- CATS
- Posts
- The Crypto Insider #62: O oala sub presiune
The Crypto Insider #62: O oala sub presiune
Disclaimer: Tot ceea ce scriem in newsletterul “The Crypto Insider” e o radiografie a industriei asa cum o vedem noi, prin prisma informatiilor care sunt publice pentru toata lumea. Nu suntem in masura sa dam sfaturi investitionale nimanui, prin urmare ceea ce faceti cu propriul capital este o decizie personala.
Ieri a aparut un nou episod din The Stakeborg Talks in care am stat de vorba cu colegul nostru Endi Ungureanu despre planurile noastre si modul in care vedem cresterea comunitatii pe viitor.
Ieri, in timp ce mergeam spre avionul care urma sa ma duca de la Bucuresti la Iasi, un tip s-a apropiat de mine si mi-a spus ca ne urmareste impreuna cu prietenii si ca i-au fost folositoare informatiile pe care noi le-am dat de-alungul timpului. Curios fiind l-am intrebat mai multe despre el, cu ce se ocupa, cu ce ocazie spre Iasi, etc.
Ascultandu-l vorbind despre business-ul cu bratati si obiecte din piele cu atata pasiune am realizat ca pe noi oamenii ne incearca un soi de reciprocitate atunci cand vine vorba de cineva care investeste in noi sub o forma sau alta. Pentru mine, fiecare din voi cei care consumati contentul Stakeborg faceti o investitie de timp, care e cel mai pretios asset posibil. Desi in mod normal poate nu m-ar fi interesat subiectul, am simtit ca e de datoria mea sa incerc sa port o conversatie meaningful cu cineva din comunitatea noastra care a venit sa spuna un random thanks.
Dincolo de comunitatea pe care ne dorim sa o cream pentru ca ulterior sa generam o miscare mai mare cu compound effects nu doar in Romania, dar si in industrie per total, avem intotdeauna obiective pe termen scurt care vizeaza invariabil oferirea de informatii care sa contribuie la deciziile pe care le luati in lumea crypto. Ulterior, pe masura ce devenim cu totii mai buni, vom putea impreuna sa ajuta pe si mai multi oameni la inceput de drum. Si tot asa…
In ultimele 6 luni, a devenit clar pentru mine ca astea sunt lucrurile care conteaza si cele care te imping sa iti faci treaba chiar si atunci cand poate nu ai chef sau alte lucruri de viata ta au tendinta de a-ti monopoliza timpul.
Tot asta e motivul pentru care, in perioada urmatoare, vom incepe sa scoatem la iveala lucrurile pe care le-am pitrocit in ultimele luni. Planuim sa venim cu initiative mega community focused de care vor beneficia in primul rand cei care sunt subscribed la newsletter.
Sunt atat de fired up apropo de viitoarele noastre anunturi incat ma simt, asemenea titlului acestui newsletter, ca o oala sub presiune. I am baaaaad with secrets.
Stay safe,
V
==========================
Primii pasi in crypto: Ce este Sharding-ul
Sharding reprezinta procesul de separare a unei baze de date pe orizontala, pentru a imparti astfel inclusiv load-ul retelei, acesta fiind un concept comun in informatica, inca de la inceputul anilor '90.
În cazul unui blockchain, procesul este menit sa reduca congestia retelei si sa mareasca numarul tranzactiilor procesate pe secunda, deoarece creeaza noi chains, numite „shards” - in traducere, „cioburi”.
Prin divizarea retelei Blockchain in segmente individuale, adica shards, fiecare segment va avea un set unic de smart contracts si balante de plati. Mai mult, nodes din retea sunt apoi alocate unor shards individuale, pentru a verifica astfel tranzactiile, in loc sa ajunga responsabile pentru verificarea fiecarei tranzactii din intreaga retea.
Scopul este ca, daca se separa Blockchain-ul in segmente mai mici, randamentul tranzactiilor ar creste, depasind astfel problemele tipice de scalabilitate cu care se confrunta de obicei un Blockchain.
Nu in ultimul rand la acest subpunct, voi completa ca, un blockchain care foloseste sharding se bazeaza pe un algoritm de consens Proof of Stake.
Cum functioneaza Sharding-ul
Acest proces poate fi realizat prin impartirea nodurilor retelei in grupuri, alaturi de separarea si atribuirea informatiilor din retea catre acele grupuri. Altfel spus, baza de date este astfel impartita in „shards”. Fiecare dintre acestea vine cu caracteristicile sale distincte, astfel incat shards sa nu poata fi confundate intre ele.
Una dintre metode presupune o horizontal partition a bazei de date, adica impartirea pe randuri. Cand se realizeaza acest lucru, randurile vor include numai shards cu un anumit tip de informatii, astfel incat sa poata fi separate pe baza acelor smart contracts pe care le includ.
O alta metoda ar fi organizarea nodes-urilor retelei intr-un mod in care este configurat un central relay network, astfel incat toate fragmentele sa poata comunica intre ele. Aceasta inseamna ca fiecare shard isi poate pastra informatiile specifice, dar le poate si partaja atunci cand este necesar, pe baza unui releu central.
Comunicarea dintre shards este extrem de importanta, deoarece permite tuturor utilizatorilor unei retele sa acceseze informatiile stocate in Blockchain.
