- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #34: Volatilitate, te iubesc.
The Crypto Insider #34: Volatilitate, te iubesc.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
In ultimele luni, dar cu atat mai mult post-19mai, nu a existat vreun subiect mai dezbatut decat volatilitatea pietei crypto. Acest bau-bau ce tine departe oamenii (care altfel ar fi niste investitori usor de multumit cu castiguri mici si sigure) e mereu trecut cu litere mari si groase sub coloana “defectele pietei crypto”. Realitatea e mult mai simpla.
Volatilitatea e in ADN-ul pietelor; cu atat mai mult cele tinere si cu lichiditate scazuta. Hai sa presupunem ca de maine crypto devine stabil si toti acesti investitori institutionali vor spune “uite ce bine! Dupa aur, avem un nou store of value, cu alte caracteristici, multe din ele mai bune, deci un instrument excelent de hedging. Si se apuca de cumparat. Avand in vedere ca vorbim de un asset incredibil de util, nu vinde mai nimeni si astfel exista putina lichiditate pe piata. Se cumpara mult iar piata nu are lichiditate = volatilitate.
My point e ca nu poti fi concomitent atat un asset performant cat si unul putin mobil. Volatilitatea este pretul pe care il platim pentru oportunitate si, fara sa ne dam seama, volatilitatea este marele noroc pe care noi cei din retail il avem. Daca nu ar fi existat, pretul unui bitcoin ar fi fost de mult timp la valori astronomice, mult peste posibilitati celor mai multi dintre noi de a avea si 0.1, daramite unul intreg.
Riscul e un catalist al inovatiei. Cei care s-au aventurat in necunoscut cu Columb sunt cei care “au deschis harta lumii”.
Riscul este de asemenea un “must” pentru pietele libere unde volatilitatea muta banii de la cei putin rabdatori la cei care pricep conceptul de “delayed gratification” si isi pastreaza “pozitiile” indiferent de nivelul de panica existent la un moment dat. Atat timp cat tehnologia evolueaza, tot mai multi jucatori apar “in ring” si nu s-a invalidat niciuna din premisele initiale, de ce ai vinde?
Crearea in mod artificial a unei stabilitati fortate si mirajul unei predictibilitati sunt dusmanii reali ai progresului, nu volatilitatea. Daca nu ni s-ar fi parut ca putem face bani, cei mai multi dintre noi inca am fi ramas in afara crypto la fel cum probabil nimeni din cei care citesc aceste randuri nu si-a cumparat vreodata aur cu gandul ca e un bun store of value.
Problema cea mai mare cu care ne confruntam este ca nu avem rabdare cu adoption curve-ul asteptand totodata ca viitorul sa ni se releveze in mod linear.
Evolutia exponentiala vine la pachet cu volatilitatea si datoria fiecaruia dintre noi, ca early adopers, este sa ne constientizam foarte clar statutul cu tot ceea ce decurge din ecuatia asta: risc si huge upside.
Volatilitate este pentru crypto ca muzica dintr-un club: oricat de frumoasa ar fi incaperea, daca nu are muzica, nu are nici oameni si daca nu are nici oameni si nici muzica, nu e nimic interesant. Poate fi la fel de bine si o cripta.
We #gobig or #gohome.
Stay safe,
V
======================
Razvan’s Macro2c:
Ne uitam la Stakeborg cu atentie la sectorul DeFi pentru ca odata cu ideea de descentralizare a instrumentelor din zona “traditionala/centralizata”, prin eliminarea factorului subiectiv, vom asista si la eliminarea multor probleme asemenea celor care au generat ultima criza financiara.
Intr-un DeFi asa cum ni-l imaginam noi, Junk Bonds ar putea fi doar o amintire urata, o reminiscenta a unei lumi de care ne vom desprinde definitiv.
Proiectele crypto care vor reusi o translatare TradFi->DeFi aproape seemless ( ca despre asta e tehnologia pana la urma) vor deveni urmatorii decacorni, valori la care vor ajunge mult mai repede decat cei care s-au creat pana acum.
Toti tinerii finantisti si talentele din banci vor migra in timp record.
Nu uitati ca recent, Jon Dalby, CFO-ul de la Bridgewater-ul lui Ray Dalio ( peste 140 de miliarde under management) a plecat pe aceeasi pozitie la NYDIG, unul din gigantii din lumea crypto.
R.
===========
Altcoin pulse:
Astazi va povestim despre BarnBridge, un proiect cu co-founderi romani care isi propune sa faca valuri semnificative in DeFi. Mai jos lasam rezumatul, dar pentru cei care vor un review mai extins, analiza este aici. Pe viitor, vom muta zona de altcoin research intr-un raport lunar care va fi un instrument util pentru cei care sunt in cautarea unor informatii mai complexe, urmand ca Altcoin pulse, sectiunea din acest newsletter, sa ofere o perspectiva generala asupra pietei.
