• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #32: Crypto e ca o casnicie

The Crypto Insider #32: Crypto e ca o casnicie

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Am ajuns la 5000 de subscriberi la newsletter, 10.000 de subscriberi la canalul de YouTube si 10.000 de followeri pe Instagram. Sigur, o buna parte dintre voi va regăsiți și intr-o parte și în cealaltă, dar realitatea este ca uneori numerele rotunde care vin cu rapiditate pot avea și un aer copleșitor. Dupa ce te scuturi și iti freci ochii ai o singura misiune: sa te gândești cum poți deveni și mai bun pe viitor. De la 18,00, facem un nou live stream din seria Crypto After Dark, fix aici.

Coming back to business…

Scriam acum câteva zile pe Instagram ca asistam la o premiera: pentru întâia oară în istorie, persoanele fizice ajung în poziția de a deține un asset class cu o creștere exponențială și tot mai validat înaintea celor “de la butoane”. Wall Street-ul începe sa vina la petrecere și nu isi va face o intrare sfioasa.

Big power nu vrea oameni îmbogățiți peste noapte.

Big money nu vrea sa cumpere scump de la “cei neexperimentați”.

Dar democratizarea pe care crypto o proiectează asupra lumii vine împotriva dorintelor celor mai sus menționați. Cu o condiție: sa nu le vinzi de buna-voie și ieftin, monedele tale. Iar ca sa te împingă sa o faci, au o sumedenie de strategii și șiretlicuri testate cu succes timp de zeci de ani.

Cea mai la îndemână este panica atent “croita” prin tot felul de laboratoare și rostogolită apoi prin intermediul presei și social media. Suntem predispuși la a ne panica din multe motive, dar doua sunt majore în momentul de fata: frica ne este încă proaspăta în oase după episodul COVID și posibilitatea suprapunerii unei crize peste un bear market.

Nu e întâmplătoare omniprezenta acestor subiecte pe Twitter, dar soluția e mereu la noi. Cu cât ne vom educa sa știm unde sa ne uitam atunci când prețurile scad “amenintator” cu atât ne va fi mai ușor sa ne dam seama care e realitatea “adevarata”. O metoda este sa ne întoarcem mereu la tehnologie: s-a schimbat ceva în rău în Bitcoin, Ethereum sau orice alta moneda în care am investit din punct de vedere al tehnologiei care ni s-a părut inițial interesanta? Daca răspunsul e nu, prețul din prezent e doar o poza pe timeline-ul crypto. Un stop-cadru care peste 6 luni, 1 an sau 2, va fi aproape complet irelevant. Va fi statistica. Cui ii mai pasa ca in 2013 puteai sa cumperi bitcoin cu câteva sute de dolari sau ca toată lumea credea ca după hack-ul de la MtGox bitcoin se ve duce la zero? E istorie. Luna mai din 2021 nu va fi cu nimic diferită indiferent ca prețul unui bitcoin va fi 35 sau 65k.

Realitatea este ca atunci cand gândești pur speculativ crypto e stresant și obositor. E ca și cum ai încerca de pe peronul gării sa citești ce scrie pe un TGV în plina viteza și ai fi plătit doar când reusesti sa o faci cu succes. My point e ca poți face bani cu Doge, dar nu se merita sa te expui la o prostioara. Poti face bani cu Shiba sau Safewhatever, dar risti sa ramai blocat intr-o schema dubioasa, sa iti pierzi și capitalul pe care îl aveai, sa concluzionezi ca industria crypto e un scam sau o mizerie și sa pleci cu mult înainte ca trenul sa plece din gara pana foarte departe. Sa zici “ce prost am fost” post-factum nu ajuta la absolut nimic.

Eu vad investițiile în crypto similar cu o căsătorie. Atunci când te-ai prezentat la Starea Civilă, nu te-ai dus sa semnezi o garanție ca vei fi fericit tot timpul. Știai ca vor fi ups and downs, clipe șmechere și altele mai putin plăcute iar constanta e ca ele vor alterna. Scopul nu e sa divortezi ca prostu strazii după 2 luni pentru ca partenerul nu își face patul ci sa găsești soluții sa funcționeze pe termen lung astfel încât toți cei implicați sa fie cât mai împliniți.

