- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #33: Razvan si scoala de “think big”
The Crypto Insider #33: Razvan si scoala de “think big”
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Azi va iesi un nou episod din “The Stakeborg Talks” unde il am invitat pe Felix Crisan, CTO la Netopia, Head of research la Elrond si un Bitcoin OG who knows his shit. Vorbim despre cum era sa minezi bitcoin in 2011, cum a trait el metamorfozele industriei, dar si cum se vede viata din pozitia de Head of research la Elrond. Episodul e top, top.
Mai mult ca oricand, poate, saptamana trecuta a accentuat necesitatea informarii corecte in crypto. Cuvantul de ordine a fost PANICA iar o astfel de emotie puternica, atunci cand este mixata cu finantele personale poate deveni foarte usor o arma foarte precisa impotriva propriilor interese. O sumedenie de altcoins au scazut 50,60 sau chiar 70% “stergand” castigurile in USDT din ultimele luni. Multi s-au intrebat la ce folos sa mai stai sa astepti cu banii blocati cresterile altcoinsurilor daca tot ce s-a strans in saptamani intregi e ras in cateva zile.
Desi faptic e corect, realitatea este ca folosim de multe ori “ochelarii gresiti”. Devenim optimisti pe masura ce preturile cresc si traim cu impresia ca “ratam” oportunitati daca vindem prea devreme. La fel, cand preturile scad, pierdem contactul cu realitatea si uitam ca am mai trait asta uneori chiar si cu doar cateva saptamani mai inainte. De asta, printre altele, traderii isi pastreaza “jurnale de trading”, ca sa revina asupra setup-urilor si sa nu lase emotiile sa le intunece judecata obiectiva.
In crypto, citim twitter si cateva siteuri de stiri care apartin sub o forma sau alta de alti jucatori din piata ( de exemplu Coindesk e parte a Digital Currency Group, cei care au si Grayscale). La fel ca in politica, fiecare are agenda proprie si sub lozinca informarii obiective, se da drumul opiniilor subiective care tin loc de facts. FUD-ul in crypto e foarte usor de creat pentru ca avem in ADN-ul nostru de industrie tarana aflata la inceput de drum o caracteristica foarte paguboasa: Paranoia.
E de ajuns o stire cu tenta alarmanta si o cascada incredibila de exagerari se pune in miscare creand astfel mediul perfect pentru manipularile de pret. V-am spus ca suntem o ceata de paranoici :)
Saptamana trecuta le-am avut pe toate din catalog: Elon, bitcoin care consuma energie, China, crypto care e utilizat pentru infractiuni, Tether, palme peste cap de la cei care “candva” vor face o regularizare a pietei. Peste toate s-au facut valuri si cu “insiderul” care a anuntat baia de sange. Concluzia? Cei care cumparasera bitcoin in ultimele 6 luni au fost printre cei mai mari vanzatori din piata dupa cum se vede si in graficul de mai jos a celor de la Glassnode :
Vaccinul consta, ca intotdeauna, in a te informa. Cu cat iti “ascuti” mai bine cryptoeducatia cu atat sansele sa fii mai bine ancorat in realitatea obiectiva cresc. E un pret decent de platit pentru upside-ul pe care piata ti-l ofera.
We #gobig or #gohome.
Stay safe,
V
======================
Razvan’s Macro2c:
Noi romanii am putea gandi mult mai mare, dar nu o facem din motive fara prea multa substanta, mai ales pentru cei din generatia nascuta dupa anul 2000. Suntem a 6a tara ca marime din Uniunea Europeana iar scoala romaneasca, cum necum, are o traditie din a slefui minti cu rezultate foarte bune la concursuri internationale. Pe zona de blockchain, inginerii romani sunt printre cei mai apreciati din industrie iar aici un rol foarte important l-au avut cei de la Elrond.
Daca pe zona de tech pre-blockchain am fost cumva prinsi pe picior gresit, nu avem voie sa ratam sansa care s-a ivit odata cu trenul crypto si sa devenim nu doar hub regional, dar un “lansator de rachete”.
Nu am nicio indoiala ca putem avea in urmatoarele 36 de luni multiple proiecte cu marketcap de peste 1 miliard de dolari. Trebuie doar sa ne organizam mai bine si astfel, sa dam posibilitatea romanilor sa fie early investors in viitoarele proiecte tricolore de succes.
Cum punem bazele scolii romanesti de “think big”?
R.
===========
Altcoin pulse:
In locul review-ului de proiect pe care il gazduim de obicei in aceasta sectiune, azi va propunem articolul community managerului nostru, Endi. Smart, articulat si fun de citit si share-uit despre celebrele pizza cumparate cu un maldar de bitcoin.
Cateva pasaje:
Astăzi, 22 mai, este „Bitcoin Pizza Day„. Cel puțin în comunitatea cripto. Sunt șanse mari ca (aproape) toată lumea care a interacționat cu domeniul ăsta să fi auzit ceva-ceva despre povestea celor 2 pizza cumpărate cu Bitcoin. Cu 10.000 Bitcoin. Dar cum s-a întâmplat totul?
