- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #31: Cea mai periculoasa faza a bullrun-ului
The Crypto Insider #31: Cea mai periculoasa faza a bullrun-ului
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Stim deja ca cei mai multi dintre cei nou-veniti in crypto au fost atrasi de posibilitatea unui castig imens peste noapte. S-a intamplat si in cazul celor mai multi dintre noi care bantuim zona de cativa ani buni. Volatilitatea pietei este cel mai bun instrument de marketing pentru inlesnirea adoptiei si oricat nu ne place aerul imbibat de speculatie, e o etapa necesara in parcursul natural spre mainstream.
Realitatea este ca nu e necesar sa stai cu capul bagat in preturi toata ziua cu atat mai mult cu cat cresterea sau descresterea pretului unui token nu este decat un snapshot in time. Daca Ethereum va deveni protocolul peste care se vor construi viitoarele instrumente financiare ale lumii, va fi total lipsit de importanta ca pe data de 10 mai, pretul a fost $4000 pentru ca peste un an sa fie $2500 si apoi sa creasca la $30.000 in 9 luni. Are relevanta doar pentru traderi si pentru cei care cred ca pot face timing la piata si sa prinda “topsurile”. Formulat altfel: pentru 99% dintre noi, nu ar trebui sa fie relevant.
Chiar daca intelegem rationamentul, realitatea este ca irezistibilitatea pretului ne afecteaza intr-o mica sau mai mare masura, cu atat mai mult cu cat cresterea din prezent este in zona “taramului fagaduit” -> altcoins.
Cele mai multe proiecte din crypto sunt scamuri penibile iar o buna parte dintre cele ramase vor esua nu neaparat pentru ca sunt proaste ci pentru ca asa e normal sa fie. Daca in non-crypto, 50% dintre start-upuri mor in primii 5 ani de viata ( si mai bine de jumatate dintre acestea inca inainte de anul 3) in industriile care abia “ies din pamant”, rata de failure e normal sa fie mult mai mare. Tocmai pentru ca e firesc nu ar trebui sa fie mirati sau dezamagiti.
Cel mai bun rol pe care alts-urile il joaca in prezent este cel de vehicul prin care sa acumulezi mai mult BTC sau ETH. Nu ai avut $10.000 sa cumperi un bitcoin intreg anul trecut pe vremea asta, dar daca ai cumparat de $500 AAVE, presupunand ca nu ai vandut, acum ai putea sa ti-l pentru aproximativ 1 bitcoin.
Poate parea contraintuitiv, dar pe 15 martie Bitcoin Dominance ( % din total marketcap care e reprezentat de marketcapul BTC) era peste 60% iar azi, la mai putin de 2 luni mai tarziu, este la 45%. In ultima luna, am vazut cum “mastodontii morti dar inca vii” - BCH, EOS, ETC sau NEO- au avut cresteri si de 20-30% pe zi.
REKT Capital a publicat de curand un newsletter foarte interesant in care analiza circuitul banilor din piata, o teorie mai veche, dar acoperita de date empirice. Pe scurt investitorii intra din USDT in BTC, apoi cand BTC a inregistrat o cresterea semnificativa, acestia isi scot profiturile pentru a intra in ETH si alte big markercaps. Flow-ul se repeta si banii circula spre proiectele cu un marketcap mai mici pentru ca odata ce piata se incalzeste ( voi reveni intr-un newsletter viitor asupra modului in care procesul acesta are loc) investitorii sa iasa fie in stablecoins fie inapoi in BTC.
Bullrun-ul de anul acesta a fost unul in care altsurile au facut “pump” cu precadere in USDT. Ca sa va faceti o idee la ca ma refer, Cardano a crescut de 7 ori , de la $0.25 pana la $1.75, dar vs BTC a facut-o doar de 4-5 ori. BNB a crescut de 18 ori in USDT, dar “doar” de 10 ori vs BTC.
Asupra unui singur lucru vreau sa mai staruiesc inainte de a trage concluziile: cresterea numarului de oameni care pica in plasa pump-urilor si scamurilor. Pe fond, nu e nicio diferenta intre a cumpara safemoon si a trimite 0.1 btc la un cont hilar de pe Twitter care iti promite ca iti va da 0.2 BTC peste 10 minute. Realitatea este ca cei care “pica” la astfel de practici nu sunt pregatiti pentru crypto si, mai devreme sau mai tarziu, ar fi pierdut banii respectivi oricum.
