- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #28: Tic-tac...Join the crypto party!
The Crypto Insider #28: Tic-tac...Join the crypto party!
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Peste 8000 de views la primul Live din seria “Crypto after Dark”. M-a luat prin surprindere, la modul cat se poate de sincer, interesul pe care romanii il manifesta pentru crypto in conditiile in care exista deja cativa youtuberi care strang zeci de mii de views la fiecare iesire publica. Probabil publicul se suprapune, dar chiar si asa, vorbim de de zeci de mii, poate chiar peste 100.000, de romani care vor sa stie mai multe despre crypto.
In atare conditii mi s-a parut normal ca si noi sa ridicam stacheta astfel ca vom avea doua live-uri pe saptamana, in fiecare marti ( de la 19.00 ) si sambata ( de la 18.00 ), dar daca piata vine cu lucruri interesante nu voi ezita sa intru si mai des.
In cel de astazi, vom vorbi despre pretul bitcoinului si de ce am asistat la acest bounce foarte rapid fix dupa ce se contura o noua cadere, duminica seara. Noi am si postat de altfel mai multe instastories prin care anuntam ca piata a facut bottom si ca alts-urile urmeaza sa explodeze. Avand in vedere acest lucru, voi povesti despre cum vedem noi constructia unui portofoliu, vom acoperi apoi cateva news interesante si ce inseamna ele pentru industria crypto pentru ca la sfarsit sa facem un nou maraton de intrebari.
———
Desi crypto pare un joc al numerelor si al probabilitatilor, de foarte multe ori se dovedeste a fi un melting pot al creativitatii. Cand o noua tehnologie infloreste ( blockchain-ul) numarul de posibilitati in care se poate merge este imposibil de cuantificat. Cine isi inchipuia acum 5 ani ca minerii isi vor putea utiliza bitcoinul drept colateral pentru a se imprumuta si a fi cash-flow positive astfel incat sa nu vanda constant in piata?
Cine credea ca vom putea cumpara “pamant” in Decentraland pentru ca mai apoi sa “construim” galerii de arta sau cazinouri? Inca simtim nevoia sa folosim ghilimele atunci cand scriem despre asta.
Creativitatea consta in aranjarea “pieselor de puzzle” pe care le cunoastem astfel incat sa rezolvam probleme a caror raspuns nu il stim. Crypto & blockchain devine astfel un exercitiu incredibil de gimnastica a mintii.
Daca in prezent lucrezi intr-un domeniu care a fost sau urmeaza a fi acrosat de crypto & blockchain, cea mai buna miscare o poti face este sa fii “ahead of the curve” si sa incepi sa mergi tu in noua directie inainte ca perimetrul sa se aglomereze. S-ar putea sa fie o aventura interesanta nu doar din punct de vedere financiar, dar si ca exercitiu intelectual.
We #gobig or #gohome.
Stay safe,
V
-------------------
Razvan’s Macro2c:
Vedem tot mai multe proiecte crypto romanesti in ultimele luni si asta e un motiv de bucurie indiferent de outcome-ul pe care il vor inregistra odata ce ajung pe piata. Fie ca vorbim de business sau viata in general, diferenta e facuta adesea de cei care isi asuma riscurile capitalizarii oportunitatilor cu care se intalnesc.
Spania, Franta, Anglia sau Statele Unite au dat, prin moneda lor “nationala”, standardul la care toata lumea se raporta intr-un anumit punct al istoriei; acum e posibil sa asistam, in timpul vietii noastre, la crearea primului standard complet descentralizat. Daca luam in calcul si cele mentionate de Michael Saylor despre aur, avem o imagine si mai clara despre gradul de noutate al bitcoinului.
Acum inca suntem putini si perceputi ca fiind “exotici”, “ciudati” sau “aia destepti cu cryptomonedele” ( desi noi stim ca nu e atat de incurcat pe cat pare din exterior), dar in doar cativa ani povestea va deveni un subiect la ordinea zilei. Deja 14% dintre americani detin cryptomonede iar curba adoptiei este aproape verticala.
Join the party!
More soon!
R.
===========
Altcoin Pulse
Astazi vom intra in fascinanta lume DECENTRALAND. Ca de obicei, research-ul extins este separat si poate fi citit aici.
Intro - Decentraland este o platforma de realitate virtuala construita pe Ethereum unde utilizatorii pot crea, experimenta, si monetiza continutul. Land (teren) in Decentraland este detinut in permanenta de comunitate, care detine controlul deplin asupra propriilor creatii. Utilizatorii pot revendica proprietati digitale pe un registru (ledger) de parcele inregistrat pe blockchain. Proprietarii de terenuri controleaza ce continut este publicat pe portiunea lor de teren, care e indentificata printr-un set de coordonate carteziene (x,y). Continutul poate varia de la scene 3D statice la sisteme interactive precum jocuri.
Cum functioneaza Decentraland:
Decentraland permite utilizatorilor sa interactioneze cu asset-urile non-fungibile cunoscute pe platforma sub numele de Land. Aceste parcele de Land, din care sunt 90,000 in total, pot fi cumparate si vandute si, cel mai important, pot fi folosite de proprietari ca un spatiu virtual de creatie. In cadrul acestor parcele pot fi creeate jocuri, aplicatii, servicii de gambling, scene 3D creative, site-uri informative, aproape orice la care ne putem gandi. Pe langa fiind limitate la un numar de 90,000, fiecare parcela are o dimensiune pre-definita de 16 metri pe 16 metri. De mentionat e faptul ca in timp ce lungimea si latimea fiecarei parcele sunt definite, nu exista o limita pe partea de inaltime, asa ca, teoretic, un proprietar ar putea sa construiasca in sus pentru totdeauna.
