- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #56: Nu va pierdeti timpul inutil
The Crypto Insider #56: Nu va pierdeti timpul inutil
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Pentru noi ce din retail poate parea cumva ciudat si inutil sa existe fonduri care se concentreaza pe un singur asset. De ce ar plati X pe altcineva ca sa ii cumpere bitcoin sau ethereum? Bitwise, cel mai mare Index Fund Manager din crypto cu peste 1 miliard de dolari AUM, a lansat de curand doua astfel de tool-uri pentru doritorii de AAVE si UNI.
Revenind la intrebarea de mai sus, CEO-ul Hunter Horsley explica: "These funds appeal to those who’d rather we (Bitwise) decide how to securely hold the assets, trade them, do taxes; who like having a Bitwise professional to email, their advisor/CPA able to monitor [and] owning a security that can’t be stolen."
Pe scurt, Bitwise exista pentru cei care vor exposure la crypto fara a intampina vreo complicatie. In mod evident, vorbim de wealthy individuals, family offices sau institutionals.
Faptul ca s-au lansat fonduri nu doar dedicate unei intregi clase ( DeFi ) dar si pentru diferite proiecte in mod individual denota o apetenta reala si continua pentru asset-uri digitale non-bitcoin din partea celor care si-au construit o cariera facand investitii bune.
Daca la asta adaugam si programele dedicate institutionalilor Aave Arc ( anuntat de Stani la Paris ) sau Compound Treasury plus initiativa MetaMask Institutional a celor de la Consensys putem avea o imagine mai clara asupra subiectului.
Unde vreau sa ajung e ca argumentele pentru care crypto e aici pentru a ramane sunt atat de multe si clare incat atunci cand dau peste oameni care se indoiesc de asta ajung incetul cu incetul la ceea ce spunea Satoshi:
Pierdem prea mult timp in discutii inutile cu oameni care nu vor sa auda indiferent de ce le-ai spune. Crypto a aproape pe orice gard. Daca in 2016-2017 cu greu gaseai informatii pertinente despre orice altceva in afara bitcoinului acum exista zeci si sute de carti, podcasturi, newslettere, articole din care te poti documenta. Daca preferi sa nu le parcurgi si sa tragi concluzii dupa ureche, ngmi. Daca preferi sa nu le parcurgi si astepti sa te convinga un necunoscut pe internet, esti un imbecil. Daca atatia oameni smart sunt in industria asta si isi investesc banii si timpul pentru ca vad potential pe viitor, dar tu crezi ca ai o perspectiva mai clara si mai comprehensiva decat Naval Ravikant, Elon Musk, Peter Thiel sau Paul Tudor Jones, esti de o aroganta prosteasca si nu trebuie sa mai stiu nimic altceva ca sa imi dau seama ca nu vreau sa petrec niciun moment in preajma ta.
Fiecare minut petrecut vorbind la pereti e un minut in care te puteai informa despre acel proiect sau NFT care va face 20x si iti va schimba viata. La propriu.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto: Ce este Proof of Work
Intr-un Blockchain, Proof of Work reprezinta metoda de confirmare tranzactiilor si de obtinere a unor noi blocks pentru retea.
Miners sunt cei responsabili cu confirmarea tranzactiilor sau de ordonarea blocks. Procedeul implica folosirea de unitati de procesare si a unor circuite electronice speciale, pentru rezolvarea unor puzzle-uri matematice complexe, proces ce va necesita consum energetic considerabil.
Miners concureaza intre ei pentru a rezolva aceste puzzle-uri. Castigatorul competitiei ajunge sa actualizeze Blockchain-ul, verificand cele mai recente tranzactii si este recompensat cu o cantitate predeterminata de cryptomoneda.
Bitcoin a fost primul Blockchain care a folosit vreodata acest tip de consensus mechanism si au urmat in curand alte retele, precum Ethereum. Totusi, in prezent, multe Blockchain-uri migreaza catre un mecanism de consens de tip Proof of Stake.
Ce rol are Proof of Work
Acest consensus mechanism este utilizat pentru a impiedica userii sa genereze cryptomonede in exces sau sa le falsifice. Totodata are rolul de a impiedica double spending-ul, un risc asociat monedelor in forma digitala.
Daca cineva ar putea sa cheltuiasca aceeasi cryptomoneda de mai multe ori, aceasta ar deveni cu totul inutila.
Într-un sistem financiar centralizat, banca sau bursa care supravegheaza sistemul monitorizeaza cati bani detine fiecare individ. Daca Alex ii trimite 1 $ lui Ștefan, exchange-ul deduce 1 $ de la Alex si ii transfera lui Ștefan 1 $.
În schimb, pentru sistemele descentralizate si, prin urmare, in lumea crypto nu exista o entitate care sa actioneze ca banca. Asadar este nevoie de Proof of Work pentru a impiedica furtul sau falsul.
Care sunt avantajele Proof of Work
PoW are cateva avantaje importante, mai ales cand vine vorba despre Bitcoin.
De exemplu, acest consensus mechanism a dovedit deja ca poate fi o metoda buna de a pastra securizat un blockchain descentralizat.
Pentru a putea frauda tranzactii in Blockchain, ar fi necesara coruperea a 51% dintre nodes care compun reteaua, implicit deturnarea acestui procent ca hash rate sau putere de procesare.