Cei mai multi bani se vor face atunci cand alts vor incepe sa se aprecieze agresiv vs btc. Lucrul asta se va intampla cand “retailul” va inclina balanta lichiditatii iar prezenta scamurilor este un semn ca “balta incepe sa aiba peste”. Cu cat astfel inselatorii sunt mai vizibile si mai mari cu atat mai aproape de un altcoin frenzy suntem.
E cea mai periculoasa perioada pentru ca odata cu promisiunea unor castiguri mari, vine si posibilitatea de a amesteca prioritatile: sa facem bani intr-un mod cat mai sigur cu putinta vs sa facem bani repede.
Realitatea este ca daca esti disciplinat si ai rabdare, crypto e intr-o fraza indeajuns de dementa incat sa faci sume ridicol de mari chiar daca ai un capital limitat.
Crypto e aici pentru a ramane iar oportunitatile nu se incheia odata cu acest bull market.
We #gobig or #gohome.
Stay safe,
V
======================
Razvan’s Macro2c:
Ethereum, cu o miscare parabolica care a socat industria, isi continua aprecierea fata de BTC ajungand pana in jurul valorii de 0.07 BTC de la un 0.03 acum mai putin de 45 de zile. Cand un big marketcap isi dubleaza valoarea vs BTC intr-un interval atat de scurt, ne aflam intr-unul din urmatoarele doua scenarii: un hype ciudat tipic nebuniei din crypto ( vezi doge, xrp) sau un setup in care ceva se intampla la nivel de cerere si oferta.
E posibil ca Ethereum sa fie la fel de scarce precum a fost BTC in bullrun-ul anterior? Un grafic comparativ a fost facut public recent de Raoul Pal iar similitudinile sunt vizibile cu ochiul liber.
Pana cand vom ajunge ca Ethereum sa aiba propria clasa vs bitcoin ( asa cum Amazon ( e-commerce) nu mai e pus in acelasi cos cu Facebook ( social media)) e posibil sa vedem Eth urmand indeaproape evolutia anterioare a bitcoinului.
Eth 2.0 in forma sa completa ar putea fi un game changer nu doar pentru industrie, dar si pentru cum ne-am obisnuit noi un bear market ca sa fie cu atat mai mult cu cat jucatorii institutionali incep sa se uite si dincolo de bitcoin.
R.
===========
Altcoin pulse:
Din ciclul sub-categoriilor din zona de DeFi care ar putea fi interesante pe viitor, Andrei povesteste azi despre Pendle Finance. Important: ca intotdeauna, faptul ca discutam un proiect nu inseamna ca il avem in portofoliu sau ca recomandam cumpararea respectivului token.
Pendle Finance
Pendle este un protocol care permite tranzactionarea future yield-ului intr-o forma tokenizata, pe un sistem de tip AMM (Automated Market Maker). Pendle isi propune sa ofere detinatorilor de assets generatoare de yield posibilitatea de a genera yield suplimentar, mai exact de a bloca APY (Annual percentage yield) si de a primi future yield in prezent.
Pendle functioneaza peste protocoale de gradul 1, in prezent Aave si Compound, dar mai multe platforme vor fi integrate pe viitor.
Exista 3 componente care stau la baza proiectului:
Tokenizarea yield-ului
AMM-ul Pendle
Guvernanta
Problema pe care Pendle doreste sa o rezolve:
Zona DeFi a crescut constant in ultimul an, atragand proiecte din ce in ce mai inovative. Asta sta si la baza TVL (Total Value Locked) in DeFi de aproape 60 de miliarde. Toate aceste proiecte (DEX-uri, platforme de lending, smart pools, etc.) au rolul lor in ecosistemul DeFi dar ce le leaga e yield-ul. Unul dintre urmatorii pasi logici ai universului DeFi inspre maturizare e posibilitatea de a tranzactiona yield. Asta se intampla deja in alte sisteme financiare independente prin diverse intrumente financiare.
Solutia oferita:
Pendle cauta sa faca parte din acest urmator pas al DeFi prin a oferi traderilor posibilitatea de a tranzactiona yield.
Cum functioneaza Pendle?
Utilizatorii isi pot depune tokenii generatori de yield pe platforma Pendle ca apoi sa genereze (mint) un Ownership Token (OT) si un Future Yield Token (XYT) cu o data de expirare dorita. (OT reprezinta ownership-ul tokenul depus initial pentru o perioada fixa de timp si XYT reprezinta future yield-ul pentru aceeasi perioada de timp). Aceste doua asseturi generate pot fi utilizate in urmatoarele moduri:
Tokenii XYT pot fi depusi in AMM-urile Pendle pentru a furniza lichiditate. In schimb, taxele si alte stimulente sunt date acestor liquidity providers.
