- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #61: FOMO & FUD
The Crypto Insider #61: FOMO & FUD
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Pentru cei care au ratat ultimul Crypto After Dark in care am vorbit despre posibilele scenarii ale bitcoinului si ale pietei in urmatoarele zile si saptamani, linkul e aici.
Odata cu aparitia social media si a conceptului de viralizare, oamenii au intrat intr-un sens giratoriu definit constant de FOMO & FUD. Foarte putini suntem capabili sa gasim drumul spre a opri invartitul ad infinitum si a ne da seama ca solutiile la problemele noastre vin din analiza calma si obiectiva. La pachet cu FOMO & FUD am deprins si o dependenta pentru un carusel al emotiilor, o obsesie aproape invizibila pentru a fi stimulati constant.
Daca in viata de zi cu zi asta ne fura cateva ore ( ceea e mai scump decat banii, dar e o discutie pentru alta data), in crypto incapacitatea de a sta nemiscat si a gandi independent de zgomot ajunge in timp sa ne coste mai mult decat credem.
Exista o caracteristica a pietelor care ne arunca intr-un dezechilibru emotional constant: volatilitatea. De aici si discutiile infinite pe tema asta atunci cand cei care trebuie sa reglementeze piata de cryptomonede sustin ca investitorul de rand nu are inca maturitatea emotionala pentru a fi un actor priceput. Ce trebuie sa se intample pentru ca asta sa se schimbe nu stiu insa sa explice intrucat realitatea e ca intotdeauna asistam la un mix de jucatori experimentati si mai putin experimentati.
In perioadele cu volatilitate mica, cei mai putin atenti incep sa se obisnuiasca cu ideea ca "piata nu face nimic" si atunci le creste apetitul pentru risc intrucat vad pe Twitter ca totusi un proiect sau altul "a facut X-uri" in timp ce investitiile lui "sunt moarte". In adancul lui vrea volatilitatea dar in directia care ii convine. Cand asta nu se intampla, iese in piata si cumpara orice i se shilluieste.
FOMO si FUD-ul conduc la indisciplina, iar lipsa acestei calitati la un investitor e fatala pentru ca cei mai multi bani se fac pe termen lung din cateva investitii bine alese si hodl-erite. Se deruleaza din nou prin fata ochilor nostri episodul 2017 ICOs, dar de aceasta data sub forma de NFTs. Peste noapte apar zeci de colectii shilluite in nestire atat pe Youtube cat si pe Twitter.
E un bubble acum in NFTs? Sigur ca ar putea fi, dar prin focus si educare exista mereu o mana de oameni care fac outsmart celorlalti si devin marii castigatori ai acestor etape inerente unei industrii tinere pentru ca nu tot ce creste intr-un bubble e de rahat sau moare subit.
Dar pentru ca sa fii printre ei trebuie sa faci un pas in spate si sa iti dai seama ca ori de cate ori faci FOMO e gresit si sa te opresti. La fel, atunci cand e FUD in piata e util sa vezi daca nu cumva e o perdea de fum in spatele careia marile oportunitati se deruleaza pentru "baietii destepti din crypto", ca sa citam partial un mare filosof roman.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto: Ce este Proof of Authority
Acesta reprezinta un algoritm de consens care se bazeaza pe reputatie, creand o solutie practica si eficienta pentru retelele Blockchain, mai ales atunci cand vine vorba despre cele private.
Principalul atu in PoA ar fi identitatea unui validator, ceea ce inseamna ca acesta nu face staking cu cryptomonede, ci miza o constituie de fapt reputatia sa.
De aici reiese ca blockchain-urile PoA sunt securizate prin noduri validatoare care sunt alese tocmai pentru a servi ca entitati de incredere.
PoA foloseste un numar limitat de validatori de blocks, ceea ce face ca sistemul sa fie foarte scalabil. Atat blocks, cat si tranzactiile sunt verificate de catre participanti pre-aprobati, care servesc ca moderatori ai sistemului.
Ce avantaje ar avea Proof of Authority
Spre deosebire de PoW si similar cu PoS, PoA nu se bazeaza pe rezolvarea puzzle-urilor criptografice pentru asigura comunicare continua si sincronizare intre noduri. Aceasta inseamna ca un validator PoA nu necesita echipamente speciale pentru a contribui la intretinerea retelei. Acest lucru este un atu in reducerea cantitatii de energie utilizate.
PoA beneficiaza de o viteza imbunatatita pentru validarea tranzactiilor. Blocks sunt generate intr-o secventa previzibila, luandu-se in considerare numarul validatorilor, ceea ce inseamna ca Blockchain-ul se poate caracteriza printr-o rata de tranzactie mai mare, in comparatie cu PoW sau PoS.
PoA se remarca, de asemenea, datorita rezistentei sale la evenimente de tip 51% Attack. Acest lucru se datoreaza faptului ca, ar fi extrem de greu sa obtii controlul asupra a 51% dintre entitatile considerate Authorities, care nu sunt conectate direct. În plus, nodurile sunt pre-autentificate, astfel incat, in cazul in care unul nu este disponibil, reteaua este capabila sa il elimine din procesul de validare.
