• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #35: Razvan: Green Bitcoin, forma suprema de store of value

The Crypto Insider #35: Razvan: Green Bitcoin, forma suprema de store of value

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Razvan’s Macro2c:

Elon a beneficiat de-alungul timpului de o relatie cel putin prietenoasa cu cei care conduc destinele Statelor Unite. Numai pana la nivelul anului 2015, companiile sale au primit ajutoare de aproape 5 miliarde de dolari. Din datele publice strict pentru Tesla, pana in 2020 Elon a primit 2.44 miliarde de dolari.

Cea mai mare problema cu care Musk s-a confruntat constant a fost aceasta nevoie constanta de lichiditate. Criticii s-au grabit sa acuze dependenta buzunarul statului, dar daca e sa fim onesti pana la capat, Ford a primit in total aproape 34 de miliarde de dolari de la statul american desi fac masini unde elementul de noutate tinde spre zero.

Inovatia ca si cercetarea sunt mari mancatori de bani si e normal sa fie asa pentru ca rezultatele muncii oamenilor din respectivele zone are o caracteristica aparte: se experimenteaza mult, dar un breakthrough are upside foarte mare.

Daca Elon ar acumula o cantitate mare de bitcoin si acesta ar ajunge sa valoreze cateva sute de mii per unitate, omul si-ar putea rezolva cashflow-ul pentru orice nebunie vrea sa incerce pe viitor. In cheia asta inteleg eu valurile pe care le creeaza in piata ( inclusiv cu Doge) si readucerea pe in discutie a unui subiect ultra-dezbatut precum consumul de energie pe care il presupune minarea de bitcoin. Dupa intalnirea “orchestrata” de Michael Saylor am devenit si mai convins ca un “green bitcoin” sau “eco bitcoin”, pentru care s-ar putea ajunge sa se plateasca un premium eventual, ar putea fi planul lui Musk pentru a acumula cantitati considerabile din ceea ce ar putea deveni si cu ajutorul lui, “the supreme store of value”.

Vom vedea cand va face Tesla un nou raport financiar cat bitcoin detin, dar nu cred ca suntem departe de momentul ca Elon va transforma Tesla, sub o forma sau alta, intr-un bitcoin mining company. Ca o va face prin prima fabrica de minat green bitcoin (miscare cu care va deveni totodata si idolul tuturor organizatiilor care se ocupa de scaderea emisiilor de CO2, incalzire globala,etc) sau prin transformarea fiecarei masini intr-un vehicul de captat energie solara

Chiar daca in mass-media deja se misca subiectul, nimeni nu are nici audienta si nici impactul pe care Elon Musk il are atunci cand se hotaraste sa se ocupe îndeaproape de un subiect. Cei mai multi din noi l-am injurat pentru modul ciudat in care alege sa isi foloseasca conturile de social media, dar sa nu ne mire daca vom concluziona peste ani de zile ca evolutia bitcoinului a fost de fapt accelerata de implicarea lui.

Concomitent trebuie sa acceptam ca orizonturile spre care avanseaza o minte articulata precum cea a lui Musk nu sunt accesibile celor mai multi dintre noi. Atunci cand nu intelegem ceva si avem tedinta de a-l injura ar fi bine sa ne oprim pentru cateva secunde si sa realizam ca atunci cand te intereseaza big picture-ul si misiuni aparent imposibile, ce se intampla intr-o random zi de marti din luna aprilie a anului 2021 este complet irelevant. Ca bitcoinul e $35.000 sau $55.000 e un detaliu, un stepping stone.

La fel de posibil este sa ma insel si Elon sa o fi luat complet razna cum tot mai des auzim. Analistii si viitorii istorici ai bitcoinului vor putea sa analizeze intr-un mod mai obiectiv daca si cat va fi influentat Musk evolutia bitcoinului.

