- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #36: Cu fata la joc.
The Crypto Insider #36: Cu fata la joc.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Razvan’s Macro2c:
Inca de la primele discutii pe care le-am avut cu Vlad, ne-am dorit ca Stakeborg sa incerce, pe cat posibil, sa pastreze din caracteristicile fundamentale ale industriei crypto.
Dincolo de descentralizare, companiile care construiesc in zona blockchainului se mișca foarte repede in a atrage talent, investitori implicati si advisori care sa ii ajute sa arda etapele intr-o maniera inteligenta care grabeste cresterea exponentiala.
Incepand de ieri, Stakeborg are doi noi investitori si adviseri alaturi de care ne propunem sa ne ducem misiunea mai departe.
Bogdan Jantea este antreprenor cu state vechi in HoReCa si real-estate iar backgroundul lui de arhitect il ajuta sa fie extrem de organizat si structurat atunci cand vine vorba de planificare strategica.
Emil Anton este fondatorul Alux.com, o platforma media care doar pe Youtube are peste 3.5 milioane de subscriberi. Am remarcat experienta si skillurile pe care le-a dobandit in ultimii multi ani de digital marketing & social media inca de la prima intalnire si ne bucuram ca a ales sa vada viitorul crypto din barca Stakeborg.
R.
===========
Scriam data trecuta despre Scott Minerd de la Guggenheim Partners care avea o premonitie cu privire la volatilitatea pietei din weekendul trecut. Era primul lui tweet dupa vreo 9 zile.
De atunci, a mai trecut o saptamana si nicio presimtire sau vreun gand ce ar putea fi share-uite pe Twitter nu l-au mai incercat pe Minerd desi de data asta chiar avea ce sa spuna pentru ca Guggenheim Partners a inceput demersurile pentru un fond care poate intra inclusiv in zona crypto. Mai mult, Minerd e cel desemnat sa il manevreze.
Unde se pot castiga multi bani, se si pot pierde la fel de repede iar in crypto inca avem o lichiditate scazuta care permite ca cei informati si cu resurse semnificative sa poata misca si scutura piata atunci cand simt slabiciune.
Retailul a fost dintotdeauna cel mai expus. Sa nu credeti ca Wall-Street-ul a avut vreodata alte practici. Atat timp cat unul ca mine sau ca tine nu avem fondurile necesare pentru a-i concura, ne ramane o singura arma la indemana: educatia continua.
Ce a facut Minerd a fost simplu, dar 99% dintre persoanele fizice fie nu au vazut desfasurarea evenimentelor, fie nu i-a interesat, fie fug dupa schema in loc sa faca ce fac “the big boys”, nu ce zic.
Asta e motivul pentru care, prin newsletterul nostru am incercat constant sa aducem in prim-plan nu ceea ce se intampla pe scena mare, pentru ca asta puteti vedea si singuri, ci semnificatia acestor succesiuni de evenimente. Dubiile care planau asupra industriei acum 3-4 ani s-au rarit, dar nu au disparut complet iar atat timp cat volatilitatea va da posibilitatea unor oportunitati uriase, FUD-ul va exista ca arma pentru a directiona o cantitate cat mai mare de bitcoin sau ethereum spre buzunarele adanci sau/si cele informate.
Daca mai multi bani nu putem avea peste noapte, mai smart si mai strategici putem fi inca de acum.
Ne vedem diseara, la 18.00, la un nou “Crypto after Dark”.
We #gobig or #gohome.
Stay safe,
V
==========================
Altcoin pulse:
Andrei vine cu un nou review din zona mai complicata dar plina de oportunitati a DeFi-ului: Ribbon Finance.
Ribbon Finance este un protocol construit pe Ethereum, care creează produse structurate în DeFi, prin intermediul cărora mai multe derivative sunt combinate într-un singur produs, care ulterior poate fi cumparat, în funcție de apetitul pentru risc al utilizatorului. Planul celor de la Ribbon Finance e să ofere 4 categorii de produse structurate: Volatility, Yield Enhancement, Principle Protection și Accumulation.
Odată cu Mainnet-ul de pe 15 februarie, echipa a lansat categoria Yield Enhancement, un produs al cărui scop e să ofere un yield mai mare decât alternativele găsite în DeFi în momentul de fata (lending/borrowing, liquidity pooling, etc.), urmând ca într-un viitor să fie lansate și celelalte 3 produse.