Ce avantaje asigura Sharding-ul
Cel mai important aspect care vine odata cu acest proces este imbunatatirea scalabilitatii. Datorita sharding-ului, un numar mai mare de nodes si volume mai mari de informatie pot fi interconectate intr-un Blockchain, fara a afecta viteza tranzactiilor.
Ca urmare, diferite sectoare ar putea fi interesate sa adopte tehnologia Blockchain, deoarece astfel si-ar putea indeplini sarcinile mai repede. Daca tranzactia este mai rapida, companiile fintech bazate pe Blockchain au sanse mai mari sa concureze cu aplicatiile de plata centralizate.
Alte beneficii includ o accesibilitate mai buna pentru utilizatori si o participare mai extinsa la retea, deoarece se asteapta ca sharding-ul sa se poata face chiar si de pe un smartphone sau de pe PC, incurajand astfel tot mai multi useri sa se alature.
Ce dezavantaje ar avea Sharding-ul
La fel ca orice proces sau protocol, inclusiv acesta poate avea dezavantajele sale.
Principalul dezavantaj e posibilitatea cresterii riscurilor legate de securitate. Cateva exemple includ coruperea shards sau coluziunea dintre shards.
Daca s-ar intampla acest lucru, informatiile ar putea fi pierdute complet sau partial - totodata, date eronate ar putea intra in retea printr-un shard corupt.
De pilda, acest risc este prevenit pe Ethereum 2 prin atribuirea aleatorie de nodes unor shards si prin efectuarea acestei proceduri la intervale neregulate.
Concluzii
Sharding-ul este o metoda de reducere a congestionarii unei retele si de crestere a numarului de tranzactii care pot fi efectuate pe un Blockchain - totul prin simpla impartire a bazei de date pe diferite randuri.
Desi are unele avantaje mari, cum ar fi scalabilitatea imbunatatita, are totusi si riscuri ce tin de securitate, pentru evitarea carora inca se lucreaza la identificarea celor mai bune solutii.
====
Animatia zilei: Ce este proof of history, mecanismul din spatele Solana?
Mada.
========================
The Altcoin Pulse
Fantom a anuntat un program de incetivizare pentru DeFi in valoare de aproape 300 de milioane de dolari. Sumele care incep a fi vehiculate devin hilarious.
Din aceeasi poveste, Celo, mai modesti, doar 100 de milioane de dolari la brat cu AAVE, Curve & Co.
Copper.co va oferi servicii de custodie pentru EGLD si proiectele care se vor construi pe viitor in cadrul Elrond.
Larva Labs si Cryptopunks ajung la Hollywood. E doar o chestiune de timp pana cand si alte colectii vor urma acelasi traseu la fel cum BAYC au ajuns la marile case de licitatii dupa ce Punks au deschis drumul.
Cumva am pierdut stirea asta sa vi-o spun cand era calda. Mai bine mai tarziu decat niciodata :)
Arbitrum s-a lansat pe mainnet si Balancer s-a miscat, ca de obicei, foarte bine.
==================
Interesting Headlines
MetaMask e unul dintre cele mai cool si utile produse din crypto motiv pentru care evolutia lor descrie practic si evolutia industriei.
Cine credea ca El presidente se joaca a gresit amarnic. Good for him!
Coinbase se gospodareste pentru vremuri grele, asta neinsemnand ca le asteapta maine.
Un alt exchange, blockchain.com tinteste un IPO in 2023. Vor urma probabil cativa ani in care se vor consolida cativa mari castigatori globali si o serie de jucatori importanti la nivel regional.
O poveste frumoasa.
Unul din cei mai populari colectionari de NFT-uri Vincent van Dough lanseaza un fond de 100 de milioane de dolari impreuna cu Three Arrows Capital. Incepe nebunia sutelor de milioane si in NFTs.
==================
Podcast of the week:
The BreakDown, 12 minute foarte misto despre cateva din chestiunile macro care se intampla in crypto. Soon, vom lansa si noi ceva asemanator ca parte integranta a newsletter-ului PRO.
Business book of the week: The 5 Seconds rule by Mel Robins. Teoria e simpla. Pentru orice decizie ai de fapt cateva secunde in care te hotarasti. Daca numeri invers ca la NASA: 5,4,3,2,1 si o faci no matter what, astfel de decizii bune incep sa se adune si sa faca compound. E o lectura clasica.
Romanian exchange that we recommend:Tokero.com(disclaimer: Stakeborg e investitor)
Youtube channel we enjoy watching: Garry Tan. SOLID.
==================================
What we like:
REKT database e o pagina unde poti vedea toate hack-urile si exploit-urile care s-au intamplat in crypto.
Pagina de Gas Prices creata de @alex_kroeger pe Dune Analytics ofera o imagine asupra evolutiei costurilor unei tranzactii pe Ethereum in ultimele luni. Horror.
Genul asta de eforturi pentru a oferi date agregate ajuta la o intelegera mai facila dar obiectiva a industriei cu bune si cu rele.
What makes us think:
Dupa un DeFi summer torid, on-chain lucrurile arata mai putin roz chiar si pentru bluechips. Pericolul este ca EIIP 1559 sa transforme Ethereum intr-un FAT protocol, setup in care pretul ETH va creste, dar va asta va conduce concomitent si la o vampirizare a tuturor celorlalte proiecte construite in ecosystem.
Reply