- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #54: Ethereum - Big money when?
The Crypto Insider #54: Ethereum - Big money when?
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Canalul de Youtube, CryptonitaRO a ajuns la 2000 de subscriberi si sarbatoresc cu un giveaway destul de consistent. Pentru ca romani suntem, premiile sunt in monedele celor mai populare proiecte romanesti: $egld si $bond.
Conform celor de la Coingecko, doar 0.05% din tot suppy-ul de Ethereum este detinut de companii publice iar lista este destul de scurta: Coinbase, Meitu si Mogo Inc. Diferenta fata de bitcoin este colosala si asta te impinge invariabil sa iti pui o intrebare simpla: daca ETH a ajuns la peste $4000 fara sa existe un apetit similar cu cel pentru bitcoin in randul investitorilor institutionali, unde ar putea ajunge pretul cand big money s-ar hotari sa se prezinte la petrecere?
In ultimul Crypto after Dark prezentam cateva comparative pentru posibilul network effect al ETH vs BTC si mentionam faptul ca desi e normal sa existe mai multe entitati care detin ETH ( e mai ieftin si supply-ul e mai mare) asta nu face decat sa potenteze network effect-ul pe viitor iar in tehnologie asta este elementul care prezice cu cea mai mare fidelitate posibilul succes a unui produs.
Tot asta e motivul pentru care si Raoul Pal de la Real Vision s-a pozitionat mai degraba in tabara Ethereum decat in cea a bitcoinului:
On the hand, este la fel e adevarat ca Ethereum nu este nici pe departe pe cat de descentralizat este bitcoinul, 39.2% din supply fiind detinut de whales. Asta cred ca este nu doar o problema reala, dar si una stringenta care va da apa la moara maximalistilor BTC care vor genera un zgomot ce poate acoperi avantajele fundamentale pe care Ethereum totusi le are.
Ca sa concluzionez, daca ETH 2.0 va fi un succes si Ethereum va incepe sa fie vazut de catre investitorii institutionali cu o mai mare incredere, ultimul ATH va fi fost doar o micuta curba ascendenta cand vom da zoom out peste un an sau doi.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto: Ce sunt Synthetic Assets
Acestea sunt o forma de derivatives, adica instrumente financiare derivate si reprezinta un mix de active, a caror valoare deriva sau este dependenta de cea a unor alte active.
In sens traditional, aceste assets combina unele derivatives, cum ar fi call options si futures, ce corespund unui activ subiacent, cum sunt actiunile sau obligatiunile.
De exemplu, in loc sa cumpere actiuni (stocks), o companie poate cumpara un call option - contract de optiune de vanzare - si poate vinde un put option - contract de optiune de cumparare - pe aceeasi actiune. Acest lucru ofera companiei sansa de a utiliza mai multe vehicule financiare simultan, in loc de un singur investment asset.
Cum sunt folosite Synthetic Assets in Crypto?
Obiectivul acestora este de a oferi investitorilor expunere la diverse active, fara a fi nevoie ca acestia sa le detina efectiv pe cele subiacente, fie ca este vorba despre aur, index funds sau euro.
Atunci cand foloseste un singur Synthetic Asset, un investitor este capabil sa detina in continuare tokens corelati cu valoarea altor active, fara a fi nevoie sa abandoneze sfera crypto.
In plus, Crypto synthetic assets asigura toate avantajele descentralizarii, deoarece sunt disponibile pentru oricine, datorita Smart Contracts securizate.
De ce sunt importante Crypto Synthetic Assets?
Practic, datorita acestui fapt, crypto holders sunt capabili sa tranzactioneze active traditionale sau instrumente derivate fara a fi nevoie sa paraseasca ecosistemul digital.
In trecut, doar un numar mic de investitori institutionali puteau accesa piata globala a instrumentelor financiare derivate, dar acum, oricine detine un smartphone si intelege elementele de baza ale Synthetic Assets le poate folosi.
Ce tipologii exista?
Se pot utiliza mai multe platforme pentru Synthetic Assets, cum ar fi Abra, Synthetix sau UMA.
De exemplu, Abra reprezinta o platforma de investitii descentralizata, care le permite utilizatorilor sa foloseasca activele crypto detinute ca garantie pentru crearea de Synthetic Assets.
De pilda, cand cineva intentioneaza sa achizitioneze actiuni Apple, in valoare de 2.000 de dolari prin Abra, compania stabileste o paritate cu valoare de 2.000 USD, intre Bitcoin-ul investitorului si pretul actiunilor. Daca pretul actiunilor Apple creste, suma echivalenta in Bitcoin va fi adaugata sau eliminata din contract.
Practic, asa ar rezulta o pozitie short pe Bitcoin, dar una long pe Apple, care reprezinta activul acoperit. În acelasi timp, Abra ar avea o pozitie long pe Bitcoin si una short pe Apple.
