• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #24: Cum gandeste Elon Musk

The Crypto Insider #24: Cum gandeste Elon Musk

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Inainte de toate, promo:

Marius Morra e invitatul din episodul 4 al “The Stakeborg Talks”. Am vorbit despre tot felul de chestiuni interesante in primul rand pentru cei mai nou intrati in crypto. Premiera diseara la 20.00 - Aici

Acum cand ETH face pump de mana cu bitcoinul ( asa cum atrageam atentia ca sa ve intampla intr-un instastory de alaltaieri) e interesant de inteles de ce pretul Ethereum-ului ar putea continua sa creasca. Raspunsul e ETH 2.0 si aici gasiti explicatii in limba romana.

Acum cateva saptamani vorbeam despre teza lui Jeff Bezos - “regret minimization”- si concluzionam ca suntem in fata unei oportunitati care, plasata in perimetrul delimitat de teoria fondatorului Amazon, trebuie capitalizata la maxim.

Elon Musk pare un extraterestru cand il privesti din prisma businessurilor pe care le-a creat. Dincolo de inteligenta, m-am intrebat de multe ori ce il face pe Elon atat de special. Intr-o discutie de la TED cel care il intervieveaza incearca un raspuns ( foarte bun de altfel) si ii da prilejul lui Musk sa aduca in discutie principiul de baza din spatele sistemului sau de gandire: “first principles reasoning”. Nu e usor de inteles, motiv pentru care va recomand sa vedeti si animatia asta.

Rezumand, noi oamenii suntem obisnuiti sa gandim prin analogii iar asta nu ar fi o problema daca nu am face-o plecand de la informatii vehiculate de persoane pe care noi ii punem intr-o pozitie de autoritate. Cel mai la indemana exemplu este investitia pe care multi dintre voi ati facut-o in Swingby. Am auzit ingrijorator de multe ori faptul ca oamenii au investit pentru ca au zis “baietii de la Stakeborg”. Realitatea este ca acest newsletter si orice facem noi in zona de crypto ar trebui sa fie doar niste tools care sa va ajute sa navigati mai simplu prin desisul crypto. Sa imiti ce au facut altii doar pentru ca “is mai destepti ca mine” e ilogic si periculos.

In primul rand pentru ca desi ar putea fi mai destepti, e posibil totusi sa se insele. E plina lumea de oameni inteligenti care nu au ce manca a doua zi.

In al doilea rand pentru ca oferind butonul decizional altora, iti creezi un pattern care nu e altceva decat o conditionare de tipul “ori de cate ori se iveste o problema, caut pe cineva care sa ia decizii pentru mine indiferent cat de important e subiectul respectiv pentru viata mea”.

In al treilea rand pentru ca investitiile in crypto sunt contextuale. Intr-un fel investeste cineva care nu duce grija zilei de maine si in cu totul alt fel se misca cineva pentru care $100.000 in bitcoin e doar o diversificare a portofoliului unde se mai regasesc si real-estate, aur si obiecte de arta. Nu exista un buton copy-paste indeajuns de fidel care sa merite riscul de a te expune la strategia altcuiva.

In crypto, first principle reasoning inseamna sa utilizezi ce scriem noi in acest newsletter sau discutam in episoadele din “The Stakeborg Talks” pentru a-ti crea un sistem propriu de gandire si analiza bazat pe fapte si date cat mai obiective cu putinta. Serum face parte din ecosystemul Alameda = objective fact. Serum este cel mai bun decentralized exchange = interpretare subiectiva. Intelegerea diferenței dintre cele doua este esentiala si te poate conduce pe un drum care iti va fi util nu doar in crypto ci si in orice proces decizional peste care vei da pe viitor.

When you don’t know what to do, just do Musk.

We #gobig or #gohome.

Stay safe,

V

-------------------

Razvan’s Macro2c:

IPO-ul celor de la Coinbase arunca manusa celor de la Binance. Daca primii vor fi blockbuster-ul care se anunta si vor avea o evaluare initiala de peste 100 de miliarde, cat sa fie Binance care e semnificativ mai mare? Dincolo de cifrele care il favorizeaza pe CZ, mai exista un jolly jocker numit regulation. O companie care ajunge pe bursa accepta totodata regulile care vin la pachet cu listarea; practic nu mai poti avea foarte multe blind spots si nici colturi unde sa pui lucruri departe de ochii lumii.

