• CATS
  • Posts
  • The Crypto Insider #51: Atenti si moderat-optimisti.

The Crypto Insider #51: Atenti si moderat-optimisti.

Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.

Vorbim de un short squeeze de ceva saptamani iar analistii on-chain si-au luat multe injuraturi pe Twitter de la cei care nu pricep ca pretul nu reflecta intotdeauna in mod fidel realitatea din teren. De fapt nu o face aproape niciodata deci cei care se uita DOAR la pret pierd foarte multe fragmente din intreaga poveste. E greu sa intelegi un film daca vezi doar primele 5 minute, alte 20 pe la mijloc si 3 minute inainte de ultima jumatate de ora. Dar pentru unii e de-ajuns ca sa creada ca au priceput tot si se simt indreptatiti sa stearga pe jos cu actorii.

Cand scriu aceste randuri pretul unui bitcoin este $38.300 iar Ethereum a urcat la peste $2300.

Cu cat atacurile la adresa lui Willy Woo sau Will Clemente erau mai furibunde cu atat era mai clar ca ne apropiem de un posibil bottom. De asta cei care pot controla pietele nu o fac doar putin pe ici pe colo, ci agresiv pana in punctul in care cei neexperimentati simt ca nu mai pot suporta sa deschida coingecko. Educatia in crypto iti sporeste capacitatea de intelegere si la pachet cu asta vine si un stomac mai bun.

Cand lucrurile merg bine si piata creste nu e nevoie sa fii un geniu ca sa fii profitabil. Trebuie doar sa te abtii sa sari dintr-un proiect in altul. Cand se intra intr-o corectie in schimb, informatiile incep sa fie tot mai contradictorii si fiecare incearca sa atraga atentia audientei sale in fel si chip.

Range-ul delimitat de 30 si 42k a fost testat si retestat iar dupa ce acum o saptamana eram pe fondul range-ului acum pare sa fi venit momentul sa se incerce din nou zona superioara. On-chain lucrurile nu au aratat niciodata in ultimele 2 luni mai bine ca acum, motiv pentru care cred ca desi vom intampina rezistenta puternica cu cat ne vom apropia mai mult de 40k, avem sanse semnificative ca in urmatoarele 2 saptamani sa trecem de perioada de reacumulare.

Imi doresc ca acest newsletter sa fie mereu un apel la calm, la sange rece si un instrument educational indeajuns de bine construit incat sa dormiti linistiti noaptea in perioadele de corectie. Sa fiti investitori cu diamond hands. Cu cat vom fi mai multi, cu atat mai repede vom reusi sa raspandim crypto wild fire.

Pana atunci, ramanem moderat-optimisti si atenti la price action si volum. Un FUD puternic ar putea oricand sa incurce planurile asa cum s-a mai intamplat de atatea ori.

Stay safe,

V

==========================

Primii pasi in crypto: Ce este un Consensus Mechanism?

Consensus Mechanisms reprezinta protocoale care au rolul de a se asigura ca toate nodurile dintr-un blockchain sunt sincronizate intre ele si ca stabilesc un acord referitor la ce tranzactii pot fi realizate si adaugate blockchain-ului.

“Mecanismul de consens” garanteaza ca toti participantii se supun acelorasi reguli si decide care este contributia acestora. Daca un blockchain nu are un astfel de protocol bine pus la punct, se poate confrunta cu atacuri externe grave.

Exista mai multe modalitati prin care se poate realiza un mecanism de consens, asa ca urmeaza sa aruncam o privire asupra unor exemple reprezentative.

Proof of Work (PoW)

Acesta reprezinta primul mecanism de consens in Blockchain, caci Bitcoin a fost primul care l-a folosit. De atunci, multe cryptomonede l-au utilizat.

Presupune rezolvarea unor puzzle-uri criptografice pentru a crea noi blocks in Blockchain. Rezolvarea se realizeaza cu un consum energetic considerabil, deoarece sunt folosite ASICs (Application-Specific Integrated Circuits) și GPUs (Graphics Processing Units) pentru asta. Procesul este denumit si mining, iar odata cu rezolvarea puzzle-ului, se primeste un reward crypto.

Totodata, acest consensus mechanism asigura verificarea tranzactiilor din block-ul care urmeaza sa fie adaugat, le organizeaza intr-o ordine cronologica si anunta crearea acelui block intregii retele.

Exemplu: Bitcoin

Proof of Stake (PoS)

Este un protocol considerat mai eco-friendly raportat la precedentul, deoarece nu necesita un consum mare de energie.

Se bazeaza pe ideea ca, daca un investitor detine multe cryptomonede sau tokens intr-o retea, are un interes ridicat in mentinerea sigurantei acesteia, alaturi de faptul ca isi doreste ca valoarea tokenilor sa ramana una ridicata.

Constituie cea mai comuna alternativa la PoW, deoarece in loc sa fie necesar hardware si rezolvarea de puzzle-uri criptografice, se folosesc validatori care investesc in cryptomonede, pe care le blocheaza la staking.

Validatorii sunt selectati in functie de puterea lor de staking in retea, fapt ce da aproape oricui sansa de a valida tranzactii sau primi rewards pentru asta.

Pe scurt, o persoana poate valida tranzactii pe blockchain in functie de cate cryptomonede detine. Asta inseamna ca, pe cat de multe are la staking, cu atat este mai mare autoritatea sa ca validator.