Problema pe care Ribbon Finance doreste sa o rezolve:
Majoritatea yield-ului din cadrul DeFi provine din anumite variații de mecanisme de lending/borrowing. Din motivul acesta, asseturi ca ETH sau WBTC generează, în general, un yield relativ mic, pentru că majoritatea userilor care împrumută, preferă stablecoin-uri (USDC, DAI, etc.) din motive evidente.
Ribbon Finance, prin instrumentele financiare pe care le oferă (instrumente financiare care exista de mult timp în finanțele tradiționale, în diferite forme) sub o formă automatizată prin smart contracts, doresc să ofere utilizatorilor strategii alternative de a produce yield.
Solutia oferita:
În finanțele tradiționale, produsele structurate sunt, în general, disponibile doar indivizilor cu un net worth mai mare sau fondurilor de investiții. Mai mult, nu sunt tot timpul transparente, au o limită minimă de investit și restricții, în funcție de localizarea geografică.
În schimb, prin modelul de funcționare al DeFi, Ribbon Finance poate folosi smart contracts pe post de brokeri și oferi astfel, într-un mod transparent, strategii de tip Options (Un contract de tip Options este o înțelegere între două părți, pentru a facilita o potențială tranzactie, la un preț predefinit - numit strike price - cu o dată de expirare) prin intermediul cărora utilizatorii își depozitează asseturile într-un Vault care rulează automat aceste strategii.
În momentul de față, există Vaults din categoria Yield Enhancement, create în cadrul protocolului - orice Vault are un manager care alege strike price-ul.
- T-USDC-P-ETH (în acest Vault poți depozita USDC și protocolul generează yield printr-o strategie de tip Options, folosind ETH - ideea din spate e că, profitul este făcut cand prețul ETH crește și generează un yield negativ cand un anumit strike price este atins - mai simplu spus, acest vault investește USDC în locul tău în aceasta strategie, deci ține locul unui broker din finanțele tradiționale);
- T-WBTC-C (în acest Vault poți depozita WBTC și protocolul generează yield, folosind fluctuația prețului WBTC - yield-ul va fi mai mare sau mai mic în funcție de cât de apropiat este strike price-ul de prețul BTC);
- T-ETH-C (Acest Vault funcționează la fel ca T-WBTC-C, doar că folosește ETH, în loc de WBTC)
Important de menționat e că protocolul folosește smart contracts care iau lichiditatea din alte protocoale de tip Options de pe Ethereum, Hegic și Opyn.
Ribbon găsește cel mai bun preț de pe cele două, ca ulterior să investească în strategiile de Options, în numele utilizatorilor.
Utilitatea tokenului RBN:
Tokenul $RBN nu a fost lansat încă. În următoarele săptămâni, echipa va oferi mai multe detalii legate de partea de tokenomics. Ca prim pas, 3% din supply-ul total de tokeni RBN au fost oferiți printr-un airdrop unor utilizatori din cadrul comunității (1620 de adrese ETH s-au calificat pentru airdrop).
Echipa a anunțat că 30 de milioane de RBN au fost oferite comunității, așa că putem deduce că supply-ul maxim va fi de 1 miliard.
Concluzie:
Ribbon Finance, ca și BarnBridge, este un proiect care preia anumite instrumente financiare din zona de finanțe tradiționale, aducându-le în DeFi, sub o forma diferită, bineînțeles.
Ribbon este un proiect complex, care necesită cunoștințe destul de avansate pentru a înțelege în totalitate toate produsele pe care inițiatorii proiectului le-au lansat sau își propun să le lanseze.
Ce e cert e că, aceste instrumente financiare (de tip Options, în momentul de fata) sunt simplificate și oferite oricărei persoane care se conectează cu un wallet Metamask și depozitează USDC, ETH, sau WBTC în cadrul protocolului.
Așa că, pentru a atrage mai mulți utilizatori, nu e necesar ca toată lumea să înțeleagă mecanismele de funcționare, cum nu toată lumea care oferă lichiditate pentru yield înțelege exact cum funcționează un liquidity pool.