Pana atunci insa, eu inca pariez pe faptul ca Elon a centrat o minge la care stie ca va ajunge tot el sa dea cu capul si exista un plan in jurul conceptul de Green Bitcoin, un sah dat mainstream-ului care va fi nevoit sa accepte ca bitcoin nu este doar cel mai bun store of value, dar si un instrument necesar pentru viitorul sistemelor financiare de la nivel mondial.

E.M. wins big si noi toti din industrie impreuna cu el.

R.

===========

Scott Minerd de la Guggenheim Partners ne anuntat pompos vineri ca in weekend o sa ploua.

Hai sa ne gandim de ce investment officer-ul unui colos ( 300 de miliarde de dolari+ AUM) isi bate capul sa scrie un tweet ( chiar daca ar fi fost dat de un asistent) intr-o vineri cand bitcoinul deja trecuse prin mai multe furtuni de volatilitate.

  1. Vrea binele urmaritorilor sai de pe Twitter. Inca o dovada ca primele ipoteze care ne vin in minte sunt adesea cele mai proaste.

  2. S-a gandit sa mai dea totusi un tweet avand in vedere ca o facuse ultima data cu mai mult de o saptamana inainte? Miliardarii astia cand se plictisesc, domne, ce le mai da prin cap?!

  3. Vrea sa cumpere bitcoin ieftin? Could be, dar sunt metode mai bune prin care poti face asta.

  4. Vrea sa isi testeze propriul “Elon effect”? Could be, dar daca asta e varianta, a esuat. Cand ai poza in costum la avatar carisma ta in randul investitorilor crypto e nula.

Indiferent ce ne hotaram sa credem, un astfel de tweet, corelat cu celelalte o mie de argumente pe care le aducem aproape in fiecare numar al newsletterului nostru, e dovada faptului ca bitcoin conteaza si ca, indiferent de pret, crypto e aici pentru a ramane si pentru a schimba lumea in bine.

Cum si de ce sa te mai sperie o capitulare generata artificial si manipulata grosolan?

We #gobig or #gohome.

Stay safe,

V

==========================

Altcoin pulse:

Indiferent ca preturile monedelor scad sau cresc, cei care construiesc in industria crypto raman la butoane si dezvolta lucruri. Pe termen lung, asta este singurul lucru care conteaza cu adevarat pentru ca daca vor reusi ceea ce isi propun, upside-ul va fi imens si toti investitorii vor beneficia de pe urma lui.

  1. Performanta saptamanala per sectoare prezentata de cei de la Messari.

Ce mai este interesant de punctat aici este ca odata ce pretul bitcoinului a scazut semnificativ pana in zona capitularii, corelatie bitcoin/alts a atins cote maxime semn ca inca suntem departe de momentul cand altsurile vor avea “o viata proprie” chiar daca bitcoin domination a scazut constant timp de saptamani la rand.

Si corelatie alts/ETH ajuns la 80-90% ( in functie de sector) dupa ce atinsese si cote de 40% (la inceputul lui martie) sau 50% ( in prima saptamana din mai)

  1. Polygon ( fost Matic ) e un cal naravas in materie de pret ( mai ales dupa ce Mark Cuban si-a anuntat investitia) , dar unul docil si extrem de harnic cand vine vorba de extinderea ecosystemului. Awesomepolygon.com e un site care reuneste toate cate se intampla lately.

  1. Trading volumes pentru Ethereum incep sa fie mai mari decat cele pentru bitcoin cu cateva zile inainte de London Hardfork. E prea devreme ca sa numim asta un trend, dar e o chestiune de urmarit cu atat mai mult cu cat Ethereum este cel care da tonul alts-urilor.

  1. Pe 30 iunie, Cosmos va lansa bridge-ul prin care aplicatiile din Ethereum vor putea “sa se porteze” la ecosystemul Cosmos. Va fi un moment interesant in care se va vedea daca exista cu adevarat un apetit in sensul asta avand in vedere ca si Cardano are in plan un bridge asemanator.