BarnBridge a fost proiectat in al doilea trimestru din 2019, dar a fost lansat oficial in septembrie 2020, dupa incheierea rundei de finantare initiale, de $1M la care au particiar printre alti figuri cunoscute ale DeFi-ului: Stani, CEO-ul de la AAVE, Kain, CEO-ul de la Synthetix sau ParaFi Capital .
BarnBridge doreste sa faciliteze tranzitia dinspre TradFi catre DeFi, prin solutii de management al riscului.
BarnBridge este un protocol care, pe scurt, tokenizeaza, compartimenteaza si cuantifica riscul asociat cu yield-ul sau volatilitatea preturilor, cu scopul de a-l face tranzactionabil si mai usor de inteles de catre comunitatea DeFi. BarnBridge reduce riscul asset-urilor digitale si al yield-ului, impartindu-l in bucati numite “tranches”, care ulterior pot fi separate si cumparate de catre investitori.
In esenta, BarnBridge uniformizeaza curba de risc, prin derivative tokenizate, care pot fi cumparate in ideea de a elimina sau reduce volatilitatea asociata cu pretul unui asset sau cu yield-ul.
Protocolul poate lua un asset sau un instrument financiar, ca mai apoi sa programeze anumite reguli pentru a aloca castiguri sau pierderi celor ce detin diferite “tranches” (segmente) ale derivativelor, totul fiind realizabil prin intermediul unor tokeni tranzactionabili.
Problema pe care BarnBridge doreste sa o rezolve:
Din moment ce DeFi e un concept relativ nou, raportat la domeniul finantelor traditionale (TradFi), infrastructura care exista in TradFi inca nu a fost construita in totalitate si pe DeFi, dintr-un motiv destul de simplu.
Chiar daca infrastructura financiara la nivel conceptual este aceeasi, si in DeFI, si in TradFi (o piata, un asset, derivative, etc.), factorii fundamentali care stau la baza sunt complet diferiti (Centralizat vs descentralizat, open source vs closed source, etc.) ceea ce face ca aparitia unor instrumente financiare pe DeFi, care exista de mult timp in TradFi, sa fie dependenta de echipe care le pot proiecta, tinand cont de paradigma noului sistem care este DeFi.
Mai exact, abilitatea de a imparti riscul in segmente mai mari sau mai mici de yield e ceva ce exista in finantele traditionale de mult timp (CDO - collateralized debt obligation - care au avut un rol major in criza financiara din 2008, CMO - collateralized mortgage obligation, etc.).
Solutia oferita:
Aici intervine BarnBridge si introduce acest proces, sub o forma diferita si mai eficienta din moment ce elimina intermediarii, prin 2 produse care intra in categoria de Smart Bonds:
Smart Yield
Smart Yield (lansat in Martie 2021) e un instrument construit ca sa elimine sau sa reduca componenta de risc asociata cu rata dobanzii (yield).
Sistemul are 2 tipuri de participanti:
Junior token holders: jTokens (Riscul e mai mare). Acestia ofera lichiditate si “cumpara” risc de la Senior bond holders. In acest caz, riscul inseamna ca rata yield-ului scade.
Senior bond holders: sBODNs (Riscul e mai mic). Acestia au un yield garantat pentru toata durata existentei sBOND.
Smart Alpha
Spre deosebire the Smart Yield, unde factorul de volatilitate vine de la fluctuatia yield-ului, la Smart Alpha acesta vine de la pretul assetului. Modelul de functionare e acelasi, prin segmentare (tranches) si tokenizare. De exemplu, daca pretul 1 ETH e de 2000$ si acesta scade pana la 1800$, segmentul cel mai riscant (junior tranche - tokenul fiind jETH) va absorbi cea mai mare parte a pierderii, mETH (mezzanine tranche) va absorbi o pierdere mai mica, si sETH (senior tranche) pierderea cea mai mica. La fel s-ar intampla, binenteles, si in cazul in care pretul ETH ar creste la 2200$. Aceste instrumente se numesc risk ramps in cadrul proiectului.
Tokenul $BOND:
Moneda $BOND e de tip ERC-20 si e folosita pentru:
Staking
Guvernare in cadrul ecosistemului
Concluzie:
Prin functionalitatile protocolului, BarnBridge reprezinta un proiect inovativ si foarte interesant pentru comunitatea DeFi. Chiar daca acest concept exista in finantele traditionale de mult timp, faptul ca l-au adus in DeFi, l-au adaptat si l-au facut si mai bun, din punctul meu de vedere, prin faptul ca smart contracts sunt transparente si ca nu exista nevoia unui intermediar in acest proces, ii ofera acces la un segment de utilizatori experimentati din DeFi, lucru care se vede usor si in TVL (77 de milioane USD).
