- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #50: Cincizeci. Cum ne raportam la altcoins.
The Crypto Insider #50: Cincizeci. Cum ne raportam la altcoins.
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Am ajuns cu newsletterele la un numar semi-aniversar: 50. Ma folosesc de prilejul asta sa va multumesc tuturor celor care va rupeti din timpul vostru pentru a ne citi. E un efort comun si bidirectional prin care, pas cu pas, numarul celor interesati si pasionati de crypto creste constant.
Cele mai multe altcoins nu sunt un store of value pe care sa ne putem baza. Cauzele principale sunt doua:
Majoritatea echipelor ajung sa faca bani prea repede, incentivizarea nu e perfect echilibrata si balansata din tokenomics iar asta se perpetueaza pentru ca cei mai multi investitori nu se uita in documentele din spatele unui proiect.
Volatilitatea data de lichiditatea mica poate face ce swing-urile sa fie foarte mari si din nou, pe fondul neintelegerii tuturor implicatiilor, oamenii baga disproportional de multi bani in ceva extrem de riscant.
In lumea “reala” un fondator de start-up ajunge sa faca bani multi doar cand business-ul lui este achizitionat, listat pe bursa sau ajunge sa aiba un succes real in randul utilizatorilor. In crypto, pe fondul cresterii potentialului industriei, a sumelor vehiculate de fonduri si a numarului inca prea mic de oameni calificati, un start-up poate primi 1 milion de USDT/USDC aproape fara niciun fel de intrebari auxiliare sau dureri de cap birocratice.
Legat de punctul doi, auzi des “moneda X e deja la 4x dupa doua saptamani” si cei mai multi isi inchipuie ca au ratat un mare pont in care eventual trebuie sa se urce acum. Realitatea sta putin diferit. Uneori acesti “unicorni” au o lichiditate atat de mica incat pentru a iesi cu $2000, misti pretul de la 4x la 2.5x. La fel, unele au cap de cateva sute de dolari ( ceea ce pt unii e destul) la public sale. Practic, se ajunge ca “pontul suprem” sa fie de fapt o chestiune foarte riscanta unde nu poti intra decat cu cel mult $100-$200 si x-urile alea multe sa fie in fapt semnificativ mai putine.
Altcoins trebuiesc vazute ca fiind, in marea lor majoritate, o modalitate de a inmulti monede care au deja standing power in industrie. La ultimul bull run era doar bitcoin. Acum putem vorbi si de Ethereum + alte cateva proiecte care si-au demonstrat atat utilitatea cat si potentialul de disruption.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto:
====
Animatia zilei: Ce sunt tokenii si cum se face distribuirea acestora?
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
Aloe Capital a facut deployment la primul pool. E un proiect nou cu un concept foarte interesant care isi propune optimizarea fees-urilor generate de LPs in Uniswap V3.
Year to date performance in currency sector.
Prin intermediul unui nou proposal “impins” pe guvernanta de la Uniswap se doreste incentivizarea lichiditatii pe V3.
Polygon lanseaza Polygon studios pentru a se pozitiona devreme pe zona de decentralized gaming.
Arsenal este noul nume mare care se alatura celor de la Chiliz.
Desi inca dominanti, market share-ul USDT se erodeaza in mod vizibil.
Thread-ul de pe Twitter a lui Vlad despre colectie de NFTs Bulls on the Block:
==================
Interesting Headlines
Joseph Lubin de la Consensys prevede o crestere a interesului pentru Ethereum inaine de EIIP 1559 si London Fork.
Tim Draper isi reconfirm previziunea de $250.000/bitcoin pentru finalul anului 2022.
FTX primeste o investitie de 900 de milioane de dolari la o evaluare de 18 miliarde. SBF knows his shit.
OpenSea mai “ridica” inca 100 de milioane pentru un valuation de 1.5 miliarde.
Surpriza, surpriza...la fel ca in cazul USDT, USDC nu e 1:1 backed by cash. 61% e cash si restul sunt alte assets. Repet acum ca si atunci cand am abordat subiectul Tether, e anormal sa existe pretentia ca stablecoins sa fie obligate ( legal sau moral) sa fie backed 1:1 de cash atat timp cat bancile comerciale pot oferi imprumuturi cu mult peste rezervele de cash pe care le detin.
Documentarul “Ethereum: The Infinite Garden” a primit peste 1000 de ETH funding.
==================
Cryptobook of the week: The Infinite Machine: How an Army of Crypto-Hackers Is Building the Next Internet with Ethereum. Audio book-ul e foarte placut de ascultat iar continutul e ceea ce trebuie.
Business book of the week: Ego is the enemy. Mai toate deciziile proaste ale istoriei au avut un numitor comun: ego-ul cuiva. Nu e cu nimic mai diferit in business, trading sau investitiile pe care le avem in crypto. Succesul personal care are sustenabilitate pe termen lung porneste intotdeauna din intelegerea si “dresarea” propriul ego. O carte uriasa.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Anthony Pompliano. Chiar daca e deja foarte popular, il rementionam pentru ca si-a lansat in cadrul canalului, o sectiune numita “The best business show” care merita urmarita.
==================================
What we like:
Minerii care nu si-au mai putut continua activitatea in China gasesc o deschidere larga din partea investitorilor intr-o perioada in care cei mai multi canta prohodul bull market-ului.
Business-ul de mining e unul birocratic si costisitor, fapt ce se poate vedea foarte usor din outflows-urile dese pe care si cei mai mari mineri le au spre exchangeuri. Accesul la lichiditate face ce tendinta acestora de pastra bitcoinul in loc de a-l vinde pe piata poate conduce nu doar cresterea profitabilitatii pe termen lung, dar si la accentuarea scarcity-ului din piata.
What makes us think:
Grayscale isi deschide propriul DeFi Index Fund pentru amatorii de investitii pasive in crypto. Echipa de start arata dupa cum urmeaza:
Tot mai multe indexuri au aparut in ultimele luni pe piata ceea ce este nu doar un semn al existentei interesului, dar si a maturizarii celor implicati. Pe masura ce noi reglementari vor aparea, e posibil sa asistam la o diversificare foarte rapide a instrumentelor pasive de tipul indexului celor de la Grayscale.
Cu cat aceste instrumente vor avea mai multe din ethos-ul industriei crypto si mai putine din zona traditionala, cu atat mai bine.
Reply