  1. Ripple mai castiga o mica batalie in razboiul cu SEC. Toata povestea se va termina probabil cu o amenda nesemnificativa si povestea merge mai departe spre bucurie milioanelor de investitori. O fi bine? O fi rau?

  1. Universe XYZ un proiect NFT foarte ambitios cu o echipa foarte buna si investitori unul si unul are huge numbers inainte sa ajunge pe piata. To keep an eye on.

  1. Sushi, asemenea multor proiecte DeFi de pe Ethereum ( scriam de Uniswap in newsletterul anterior) va face deployment pt Arbitrum, o solutie eleganta de scalare.

============

Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Video review-ul cu care v-am obisnuit e astazi despre Polkadot:

  1. Aftermath. Nu stim inca daca DIP-ul e over, dar daca e, avem o idee cam cat bitcoin a mers de la new wallets spre whales si altii care inteleg ce se intampla in piata.

  1. Primele efecte ale miscarilor de trupe din randul minerilor chinezi.

  1. Dinamo Kiev va vinde bilete sub forma de NFTs pe Binance NFTs marketplace. Avem deja multe saptamani in care acoperim cel putin o stire in care apar fie sportivi, fie echipe din diferite sporturi care intra in crypto space.

  1. Saga crypto in India ajunge la episodul n+1. Cu cat neintelegerile intre diferite institutii se prelungesc, sansele sa existe o legislatie agresiva impotriva crypto scad.

==================

Cryptobook of the week: DeFi beyond the Hype. Nu e o carte, dar sunt 20 de pagini foarte bine scrise despre o industrie emergenta care creste exponential fix sub ochii nostri. Barnbridge, proiectul pe care l-am acoperit in numarul anterior in zona de Altcoin Pulse, apare la capitolul “Risk Management Innovations”.

Business book of the week: Barking Up the Wrong Tree: The Surprising Science Behind Why Everything You Know About Success Is (Mostly) Wrong by Eric Barker. Cartile care ne plac cel mai mult sunt cele care au utilitate si dincolo de business, cele care te ajuta sa te pozitionezi si in viata. Cea scrisa de Eric Barker ( bun nume ) e si amuzanta si extrem de actuala.

Romanian exchange that we recommend:LDV Exchange(disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching:Crypto Capital Venture. Un tip foarte harnic, pune o tona de content in fiecare saptamana.

==================================

What we like:

Dupa cum discutam si intr-unul din ultimele “Crypto After Dark”, cantitatea de stablecoins din piata creste cu o viteza incredibila, trend ce pare sa isi continue parcursul indiferent de evolutia preturilor.

Dincolo de faptul ca lichiditatea este un subiect de o importanta majora, stablecoins sunt cel mai facil instrument de inteles de catre cei nou-veniti in lumea crypto. Cu cat vor fi mai multi cei care vor intelege diferenta intre dolarii din buzunarul lor ( la care primesc dobanzi ridicole, daca nu chiar negative) si cei de pe blockchain ( unde pot avea randamente semnificativ mai mari, BlockFi - 8.5% pentru a mentiona un jucator safe) cu atat curba ascendenta a adoptiei va fi mai abrupta.

What makes us think:

Goldman Sachs a publicat un raport in care, la pagina 18, isi fac publica opinia conform careia ETH este un mai bun store of value decat bitcoin. Dupa cum va puteti imagina, un astfel ca pacat capital a generat o furtuna pe Twitter iar raportul a fost demolat de bitcoin maxis.

Povestea vina la putin dupa ce Todd Morley, co-founderul de la Guggenheim, compara utilitatea Ethereum-ului vs BTC venind cu argumente in favoarea primului.

Pana la urma, avem doua variante: sa ne informam si sa hotaram singuri pe cine pariem cu banii nostri sau sa asteptam ca timpul sa isi faca datoria si sa decanteze adevarul.

Reply

or to participate.