• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #26: De ce ajung oamenii saraci si mai saraci.

The Crypto Insider #26: De ce ajung oamenii saraci si mai saraci.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Importanta bitcoinului este data si de componenta lui sociala, fapt care e cel mai usor vizibil atunci cand il utilizam ca instrument impotriva inflatiei. Dar ce e inflatia?

Sa zicem ca exista o insula perfect izolata de lume. Moneda de schimb sunt scoicile rosii. Exista un numar fix de astfel de scoici - 1000 - pe insula si sunt folosite in toate interactiunile comerciale ale insulei de la servicii la bunuri. Intr-o noapte vine o furtuna.

Dimineata, pe malurile insulei mai apar inca 1000 de scoici si lumea se inghesuie sa le stranga. Oferta de servicii si bunuri a ramas aceeasi. Cererea a devenit mai mare pentru ca locuitorii au deodata mai multe scoici. Oferta se ajusteaza la noua realitate, vede ca exista loc de profituri mai mari...iar asta duce la cresterea preturilor. John care fusese cel mai strangator din toti si economisise 25 de scoici pt zile negre isi vede deodata puterea de cumparare scazuta semnificativ.

Ce putea lua cu 25 de scoici pre-furtuna, acum valoreaza mai putin pentru ca numarul scoicilor de pe insula s-a dublat si cresterea cererii a determinat cresterea preturilor.

In real life, miscarile nu sunt atat de agresive, dar desi inflatia e cateva procente, daca salariul tau nu creste mai mult decat inflatia, puterea ta de cumparare scade. La asta se adauga alte mizerii precum comisioanele de la banci, dobanzile spre 0, produse premium si asa mai departe. Asta e inflatia, hotul invizibil al zilelor noastre. De asta vrei ca economiile tale sa nu fie intr-o moneda care poate fi multiplicata dupa cum vor muschii unora sau a altora.

Concomitent, inflatia ii faci pe bogati sa devina mai bogati si pe saraci si mai saraci aproape pe nesimtite. Cum? Sa revenim la insula noastra.

Furtuna nu a venit, dar intr-o seara, un locuitor al insulei pe care il vom numi Frank adoarme pe plaja. Incepe sa bata vantul. Toti locuitorii dorm, numai Frank se lafaie matol sub clar de luna. Deodata valurile cresc si unul mare il pocneste peste fata.

Cand se trezeste, in jur vede 1000 de scoici. Le ia pe toate-n san si pleaca vesel acasa. A doua zi merge la piata, la frizer, la Titty bar si la pacanele unde pierde 5% dintre scoicile gasite pe plaja. A treia la fel, a patra tot asa pana cand pierde toate scoicile dupa 3 saptamani.

Lichiditatea din insula tot creste pana se dubleaza dar nimeni nu isi da seama pt ca procesul e lent si neuniform. Dupa alte cateva saptamani oamenii incep sa aiba mai multe scoici de la zi la zi dar pot cumpara mai putine decat inainte ca Frank sa beleasca involuntar economia insulei.

In vremuri cu inflatie majora ( cum vor fi cele care vor veni) cei bogati sunt langa robinet, absorb si ulterior investesc capitalul profitand de decalajul in cresterea preturilor. Pana banii ajung la ala de ia ajutorul de somaj, rosiile s-au facut din 5 lei, 8.

Bitcoin matters. Programmatic money matters.

We #gobig or #gohome.

Stay safe,

V

-------------------

Razvan’s Macro2c:

In perioada precum aceasta cand marketul “se scutura” e mai vizibi poate ca oricand, cat e de importanta educatia din zona crypto. Cand nu stii sau nu intelegi un lucru, when “shit hits the fan” primul impuls e sa ramai paralizat sau sa te panichezi. Scaderile nu sunt ( aproape niciodata) pe cat de fatale par, la fel cum cresterile nu sunt intotdeauna sanatoase. Diferentele de nuanta fac diferenta intre cineva care faci bani in crypto si un altul care pierde chiar si intr-un bull market precum cel pe care-l traim.

In ultimul timp, contul de Instagram al Stakeborg a fost mai activ decat de obicei tocmai pentru a atrage atentia asupra aspectelor care conteaza. La sfarsitul ultimelor zile am trimis instastories cu rolul de a oferi “in nuce” perspectiva noastra asupra evenimentelor ce se deruleaza.

Speram sa fi fost cu folos.

R.

===========

Altcoin Pulse

Pe masura ce popularitatea Alamedei si a lui SBF a crescut, produsele pe care le-au lansat au explodat. Azi vom discuta putin despre Serum.

Serum este un exchange descentralizat (DEX) contruit pe blockchain-ul Solana. Serum e unul dintr primele proiecte contruite pe Solana si este interoperabil cu alte monede digitale, incluzand, BTC si ETH. Spre deosebire de alte DEX-uri, Serum foloseste orderbook trading, precum exchange-urile centralizate. Poate facilita intre 50-65000 tranzactii pe secunda, care e TPS-ul actual al blockchain-ului Solana.