Ce dezavantaje are Proof of Authority
La fel ca PoW sau PoS, PoA are propriile sale limitari. Deoarece validatorii trebuie sa fie verificati prealabil, de incredere si selectati de retea, acest lucru duce la definirea unui grup de validare destul de restrans. Este cert ca astfel ofera avantajul unei viteze ridicate de transfer, dar in schimb indeparteaza destul de mult reteaua de idealul DeFi, ducand-o mai cu seama spre ceva ce tinde spre centralizat.
Deoarece block rewards sunt vizibile pentru toti cei dintr-un blockchain public, oricine poate vedea exact cat a castigat un anumit validator PoA. Aceasta inseamna ca, poate exista un risc mai mare de coruptie sau manipulare. Acesta ar fi si motivul pentru care validatorul trebuie sa fie o entitate de incredere.
De asemenea, sa devii validator este destul de dificil, intrucat candidatii trebuie sa promoveze un examen notarial care atesta lipsa antecedentelor penale si confirma buna calitate morala a acelui candidat, filtrandu-i totodata pe cei cu un nivel scazut sau indoielnic de commitment.
Pentru ca e destul de complicat sa obtii certificarile necesare, s-ar putea ca multi potentiali candidati nici sa nu mai incerce asta.
Poate fi folosit intr-un mod descentralizat?
PoA functioneaza cel mai bine intr-un mod centralizat, din motivele mentionate anterior, cum ar fi mai ales un numar restrans de validatori. Asta inseamna ca, multi il considera un mecanism de consens care are ca scop imbunatatirea si eficientizarea sistemelor centralizate, nu a celor descentralizate.
El poate fi utilizat in corporatii care au nevoi logistice ridicate, insa in cadrul comunitatii crypto, este foarte probabil ca acesta sa nu fie apreciat, cel putin nu in forma sa actuala.
Concluzii
Proof of Authority este un mecanism de consens care se evidentiaza prin faptul ca se bazeaza pe reputatia unui validator, pentru a face ca Blockchain-ul sa functioneze corect.
Desi este o metoda eco-friendly comparativ cu Proof of Work, dar si mai rapida, reteaua va fi intotdeauna limitata de un numar restrans de validatori activi si de faptul ca, prin insasi aceasta caracteristica de proiectare, nu poate fi utilizata intr-o maniera descentralizata - deocamdata.
====
Animatia zilei: Proof of Activity:
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
CREAM e hackerit de 19 milioane de dolari. Cum? Intr-un flash loan attack, ca mai tot timpul.
In ecosystemul de la Solana, Grape face doua miscari ( Public Raise si un IDO) din care una impreuna cu un proiect pretty hot, Raydium.
Incep quest-urile pe Decentraland:
RARI Capital DAO isi repune in discutie tokenomicsul din spatele $RARI pentru urmatorii 3 ani.
Bored Apes yacht Club (BAYC) au facut 96 de milioane de dolari in cateva minute lansand o noua colectie: maimute mutante.
==================
Interesting Headlines
Opensea a inregistrat 3 bln in volume doar in luna August, iar graficul evolutiei arata complet ridicol.
Putin hopium din zona stablecoins:
Stock market-ul a avut o evolutie absolut ridicola in ultimele luni, S&P-ul intrand in a 7a luna consecutiva de verde...apar primele semne ca petrecerea e aproape de sfarsit. Asa cum ar fi si normal. Cum se va rasfrange asta asupra crypto? Time will tell.
E important sa nu stati pe exchangeuri centralizate dubioase. Pare totul ok, pana nu mai e.
Jack se gandeste la un DEX pentru bitcoin.
==================
Tweet storm of the week:
De ce ajung unele NFT-uri sa fie atat de scumpe?
Bonus Big Brains Meltem Demirors:
Business book of the week: The 5 Seconds rule by Mel Robins. Teoria e simpla. Pentru orice decizie ai de fapt cateva secunde in care te hotarasti. Daca numeri invers ca la NASA: 5,4,3,2,1 si o faci no matter what, astfel de decizii bune incep sa se adune si sa faca compound. E o lectura clasica.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching:Garry Tan. SOLID.
==================================
What we like:
Bitcoin Magazine aduce un elogiu lui Hal Finney unul din pionierii bitcoinului care a murit acum 7 ani. Cel care ii scria lui Satoshi spunandu-i ca "bitcoin seems to be a very promising idea" si cel care a ramas in istorie cu tweet-ul deja celebru "running bitcoin".
What makes us think:
Am vazut pe Twitter in ultimele zile graficul din dreapta fiind utilizat drept semn al momentului bullish in care se afla bitcoinul. Big volume = big price action coming soon, right? Not really sau cel putin nu e chiar cum se povesteste pentru ca pe graficul din stanga puteti vedea ca atunci cand acel volum e ajustat per entitati ( unici detinatori de wallets), nu suntem nici pe aproape de nivelul din aprilie-mai.
Nuantele care conteaza.
Reply