Concluzii
Derivatives traditionale au fost la un moment dat foarte atractive datorita faptului ca au permis deblocarea valorii suplimentare din active precum equities.
In prezent, insa, lucrurile s-au schimbat, iar Synthetic Assets aduc accesul la lichiditati la un statut despre care nu s-ar fi crezut ca va fi posibil in trecut.
Acestea pot asigura acces instantaneu si nelimitat la orice asset din lume, schimband astfel complet regulile jocului pentru viitor.
====
Animatia zilei: Ce inseamna bitcoin hardfork?
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
Elrond face 1 an de la mainnet cu un tech update interesant. Luand in calcul toate cate ar trebui sa vina in perioada urmatoare, pare ca se creaza un nou momentum pentru EGLD.
Guvernanta celor de la Compound a votat pentru introducerea catorva DeFi bluechips in cadrul protocolului: AAVE, SUSHI, YFI si Maker.
Pentru cei curiosi sa inteleaga mai bine diferitele trait-uri pe care le au Cryptopunks, cineva din comunitatea lor a construit site-ul asta: https://www.cryptopunkexplorer.com/
Enjin a facut un nou update cu privire la roadmap iar fanii proiectului au putut vedea cum developments importante precum BEAM ( un sistem de distribuire gratuita a NFT-urilor) sau wallet-ul 2.0 vor deveni realitatea.
Livepeer a primit o finantare in valoare de 20 de milioane de dolari intr-o runda condusa de Digital Currency Group si la care au mai participat nume cunoscute precum Coinbase Venture sau Coinfund.
In timp ce seful tribului de la Monero are probleme cu justitia cauzate de fapte ce nu au legatura cu crypto, developerii au gasit si cateva loopholes.
==================
Interesting Headlines
Un maestru al metaforelor si al psihologiei umane.
Clientii Square au cheltuit 2.7 miliarde pentru a cumpara bitcoin numai in Q2 2021, o cifra indeajuns de mare incat sa mobilizeze si alte entitati care pana acum au stat pe tusa. Cu atat mai mult cu cat nisa crypto a devenit pentru Square locul din care isi extrage majoritatea veniturilor.
Lemon, un crypto exchange din Argentina a luat finantare de 16.3 milioane de dolari iar printre investitori au fost Coinbase si Draper Associates. Exchangeurile locale vor avea o perioada de cativa ani in care fie se vor misca repede pentru a deveni interesante pentru macrocolosii industriei, fie vor inchide taraba.
Pare ca fiecare saptamana aduce noi probleme celor de la Binance.
Si tot din zona chinezilor, Banca Centrala strange surubul tot mai mult in jurul crypto.
Si asta intr-o perioada in care Tencent, companie de tech emblematica, a facut o declaratie cel putin ciudata numind online gaming-ul ca fiind "spiritual opium”
==================
Tweet storm of the week: E scris de Tyler de la BarnBridge, dar ce mi-a atras atentia e morala intregii povesti: multe lucruri se pot schimba intr-un singur an daca ai cojones.
Business book of the week: Letters to a Young Athlete. Ca mai toate cartile scrise de sportivi care au atins varful piramidei, principiile se respecta in absolut orice alt domeniu, cu atat mai mult in business. Chris Bosh a scris o capodopera care va deveni o lectura clasica.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:The Defiant . Stiu ca i-am mai recomandat de curand, dar o facem din nou tocmai pentru a sublinia faptul ca reusesc in ultimul timp sa aiba continut foarte bun.
==================================
What we like:
Dupa ce mai toate marile entitati financiare ale lumii s-au grabit sa deplanga situatia in care ar putea ajunge El Salvadorul ca urmare a adoptarii bitcoinului ca legal tender, apare prima banca importanta, Bank of America, ce prefera sa faca nota discordanta si sa enumere cateva din posibilele beneficii.
Game theory, game theory, game theory.
What makes us think:
Three Arrows Capital a starnit o furtuna in lumea NFT-urilor cand s-a hotarat sa utilizeze cateva mii de Ethereum pentru a-si crea un portofoliu bazat in mare parte pe Cryptopunks si Artblock. Desi vorbim de cateva milioane, faptul ca investitia in sine a generat un val care a ridict floor price-ul la mai toate proiectele de NFTs majore, e un semn clar ca toata forfota e abia in stadiile foarte incipiente.
Eferverscenta NFT-urilor de acum imi aduce aminte de perioada de ICOs cand printre atatea mizerii care urmau sa mearga direct la 0, s-au strecurat cateva proiecte care au adus profituri halucinante celor care au cumparat si au mers pe principiul: "Buy and see you next year or in 2 years".
In toate industriile tinere, lucrurile care conteaza urmeaza fraza lui Michael Jordan din "The last dance": It starts with a lot of work and it ends with champagne.
Dar sampania nu vine decat pentru cei care depun efortul initial.
Toata saga Three Arrows Capital o puteti gasi mai jos:
Reply