Utilizatorii pot vinde tokenii XYT, lucru care le permite sa stabileasca interest rates si apoi sa blocheze imediat veniturile. Ulterior, traderii vor putea cumpara tokenii XYT fara a fi nevoie sa blocheze tokenii initiali (generatori de yield).
Utilitatea tokenului $PENDLE:
$PENDLE e un utility token cu functii de guvernare dupa ce protocolul va fi suficient de matur. Este un token de tip ERC-20 si va adopta un model inflationist hibrid. Echipa din spatele Pendle se angajeaza sa permita urmatoarele ca guvernare:
Alocare pentru liquidity incentives.
Utilizarea fondurilor din trezorerie.
Crearea de noi market pairs.
Concluzie:
Pendle e un proiect interestant pentru utilizatorii DeFi, cu un use case clar, care tinteste o nisa destul de ingusta; cel putin in momentul asta. Cu toate cu userii DeFi sunt, in general, experimentati si abili, protocolul nu este deloc simplu de inteles. Dar odata ce potentialii utilizatori inteleg functionalitatile si procesele, cu siguranta poate fi atractiv prin faptul ca iti ofera optiuni de a-ti valorifica mai mult yield-ul.
Momentan, este un produs complex, la inceput de drum, fara prea multa vizibilitate, fara comunicare, cu o echipa anonima si fara un roadmap clar. In acelasi timp, la fel mai sunt destule proiecte din zona DeFi. Daca echipa Pendle reuseste sa faca produsul interesant si sa-si atraga cat mai multi utilizatori in segmentul de piata complet nou pe care l-au creat, cele mentionate anterior nu mai conteaza la fel de mult ca acum. Pana atunci, ramane un proiect relativ mic care vine la pachet cu factorul de risc de rigoare.
Atata timp cat nu avem un plan si o directie din partea echipei si singurele lucruri legate de proiect care ofera o plasa de siguranta sunt investitorii si produsul in sine, strategia mea este sa astept si sa urmaresc parcursul de aproape pentru a trage concluzii referitoare la rata de development din punctul 0 (care este primul moment in care analizezi un proiect), adoptie, si marketing.
============
Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Asa cum apar tot mai multi sportivi care-si transforma veniturile in bitcoin, la fel va si cu piata imobiliara odata ce se va reglementa cadrul in care poti primi crypto.
Si pentru ca tot vorbea Razvan despre Ethereum ETF, hai sa vedem cum performeaza cel din Canada:
O noua banca mare, UBS din Elvetia, va oferi celor mai bogati clienti expunere la crypto.
Daca sunteti curiosi de cei ultimul upgrade al bitcoinului - Taproot- este un urias pas inainte chiar daca piata se uita in alte directii.
==================
Cryptobook of the week: Crypto Asset Investing in the Age of Autonomy: The Complete Handbook to Building Wealth in the Next Digital Revolution. Not wow, dar nici pierdere de timp.
Business book of the week: Oamenii talentati vor sa fie liberi by Orly Lobel. E o carte care nu te lasa “neinfluentat” fie ca ai un business sau esti angajat intr-o companie pentru ca atinge ceva care exista in interiorul fiecaruia dintre noi: dorinta ca ceea ce iese din mainile noastre sa aiba insemnatate fara a ne pierde libertatea. Construim lucruri temeinile cand nu trebuie sa stam cu japca la serviciu.
Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: QDeFi. Daca nu te deranjeaza accentul, canalul are cateva lucruri interesante din zona deFi, mai ales pentru incepatori: impermanent loss, optimizarea yieldului pe Pancake Bunny, staking on Venus, etc.
==================================
What we like:
Intrarea in crypto se face pe usa pe care scrie mare: STABLECOINS. Cu cat volumul acestora creste, cu atat trendul va avea tendinta de a-si pastra directia. In 4 luni de 2021, volumul stablecoins a fost cu peste 50% mai mare decat in tot anul 2020 cand am avut totusi parte de ceva agitatie. Profitabilitatea in crypto tine foarte mult de scaderea volumului emotiilor si cresterea focusului pe metricsurile care conteaza:
What makes us think:
Se vorbeste tot mai multe despre cantitatea de energie necesara pentru POW-ul din spatele bitcoinului. Dincolo de faptul ca e pe undeva amuzant cum vrem sa existe un “safety raft” dar care sa nu aiba eventual nici un downside, e important de priceput nu doar impactul real din prezent, dar si in ce directie ar putea merge povestea pe viitor. Mai jos, un articol extrem de echilibrat.
Reply