• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #49: Stablecoins & DeFi - prea mari pentru a ramane nereglementati

The Crypto Insider #49: Stablecoins & DeFi - prea mari pentru a ramane nereglementati

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Vineri, in ultimul Live, am vorbit despre hedge-ul reprezentat de colectiile de NFTs care au crescut in timp ce piata de tokens era inca shaky. Mai precis, cei care si-au asumat o expunere la colectiile de NFTs care au avut succes, si-au echilibrat balanta impinsa spre rosu de evolutia bitcoin, ethereum si celelalte monede. 

Felix Crisan, plecand de la articolul asta,  a scris zilele trecute pe Twitter, urmatoarea idee la care achiesez in totalitate: 

Ca sa va faceti o idee cam cat dureaza pana cand dinozaurii observa ca ceva se construieste sub nasul lor, marketcap-ul USDC a crescut de 50 de ori in ultimele 12 luni si asta fara sa fie cel mai popular stablecoin. 

Nici DeFI-ul nu e departe. Anul trecut la inceputul lui iunie TVL-ul blocat in proiectele de DeFi era sub un miliard de dolari. Peste 11 luni, in mai, crescuse de aproape 90 de ori ajungand la un ATH de 89 de miliarde. Iar DeFi nu e decat unul din capetele balaurului numit Ethereum. 

Intr-o perioada in care frauda numita sistemul financiar mondial incepe sa se vada din avion iar bancile nu mai au ce sa mai intinda pentru a putea oferi dobanzi decente pentru depozite, decentralized finance cu stable coins in spate ofera posibilitatea atat retailului cat si jucatorilor institutionali sa primeasca o dobanda intre 2 si 20% pentru depozitele de stablecoins.  

Chiar daca la scara macro crypto & DeFi sunt inca de dimensiunea unei furnici, in era digitala drumul de la maimuta la robot e infinit mai scurt decat acum 40-50 de ani. 

Tehnologia are marea calitate de a lua prin surprindere pe cei care ar trebui sa o reglementeze si astfel se sare peste etapa in care acestia pot sa o ingradeasca inainte ca omul de rand sa ii sesizeze beneficiile. DeFi si Stablecoins intra in faza de "in pat cu dusmanul", etapa in care cei din finantele traditionale trebuie sa isi scoata creionul de dupa ureche si sa isi imagineze cum va fi noua lor viata.  E anul 0. 

Pana atunci vom avea tot felul de FUD, dar cei mai multi dintre noi suntem deja vaccinati.

Stay safe,

V

==========================

Primii pasi in crypto: Ce este un Bitcoin Hard Fork?

====

Animatia zilei: Ce sunt stablecoins-urile care vor schimba lumea. 

Mada.

========================

The Altcoin Pulse

  1. Video review-ul de azi e despre VeChain, un proiect popular care pare mereu gata sa aiba si utilitate la scara larga: 

  1. Din ciclul inca un hack la proiectele de swapping, azi unul masiv. ThorChain a suferit un hack a carui dimensiune a variat intre 4000 si 13.000 de Ethereum. Cand au vazut ce se intampla, oamenii au oprit protocolul ceea ce a ridicat un mare semn de intrebare in comunitate.  

  1. Daca smart contracts on Cardano vin odata cu un reviriment al pietei, watch out. 

  1. Daca vreti sa vedeti ce noi proiecte apar in lumea NFTs, Rarity.tools are o sectiune special creata pentru asa ceva: 

Iar numarul de useri interesati de NFTs, probabil si pe fondul pietei de tokens tot mai plictisitoare, a crescut brusc pe OpenSea. 

  1. In august, Kava, cel mai interesant proiect DeFi de pe Cosmos, va avea 2 evenimente importante: KavaSwap pe 12 si un “cross chain market making protocol” pe 31. Avand si sprijinul Binance din umbra...you know what I mean. 

  1. 1inch lanseaza un fond e granturi de 3 milioane de dolari pentru a sprijini cresterea proiectului. 

  1. Dupa ce competitorul direct Barnbridge si-a lansat un noua produs ( Smart Exposure) si s-a extins pe Polygon, Saffron face o miscare inteligenta si se indreapta spre un alt ecosystem care creste foarte rapid: Solana. 

==================

Interesting Headlines

  1. Tot mai multi sportivi se suie in barca crypto si asta e un excelent catalizator pentru adoptie. 

  1. 3-5 August e data batuta in cuie pentru Ethereum London mainnet fork care va aduce multe asteptatul EIP 1559 dar si alte 4 proposals mai putin importante. 

  1. Stani doesn’t play around. E greu sa opresti pe cineva care a construit un disruptor urias in timp record sa gandeasca really big. 

  1. Prezervarea anumitor momente istorice pe blockchain e o utilitate a NFTs-urilor de care vom auzi tot mai des in anii ce vin. 

  1. Razvan scria intr-un newsletter de acum cateva luni ca “green bitcoin” va fi un nou tip de standard iar acum vedem ca se merge in sensul asta. 

==================

Cryptobook of the week: The Infinite Machine: How an Army of Crypto-Hackers Is Building the Next Internet with Ethereum. Audio book-ul e foarte placut de ascultat iar continutul e ceea ce trebuie. 

Business book of the week: Ego is the enemy. Mai toate deciziile proaste ale istoriei au avut un numitor comun: ego-ul cuiva. Nu e cu nimic mai diferit in business, trading sau investitiile pe care le avem in crypto. Succesul personal care are sustenabilitate pe termen lung porneste intotdeauna din intelegerea si “dresarea” propriul ego. O carte uriasa. 

Romanian exchange that we recommend: Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor) 

Youtube channel we enjoy watching: Anthony Pompliano. Chiar daca e deja foarte popular, il rementionam pentru ca si-a lansat in cadrul canalului, o sectiune numita “The best business show” care merita urmarita. 

==================================

What we like: 

Ati observat probabil o apetenta tot mai mare a noastra in ceea ce priveste NFTs-urile. Asa cum spunea Vlad si in ultimul Crypto After Dark, NFTs-urile sunt atat de revolutionare incat nu iti poti da seama de potential stand pe margine si cu cat inaintezi mai mult cu atat mintea iti zboara in toate directiile spre nenumaratele posibile utilitati. 

Iar artistii sunt primii care simt ca aceasta noua tehnologie vine sa le largeasca orizonturile.  

3LAU merge chiar mai departe: 

What makes us think:

Coinbase a avut nevoie de 8 ani si peste 1000 de angajati pentru a ajunge la o cifra de afaceri de 1 miliard pe an. Uniswap, cu mai putin de 40, in 2 ani si cateva luni are sanse sa treaca de aceeasi borna. Rezultatul? Profit de 30 de ori mai mare per angajat. 

Asta e viteza data de puterea tehnologiei. 

Ganditi-va ce potential de atragere a talentului are Uniswap in prezent, din toate punctele de vedere. Si nu doar Uniswap, ci toate companiile din crypto construite pe baze sanatoase. 

Reply

or to participate.