Nu lasa pe baietii in costume sa iti strice șansa unei căsătorii de poveste.

Nu le vinde monedele din portofoliul tău oricât vor scutura piața pentru ca cel mai probabil vei ajunge sa le cumperi mai scump, tot de la ei.

Be smart.

We #gobig or #gohome.

Stay safe,

V

======================

Razvan’s Macro2c:

Una din marile schimbări de paradigma ale blockchain-ului se referă la modul în care o companie “capturează” plus valoarea pe care o generează. Google are un avantaj major pentru ca nimeni nu știe cu exactitate cum funcționează mecanismul de clasare a site-urilor și ordonare a rezultatelor. Pana sa ajungă sa aibă network effect, Google a crescut și a devenit foarte profitabil pentru ca avea linii de cod ferite de ochii competitorilor.

Crypto & blockchain-ul intorc mecanismul la 180 de grade și, cu câteva excepții, vorbim de proiecte care sunt open-source. Tu poți și mâine sa faci un fork în Ethereum, dar asta nu înseamnă ca vei avea a doua zi, o rețea la fel de valoroasa pentru ca inclusiv valoarea este redefinită.

Acum ceva timp, Justin de la TRON a cumpărat companie care deținea platforma “Steem” și a încercat sa se folosească de sistemul de guvernanță pentru a-l împinge în direcția pe care și-o dorea. Comunitatea s-a opus, a simțit ca asista la o preluare ostila și a făcut un fork aproape identic numite HIVE. Peste noapte, toți au migrat în noua poveste iar Justin Sun a rămas cu o carcasa golite de sens.

Va fi foarte interesant de urmărit pe viitor cum se va reverbera noua paradigma asupra businessurilor “tradiționale” construite și înflorite în era pre-blockchain.

R.

===========

Altcoin pulse:

Vom vorbi astazi despre REEF, un proiect destul de popular in randul comunitatii crypto din Romania.

Research-ul extins, cel de 10 pagini, e aici.

Reef Finance

Reef Finance este un agregator de lichiditate si un multi-chain yield engine construit folosind infrastructura Polkadot. Platforma permite integrari cross-chain cu diferite protocoale din sfera DeFi. In esenta, scopul e sa faca DeFi mai usor de accesat pentru investitorii retail si sa ii ghideze in procesul de decision making printr-o platforma care poate accesa lichiditatea de pe CEX-uri si DEX-uri folosind smart contracts.

Infrastructura de baza a Reef e constituita dintr-un lant de smart contracts. Asta e componenta de baza a sistemului cunoscuta si sub numele de “basket engine”. Aceasta infrastructura comunica cu motorul de analiza si cu agregatorul de lichiditate pentru a permite userilor sa foloseasca mai multe platforme DeFi de pe o singura interfata.

Problema pe care Reef doreste sa o rezolve:

Principalele obstacole de care se loveste DeFi in maratonul catre adoptia in masa sunt interoperabilitatea si fragmentarea. Faptul ca exista multe platforme diferite cu care trebuie sa interactionezi ca sa beneficiezi de tot ce poate oferi DeFi e, cu siguranta, frustrant pentru multi useri care prefera simplitatea si claritatea. Sunt features care exista doar pe o anumita aplicatie si nu le gasim pe altele, lucru care automat sporeste complexitatea zonei DeFi si creaza o bariera psihologica pentru mult potentiali useri. Imaginea de mai jos e reprezentarea grafica a complexitatii DeFi pentru un user neexperimentat.

