- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #52: Paris ETHcc
The Crypto Insider #52: Paris ETHcc
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Conferintele sunt locurile in care informatia care conteaza circula mai repede decat in orice alt mediu. Daca Bitcoin Miami a parut un fel de turn babel, ETHcc a fost mai tehnic si mai focusat pe valorile care stau la baza unei comunitati bine inchegate. Dincolo de informatiile macro sau cele pe surse, cel mai important lucru cu care ramai e vibe-ul si sentimentul general.
Atat in discutiile oficiale cat si in cele de la crasme, regulation-ul a fost pomenit constant semn ca bate aerul tot mai tare iar asta ar putea veni sa confirme ceea ce vedem in ultimele zile cand bitcoin dominance incepe sa creasca vs alts. Daca DeFi si stablecoins vor fi primele luate la ochi si daca BTC iese din range-ul 30-42k, am putea vedea un bitcoin dominance care trece binisor de 50%, semn ca in saptamanile urmatoare cel mai bun asset din portofoliul nostru ar putea fi good old BTC.
Ce mi s-a parut interesant:
Ideea lui Stani de la AAVE cu privire la credit delegation ca bridge intre on-chain si off-chain. Practic e un fel de gajare a imprumutului altcuiva dar care iti poate lua scorul pe care il ai pe AAVE pentru a putea imprumuta capital in TradFi.
Aleksander Leonard Larsen de la Axie a vorbit despre DeFi si Gaming, dar lectia centrala a fost despre utilizarea tehnologiei pentru a imbunatati mecanica incentivizarii tuturor actorilor dintr-un setup.
Rezolvarea problemei saraciei printr-un Proof of Humanity excelent gandit. Sigur, validitatea ideei unui Universal Basic Income poate fi dezbatuta, dar conceptul cu o validare prin turings tests si social graph mi se pare destul de disruptive.
Toate discutiile de pe mainstrage le puteti vedea aici:
In noiembrie la AIBC Malta, Stakeborg va avea un stage timp de cateva ore si am inceput sa construim lista cu cei care vor urca pe scena. In functie de disponibilitate, vom oferi cadou voua celor din comunitatea Stakeborg bilete la conferinta anuala organizata de Eman. Vibe-ul e cel putin la fel de fain ca la Paris.
Stay safe,
V
P.S. In cadrul AIBC exista o sectiune numita: AIBC Startup Pitch. Daca aveti idei care merita finantate in crypto si nu numai, aici gasiti formularul pentru a aplica.
==========================
Primii pasi in crypto: Ce este Spot Trading
Un Spot Market reprezinta o piata pe care diverse assets, commodities sau securities pot fi tranzactionate „on the spot”, adica pe loc, cumparatorul primind transferul instantaneu.
De asemenea, termenul se poate referi la pretul pe care il are in prezent un asset si la tranzactiile care au loc imediat, deci nu la o data ulterioara.
In Crypto, Spot Trading este vazut ca fiind cel mai elementar tip de investitie pe care o poti face. Pur si simplu trebuie sa cumperi o cryptomoneda, sa spunem, Bitcoin, si poti sa il tii, asteptand pana cand valoarea acestuia creste.
Alternativ, poti sa convertesti bani fiat intr-un stablecoin, pentru a cumpara un altcoin care ti-a starnit interesul.
In Spot Trading, dupa ce cumpara, investitorul detine efectiv cryptomonedele respective si are dreptul la beneficii economice pe baza acestora, cum ar fi participarea la staking.
Cum functioneaza Spot Trading?
Datorita optiunii de Spot Trading, se poate cumpara sau vinde crypto direct, prin intermediul unui exchange crypto.
De obicei, o tranzactie este finalizata instantaneu, daca solicitarea corespunde ofertei existente. Bineinteles, se pot cumpara cryptomonede sau tokens care sunt deja in circulatie.
Dar aceasta nu este singura strategie de tranzactionare pe care o poti aplica, asa ca am putea sa o comparam cu cealalta optiune destul de populara in crypto: Futures Trading.
Ce e diferit la Futures Trading?
Futures Trading difera de Spot prin faptul ca, in acest caz, nu este necesar ca investitorul sa detina efectiv activul tranzactionat.
Ca exemplu, luam un contract BTC / USD. Daca faci Futures Trading, nu cumperi sau nu vinzi Bitcoin in sine, insa valoarea contractului este programata sa urmeze pretul cryptomonedei. Practic, daca BTC creste, va creste si valoarea contractului, respectiv scade concomitent cu BTC, in caz contrar.
Asta ajuta investitorul sa profite de fluctuatiile preturilor, fara a fi nevoie sa cumpere, sa detina sau sa vanda Bitcoin.
Prin contrast, in Spot Trading, pretul actualizat este cel dominant pentru toate tranzactiile, fluctuatiile sale fiind determinate de activitatea investitorilor, prin cerere si oferta.