Ei bine, povestea efectivă există și astăzi pe forumul bitcointalk.org, forum pornit de către Satoshi Nakamoto. Când deschizi și începi să citești te simți de parcă ai fi acolo efectiv și ai participa la discuție. Doar că n-ai fost. Nu-i nimic. Dacă citești asta acum, în 2021, (probabil) încă suntem devreme.
(...)
Cei de la CoinTelegraph au scris un articol, după analiza oferită de Coinfirm, despre unde au ajuns în cele din urmă cei 10.000 Bitcoin. Doar 5.79%, adică 579 Bitcoin din cei 10.000 mai sunt într-o adresă. Restul sunt fie pierduți pe exchange-uri, fie împrăștiați în mai multe adrese mai mici.
După tranzacția inițială, pe 12 iunie, Laszlo a anunțat că e o ofertă deschisă și continuă, iar oricine vrea să îi ofere 2 pizza, va primi în continuare câte 10.000 Bitcoin. Pe 4 august a anunțat însă că „s-a închis la prăvălie”, având în vedere câte oferte a primit și faptul că nu mai „produce” așa multe monede zilnic.
Într-un interviu pentru CoinDesk, din 2020, Laszlo spunea că a pus suma de 10.000 de Bitcoin în anunț pentru că era o sumă de impact și chiar și-a dorit să aibă loc tranzacția.
(...)
Foarte mulți pot să râdă de Laszlo. Dar la momentul ăla, Bitcoin nu valora nimic. Nici o tranzacție cu Bitcoin nu avusese loc vreodată. Omul a fost un vizionar. Dacă ai deține o bucățică dintr-un proiect experimental, la cât din acea bucățică ai renunța pentru a o ajuta să crească? Este fix ce fac majoritatea fondatorilor de startup-uri, care renunță la părți și acțiuni din companiile pe care ei le înființează, doar pentru a primi finanțare și pentru a reuși să crească accelerat produse, brand-uri și companii. Pentru că e mult mai bine să ai 50% din ceva mare, sau 1% din ceva imens decât 100% din nimic.
(...)
În februarie, un user de pe Twitter și-a spus povestea. În care afirma că niciodată nu a cumpărat un Bitcoin întreg. Dar începând cu 3 februarie 2018, de acum 3 ani adică, în fiecare sâmbătă a cumpărat Bitcoin în valoare de 50$. A investit în total cam 7800$. Ajunsese în februarie 2021 la puțin peste 1 Bitcoin, care valorează astăzi aproximativ 35.000 $. Se numește dollar cost averaging.
Articolul integral - AICI.
============
Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Multi intreaba in live-ul de la Crypto after Dark despre proiectul Theta. Baietii ( si fetele ) de la Cryptonita vin cu raspunsul video:
Tot mai multi investitori institutionali vor incepe sa se uite dincolo de bitcoin si ethereum pentru ca inovatia in crypto incepe sa prinda contur si utilitate.
Ticketing-ul este una dintre cele mai la indemana utilitati ale NFT-urilor:
Cand Lawrence Summers, un fost U.S. Treasury Secretary ajuns la o varsta onorabila, vorbeste despre “digital gold” si rolul pe care crypto ar putea sa il joace pe viitor, iti dai seama cat de mainstream am ajuns cu mica noastra jucarie.
De la respingere, la circumspectie, la toleranta, la investitie. Ray Dalio, cel care manevreaza prin BridgeWater peste 100 de miliarde de dolari, o buna parte din acestia venenind de la fonduri suverane.
Acum cateva luni vorbeam despre faptul ca astfel de stiri nu ne vor mai intoarce privirile, devenind ceva uzual. Punem stirea aici doar ca sa avem prilejul de a ne bucura ca am ajuns in punctul asta.
==================
Cryptobook of the week: Bitcoin: Hard Money you can’t fuck with. Mai vreti si alte explicatii? Jason Williams e partenerul lui Anthony Pompliano ( Morgan Creek cu Mark Yusko) si antreprenor cu multiple big exits la activ.
Business book of the week: Your Next Five Moves: Master the Art of Business Strategy by Patrick Bet-David. Must-read. Good for business, good for life.
Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Crypto Cred. Nu posteaza foarte des, dar daca vreti sa invatati notiune sanatoase de trading, tot ce are public e foarte bun.
==================================
What we like:
In timp ce prin market inca se scurge sangele, cantitatea de stablecoins atingea new all time highs, semn ca big money se pregateste de cumparaturi.
La nici 2 zile distanta, asa cum am pus si intr-un instastory, cantitatea de USDC creste cu peste 30% in mai putin de o ora:
What makes us think:
Cum se manifesta inflatia in tarile mici si mijlocii e destul de simplu si am mai vorbit despre asta de-alungul newsletterelor anterioare. Cum se manifesta intr-o tara-continent cum sunt Statele Unite ale Americii e ceva mai greu de previzionat avand in vedere statutul dolarului in economia mondiala. In video-ul de mai jos, Patrick bet-David face o analiza foarte interesanta. Avand in vedere ca Bitcoinul ar putea deveni ( sau deja este?) un hedge foarte eficace impotriva inflatiei, e un exercitiu util sa incercam sa intelegem cele explicate de PBD.
Reply