Exemple: Ethereum, Cardano, Polkadot

Proof of History (PoH)

Acest consensus mechanism isi propune sa usureze load-ul nodurilor din retea, in procesarea blocks, oferind un mijloc de codificare a timpului in sine, pe blockchain.

Astfel, pe baza de timestamping, reteaua va sti ca tranzactiile au avut loc intr-o secventa particulara.

Conceptul criptografic se numeste Verifiable Delay Functions si poate fi rezolvat de un singur CPU, care aplica o anumita secventa de pasi, motiv pentru care parallel processing nu este permisa.

PoH rezolva provocarea legata de timp si astfel reduce dificultatile de procesare ale blockchain-ului, facandu-l mai rapid.

Exemplu:Solana

Concluzii

Deoarece blockchain-urile opereaza descentralizat, nu exista o autoritate care sa le gestioneze activitatea, ceea ce inseamna ca este necesara existenta unui consensus mechanism pentru ca blockchain-ul sa functioneze corect.

Dupa cum se poate vedea din exemple, exista mai multe protocoale si, prin urmare, metode de a face acest lucru, fiecare cu argumentele sale pro si contra.

====

Animatia zilei: Ce sunt NFT-urile?

Mada.

========================

The Altcoin Pulse

  1. E o decizie necesara, dar riscana in contextul existentei unui DAO, ChainLinkGod observand fix faptul ca ori ai guvernanta pe toate problemele delicate ori nu ai deloc.

  1. Proiectul de NFTs Bulls on the Block a anuntat airdrop-ul pentru cei care detin cel putin un bull: a bear. La nivel de art, feedback-ul comunitatii e mai pozitiv chiar si decat a fost in cazul colectiei initiale.

  1. ThorChain continua sa se lupte cu un circuit de greseli pe linie de securitate. Din astfel de situatii ori iesi intarit, ori nu mai iesi.

  1. Karura celor de la Acala a pornit motoarele si incepe sa atraga TVL.

  1. Index Coop continua sa inoveze si sa creeze un larg spectru de tools pe zona de Indexes.

​​

  1. Loopring ( $LRC ) a fost foarte bine pozitionat la un moment dat, dar lipsa de interes pentru user growth si marketing i-a pus in pozitia in care tot mai multi competitori au trecut pe langa ei fluierand.

==================

Interesting Headlines

  1. Cum era de asteptat primele tinte ale regulation-ului sunt companiile de lending. BlockFi first in line.

  1. RobinHood se gandeste mai degraba sa vina la petrecere indiferent de consecintele legale.

  1. Pe Binance, in zona de bitcoin futures pretul a ajuns si la $48k generand o multitudine de lichidari, aproximativ 800 de milioane de dolari.

  1. FTX sunt foarte buni la nivel de PR, e doar o chestiune de timp pana cand vor deveni #1. Chiar daca Binance la scurt timp a anuntat acelasi lucru :)

  1. Avand in vedere numarul mare de stablecoins de pe exchanges e posibil sa fi vazut deja bottom-ul.

==================

Cryptobook of the week: The Infinite Machine: How an Army of Crypto-Hackers Is Building the Next Internet with Ethereum. Audio book-ul e foarte placut de ascultat iar continutul e ceea ce trebuie.

Business book of the week: Ego is the enemy. Mai toate deciziile proaste ale istoriei au avut un numitor comun: ego-ul cuiva. Nu e cu nimic mai diferit in business, trading sau investitiile pe care le avem in crypto. Succesul personal care are sustenabilitate pe termen lung porneste intotdeauna din intelegerea si “dresarea” propriul ego. O carte uriasa.

Romanian exchange that we recommend: Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)

Youtube channel we enjoy watching: Dave Hanson. Nu vorbeste exclusiv despre crypto ci mai degraba despre educatie financiara, dar cele cateva episoade despre NFTs sunt bine explicate.

==================================

What we like:

O stire cum ca Amazon accepta bitcoin ca forma de plata este mai de impact decat faptul ca Tesla face acelasi lucru. In primul rand pentru PR. Oamenii care vor ajunge in zona de checkout vor vedea mereu bitcoin acolo si asta va fi o validare a faptului ca bitcoin e departe de a fi “un scam”. Da, inca mai exista oameni inteligenti care cred asta.

Al doilea beneficiu e dat de posibila crestere a volumului de tranzactionare imbinat cu stimularea obisnuintei oamenilor de a vedea in bitcoin nu doar un store of value.

Ultimul aspect si poate cel mai important e legat de statutul bitcoinului de “deschizator de usi”. Odata ce lumea va putea sa isi cumpere crose de golf si surubelnite cu bitcoin, piciorul in usa pentru celelalte cryptomonede ( care se preteaza poate mai bine la paymentsuri) va fi pus.

What makes us think:

Daca regulation-ul va insemna o vanatoare de vrajitoare dupa cum descrie mai jos Ari Paul, e posibil sa asistam la un lung razboi rece in care fiecare din cele 2 parti cauta sa fie cu un pas inaintea celeilalte in loc sa se aseze la masa si sa gaseasca punti comune. Daca asta se va intampla, industria crypto in totalitatea ei va suferi cel mai mult si progresul va fi incetinit.

Reply

or to participate.