Solutia oferita:

Echipa condusa de Denko Mancheski a pornit la drum cu planul de a rezolva aceste probleme fundamentale ale DeFi prin intermediul platformei Reef. Proiectul are 3 elemente principale in jurul carora incearca sa contruiasca o baza de useri cat mai numeroasa:

  • Agregatorul de lichiditate

  • Agregatorul de farming smart yield

  • Smart asset management

Reef Finance a fost creata ca o platforma non custodial, ceea ce inseamna ca userii au control deplin asupra private keys, deci a fondurilor. Pe langa asta, fiind construita folosind Substrate (Polkadot), securitatea platformei este bine pusa la punct. Asta, binenteles, nu inseamna ca nu exista nicio sansa de a-ti pierde asset-urile in urma unui hack.

Utilitatea tokenului Reef:

$REEF e moneda nativa a platformei Reef, care e utilizata pentru:

  • fees de tranzactionare

  • staking

  • guvernare

  • yield distribution.

Concluzie:

Spatiul DeFi e complex si dificil de inteles pentru investitorul crypto de rand asa ca o platforma care sa simplifice si sa faciliteze accesul e exact ce are nevoie DeFi pentru a atrage mai multi utilizatori. Cu toate ca inca e un proiect tanar, nisa atacata e una promitatoare, care va atrage din ce in ce mai multi utilizatori pe masura ce DeFi va creste. Una dintre probleme ar fi ca exista o competitie foarte mare in aceasta nisa, sunt multe proiecte bune care incearca sa faca exact acelasi lucru, mai exact sa uneasca toate protocoalele DeFi pe o singura platforma.

O alta problema, din punctul meu de vedere, e scandalul cu Alameda in care au fost implicati cei de la Reef in martie

E mai putin important de unde a pornit disputa, ci ca totul a ajuns public, lucru care a afectat imaginea echipei si a proiectului. Un proiect aflat la inceput de drum ar trebui sa isi concentreze atentia in directii mai productive.

Totusi, pe langa competitie si dispute, Reef are o comunitate masiva, o platforma cu un use case solid care imbina mai multe produse, si UI/UX interesante. Pentru mine, Reef este intr-o zona in care mai are de crescut si demonstrat inainte de a ajunge un proiect de investit. In momentul asta, Reef poate deveni si o platforma de succes in zona DeFi (lucru care ar insemna un market cap mare), si un proiect care s-a pierdut in sfera de proiecte ambitioase care nu au reusit sa scoata capul la suprafata si sa atraga atentia dorita.

============

Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Hedge fund-uri mari anunta fonduri speciale pentru zona de DeFi:

  1. LDV anunta o runda de investitii si devine TOKERO:

  1. AAVE se misca incredibil de bine, de aici probabil si evolutia pretului pre, dar si post ziua de miercuri, 19.

  1. 80 de milioane de dolari s-au pierdut in crypto scams de la inceputul anului. Pare foarte putin.

  1. Convertor-ul pentru ERC-20 tokens a celor de la Cardano vine in curand

  1. Romanii din spatele BarnBridge muncesc cu spor si rezultate vizibile:

==================

Business book of the week: Your Next Five Moves: Master the Art of Business Strategy by Patrick Bet-David. Must-read. Good for business, good for life.

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange (disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching:Crypto Cred. Nu posteaza foarte des, dar daca vreti sa invatati notiune sanatoase de trading, tot ce are public e foarte bun.

==================================

What we like:

Nu e nevoie de alte comentarii la o asemenea initiativa faina :)

What makes us think:

Stirile care panicheaza nu apar intamplator. Media in crypto e folosita ca si media din politica: pentru a da o anumite directie, nu pentru a informa. Primul pas este sa ne dam seama de acest lucru...apoi sa ne construim un sistem prin intermediul caruia sa deosebim parerile de realitate. Impresiile de lucrurile clare, vizibile.

Bitcoin care consuma energie prea multa este o ciorba atat de reincalzita ca nici macar nu mai are haz.

La fel, sunt atatea studii care demonstreaza ca Elon abereaza public despre consumul de energie din jurul bitcoinului incat nici nu stii pe care sa il alegi. Asta e interesant si e ultimul aparut.

Reply

or to participate.