• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #43: Nebunia NFTurilor: BAYC, Universe & BullsOnTheBlock

The Crypto Insider #43: Nebunia NFTurilor: BAYC, Universe & BullsOnTheBlock

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Ca in atatea lucruri din viata asta, nu ceea ce se construieste propriu-zis schimba lumea ci modul in care oamenii utilizeaza acel ceva, scalandu-l, are potentialul de a contribui masiv la progres. Asta e concluzia principala cu care am ramas dupa cateva zeci de ore petrecute in lumea NFT-urilor in ultimele 2 saptamani.

Am sa trec peste fenomenul numit Cryptopunks pentru ca acolo e o poveste ceva mai lunga si am sa ma opresc la Bored Ape Yacht Club o colectie de 10.000 de maimute care are un succes imens desi nu au trecut decat 2 luni de la lansarea oficiala a proiectului. Volumul zilnic de tranzactionare depaseste constant 1-1.2 milioane de dolari iar cele mai ieftine au ajuns deja la peste 3 ETH, aproape 40x neluand in calcul ca cele mai scumpe NFTs de la BAYC se dau deja pe zeci de ETH.

Iar daca va intrebati cine e colectionarul care a beneficiat cel mai mult de hype-ul BAYC, meet Pranksy care a mintat aproape 1000 din cele 10.000 de apes.

Marketcap-ul intregii colectii este in prezent in jurul valorii de 120 de milioane de dolari si nebunia a devenit si mai mare dupa ce fiecare detinator de ape a primit prin airdrop cate un caine din noua colectie numita “Bored Ape Kennel Club”. Avg Price-ul a ajuns deja la 1.8 ETH, in caz ca va intrebati.

De unde vine valoarea poate va intrebati si nu e de mirare pentru ca de la intrebarea asta am plecat si eu in research-ul meu. Raspunsul e simplu, dar amplu in acelasi timp, e un mix intre:

  1. Arta

  2. Nebunia de colectionar (acelasi motiv pentru care dam bani pe pliculete cu fotbalisti)

  3. Spirit antreprenorial ( mai ales din analiza pe care trebuie sa o faci ca sa identifici NFT-ul cu cel mai mare potential viitor de crestere)

  4. Utilitate ( poti folosi NFT-ul tau in scopuri comerciale, participi activ la dezvoltarea roadmap-ului)

  5. Si mai ales COMUNITATE ( Daca o sa intrati pe Discord-ul celor de la BAYC o sa fiti uimiti cum 24/7 o buna parte din cei peste 4000 de ape owners creaza o efervescenta incredibila)

In era internetului comunitatile sunt cele care stabilesc standardele, ce e valoros si ce nu, cu atat mai mult in industria asta unde nu doar ca suntem excesiv de tribali, dar “showing your crypto social status” a luat locul dansatului in club cu paharul de Moet in mana.

Din lipsa de spatiu am sa ma opresc nu inainte de a mentiona doua resurse pe care le-am gasit foarte utile atunci cand incerci sa intelegi mai bine o colectie de NFTs:

Iar pentru cei dintre voi care isi doresc posibile colectii mai la inceput si cu preturi rezonabile:

  1. BullsOnTheBlock a fost lansat acum cateva zile cu un hype imens in spate si pretul mediu e deja la 5x fata de cat a costat mintarea ( desi au avut multiple probleme legate de gas price in primul rand). Price floor-ul de intrare e 0.18 ETH conform Rarity Tools.

  1. Universe XYZ proiectul de care am mentionat si in live si-a lansat in aceeasi zi cu BullsOnTheBlock prima colectie - The Polymorphs ( de aici si pretul la gas). 10.000 au fost sold-out in mai putin de 30 de minute. Pretul mediu e putin peste cel de mintare si cred ca decolarea aici va fi ceva mai lenta pentru ca au implementate cateva noi features care vor face mai grea curba de adoptie. Ce ii diferentiaza e viziunea long-term unde toate earningsurile revin Universe DAO care e constituit din cei care detin si fac staking la moneda $XYZ.

  1. Wicked Craniums e nice si are un alt aer, putin mai creepy. Pretul mediu e tot pe la 0.4 ETH ca si la BOTB iar price floor-ul e 0.21 ETH.

E un subiect asupra caruia voi mai reveni pentru ca asistam la crearea primelor colectii cu potential real de a avea long-term legacy si implicit acestea sunt si oportunitati bune de a diversifica portofoliul crypto in afara tokenilor cu care ne-am obisnuit.

