- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #55: De la Apple la DAO
The Crypto Insider #55: De la Apple la DAO
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Crypto nu a venit doar cu multitudinea de monede si promisiuni de imbogatire rapida; acestea au fost doar consecinta inerenta a unei evolutii exponentiale data de cresterea numarului de oameni care vor sa inteleaga care sunt marile schimbari pe care pionierii industriei le propun.
Asa a aparut conceptul de "crypto-native", adica tot setul de elemente care defineste ethos-ul crypto de la lucruri esentiale precum valorile fundamentale pana la cele care par marginale dar au devenit parte a culturii industriei precum jargonul ce capata aproape zilnic elemente noi ( apropo, daca nu stii ce inseamna ngmi, "you're ngmi").
Cand eram in clasa a 2a, principala mea obsesie era sa creez un alfabet paralel pentru a putea comunica cu prin biletele cu colegii din jur astfel incat daca invatatoare ne prinde si citeste sa nu poata sa inteleaga nimic. Totul s-a sfarsit cu maica-mea chemata la scoala pentru a ma obliga sa dau "cheia" de citire si sa promit ca nu mai fac ever. Mi-a ramas intiparita in cap pentru ca atunci a fost prima data cand am simtit ca "pacalesc" sistemul si mi-a placut la nebunie.
Crypto e din aceeasi poveste. Fie ca il vedem ca un vehicul generator de schimbari sistemice la nivel macro economic sau un instrument al democratizarii si meritocratiei in general, cuvantul de ordine este "different". Dar nu la modul rebel fara cauza, ci la modul rebel cu strategic thinking.
S-a progresat enorm in ultimii 3 ani in ceea ce priveste doua directii cheie: accesul facil al omului de rand si dezvoltarea unor idei care sa invite la implicare.
La DAOs ( despre care vorbea Razvan Dumitrascu in ultimul newsletter ) se lucreaza de zor pentru ca, cel mai probabil, in viitorul nu foarte indepartat un numar mare din companiile care in alte vremuri ar fi fost listate pe bursa vor functiona pe baza unui DAO. Acum daca ai cumparat actiuni la Apple, in afara ce te uiti la ele si speri sa creasca nu poti face mare lucru. Dar cum ar fi daca Apple ar supune votului tuturor actionarilor cateva din directiile strategice?
Fanii hardcore din tech-ul zilele noastre sunt viitorii membri ai comunitatilor constituite sub forma acestor Decentralized Autonomous Organizations. Statutul social de care te bucuri astazi cand ai un Apple Watch va fi inlocuit de dorinta de a-ti face auzita vocea si a putea sa influentezi in mod direct si transparent propriile investitii.
Generatiile cu apetenta pentru crypto sunt cele care isi definesc succesul in viata in functie de impactul pe care il au asupra lucrurilor care ii inconjoara si tocmai de asta viitorul va arata dupa chipul si asemanarea ambitiilor noastre.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto: Ce este Margin Trading
Margin Trading presupune utilizarea capitalului imprumutat de la un broker, pentru a face o investitie, cum ar fi inclusiv investitiile in crypto.
Spre deosebire de tranzactionarea clasica, acest tip de trading este mai popular ca niciodata, pentru ca permite accesul la o suma mare de bani si leverage asociat pozitiei alese.
Practic, Margin Trading-ul va ofera sansa de a obtine profituri mai mari din tranzactii de succes - in acelasi timp, potentialul de pierdere ramane de asemenea unul ridicat.
Cum functioneaza Margin Trading-ul
Pentru a incepe, un investitor trebuie sa ofere un depozit initial, pentru a deschide o pozitie - aceasta este cunoscuta ca initial margin.
Investitorul trebuie sa aiba un cont, care stocheaza o anumita cantitate de capital, pentru a-si pastra aceasta pozitie. Cand lucrati cu exchange-uri crypto, capitalul depus este utilizat ca garantie de catre respectiva platforma de schimb.
Cand vine vorba de margin trading, suma pe care un investitor o poate utiliza ca leverage este determinata de platforma utilizata pentru tranzactionare si de depozitul initial oferit.