Este, cu siguranta, un proiect interesant și inovativ pentru DeFi și pentru mine; cele mai bullish lucruri legate de Ribbon sunt: investitorii (Coinbase!), un produs fără competiție (asta nu e întotdeauna un lucru bun, pentru că trebuie să formezi nișa respectivă de la 0) și un Total Value Locked care deja a ajuns la 32M USD (adevărul e ca nu putem ști cât din TVL e artificial și cât e organic).
Minusuri sunt foarte multe, dar proiectul e la început și se vede foarte clar că nu are o echipa mare în spate.
Sunt foarte curios cum vor arăta următoarele produse și cum va evolua TVL-ul pe viitor. Este un proiect care merită ținut sub observație în anii următori.
Nu va fi niciodată (probabil) un proiect cu un market cap uriaș, dar își poate găsi un loc bun într-un DeFi care se află într-o expansiune continuă.
============
Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
Video review-ul cu care v-am obisnuit e astazi despre AAVE:
Cand Google si Facebook au interzis reclamele ce au legatura cu industria crypto a parut a fi o masura luata impotriva numeroaselor scam-uri. Nu stiu daca numarul lor a scazut neaparat, dar de abia acum cei care monopolieaza piata “de atentie” digitala par a avea o oarecare deschidere. Dar nu prea mare.
Sa vezi politicieni, fie ei si cu background de economisti, incercand sa isi croiasca drum prin desisul digital pare a fi un clip cu elefanti mergand pe trotinete.
Stim deja din 2017-2018 ca astfel de stiri, precum si ingroparea bitcoinului in mod oficial pe la canalele TV americane, sunt bullish signs. Cand ei vor sa te faca sa te uiti la dreapta, incepe prin a te gandi ca sunt sanse mari ca solutia sa fie la stanga.
Too much drama, so much nonsense. Ignore the drama si ochii la minge.
Mai sunt si politicieni din cealalta tabara.
Dar si nigerienii care se razgandesc a 14 oara doar ieri.
==================
Cryptobook of the week: DeFi beyond the Hype. Nu e o carte, dar sunt 20 de pagini foarte bine scrise despre o industrie emergenta care creste exponential fix sub ochii nostri. Barnbridge, proiectul pe care l-am acoperit in numarul anterior in zona de Altcoin Pulse, apare la capitolul “Risk Management Innovations”.
Business book of the week: Barking Up the Wrong Tree: The Surprising Science Behind Why Everything You Know About Success Is (Mostly) Wrong by Eric Barker. Cartile care ne plac cel mai mult sunt cele care au utilitate si dincolo de business, cele care te ajuta sa te pozitionezi si in viata. Cea scrisa de Eric Barker ( bun nume ) e si amuzanta si extrem de actuala.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Crypto Capital Venture. Un tip foarte harnic, pune o tona de content in fiecare saptamana.
==================================
What we like:
Ethereum pare un silent killer care vocifereaza putin si isi ascute constant toporul. Fie ca vorbim de scaling solutions ( Polygon, Optimistic rollups, ZK rollups, Arbitrum), new proposals care sa il faca mai scarce sau mai fiabil, noi dapps-uri, evolutia celor deja existente sau ETH 2.0, Ethereum pare o bestie careia ii mai cresc 3 noi capete in fiecare zi.
5.2 milioane de ETH sunt locked in contractul aferent Eth 2.0
Investitorii institutionali acumuleaza si ating un nou record.
Suntem aproape de ceea ce Vlad si Razvan discutau despre Ethereum vs Bitcoin? Greu de zis, dar avem tot mai multe semnale in sensul asta.
What makes us think:
“We can view NFTs as liquid intellectual property for all forms of digital content, a marketplace which is measured in trillions of units that is about to be tokenized.” - Jake Bruhkman
Proprietatea intelectuala a fost de-alungul timpului o mare bataie de cap pentru ca e ineficienta: nu exista o standardarizare si de aici deriva faptul ca are un market opac si greoi. Odata cu NFT-urile, tot mai multi oameni isi vor putea nu doar monetiza skillurile si implicit proprietatea intelectuala dar o vor si putea muta cu o mai mare usurinta beneficiind de mediul digital.
GaryVee are un clip de 45 de minute intitulat “NFTs for beginners” care e relevant in contextul discutiei de mai sus.
Reply