Problema pe care Serum doreste sa o rezolve:

Lipsa orderbook-urilor din cadrul DEX-urilor si tranzactiile pe secunda oferite de ecosistemele in cadrul carora sunt create aceste DEX-uri.

Solutia oferita:

Un DEX care functioneaza pe baza de orderbook trading si vine la pachet cu multe beneficii pe care le ofera CEX-urile si, in acelasi timp, elimina unele dezavantaje ale CEX-urilor: KYC, increderea intr-un custode, etc.

Utilitatea tokenului Serum:

  • Tranzactionarea prin orderbook-ul Serum percepe o taxa care merge intr-un proces de SRM buy/burn.

  • Reducere de 50% la toate comisioanele de tranzactionare din Serum pentru cei care detin moneda.

  • 1 milion de SRM pot fi convertiti intr-un MegaSerum (MSRM) si detinerea 1MSRM ofera 60% reducere la toate comisioanele de tranzactionare (Doar 100 MSRM pot exista in acelasi timp).

  • Token-ul SRM alimenteaza un model de guvernanta pe Serum.

Concluzie:

Cred ca orice utilizator a DEX-urilor, fie Uni, Pancake, Sushi sau altele, ar dori sa aiba orderbook trading integrat direct in interfata. Cum acest lucru e imposibil pe Ethereum din cauza TPS-ului redus, Serum a reusit sa faca asta folosind blockchain-ul Solana. Din moment ce este o certitudine ca Uniswap si Sushiswap nu vor implementa acest lucru, asta ofera un avantaj urias celor de la Serum in fata competitiei si o oportunitate de a lua din market cap-ul altor DEX-uri.

Platforma nu este nici pe aproape de perfectiune, UI si UX sunt “neprietenoase” si mai sunt foarte multe de imbunatatit. Avand in vedere competenta echipei, nu am dubii ca aceste lucruri se vor rezolva in timp. Problema mai mare din punctul meu de vedere este vizibilitatea redusa si lipsa unei strategii structurate de promovare a proiectului si de a-l face cat mai simplu si usor de inteles pentru toata lumea.

Whitepaper-ul este slab si multe informatii lipsesc din zona de documentatie. Aceste lucruri sunt un indicator bun ca echipa este un foarte tehnica cu abilitati reduse in zona de UI, UX, marketing si prezentare a informatiilor structurat si pe limba oricui. Stim cu totii ca in zona DeFi succesul depinde de mai multi factori si chiar daca ai un proiect inovativ si foarte performant, trebuie sa il faci si accesibil, placut, si atractiv.

Daca aceste lucruri vor fi imbunatatite, potentialul este nelimitat intrucat este singurul proiect de genul asta care foloseste orderbook trading. Deocamdata.

Mai mult de atat, faptul ca e open source si ca orice alt proiect poate veni cu contributii si protocoale care sa imbunatateasca DEX-ul il face cu atat mai “deschis” la imbunatatiri pe viitor.

Dar...cand esti parte a FTT si ai in spate poate cel mai mare market maker din piata sky is the limit.

============

Interesting Headlines ( Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Despre China si relatia sinuoasa pe care a avut-o cu industria crypto. Chiar si asa, manusa aruncata autoritatilor americane va primi mai mult ca sigur un raspuns in perioada urmatoare: https://cryptonita.ro/banca-populara-a-chinei-ar-putea-reglementa-bitcoin-ca-alternativa-de-investitii/

  1. Venmo deschide portile crypto pentru cei 70 de milioane de useri pe care ii are

  1. Apropo si de un subiect pe care-l abordam mai jos si care, desi nu e sexy, ofera o imagine foarte relevanta asupra progresului imens din ultimii ani. Astfel de date sunt bazele solide peste care se va construi adoption-ul pe viitor:

  1. WeWork se alatura taberei care accepta crypto si il pastreaza on the balance sheet.

  1. Parte e cryptofrumusetii: nu conteaza nimic altceva decat punctul pana unde vrem sa impingem pretul. De evitat.

==================

Cryptobook of the week: Cryptoassets: The Innovative Investor's Guide to Bitcoin and Beyond by Chris Burniske and Jack Tatar. O carte scrisa in 2017, dar la fel de actuala si in 2021 ca atunci.

Business book of the week: Smarter, Faster, Better: The Secrets of Being Productive by Charles Duhigg. Productivitatea e una din armele cele mai ascutite pe care le avem la indemana si face adesea diferenta intre fail si getting shit done.

Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange( disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Real Vision. Nu e doar despre crypto, dar e un ocean de informatie utila.

==================================

What we like: Exista on-chain multe argumente interesante pro-bitcoin si ne propunem sa vorbim des despre asta in primele episoade din “Crypto after dark”. Deocamdata e important de retinut ca sunt sanse mari sa avem peste 5 trilioane in tranzactii anul asta, jumatate cat proceseaza Visa si Mastercard. Si nu e decat inceputul.

What makes us think:

O poveste foarte faina despre trenuri in care te sui fara sa stii cat de departe sunt garile unde te vor duce. In viata, pierzi toate pariurile pe care nu le faci.

Reply

or to participate.