Asta a fost posibil doar prin intermediul primului produs lansat, Smart Yield. Daca totul va merge bine, lansarea celui de al doilea sunt sigur ca va atrage foarte multa atentie.
Faptul ca echipa muta sistemul de guvernare catre un DAO, unde deciziile vor fi in mainile comunitatii, este un lucru bun, pentru ca formeaza si mentine o comunitate activa si determinata sa creasca adoptia si sa imbunatateasca protocolul.
Pe langa asta, partea de tokenomics e foarte atractiva pentru mine. Modul de distribuire a tokenului este unul centrat pe comunitate, si nu doar pe investitori si echipa (cum se intampla la multe proiecte) si, mai mult de atat, perioadele de vesting sunt gandite bine (100 de saptamani) si te duc foarte departe de ideea de rug pulling / scam.
Aceste lucruri, puse cap la cap cu o echipa cunoscuta si experimentata, sunt niste indicatori foarte buni ca proiectul este aici pe termen lung si ca vine hotarat sa se pozitioneze in nisa sa.
BarnBridge e un proiect complex la prima vedere, dar lucrurile se simplifica pe masura ce avansezi in research. Oricum zona DeFi e, in general, plina de useri experimentati si obisnuiti cu genul acesta de proiecte, care necesita un efort intelectual mai mare. Din punctul meu de vedere, proiectul e excelent si extrem de interesant, cu mult potential in urmatorii ani, mai ales ca e in pozitia de pionier in zona de tokenizare a riscului.
============
Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Un video review atat despre Chainlink cat si despre importanta oracolelor in crypto.
In septembrie pare ca vor veni smart contracturile pe Cardano
Ar fi absolut hilar sa vedem un Ethereum ETF aprobat de catre SEC inaintea unuia pe Bitcoin. WisdomTree incearca.
Sa fii o companie mereu in avangarda evolutiei tehnologice si sa stai sa te uiti la blockchain fara sa faci vreun pas in sensul asta e nebunie curata.
Paypal e smart si isi da seama ca nu are sens sa te opui inevitabilului. Daca nu ar fi facut-o ei, altcineva sigur ar fi venit cu o astfel de deschidere si ar fi furat startul. E acelasi motiv pt care Apple nu mai poate sta foarte mult departe de industria crypto. Game theory in motion.
Cand Uniswap va rula pe layer2 solutions, Pancake va avea probleme in a mai acumula din ce in ce mai multa lichiditate si atentie. Deciziile din DAO-ul celor de la Uniswap vin la fix pentru investitori: piata se reseteaza iar Pancake are la sfarsitul lui iunie noi features de anuntat. Batalia dintre Pancake si Uniswap va fi epica.
==================
Cryptobook of the week: Bitcoin: Hard Money you can’t fuck with. Mai vreti si alte explicatii? Jason Williams e partenerul lui Anthony Pompliano ( Morgan Creek cu Mark Yusko) si antreprenor cu multiple big exits la activ.
Business book of the week: Your Next Five Moves: Master the Art of Business Strategy by Patrick Bet-David. Must-read. Good for business, good for life.
Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: TheMoon. Ori iti place ori il detesti. Merita incercat si vazut daca se muleaza pe gusturile voastre.
==================================
What we like:
83 de investitori institutionali au investit un minim de $50.000 in instrumentul creat de cei de la Fidelity - Wise Origin Bitcoin Index Fund. Suma totala under management a depasit 100 de milioane de dolari sau o medie de 1.2 milioane de dolari/investitor. Fidelity intra astfel in clubul 100 mill+ in BTC under management, club din care mai fac parte Galaxy, Pantera si NYDIG.
Fiind vorba de setup-uri care au primit acordul SEC si luand in considerare faptul ca deja exista precedentul ETF-ului din Canada, e o chestiune de timp pana cand vom avea primul ETF in Statele Unite ( ETF-ul propus chiar de Fidelity tocmai ce intra in review). Se apropie momentul cand va fi impotriva intereselor investitorilor din propria ta tara sa nu creezi cadrul necesar ca acestia sa poata investi in ceea ce-si doresc.
What makes us think:
Ignoranta pe care o manifestam fata de devalorizarea de facto a monedelor in care ne tinam economiile nu ne loveste decat atunci cand ajungem in situatii din care e foarte greu sa iesi. Genul asta de setup-uri sunt dificile pentru ca singurul lucru pe care il poti face este sa strangi din dinti, sa mergi inainte si sa te asiguri ca ti-ai invatat lectia. Chiar daca esti membru al Uniunii Europene si ti se pare ca tie nu ti s-ar putea intampla, tot e mai bine sa fii smart si prevazator. Mai jos, cateva imagini care vorbesc de la sine. De cati bolivari ai nevoie pentru a cumpara un pui, o mana de morcovi sau hartie igienica.
Reply