Pe masura ce valoarea unei cryptomonede creste, un numar tot mai mare de miners sunt motivati sa adere la retea, facand blockchain-ul astfel mai sigur si conferindu-i mai multa putere.
Ca urmare a cresterii puterii de procesare utilizate si implicit a numarului de nodes din retea, nu mai este viabil si cu atat mai putin probabil ca o entitate rau-intentionata sa incerce sa deturneze tranzactiile in acel blockchain.
Care sunt dezavantajele Proof of Work
Unul dintre principalele dezavantaje ale Proof of Work este consumul energetic ridicat.
Conform unor studii, pentru acest consensus mechanism, Bitcoin consuma la fel de multa energie ca o tara precum Elvetia. Totusi, ar trebui mentionat aici ca un anume procentaj din aceasta putere reprezinta de fapt energie regenerabila.
Riscul a ceea ce se numeste 51% Attack ar putea fi o problema. Cum spuneam la punctul precedent, daca cineva ar fi capabil sa acumuleze 51% din hashrate-ul de Bitcoin mining, ar avea puterea de a incalca regulile pentru moment, fie pentru double spending sau pentru a bloca tranzactiile. Exemple din realitate ar fi atacurile asupra Blockchain-urilor Krypton, Shift si Bitcoin Gold.
Aceste probleme sunt motivul pentru care unii au decis sa treaca la Proof of Stake.
Concluzii
Blockchain-urile publice functioneaza descentralizat, deci nu exista o autoritate centrala care sa le gestioneze activitatea, ceea ce inseamna ca este necesar un mecanism de consens pentru ca ele sa functioneze corect, conform unor reguli.
Exista mai multe consensus mechanisms, fiecare cu argumentele sale pro si contra, iar Proof of Work este primul folosit, inclusiv pentru blockchainul Bitcoin.
====
Animatia zilei: Ce sunt derivatives
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
1. Cel mai mare hack din DeFi tocmai ce s-a intamplat pe Poly Network. 611 milioane de dolari. Dupa Anyswap si Rune, un nou protocol de tokens swaps.
2. Opensea depaseste Uniswap ca volum de gas utilizat
3. LyraDAO a primit 1 milion de dolari din partea SynthetixDAO
4. ClayStack a strans 5.2 milioane de dolari intr-o runda cu nume mari: CoinFund, Coinbase, ParaFi, Meltem Demirrors, Stani Kulechov sau Robert Leshner.
5. Tool-ul de mai jos va fi util pentru a intelege mai bine unde suntem in ciclul btc-alts:
6. TrustToken a strans 12.5 milioane de dolari intr-un fund round privat. Banii vor fi utilizati pentru a dezvolta mai departe protocolul de lending. La runda au participat printre altii a16z, Alameda si BlockTower.
==================
Interesting Headlines
Stirea nu e ca un nou ETF va fi depus. Stirea e ca indiferent cate sunt respinse, niste companii foarte mari isi utilizeaza resursele umane si capitalul pentru a incerca din nou.
Pentru cei dintre voi care sunt atenti la death & golden crosses.
AMC Entertainment, celebrul operator de sali de cinema urmeaza sa accepte plata in bitcoin.
Tot din zona entertainment-ului:
Un tip smart se foloseste de un flaw in codul celor de la Icon si minteaza ( nu fura ) 14 milioane de tokeni. Echipa isi da seama si ii blocheaza fondurile. Restul povestii mai jos :)
==================
Tweet storm of the week: De ce crypto nu e un market eficient si logica simpla pt care evenimente precum EIIP sunt sau ar trebui sa fie intotdeauna priced in cu saptamani bune inainte de punerea in aplicare. :
Business book of the week: Letters to a Young Athlete. Ca mai toate cartile scrise de sportivi care au atins varful piramidei, principiile se respecta in absolut orice alt domeniu, cu atat mai mult in business. Chris Bosh a scris o capodopera care va deveni o lectura clasica.
Romanian exchange that we recommend: Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: Girl Gone Crypto. Nu top, dar smart and funny.
==================================
What we like:
Intr-un document care incepe cu cele spuse de Milton Friedman in 1999 despre iminenta aparitie a banilor in sfera digitala, senatorul Juan Sartori din Uruguay expune in 7 pagini bine articulate o posibila viitoare lege a cryptoactivelor.
Cateva din directiile propuse vizeaza:
Licentierea de exchanges
Acceptarea utilizarii cryptomonedelor in dispute juridice
Protejarea investitorilor prin norme clar enuntate
Reglemetarea minerilor
Reglementarea developerilor
Nu pentru toate tarile ( cu atat mai putin cele din UE) scopul trebuie sa fie legal tender. De multe ori schimbarile fundamentale incep prin mici ajustari spre extremitati.
What makes us think:
Cea mai grea diferentiere pe care un nou-venit in crypto trebuie sa o faca este intre lucrurile false si cele adevarate. Faptul ca Twitter e canalul de social media nativ nu vine sa ajute.
Tether a fost ( si inca este ) o SAGA de manual. FUD-ul in juru-i a fost incalzit si reincalzit in nenumarate randuri. Toti influencerii de pe Twitter erau specialisti in backing assets si aveau o parere.
Dupa SEC, procese si un nou audit foarte serios am aflat cu totii ca spiritele s-au agitat degeaba.
Reply