IPO-ul Coinbase va grabi indirect si primul ETF din Statele Unite, eveniment care va genera, probabil, o zi “verde” in care pretul bitcoin va creste cu peste $10.000. Asa cum exploratorii sunt adesea intrecuti de colonisti, la fel ar putea beneficia Binance nu doar de invariabila volatilitate a pietei ci si de “lectiile” pe care Coinbase le va primi.

Lebede negre pot aparea oricand (d’oh) dar nu as paria niciodata impotriva ambitiei lui CZ.

R.

===========

Altcoin Pulse

Feedback-ul primit dupa research-ul de la rally.io a fost incredibil chiar daca ne-am balbait putin cu link-ul corect spre document :)

Bitcoin-ul a apasat pedala de acceleratie si alts-urile sangereaza, dar din experienta ultimelor astfel de episoade e posibil sa vedem un rebound foarte rapid asa ca fiti cu ochii in patru dupa proiectele care se miscasera cu talent pre-bitcoin pump pentru ca vor fi si cele care isi vor reveni primele din pumni.

Revenind la ale noastre…

Daca acest Q2 nu se anunta deja extrem de interesant, vom avea in perioada urmatoare numeroase evenimente importante.

Berlin Ethereum hard fork va avea loc pe 14 aprilie.

Uniswap V3 va fi la inceputul lui mai, pe 5, iar Pancake va raspunde cu V2 pe 30 iunie. Duelul dintre cele doua proiecte va fi epic cu atat mai mult cu cat Pancake va veni cu features inovative si prin pozitionarea in market, va transcende imaginea de remorca a Binance-ului.

Pana atunci, pe 30 aprilie:

  1. Icon, unul din supravietuitorii bull run-ului din 2017, isi va lansa varianta 2.0. Icon e unul din singurele proiecte de crypto care lucreaza activ impreuna cu un guvern ( cel sud-corean) la implementarea tehnologiei blockchain. Upgrade-ul care se asteapta va intari imaginea de blockchain aggregator pe care ICON isi doreste sa o aiba.

  1. Binance va avea un nou coin burn. Suspectam ca va fi cel mai mare si mai frumos PR-uit de pana acum. BNB la $1000? Why not?

  1. The Graph, va muta primele subgraphs pe mainnet. S-a creat un produs care va avea utilitate sau doar price hype? O sa aflam curand.

============

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Elrond pregateste cateva miscari semnificative si cred ca nu exista un Youtuber mai potrivit sa faca un interviu cu Beni ca Hashoshi.

  1. Hester lucreaza in continuare pentru noi.

  1. Mai este cineva care nu isi lanseaza un NFT?

  1. In mai putin de 2 ani asta va fi regula, nu exceptia care face stirea.

  1. Binance mergand dincolo de taramurile crypto, spre o industrie care abia asteapta sa fie disrupted.

==================

Business book of the week: The Innovator's Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail by Clayton Christiansen. O carte care explica foarte bine dinamica interna a companiilor care ajung foarte mari pentru ca apoi se esueze. Se aplica si in crypto.

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Humbled trader. E smart din foarte multe puncte de vedere. Nu e crypto focused, dar prezinta in detaliu viata unui trader profesionist. De la cum isi face programul zilnic pana la cum se raporteaza la vechea dilema “emotional vs rational while trading”.

==================================

What we like:

Razvan vorbea in newsletterul anterior despre capacitatea tehnologiei blockchain de a accentua democratizarea si, implicit, de a rezolva inegalitatile pe care capitalismul le genereaza invariabil. In aceeasi directie, va lasa un articol care nu usor, dar merita citit.

What makes us think:

Board-ul celor de la Microstrategy va fi platit in bitcoin. Dincolo de “nebunia” lui Michael Saylor, am vazut deja si alte industrii unde participantii isi doresc sa primeasca o parte din salariu in bitcoin. Sunt zorii zilei, dar vorbim de board-ul unei companii listata pe bursa si presimtim ca trendul se va misca foarte repede.

Reply

or to participate.