We #gobig or #gohome.

Stay safe,

V

==========================

The Altcoin Pulse

  1. Un video review in care se surprind foarte bine caracteristicile inovatoare ale Decentraland-ului:

  1. Pe 30 iunie Kylin Network va avea lansarea pe testnet si e de urmarit cum va fi evenimentul primit de catre comunitate cu atat mai mult cu cat compania va beneficia in saptamanile urmatoare de o serie de 6 episoade pe canale populare din Statele Unite precum: Fox News, Bloomberg, CNN sau CNBC. E un narativ cu de toate: polkadot, oracles, big community ( 51k followers pe Twitter) si expunere media.

  1. Un parteneriat interesant intre McLaren si Tezos. Primii isi vor construi o platforma de NFTs pe Tezos iar acestia vor aparea cu logo-ul pe echipamentul pilotilor de Formula 1 si Indycar ai McLaren. Nice!

  1. Compound face un pas imens pentru zona de DeFi prin lansarea Compound Treasury un bridge intre Traditional Finance si ai lor dolari si DeFi-ul construit pe stablecoins.

  1. Mult-asteptatul Maiar Exchange pare sa intre in fazele final

  1. DeFi pe Polygon a devenit un festival al rug pull-urilor:

============

Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)

  1. Binance e lasat in afara UK-ului, dar marketul nu pare sa fi fost prea impresionat de stire.

  1. Daca este cineva care poate “croi” un ETF pe gustul SEC, numele ei este Cathie Wood.

  1. Intre proiectele de DeFI si cei care isi doresc sa le controleze dezvoltarea ( desi o vor numi regularizare) va fi un ping-pong continuu pana cand birocratii de prin birouri vor realiza ca pentru prima data in istoria lor nu ei sunt cei care au pozitia de forta intr-o negociere.

  1. Nu puteau lipsi chiar ei.

  1. Aproape 72% din tot supply-ul de Cardano e staked inaintea de lansarea ultra-asteptatelor smart contracts. CRAZY.

  1. Crypto protectionism iesit din mintile aiurite ale unor birocrati care nici nu incearca sa inteleaga ce vor sa reglementeze.

==================

Cryptobook of the week: Out of the Ether: The Amazing Story of Ethereum and the $55 Million Heist That Almost Destroyed It All. E o carte despre istoria Ethereumului care fie iti place foarte mult fie o gasesti mega plictisitoare.

Business book of the week: Leadership in War: Essential Lessons from Those Who Made History. Lecțiile pe care ni le putem insusi de la cei care au avut de luat decizii importante cu un impact major sunt perene si interdisciplinare, pot fi folosite atat in viata de zi cu zi cat si in business.

Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching:The Defiant. Un canal putin altfel, dar cu informatii foarte bine structurate.

==================================

What we like:

Crypto Disruption-ul in banking va aparea de sub aripa unor banci mai mici sau din tari mai exotice. Cand un miliardar detinator de BTC isi propune sa faca asta cu propria banca lucrurile s-ar putea misca ceva mai repede pentru ca desi nu cunoastem personal multi oameni extrem de bogati, e usor de imaginat ca la capitolul dorinte care dureaza pana a se infaptui nu stau prea bine.

What makes us think:

Grayscale are foarte mult bitcoin, in jur de 651.884; aproape 3.1% din tot supply-ul care va exista vreodata. Fara sa intram prea mult in detaliile modului in care functioneaza fondul lor, e util de stiut ca incepand cu sfarsitul lunii februarie, Grayscale nu a mai adaugat la stack-ul pe care il aveau deja si o parte din cel cumparat anterior a inceput sa se deblocheze pentru investitori ( GBTC are o perioada de vestare de 6 luni).

Practic, in prezent, nu doar ca lipseste catalizatorul principal al cresterii pretului de la $15.000 la peste $50.000, dar se mai intampla concomitent doua fenomene:

  1. Tot mai multi din cei care au cumparat in octombrie-decembrie anul trecut pot vinde.

  2. Vanzarea se face in general spre alti institutionali prin OTC desk deci nu se reflecta direct in evolutia pretului.

Asta ar putea fi una din explicatiile volumului scazut din prezent si dificila absorbtie a selling pressure-ului generat de tot FUD-ul care se rostogoleste in piata in prezent. De altfel, se vede si pe analizele on-chain ca nu apar noi whales, ceea ce ar putea fi o problema pe termen scurt si mediu.

Reply

or to participate.