- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #45: Despre planuri in crypto
The Crypto Insider #45: Despre planuri in crypto
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Pentru cei care au ratat ultimul “Crypto after Dark”, cred ca a fost unul dintre cele mai interesante :)
La modul ideal, daca avem dreptate si crypto e calea de iesire din sistemul FIAT unde banii nostri se devalorizeaza aproape fara sa ne dam seama, sumele pe care le investim in bitcoin sau proiectele care ne plac ar trebui sa ramana in sistem. Totodata, cei mai multi au si o viata non-crypto unde exista tot felul de obligatii financiare astfel incat sa ramai cu toate fondurile in joc e destul de dificil.
Am auzit fraza “investeste numai cat iti permiti sa pierzi” pana am facut cu totii bube. Nu doar ca suna ca dracu, dar si induce ideea ca pierderile sunt inerente, ceea ce este in mod evident fals. Dar dincolo de semantica, trebuie sa ramanem normali la cap intr-o industrie in care banii se invart cu o viteza care poate lua de cap foarte usor.
Asta e motivul pentru care trebuie sa avem un plan si sa fim disciplinati in urmarirea lui. Mai mult decat atat, e foarte important de inteles si memorat faptul ca NIMENI NU STIE CE SE VA INTAMPLA. Tradingul este un joc al probabilitatilor si nu al certitudinilor. Traderii strang informatii, le coreleaza si concluzioneaza ca exista mai multe sanse sa se intample X decat Y. Mare atentie la cei care va vand certitudini.
Tocmai pentru ca nimeni nu are un glob de cristal, trebuie in cadrul planului nostru sa fim mereu pregatiti. E posibil ca maine, o institutie majora din Statele Unite sa declare bitcoinul ilegal si sa provoace “un avort spontan” in piata, o scadere a pretului cu zeci de procente in decurs de cateva minute. Sansele sunt mici si de asta avem majoritatea investitiilor in monede si mai putin in stablecoins as we speak.
Dar ce faci daca maine bitcoin se face $100.000?
Ce faci daca saptamana viitoare Ethereum e la $10.000? Dar la $1200?
Cei mai multi au ramas cu paper profits in 2018 pentru ca nu au avut un plan si o buna parte dintre acestia inca vorbesc de paper profits ca si cum sunt bani pe care ii au. “Am castigat $500 luna trecuta cu Ethereum” e o fraza corecta NUMAI daca ai si vandut. Daca ai acei $500 in stablecoins sau la tine in buzunar. Nu mai este doar o chestiune de semantica.
Un plan te mai ajuta si sa ai lichiditate in momente ale pietii fix precum cele pe care le traim de cateva saptamani. Daca ai fi cumparat EGLD la $50 si ai fi vandut 10% la $100, 20% la $150 si 30% la $200, acum ai fi avut indeajuns de mult USDC sau USDT incat sa iti poti mari stackul recumparand la $60. Sau, ai fi revenit la stack-ul initial, dar cu profits pe care le-ai fi putut utiliza in viata de zi cu zi.
Nu va atasati emotional de niciun token. Sunt doar niste businessuri. Sa iti pastrezi o alocare de 10-20% din stack-ul initial, e un “moon bag” indeajuns de mare daca respectivul proiect va schimba lumea si va face intr-adevar 20, 30 sau 100x.
Sa nu ai un plan intr-o piata atat de tanara si de volatila cum e cea de crypto e ca si cum ai pleca de acasa fara un plan de a ajunge undeva, dar sa te frustreze ca nu ajungi unde vrei. Un plan pe care sa il respecti indiferent de conditiile marketului e mai important decat ce monede cumperi.
Cei mai multifac bani in crypto NU pentru ca sunt mai destepti ca altii ci pentru ca inteleg valoarea educatiei, disciplinei si le practica.
We #gobig or #gohome.
Stay safe,
V
==========================
The Altcoin Pulse
Un video review interesant al unui proiect stampilat ALAMEDA, Dex-ul Serum.
BarnBridge s-a listat si pe Binance dupa ce anterior a aparut pe Coinbase si Kucoin. Cu aproape 300 de milioane TVL si produse noi just around the corner, BB se pozitioneaza foarte bine in peisajul DeFi.
Axie Infinity se bucura de un succes imens si nu sunt putine zilele cand volumul tranzactiilor depaseste 10 milioane de dolari; iar numarul utilizatorilor se apropie vertiginos de 500.000.
Iar despre fees...in ultimele 7 zile a generta 7.6 milioane de dolari. Cu 50% mai mult decat Metamask, Pancake si Sushi la un loc. Daca BTC mai face un dive la 30k si duce $AXS la $3-4, it’s a steal.
Primul festival de muzica de pe Decentraland e o stire mai mult decat cool cu atat mai mult cu cat vine la pachet cu tot felul de “nebunii” native pentru noua lume digitala
Vom avea in curand un 1inch stable coin.
Balancer ajunge pe Polygon si lanseaza un program de incentivez de $10.000.000
Un newsletter pentru amatorii de NFTs:
Stani & AAVE, asemenea celor de la Coompund, fac toti pasii fix cum ar trebui sa ii faca.
==================
Interesting Headlines (Sectiune in parteneriat cu cryptonita.ro)
O noua stire despre ransomwares care va da apa la moara celor care nu obosesc sa aduca in discutie cum bitcoin e folosim pentru activitati ilegale.
Ce sunt Flash Loans si riscurile cu care vin ele la pachet.
La fel ca stirea cu fondurile din Germania carora li s-a permis de catre autoritati sa investeasca in bitcoin, asta e o alta stire importanta care va scapa neobservata si ii vom sesiza valoarea peste ceva timp. DAOs will be big.
Hester knows her shit
Pe fondul miscarilor de trupe din China, hashrate-ul are o perioade de reasezare.
=======================================
Cryptobook of the week: The Basics of Bitcoins and Blockchains: An Introduction to Cryptocurrencies and the Technology That Powers Them. Dupa cum scrie si intr-unul din comentariile de pe Amazon, e cea mai buna carte pe care o poti citi inainte sa mai faci un pas si sa treci prin altele carti precum “Mastering Bitcoin”.
Business book of the week: Quiet leadership by David Rock. Intr-o industrie ( si lume) unde galagia si agitatia au fost duse la rang de arta, leadershipul descris de David Rock pare complet contraintuitiv si fix asta e un argument forte pentru a citi aceasta carte.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Crypto Busy. Au ajuns la peste 185k de subscriberi pompand content cu o cadenta incredibila.
==================================
What we like:
Cei care au vazut discutiile lui Vlad cu Razvan din primele episoade de la The Stakeborg Talks stiu ca am discutat despre social tokens si viitorul lor in ecosystemul crypto. Influencerii de toate felurile vor intra in contact si mai direct cu fanii lor iar monetizarea se schimba drastic odata cu ce initiative precum cea descrisa mai jos se vor pune in miscare:
What makes us think:
Ce ne-am fi dorit sa vedem pentru Bitcoin
Ce am primit:
Un pattern ca cel descris mai sus urmaresc traderii atunci cand devine evident ca piata este intr-o perioada de acumulare. Price action-ul poate avea diferite variati in functie de caracteristicile particulare ale pietii si contextul macro, dar principiul e aproximativ acelasi.
Particularitatea din prezent este data de apetitul pentru vanzare a noilor veniti la joaca ceea ce prelungeste joaca pentru cei mai vechi care vor sa acumuleze si mai mult inainte de o noua miscare ascendenta.
Patience.
Reply