Leveraging ofera investitorului mai multa putere de cumparare, deoarece ii permite sa exploreze pozitii mai mari, comparativ cu simpla utilizare exclusiva a fondurilor pe care contul sau le include, adica acel depozit initial. În mod normal, leverage-ul va fi descris ca raport, cum ar fi 1:10 sau 1:30.
Sa spunem ca cineva investeste o suma de 25 de dolari si alege leverage 4: 1, pentru a imprumuta inca 75 de dolari si a cumpara astfel Bitcoin in valoare de 100$ in total. Va exista o singura stipulare - indiferent de urmari, acest investitor va trebui sa plateasca inapoi cei 75 de dolari, plus taxe.
Pentru a se asigura ca va primi imprumutul inapoi, exchange-ul va opri tranzactionarea si va solicita inapoi suma imprumutata - "call in", imediat ce assetul atinge un pret la care investitorul ar putea incepe sa piarda banii pe care i-a imprumutat de la exchange. Practic platforma iti imprumuta banii ca leverage pentru tranzactionare, dar nu doreste sa iasa in pierdere.
Ce inseamna pozitii Long si Short
Am mentionat deschiderea unei pozitii de trading, dar ce inseamna asta cu adevarat?
De obicei, in margin trading pe crypto, puteti beneficia de doua optiuni de pozitionare: going Long sau going Short.
In cazul pozitiilor Long, investitorul anticipeaza cresterea pretului unui activ crypto, ceea ce inseamna ca va inregistra profit in functie de cat de mult va creste.
Pozitia Short reprezinta opusul, caz in care investitorul anticipeaza scaderea pretului unui asset crypto. In general, pozitiile Short sunt preferate de catre cei care doresc sa inregistreze profituri in contextul esecului unor cryptomonede.
Ca strategie de tranzactionare, Margin Trading-ul prezinta un risc ridicat, ca urmare a efectului de leverage. Pe masura ce creste suma din leverage, investitorii au posibilitatea de a tranzactiona mult mai mult decat ceea ce detin efectiv ca fonduri, astfel incat sa poata face si mai mult profit. Totusi, in caz de esec, vor suporta si pierderi pe masura.
Ce este Margin Funding?
Daca credeti ca margin trading-ul este prea riscant, exista o a doua optiune care implica obtinerea unui profit din metodele de tranzactionare cu leverage, anume Margin Funding.
În acest caz, poti folosi fondurile de care dispui, pentru a finanta margin trading-ul celorlalti investitori, adica sa le imprumuti banii.
În cazul in care un investitor accepta termenii stabiliti si este de acord cu oferta ta, ca furnizor de fonduri, poti beneficia de rambursarea imprumutului si a dobanzii asupra careia ati convenit.
Mecanismul din spate poate varia de la un exchange, la altul, insa cam asta ar fi ideea principala. Deocamdata este una pe care destui o gasesc atragatoare, deoarece este considerata mai putin riscanta decat Margin Trading-ul.
Concluzii
Margin Trading-ul va poate ajuta sa explorati mai mult din lumea Crypto, deoarece va permite sa deschideti pozitii substantiale, cu ajutorul optiunii de leverage.
In acelasi timp, daca nu aveti experienta necesara, procesul poate deveni destul de riscant, ca urmare a mai multor factori, inclusiv a binecunoscutei volatilitati crypto.
====
Animatia zilei: Synthetic Assets: Ce sunt si ce rol au acestea
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
Un tool dezvoltat de @rantum pe Dune Analytics cu ajutorul caruia puteti trackui toate datele importante despre colectiile de NFTs. In live-ul de vineri Vlad va povesti cum il utilizeaza.
Apropo de faptul ca scriam saptamana trecuta ca Binance e mereu in centrul unor stiri cam naspa. CEO-ul de la BinanceUS pleaca la cateva luni dupa ce de abia venise. Asta ni se pare unul din cele mai serioase semnale de alarma. Cu atat mai mult pe fondul aparitiei unor whales pe leveraged trading pe FTX concomitent cu disparitia altora de pe Binance.