Flexibilitate si Leverage
Daca achizitionezi crypto pe Spot Market, inregistrezi profit numai atunci cand preturile cresc, dar nu castigi intr-un bear market, de pilda.
În cazul contractelor Futures, poti beneficia de miscari de pret pe termen scurt, in ambele directii.
În ceea ce priveste leverage-ul, merita mentionat faptul ca Spot Trading-ul nu are leverage. Daca detii 1000 de dolari, ai posibilitatea sa cumperi crypto numai de valoarea respectiva, in timp ce un contract Futures ofera leverage - insa despre asta, vom afla alta data.
Concluzii
Spot Trading este o oportunitate buna pentru a incepe sa investesti, daca abia ai intrat pe piata crypto, deoarece necesita un minimum de cunostinte in domeniu, spre deosebire de contractele Futures, in cazul carora sunt necesare mai multe cunostinte si o intelegere cat mai buna a pietei.
Este o metoda simpla si directa de tranzactionare, motiv pentru care, oricine are interesul si un buget disponibil se poate implica in acest gen de investitii.
====
Animatia zilei: Ce este token burning-ul
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
Cei de la ThorChain au definitivat planul de acoperire a fondurilor pierdute si relansare a proiectului: 1400 ETH aproximativ o treime din paguba va veni direct din treasury, o treime va fi un imprumut de la Cream Iron Bank iar restul, un pariu curajos, dintr-o schema putin mai complexa care are in centru volatilitatea pretului la ETH.
Sushi isi continua marsul anuntand la ETHcc Paris 4 noi produse. Uniswap are probabil mai multa gravitatie, dar Sushi e o masinarie in ceea ce priveste executia de noi features.
Index Coop vine cu Q3 financial report.
AAVE Pro, produsul special pregatit pentru clientii institutionali isi schimba numele in AAVE ARC.
O noua colectie de NFTs a avut un start foarte bun: Stoner cats. Atentie: 15% din supply se afla la top 3 whales.
==================
Interesting Headlines
Shopify pune umarul la adoptie iar stirea nu e una oarecare avand in vedere ca Shopify sta in spatele a peste 1 milion de businessuri online.
Strabuni Liz Warren si a ei apetenta pentru comunism zice ca nu e bine sa va jucati voi tinerii cu crypto. Eu v-am spus ca sa nu plangeti apoi ca nu ati stiut.
Intre timp, oamenii seriosi construiesc lucruri in crypto si creaza locuri de munca.
Tesla nu a vandut in Q2 din bitcoinul pe care il detinea. Sa iti dea Dumnezeu: bravo, Elon.
Clientul nostru, stapanul nostru. Goldman Sachs nu mai stie ce servicii crypto sa mai ofere clientilor cu apetit pentru crypto.
==================
Cryptobook of the week: Nu e o carte, ci un Tweet Storm foarte interesant:
Business book of the week: Secrets of Sand Hill Road: Venture Capital and How to Get It. Asta e o carte care ar fi bine sa fie citita inclusiv de founderii din crypto care ajung sa fie ingropati in bani inainte sa aiba un produs viabil si util pe piata. Dincolo de asta, o lectura fascinanta.
Romanian exchange that we recommend: Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: Dave Hanson. Nu vorbeste exclusiv despre crypto ci mai degraba despre educatie financiara, dar cele cateva episoade despre NFTs sunt bine explicate.
==================================
What we like:
In discutia cu Elon, Jack Dorsey vorbea despre misiunea bitcoinului ca factor determinant al pacii in lume, logica din spatele afirmatiei fiind ca mai toate problemele majore de-alungul istoriei au plecat de la bani si repartizarea acestora fie intre structuri statale fie in cadrul unui societati.
La ETHcc, Vitalik a mers putin si el in aproximativ aceeasi directie numai ca pe palierul Ethereum invitand oamenii sa vada caracterul transformational al proiectului dincolo de oportunitatile imediate.
Ca e doar la nivel declarativ sau e un crez cu adevarat conteaza mai putin, vorbele raman spuse iar realitatea din teren e clara: actuala politica monetara a lumii centrata in jurul dolarului are hibe care, odata cu trecerea timpului, se acutizeaza tot mai mult. In sensul asta, e relevanta declaratia lui Druckenmiller de mai jos:
What makes us think:
S-a tot discutat despre numarul milionarilor din lume raportat la cati bitcoini vor exista, pentru a se sublinia ideea ca odata ce bitcoinul devine un consens sau un must-have pentru a fi nu doar bogat ci si cool, nu exista 1 BTC pentru fiecare. Desi calculul e mai mult o metafora, nu e o exagerare. In sondajul facut de Goldman Sachs, aproximativ 15% din family offices au deja expunere la crypto iar aproape un sfert din cei intervievati au 5 miliarde sau mai mult AUM ( Assets Under Management).
O legislatie directionata spre reglementare si nu spre interzicere s-ar putea dovedi trambulina perfecta pentru ca bitcoinul sa intre intr-un nou ciclu de price discovery.
Reply