Decentraland este construit intr-un mod similar cu majoritatea proiectelor blockchain. Are un protocol la baza si acel protocol are 3 straturi (layers). Consensus layer, land content layer, real-time layer.
Consensus layer este sfera in care se afla smart contracts care urmaresc si guverneaza proprietatile Land in timp real.
Land content layer este responsabil pentru randarea continutului pe care utilizatorii il vad cand intra in Decentraland.
Real-time layer ofera conexiunile peer to peer necesare userilor pentru a interactiona intre ei.
Utilitatea tokenului MANA:
Token-ul MANA reprezinta o parte uriasa din economia universului virtual, pe langa token-urile non-fungibile Land si Estate (NFTs). Tot ce se petrece pe platforma are la baza MANA, moneda digitala nativa de pe Decentraland. MANA este un token de tip ERC-20 care pe langa ca poate fi utilizat in luarea de decizii, poate fi utilizat si pentru achizitionarea de servicii, assets virtuale, si asa mai departe, din cadrul platformei.
Ca parte a guvernantei de tip DAO, detinatorii de MANA pot vota asupra problemelor care afecteaza lumea. Cantitatea de MANA detinuta determina ponderea votului.
Caracteristicile care definesc MAND, Land si Estate sunt stabilite prin 3 smart contracts. Acestea sunt MANA Token contract, the LAND Registry contract, si Estate Registry contract. De mentionat e ca private key-ul pentru MANA token contract a fost distrus de catre membrii fondatori ai proiectului ceea ce inseamna ca acest smart contract nu poate fi modificat.
Concluzie:
Decentraland e cu siguranta un proiect aparte prin platforma inovativa si interactiva pe care au construit-o. La o prima vedere, mai au destul de mult de lucrat pentru a face universul mai atractiv dar faptul ca platforma are o economie bine pusa la punct care imbina intr-un mod placut NFT-uri si un token (MANA) cu o intreaga lume de natura sociala este unul dintre principalii factori care genereaza o crestere constanta in adoptie.
Din punctul meu de vedere, platforma prezinta un interes mare prin insasi faptul ca iti permite sa generezi si profit. Cum sfera NFT-urilor este inca la inceput de drum, putem presupune destul de usor ca platforme de genul asta vor creste si mai mult odata cu interesul pentru NFT-uri. Fiind modalitatea prin care poti tranzactiona orice NFT in cadrul jocului, token-ul MANA este strans legat de ecosistem asa ca poate prezenta interes si pentru investitorii care nu vor sa participe.
Un minus si cu siguranta un factor ca franeaza mai mult sau mai putin evolutia de natura economica a proiectului este blockchain-ul pe care este construit, Ethereum. Faptul ca la orice tranzactie in cadrul platformei (haine pentru avatar, parcele de Land si altele) trebuie sa platesti gas fees mari opreste unii utilizatori din a tranzactiona mai mult. Prin tranzactii mai multe sunt burned monede MANA deci pretul monedei ar putea creste mai mult daca s-ar rezolva problema generata de gas fees.
In final, potentialul de dezvoltare a proiectului este mare din mai multe motive. Interesul pentru platforme de genul asta si NFT-uri este in crestere, structura organizationala a proiectului prin care se pot vota urmatorii pasi, rata de dezvoltare este exponentiala (cu cat sunt mai multe persoane pe platforma, cu cat se construiesc parcele mai inedite, interactive si interesante).
============
Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Kylin Overview in video -
Ryan Selkis e smart si vede mereu piata foarte bine astfel ca si observatiile legate de marirea taxelor propusa de Biden sunt pertinente.
Eminem isi face intrarea in ringul NFT.
Unul din motivele pentru care e dificil sa nu pariezi pe combinatia de marketshare & ambitie a lui CZ.
Unde dai si unde crapa, lectie pe viitor.
==================
Cryptobook of the week: Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet by Julian Assange. Nu e wow, dar e o lectura interesanta despre mindsetul celor care au pus bazele a revolutiei de azi.
Business book of the week: Elon Musk by Ashlee Vance. Elon vine cu un ADN ceva mai diferit decat a multora dintre noi, dar chiar si in cazul lui, toate cate ne aseamana sunt mai mult decat ce ne diferentiaza. Curajul si apetitul pentru a invata sunt calitati dobandite.
Romanian exchange that we recommend: LDV Exchange(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: JRNY Crypto. Disciplinat (creeaza content cu o cadenta incredibila) si la obiect.
==================================
What we like:
Astfel de stiri precum si cea mentionata mai jos nu fac decat sa confirme ca avem o curba a adoptiei mult mai pronuntata ca in 2017 iar asta va avea un impact pozitiv asupra actualului bull-run facandu-l, cel mai probabil, nu doar mai agresiv, dar si intins pe o perioada mai lunga de timp.
What makes us think:
Realitatea este ca nu ai nevoie de foarte multe pariuri ci doar de cateva atat de bine alese incat sa poti tine de ele o perioada indelungata de timp. $500 care fac 4x la fiecare 3 luni ( lucru care a fost posibil in acest bull-run) te “lasa” cu $128.000 dupa un an. Problema nu e ca nu poti face din 5k->1.000.000 ; problema este ca foarte putini au disciplina necesara pentru a ajunge la destinatie.
Reply