Cateva date interesante despre Decentraland:
Sunt approx 4.700 de entitati unice care au cumparat real estate in Decentraland
Floor price-ul e 1.17 ETH. Daca Decentraland va deveni THE METAVERSE in anii ce vor veni, o parcela luata la 1.2 ETH va fi investitia vietii pentru multi.
Volumul de tranzactii cu $MANA doar pe marketplace-ul lor ( fara exchange-uri) a fost 1.2 milioane, inca in scadere de la un top de 6 milioane in martie.
Recent, au lansat in-world Builder, un tool care permite detinatorilor de parcele sa si le decoreze in real time.
3. Enjin anunta listarea tokenului $EFI pe OKEx, Crypto.com si CoinList:
4. dYdX a anuntat fundatia cu acelasi nume cu sediul in Zug si isi va lansa un token de guvernanta in saptamanile urmatoare cu un airdrop in valoare de 7.5% din supply spre cei care au interactionat in trecut cu produsul.
5. Zcash, una din monedele de referinta din sfera "tranzactiilor anonime" s-ar putea indrepta spre un proof-of-stake model. Good news for Monero? Time will tell.
6. Pe Solana se lanseaza numeroase proiecte:
Jump Labs - ecosystem de payments
SolSurfer - inter-chain marketplace
Socean - algorithmic Staking pools
Abstratica - deep neural network generative artworks
==================
Interesting Headlines
Ucraina lucreaza la o lege care ar putea face plata cu crypto "quite legal".
Cryptorank Platform vine cu noi features:
Popiscle Finance a suferit un hack pe Sorbetto Fragola pool. Imi vine sa rad cand scriu ca de pe o platforma cu asemenea nume si asemenea pool au fost sustrasi peste 20 de milioane de dolari.
Primul Bitcoin ETF in spatiul european?
Ethereum in valoare de 30 de milioane de dolari a disparut forever la cateva zile dupa EIIP 1559.
==================
Tweet storm of the week: Ma folosesc de sectiunea asta ca sa il aduc in discutie pe Naval Ravikant ( mentionat si de Emil la The Stakeborg Talks) , un investitor de top in tech, dar care se diferentiaza prin profunzimea gandirii si claritate. Mai jos e un storm din 2017.
Business book of the week: Letters to a Young Athlete. Ca mai toate cartile scrise de sportivi care au atins varful piramidei, principiile se respecta in absolut orice alt domeniu, cu atat mai mult in business. Chris Bosh a scris o capodopera care va deveni o lectura clasica.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Girl Gone Crypto. Nu top, dar smart and funny.
==================================
What we like:
Raoul Pal crede ca in prezent, Ethereum intr-o pozitie mai buna decat a fost bitcoinul anul trecut in martie, punct din care a facut aproape 16x atingand un nou ATH in jurul valorii de $65.000
Motivul principal vizeaza supply-ul disponibil: 13%.
Asa cum am mai scris si aici dar am mentionat si in live-urile Crypto Afte Dark, nu stirile, nu parteneriatele, nu influencerii si nu pacalelile lansate pe twitter influenteaza pretul in mod real ci raportul dintre cerere si oferta.
Aici este un clip de 1 minut in care Raoul concluzioneaza cele 6 pagini pe care le-a scris in Global Macro Investor:
Iar pentru cei interesati sa inteleaga toate mecanismele:
What makes us think:
Stiu ca pare plictisitor dar e important nu doar de stiut ca vine regulation-ul ci si modul in care o face, abordarea si unghiul. Am vazut cu totii shit show-ul care se desfasoara in Congresul american acolo unde oameni fara nici cea mai mica idee despre crypto, folosesc termeni pe care nu ii stapanesc pentru a bage pe sub covor tot felul de reglementari ciudate care nu au rolul de a aduce mai multa claritate.
SEC-ul, organism care se ocupa cu protejarea investitorilor, va fi una din gurile de tun ale regulation-ului si vom avea cel mai probabil foarte mult FUD in perioada urmatoare in ceea ce priveste altcoinsurile. Mai ales cele care au avut ICOs, IDOs si asa mai departe.
Miscari de trupe sunt inclusiv in Australia:
Reply