Perhaps, government officials should pause to consider the flip side of crypto—its value in protecting people from illicit activity," Peirce said. "Because of its ability to reach people without intermediaries and its ease of storage, transport, and access, crypto can be an important part of the survival story of people living under the threat of harm by their families, people in their communities, or repressive governments." - Sursa

Stiu, ne-am fi dorit cu totii ca bitcoin sa fie “people’s money” dar realitatea este ca maximum ce ne putem dori in contextul actualelor societati care beneficiaza de o libertate mai mult declarativa decat reala este ca industria crypto sa aiba un statut de “aliat tolerat”. Pe scurt, sa ne lase pe noi sa dezvoltam produse si tools care sa genereze plus valoare si sa accepte ca bitcoin e aici pentru a ramane.

Nici unii, nici altii nu vom avea o victorie finala si nici nu cred ca e sanatos sa ne dorim asta. Mai intai sa ne asiguram ca putem intra si planta piciorul in usa iar de acolo, avem tehnologia mai buna de partea noastra, astfel ca nu am nicio indoiala ca ne vom descurca.

We #gobig or #gohome

Stay safe,

V

====================

Razvan’s Macro2c:

Ma joc de cateva zile cu Decentraland si incep sa inteleg perfect de ce marketcap-ul proiectului a depasit 1 billion. Cu cat viata noastra de digitalizeaza mai mult, cu atat nevoia unor ecosysteme digitale interesante creste iar blockchainul prin initiative inteligente precum Decentraland contribuie si la impulsionarea altor industrii avangardiste precum VR & AR.

Netflixul a fost posibil odata cu evolutia internetului. Blockchain ar putea fi catalistul de care VR & AR au nevoie pentru a putea exploda dupa ani si ani in care au fost prezentate ca industrii emergente care sunt pe punctul de a cuceri lumea.

Asta e si motivul pentru care noi la Stakeborg am ales sa aducem ca CEO al departamentului de NFT, un specialist in virtual & augmented reality, Adrian Posteuca.

R.

===========

Altcoin Pulse

Intrarea VC funds in domeniul crypto a adus o profesionalizare a investitiilor care o luasera razna in perioada 2017-2018. Perioada cand puteai lua cu un whitepaper cateva zeci de milioane de dolari de la fonduri aparute peste noapte a cam trecut, dar in continuare, ca retail investor nu ai extrem de multe date atunci cand iti doresti sa investesti intr-un proiect sau altul. Un criteriu interesant ( desi nu intotdeauna fidel pentru ca obiectivele unei persoane fizice ar trebui sa fie radical diferite de cele ale unui fond) este sa imiti ce fac the big guys.

Hai sa aruncam o privire prin cateva din investitiile facute de fondurile cunoscute si respectate.

A16Z - Uniswap, FileCoin, Flow, Celo, Keep, Orchid, Handshake, Rally

Alameda - Uniswap, Solana, FTT, Sushi, Synthetix, REN, 1inch, Linear, Balancer, Serum, Akropolis, RAMP, Frontier, Hedget, Keeper DAO, APY Finance

Arrington XRP Capital - Terra, Stacks, Reserve Rights, Celer Network, Mainframe, Ampleforth, Perlin.

Binance Labs - Terra, Elrond, Matic, 1 inch, Kava, Band Protocol, Audius, Injective Protocol, Certik, Cred, Hopr, Wink.

Coinbase Ventures - Arweave, Audius, Celo, Flow, Keep, Matic, Near, Rally, Rarible, Reserve Rights, Terra, The Graph, Uniswap.

Digital Currency Group - Filecoin, Hedera Hashgraph, The Graph, Decentraland, Stacks, Reserve Rights, Flow, Ocean Protocol, Handshake.

Pantera Capital - Uniswap, Terra, Filecoin, Aave, Mirror Protocol, Kyber, Ampleforth, Audius, Injective, Handshake.

Polychain Capital - Filecoin, Avalanche, Yearn Finance, Celo, Keep Network, Orchid, Nucypher.

Dupa cum vedeti exista cateva proiecte comune. Dincolo de cum au fost sau vor fi executate misiunile asumate de catre echipele din spate, e de luat in calcul si uriasul lobby de care sunt capable astfel de fonduri; iar de multe ori listarile pe Coinbase sau Binance sunt in principal rezultatul unui astfel de lobby.

============

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Cel mai bun ghid pentru a naviga cu success prin universul NBA TopShot

  1. Intre timp, lira a scazut cu peste 20%. Aproape peste noapte.

  1. Step by step.

  1. Nici nigerienii nu mai stiu ce e bine si ce nu. Daca ai putere si ai crypto zici ca e ok. Daca nu ai, zici ca e nasol.

  1. Nici indienii nu se pot hotari.

==================

Cryptobook of the week: Azi nu avem o carte, ci un curs foarte fain de la greii Andreessen Horowitz. Enjoy: https://a16z.com/crypto-startup-school/

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching:Conquer Trading & Investing. Solid guy.

==================================

What we like:

Meitu a anuntat ca si-a marit expunerea la Bitcoin si Ethereum adaugand 386 BTC si 16.000 ETH la ceea ce cumparasera deja.

What makes us think:

Cei mai multi oameni care au reticente de a investi in crypto isi pun intrebarea “si daca imi pierd banii?”. Trecand peste faptul ca prima intrebare ar trebui sa fie “unde pot citi mai multe despre subiectul asta”, realitatea este ca noi oamenii suntem experti in a ne crea blind spots cand vine vorba de propriile finante.

Ce se pierde din vedere atunci cand esti in dubii apropo de propria investitie este riscul de a pierde tot upside-ul cu care crypto vine la pachet. Daca peste 5 ani vom avea un bitcoin la $1.000.000 si un ETH la $30.000 in timp ce tu te gandeai daca bitcoim la $50.000 nu e cumva prea scump? Sau ETH la $1800?

Banii, daca ii pierzi, cel mai probabil ai sa ii poti face din nou. Daca esti cumpatat si nu intri cu capul inainte cu mai multi decat esti confortabil sa pierzi, stresul va si mai mic. Oportunitatile sunt dese, dar cele de anvergura crypto, pot fi once in a lifetime. Nu iti poti permite sa nu te urci intr-un astfel de tren daca intelegi risk/reward ratio.

Reply

or to participate.